катализатор...

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Плевен тийм
Плевен тийм
Аватар
Кара: 323ti
Мечтае да кара: 332ti
Детайли за колата: сива

Мнение от Ogi » 03 Сеп 2008, 11:40

еми те за това на мястото на катализатора слагат една мека връзка (резонансно гърне ли кво беше) което оплътнява звука... и не дрънчи като опел калибра...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 03 Сеп 2008, 12:52

Колеги, много се писа ЗА и ПРОТИВ катализаторите и по-точно дали да се оставят или махнат старите (т. е. тези които красят повечето от нашите коли)
Ще се пробвам пак да обясня как стоят нещата от техническа гледна точка, с уговорката, че не ангажирам никой с това и не давам съвет - всеки си преценява сам :!:

Термина "катализатор" означава вещество, което ускорява дадена химична реакция, без да влияе на състава или количеството на крайния и продукт.

При автомобилите "каталитичните конвертори" (катализатори) са елемент от изпускателната система на двигателя предназначен да редуцира количеството вредни емисии в атмосферата.
По принцип на действие автомобилните катализатори се делят на "редуциращи" и "оксидиращи".
Редуциращия тип например редуцира азотния окис до азот и кислород
Оксидиращия тип позволява свързването на въглеродния окис с кислород до въглероден двуокис ......

И двата вида се състоят от фина порьозна керамична плоча или така наречената "пчелна пита" (за увеличаване на активната повърхност), върху която е нанесен слой от самия катализатор (най често платина, родий или платина-родий, дори злато като сравнително по-евтин материал при някой от новите разработки).
Преминаването на изгорелите газове през "порите" на тази керамична плоча осигурява максимална контактна повърхност с каталитичния елемент и намалява заначително обема (размерите) на катализатора.

Модерните каталитични системи са от така наречените двупътни или трипътни системи, осигуряващи максимални резултати при минимални размери и тегло.

Много е важно да се отбележи, че работата на двигателя и на изпускателната система е изчислена при наличието на това допълнително съпротивление и съответно при температурите на изгорелите газове, които отиват след катализатора към шумозаглушителните гърнета.

Какво се случва с каталитичния конвертор във времето?
1. Нанесения слой от "каталитичния елемент" се насища, при което катализатора престава да си върши работоата и количеството на контролиранитевредни елементи в изгорелите се увеличава - катализатора не пречи на работата на двигателя, проблема е с техническите прегледи и еколозите
2. Ползван е "оловен" бензин и/или двигателя "гори" масло, т.е масло попада в катализатора, при което химически се разрушава нанесения слой от "каталитичния елемент", той се разпрашава и намалява сечението на отворите на "пчелната пита" при което затруднява преминаването на изгорелите газове - нарушава се работата на катализатора, намалява се мощността на двигателя, но все още той си върши донякъде работоата и е по-добре да си е на мястото.
3. Поради "възрастови" причини "пчелната пита" на катализатора се задръства от сажди, отчупени керамични парченца и т.н. до степен която ОСЕЗАТЕЛНО пречи на преминаването на изгорелите газове - нарушава се работата на катализатора, ЗНАЧИТЕЛНО се намалява мощността на двигателя, катализатора почти не работи и е по добре да се смени или замени с резонансно гърне(*).
Този момент е доста тънък и единствения начин да се добие известна представа е, като се прецени количеството на изгорелите газове от ауспуха при празни обороти и форсиране (напр. с лист хартия пред тръбата). При съмнения за годността на катализатора аз по-скоро бих изчакал със смяната.
4. Катализатора е механически повреден (начупена керамична пита, изгнила обшивка на "гърнето", удар и т.н.) - освен, че катализатора не върши никаква работа (изгорелите газове минават по пътя с най-малко съпротивление и дори да има годни участъци от "питата" те не се уползотворяват) той и дразни (тропа, звъни, дрънчи...) и е добре да се смени или замени с резонансно гърне.

