330D акциз и въпросчета

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: жена си да дрифти
Мечтае да кара: безаварийно
Детайли за колата: харчи малко - върви на страх

Мнение от mili4uk » 05 Сеп 2008, 11:29

За да го направят това с акциза и фирмата, нужно е да се вкара около 20% от акциза - така ми каза този пич.
Следователно би трябвало да има някаква бележка ...
ама какво пише в тази бележка не ми е ясно.
Ебаси дилемата изпаднах с този акциз...
сега нямам толкова пари да взема колата и да платя акциза.
Иначе нямаше да се замислям честно казано...
но пък в крайна сметка темата може да е ползена за всички и да няма спекулации от страна на дилърите на коли.

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 05 Сеп 2008, 12:39

Значи, като си платиш акциза, в митницата ти дават един лист на който пише колко ти е акциза, и дали този акциз е платен.

Това с 20%-те процента много силно ме съмнява, според мене не си заслужава да рискуваш, особено след като не си наясно какво ще направят тези пичове. И да има някаква врътка, трябва тия дето я правят да са ти много близки, щото неплащането на акциза реално е измама.

И друго - повечето хора си плащат акциза, не се заблуждавайте, като имаш 300к лева за едно АМГ все ще извадиш още 20к за акциз. Друг е въпроса, доколко е оправдано да се плаща за сравнително евтини коли.

ентусиаст
Аватар
Кара: само черни класики!!!

Мнение от Pitbull_Germany » 05 Сеп 2008, 12:45

msi200 написа:И друго - повечето хора си плащат акциза, не се заблуждавайте, като имаш 300к лева за едно АМГ все ще извадиш още 20к за акциз. Друг е въпроса, доколко е оправдано да се плаща за сравнително евтини коли.

Добре, де. Ще се повторя, че познавам човек, който не го е плащал, кара с български номера и си търка гъза в СЛ 63 АМГ. Предполагам не му е проблем да си плати акциза, но явно си е преценил, че не иска да го плаща.

А вече друг въпрос е, че ние се целиме в коли до 20к евро. На колегата пък акциза му излиза 1/4 от цената на колата...ебати и кефа!
--------------------------------------------------------
Fuck the Cola, fuck the pizza...all you need is 6 v redica!!!
Хубава кола, която не върви, е като хубава жена, която не прави секс!!!
http://www.metacafe.com/watch/181257/bmw_from_hell_2/

Аватар
Кара: E30 318hi ---> E30 328ihA
Детайли за колата: Бърз, здрав и безумно чист , това е моят автомобил :) Съвсем скоро M52B28 inside :DD

Мнение от V-max » 05 Сеп 2008, 17:41

е аз вече съм с БГ номера и да ви кажа никой в КАТ не поиска бележките за акциза :D Това реално няма връзка с регистрацията , а само с фирмата вносител на колата явно.

Говорих и със шмекерите там , за 1500лв става нещо , но не казват какво точно , а и не знаят какви са последствията .... та който иска да се пробва :mhihi: :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от boby29 » 05 Сеп 2008, 18:13

mili4uk написа:За да го направят това с акциза и фирмата, нужно е да се вкара около 20% от акциза - така ми каза този пич.
но пък в крайна сметка темата може да е ползена за всички и да няма спекулации от страна на дилърите на коли.

Не може да вкараш 20% и никой да не си търси другите 80% колега. Това е все едно на германеца да му кажеш че му даваш 20% и другото на мъжка дума. А замисли ли се АКО (сега се сещам две ситуации)
1. Тарикатите вкарват колата тук, ти си я платил или поне капарото, после я регистрират на фирма и ти в един момент казваш дайте си ми колата и те - коя кола? За каква кола говориме?
Устни договорки се правят само с жени по едни други въпроси.
2. Оказва се, че колата е крадена. Фирмата фантом ти я продава, ти си я купил добросъвестно и от КАТ я прибират. Оттук следва че ти имаш право да съдиш НЕ НЕМЕЦА, а фирмата ФАНТОМ! Познай натам какво следва.
И малко личен опит - Колата на снимки може да е повече от перфектна, но! Винаги има едно но... Докато я докарат до теб представата ти за нея може да се окаже много различна от реалността, включвам и подмяна на доста части по нея в някой сервиз за отрицателно време дори и там да е била ОК.
Моят съвет е ако си мераклия ходи до Германия, избери си автомобил и си го карай с удоволствие. А за шмекерийки забрави, защото винаги горят дребните рибки. Всички знаем за хора, които се занимават с какво ли не и винаги се измъкват, но винаги има някой зад гърба им. Винаги.
Дано съм ти бил полезен ;) :yes:
Програмист се разхожда в планината. Огледал заобикалящата го природа и си казал:
- Каква яка графика!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: жена си да дрифти
Мечтае да кара: безаварийно
Детайли за колата: харчи малко - върви на страх