Разбира се има го и варианта всички или част от тези причини заедно да повлияят на състоянието на катализатора :!:

----------------
(*)

По мое мнение използването на резонансно гърне е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО по най-малко три причини:

Ако се "насади" обикновена тръба:
1. Нарушават се значително работните характеристики на двигателя (намалено съпротивление на пътя н изходящите газове)
2. Увеличено износване на шумозаглушителните "гърнета" (увеличена температура на изгорелите газове)
3. Неприятен шум (металически вибрации) поради увеличената скорост на преминаването на изгорелите газове през обикновената тръба

Разбира се е най-добре да се смени с нов но: $$$$ :(

От тук нататък всеки си преценява сам, но моето впечатление от постовете във форума по този въпрос, е че махането на катализатора "по принцип" е задължително и едва ли не решава куп проблеми, а това въобще не е така

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bbekov » 03 Сеп 2008, 13:50

Никакви тръби :) !!! Колегата е напълно прав за back-pressure-a.
Има и вариант да се свали катализатора , да се вземат "скъпите" материали от него , да се продадат и в сервиз за ауспуси да монтират надупчена тръба и вата в корпуса. Така звука остава същия и всичко изглежда много по-фабрично. В "Косер" мисля продават резонаторни гърнета от които има доста доволни хора , но така и не им знам цените - просто не съм се интересувал.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ауспуси Лазаров » 03 Сеп 2008, 14:33

bbekov написа:Никакви тръби :) !!! Колегата е напълно прав за back-pressure-a.
Има и вариант да се свали катализатора , да се вземат "скъпите" материали от него , да се продадат и в сервиз за ауспуси да монтират надупчена тръба и вата в корпуса. Така звука остава същия и всичко изглежда много по-фабрично. В "Косер" мисля продават резонаторни гърнета от които има доста доволни хора , но така и не им знам цените - просто не съм се интересувал.

Да колега, прави се преработване на съществуващият катализатор но това с тръба на дупки и вата не е рециклиране. Просто е едно компромисно решение.
Рециклирането представлява технологичен процес при който в оригиналният корпус на катализатора се монтира нов вид инсталация изработена от неръждаема стомана и съобразена с всички брой камери, проходи, сечения и съпротивление едно към едно с оригиналният катализатор. По този начин са спазени всички изисквания и зададени норми от завода производител на автомобила относно нормалната работа на двигателя и на цялата ауспухова система.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 03 Сеп 2008, 15:06

ауспуси Лазаров написа:... Рециклирането представлява технологичен процес при който в оригиналният корпус на катализатора се монтира нов вид инсталация изработена от неръждаема стомана и съобразена с всички брой камери, проходи, сечения и съпротивление едно към едно с оригиналният катализатор. По този начин са спазени всички изисквания и зададени норми от завода производител на автомобила относно нормалната работа на двигателя и на цялата ауспухова система.

Колега според мен именно резонансното гърне е "компромисно решение"

За мен "рециклирането" представлява ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ на катализатора с всичките му функции :!:

За какво рециклиране може да се говори, като катализатора просто го няма :?:

Как монтираната "нов вид инсталация изработена от неръждаема стомана и съобразена с всички брой камери, проходи, сечения и съпротивление" може да наподоби "пчелната пита" че дори и само да се доближи до характеристиките на оригиналният катализатор, камо ли да "спази всички изисквания и зададени норми от завода производител на автомобила относно нормалната работа на двигателя и на цялата ауспухова система" :?: :?: :?:

Какъв е смисъла да се ползва оригиналния корпус на катализатора след като той обикновено е на същата възраст на автомобила, преживял е смяната на 2-3 шумозаглушителни гърнета и просто си е изгнил.
Да не говорим, че е най-евтината част и като материал и като изработка от цялото упражнение :idea:

Рециклирането предполага влагането на някакъв, дори и по-малко ефективен и с по-кратък живот катализатор, но все пак да го има. Това може да стане само на керамична подложка и в никой случай на каквато и да е метална повърхност.

Резонансното гърне си е чист компромис и единствения въпрос в случая е на възможно по-точна преценка кога точно му е дошло времето и как, къде с какво и за колко $$ да се смени.