Мнение от mili4uk » 05 Сеп 2008, 20:18

boby29 написа:
mili4uk написа:За да го направят това с акциза и фирмата, нужно е да се вкара около 20% от акциза - така ми каза този пич.

Не може да вкараш 20% и никой да не си търси другите 80% колега. Това е все едно на германеца да му кажеш че му даваш 20% и другото на мъжка дума. А замисли ли се АКО (сега се сещам две ситуации)
1. Тарикатите вкарват колата тук, ти си я платил или поне капарото, после я регистрират на фирма и ти в един момент казваш дайте си ми колата и те - коя кола? За каква кола говориме?
Устни договорки се правят само с жени по едни други въпроси.
2. Оказва се, че колата е крадена. Фирмата фантом ти я продава, ти си я купил добросъвестно и от КАТ я прибират. Оттук следва че ти имаш право да съдиш НЕ НЕМЕЦА, а фирмата ФАНТОМ! Познай натам какво следва.
И малко личен опит - Колата на снимки може да е повече от перфектна, но! Винаги има едно но... Докато я докарат до теб представата ти за нея може да се окаже много различна от реалността, включвам и подмяна на доста части по нея в някой сервиз за отрицателно време дори и там да е била ОК.
Моят съвет е ако си мераклия ходи до Германия, избери си автомобил и си го карай с удоволствие. А за шмекерийки забрави, защото винаги горят дребните рибки. Всички знаем за хора, които се занимават с какво ли не и винаги се измъкват, но винаги има някой зад гърба им. Винаги.
Дано съм ти бил полезен ;) :yes:

Така е.. но при мен ситуацията е следната : давам капаро от около 30% като това се отбелязва в документ към частно лице.. не към фирма.
Аз също отивам с тях в германия.... и я гледам лично колата... ако не ми харесва... отивам и гледам друга. Забележи - те я плащат останалата част.
пишат я на който си искат...
колата е в бг вече.... на фирма.
От там... ми правят договор за покупко продажба... от там в кат. !
Колата е на мое име... колата е с нови номера, застраховки и всичко.
Тогава се плаща останалата част и всичко там... след КАТ.
Първоначално колата е вкарана в БГ на фирма тук.. и нея ще гонят за акциза.

Аватар
Кара: E30 318hi ---> E30 328ihA
Детайли за колата: Бърз, здрав и безумно чист , това е моят автомобил :) Съвсем скоро M52B28 inside :DD

Мнение от V-max » 06 Сеп 2008, 14:25

точно така - те ще гонят фирмата фантом , а ти ще си гониш колата и парите :mhihi: :mhihi: това е извода за мен, пък после кой ще я купи без бележка за акциза , или цената трябва да е смешна ....

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BMX » 07 Сеп 2008, 0:55

Малко в офтопик, но пак свързан с това да спестиш от налози. Първо да попитам за въпросното ДДС - плаща се спрямо немския договор за покупко-продажба, който имаш за колата или спрямо някакви осреднени стойности тук в БГ?

Ако е първият вариант, някой пробвал ли е да се договори примерно 2/3 от сумата да се плати по банков път, а останалата 1/3 кеш? И реално, ако немеца склони да се впише само платената по банков път сума като крайна и върху нея тук в БГ да се начисли ДДС.

Слави
Аватар

Мнение от © » 07 Сеп 2008, 7:10

много е странно това плащане на ДДС от частно лице
нали сме в Евросъюза вече? Това е все едно да си купиш нещо от частно лице тук и после държавата да ти търси ДДС?
Според мен ДДС не се плаща, защото то е платено от частното лице в Германия още когато той е купувал колата, въпроса е, че тук ако имаше възможност да ползваш данъчен кредит да тази сделка, няма да може да го направиш защото частното лице няма да ти даде фактура с ДДС. Но това не значи че тук ще го дължиш ..