Това което се опитах да кажа в предишния си пост е, че катализатора не е безмислена притурка към съвремените автомобили, а част от цялата горивна система на автомобила, като се почне от въздушния филтър и се стигне до накрайника на ауспуха под бронята ....

Той е изчислен, произведен и монтиран в съответната марка и модел автомобил за да работи заедно с всички други възли и агрегати на горивната система на двигателя и призива ми е да не се отнасяте несериозно към него.

Друг е въпроса до колко при нашите условия и състоянието на автомобилния ни парк е необходима тази "екстра" но в случая, все пак разглеждаме въпроса от техническата му страна и за добро или лошо нашите автомобили са проектирани и изработени да вървят с катализатор и това не зависи от нас ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ауспуси Лазаров » 03 Сеп 2008, 15:48

Да колега, и аз също твърдя, че ауспуховата система е съвкупност от затворени обеми със зададени параметри и определено предназначение. Да, няма каталог в който да е упоменато, че катализатор се заменя с резонансно гърне и не го и твърдя, напротив....
Няма спор по въпроса, че замяната на катализатор трябва да става само с оригинален такъв.
Но когато същият е много $$$ :!:, тогава най-удачното решение е или горе описаното рециклиране (никой говори за екология, а за технически характеристики) или катализаторно ( не резонаторно) гърне.
А що се отнася до корпуса на старият оригинален катализатор, то практиката показва, че е пъти по-здрав( защото е изработен от високо въглеродна стомана или неръждаема стомана) в сравнение с ново резонаторно гърне.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 03 Сеп 2008, 17:14

Май зациклихме на термина рециклиране :)

Пиша го това единствено за да са ясни нещата защото все пак форума разглежда технически въпроси и въобще не говоря за екология

Според мен РЕЦИКЛИРАНЕ има само едно значение и то е ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ на функции, размери, допуски и т.н. на даден възел, агрегат, устройство ...

При положение, че "... в оригиналният корпус на катализатора се монтира нов вид инсталация ..." и не се говори за какъвто и да е каталитичен елемент не може да се говори за РЕЦИКЛИРАНЕ а за замяна на катализатора с конструктивно нов елемент, който ЕДИНСТВЕНО копира формата и наподобява физическите работни параметри на оригиналния катализатор като вътрешно съпротивление, температура, разширение, скорост на изходящите газове (или поне част от тях) без дори да се опитва да осъществява функциите му.
За мен не е ясно какви "технически характеристики" се постигат с това "катализаторно гърне", като катализатор просто няма :?:

От друга страна още в предишния пост (а и в други теми по този въпрос във форума) се съгласявам, че това е единствения приемлив КОМПРОМИСЕН вариант (поне това което аз занам) и дори той не трябва да се подценява а да се проектира, изпълни и монтира технически грамотно, съгласно изискванията на съответната марка и модел автомобил (което на практика също струва пари и като ги дава човек е добре да знае защо).

Все пак без да съм специалист конкретно в тази област, за мен би било интересно какви точно физични стойности и параметри на конкретните фабрични такива се "гонят" да се наподобят, (освен външните размери разбира се, за да пасне на мястото) и кои фирми правят това и какво в края на крайщата се предлага като краен продукт (поне за нашата марка автомобили)?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ауспуси Лазаров » 03 Сеп 2008, 18:31

Моите уважения колега, но отговорите на въпросите които ми задавате се съдържат в самият ви пост. Не виждам смисъл да се повтаряме.
Трудно бих се съгласил да говоря за подробности свързани с технологичният процес на изработка на катализаторните гърнета или рециклиране на стари катализатори. А и много ме съмнява който и да е колега производител да е склонен да ви даде подробна техническа информация ( от кухнята).

п.п. И все пак когато от алуминия на един самолет се правят алуминиеви кутии за бира за мен този процес също е рециклация. :bchug:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 03 Сеп 2008, 19:04

Ние и двамата говорим на Български и май пак не се разбрахме :D

Рециклирането на алуминия от самолета се състои в ивличането (възстановяването) на самия материал и преполага пълно разрушаване на самолета, а не на летателните и експлоатациониите му възможности! Все пак кутийката от бира не може да лети (освен ред-була май той даваше крила ...)

Тук говорим за рециклиране на отделен агрегат от автомобила и възстановяване на работата му изцяло или до известа степен, а на практика ние просто го заменяме с нещо, което въобще не може и няма за цел да изпълнява тези функции.

Колкото до сведения "от кухнята" на производителите не съм си и представял, че ще са общодостъпни но не знам защо аз не попадам на никакви смислени обяснения по въпроса :roll:

Но както и да е, според мен по-важно е тези които четат да имат представа какво точно правят а не директно да се хващат за флекса при първото кихване на двигателя "защото катализатора само пречи"

:bchug:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ауспуси Лазаров » 03 Сеп 2008, 19:16

:D Колега, като гледам говорим едни и същи неща само че с различни думи, само че мойте думи се базират на факти - е здраве да е :mhihi: , в крайна сметка кой както реши така да го разбира...... :bchug:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 03 Сеп 2008, 19:33

:yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ауспуси Лазаров » 03 Сеп 2008, 20:06

:yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: N42B20 с ръкавици
Мечтае да кара: Spitfire

Мнение от Archangel » 03 Сеп 2008, 20:41

Аз събрах парички и ще ги налея в чисто нови катализатори, пък макар да съм вече на Е46. Според мен е една добра инвестиция, зависи обаче от много фактори. Например колко км изминава колата годишно и колко години се мисли да се кара.
Аз например за 6 месеца направих има-няма 15000 км с колата, а планувам да я карам още поне 5 години, така че с едни нови катализатори ще я накарам да се чувства добре.
Имам си тези проблеми(стига да не си внушавам) - при палене леко дрънчи, при увеличаване на оборотите и т.н. Също така ми горят ламбда-сондите, за което ми казаха, че е възможно причината да е запушен катализатор/и.
Rainbow shaker,
On a stallion twister,
Bareback rider,
On the eye of the sky,
Stormbringer coming down,
Meaning to stay,
Thunder and lightning,
Heading your way..

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ауспуси Лазаров » 04 Сеп 2008, 14:06

Archangel написа:Аз събрах парички и ще ги налея в чисто нови катализатори, пък макар да съм вече на Е46. Според мен е една добра инвестиция, зависи обаче от много фактори. Например колко км изминава колата годишно и колко години се мисли да се кара.
Аз например за 6 месеца направих има-няма 15000 км с колата, а планувам да я карам още поне 5 години, така че с едни нови катализатори ще я накарам да се чувства добре.
Имам си тези проблеми(стига да не си внушавам) - при палене леко дрънчи, при увеличаване на оборотите и т.н. Също така ми горят ламбда-сондите, за което ми казаха, че е възможно причината да е запушен катализатор/и.

Колега ако не ви представлява трудност направете един съвсем елементарен тест. При загасен двигател и автомобил на място хванете изхода на ауспуха и го разклатете енергично - чува ли се в последното гърне тракане и дрънкане все едно има шепа съчми?
Ако е така, проблема вече може да не ви е само в катализатора.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Каквото набара
Мечтае да кара: БМВтурбо
Детайли за колата: Да, неми вярваш но е така BMW–то е наи бързата кола !!!

Мнение от *BMWocb » 04 Сеп 2008, 14:35

ауспуси Лазаров написа:
Archangel написа:Аз събрах парички и ще ги налея в чисто нови катализатори, пък макар да съм вече на Е46. Според мен е една добра инвестиция, зависи обаче от много фактори. Например колко км изминава колата годишно и колко години се мисли да се кара.

Колега ако не ви представлява трудност направете един съвсем елементарен тест. При загасен двигател и автомобил на място хванете изхода на ауспуха и го разклатете енергично - чува ли се в последното гърне тракане и дрънкане все едно има шепа съчми?
Ако е така, проблема вече може да не ви е само в катализатора.
тря го приложа на моя 4овек 4е и неговата сила едни такива странни звуци , в ниските обороти се 4ува едно зазнене дали е само при ис-ките 6тот само на ис сам 4увал таи ???

ПредишнаСледваща

Назад към E36