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '02 Е46 N42B20; '99 E39 M52B20
Мечтае да кара: ///M

Мнение от Пепинко » 07 Сеп 2008, 10:48

Единствената разлика за ДДС-то след като влезнахме в Евросъюза е, че сега поне можем да си го вземем ако внасяме от фирма регистрирана по ДДС. Преди се плащаше при вноса Мито и ДДС в БГ. Както каза Слави, сега ако купиш от частно лице, в БГ не дължиш ДДС, защотото е платено вече в Германия и ти е включено в цената. Това което може да се направи и е облекчение сега е, ако имаш възможност да регистрираш колата на името на фирма, за да може да си вземеш ДДС-то към момента.
Изображение
Realize..
Real eyes..
Real lies..

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BMX » 07 Сеп 2008, 11:34

Аз пък мисля, че тук ти искат ДДС. Според мен вариантите за ДДСто при лек автомобил, а не за товарен или пътнически при който можеш да ползваш данъчен кредит са следните: (изключваме варианта при който имаш фирма за рент-а-кар или развиваш подобен тип дейност):

1. Аз съм юридическо лице рег. по ДДС в България:
- когато купувам в Германия от частно лице, тук ми начисляват ДДС на стойността на сделката
- когато купувам от фирма в Германия, плащам колата на цена без ДДС на немската фирма и тук в БГ си плащам ДДСто.

2. Аз съм физическо лице:
- когато купувам в Германия от частно лице, тук ми начисляват ДДС на стойността на сделката
- когато купувам от фирма в Германия незнам дали можеш да си вземеш ДДСто, дали плащаш и в БГ ДДС, и въобще този вариант не ми е ясен.

Това са мои разсъждения на база на опита ми с чужди фирми. Нека някой да каже какво се случва ако физическо лице си купи кола от фирма в Германия - плаща ли ДДС и в България? :roll:

Слави
Аватар

Мнение от © » 07 Сеп 2008, 13:47

няма логика да се плаща два пъти ДДС - веднъж в Германия от физ. лице и втори път в БГ от теб

иначе в БГ ДДС за автомобили не се признава, така че няма значение дали от там ще имаш фактура с ДДС или не. Освен ако не купуваш автомобил 6+1 места

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BMX » 07 Сеп 2008, 13:59

Да задам въпроса така:
Аз като физическо лице си купувам кола от физическо лице в Германия, която е акцизна. Да разбирам ли че нищо не дължа на държавата, освен екотакса и акциза? Питам, защото твърдо съм решил следващата кола сам да отида и да си я избера.

Иначе съм съгласен, че няма логика да плащам два пъти ДДСто, но дали реално е така?

ентусиаст
Аватар
Кара: само черни класики!!!

Мнение от Pitbull_Germany » 07 Сеп 2008, 14:11

BMX написа:Да задам въпроса така:
Аз като физическо лице си купувам кола от физическо лице в Германия, която е акцизна. Да разбирам ли че нищо не дължа на държавата, освен екотакса и акциза? Питам, защото твърдо съм решил следващата кола сам да отида и да си я избера.

Иначе съм съгласен, че няма логика да плащам два пъти ДДСто, но дали реално е така?

Напълно си прав! Тук дължиш само екотаксата и акциза! ДДС се плаща веднъж на територияна на ЕС. Физическото лице в Германия вече е платило включеното в цената на автомобила ДДС, така че ти не си длъжен да плащаш пак!
Fuck the Cola, fuck the pizza...all you need is 6 v redica!!!
Хубава кола, която не върви, е като хубава жена, която не прави секс!!!
http://www.metacafe.com/watch/181257/bmw_from_hell_2/

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e65 730d SE
Мечтае да кара: m5

330D акциз и въпросчета

Мнение от optimist » 08 Сеп 2008, 23:42

Не мога да разбера какъв е тоя зор да спестите 4-5х.лв с цената на големи рискове и фокуси със съмнителен край :shock:
Преглътнете скапаната политика в Бг и се кефете максимално както направих аз. Просто разликата в динамиката е огромна и си струва всеки един лев а удоволствието и сигурноста ,която се чувства в силна кола нямат цена 8)
Болката от плащането на акциза продължава до момента, в които се качиш и натиснеш педала на газта :mhihi:
Акциза е хубаво да се плати преди регистрацията или в в 1-но месечен срок че има някакви глобички за 184 кс е 4753 лв с таксата на банката :ok:

ПредишнаСледваща

Назад към E46