Строителен контрол

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

Мнение от SKISA » 15 Авг 2008, 10:45

ja написа:Чакайте сега. Значи като купувам апартамент може улицата до входа е на някой дуг а не на собствениците?

не улицата ,а двора!както и общите части! и обикновено е на някой от собствениците или на човека,който е дал мястото за строеж. не винаги ,но обикновена е така! ти -ако не купиш земята-отделно или в същият нотариален акт-реално имаш само право на строеж/ако още не е вдигнато/ ,което едно време му викаха "въздуха е твой" или просто си купил готовият апартамент но само него!!! ако примерно падне блока при земетресение-после кат овдигнат друг там ти гориш !!! тва е! и отделно тия разправии дето са има колегата,щото вътре в двора на кооперацията ако спази всички изисквания собственика на земята може е така да си дигне един гараж или барака или квото там му дадат и да си свирка....!! тва е!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ja » 15 Авг 2008, 10:49

Аха, питам щото имам тука една съседка която твърди че улицата е нейна. Исках документ ама не показва само зее от терасата и мести някакви цветя наляво надясно да не може да се паркира там.

Иначе много полезно инфо за мен е това. Винаги съм си мислел, че когато плащаш апартамента в цената е включена и земята...

Аватар

Мнение от SKISA » 15 Авг 2008, 10:54

ja написа:Аха, питам щото имам тука една съседка която твърди че улицата е нейна. Исках документ ама не показва само зее от терасата и мести някакви цветя наляво надясно да не може да се паркира там.

Иначе много полезно инфо за мен е това. Винаги съм си мислел, че когато плащаш апартамента в цената е включена и земята...

още малко съвети:
за земята тва си е от край време ,ма никой не обръща внимание и то верно не е толко страшно ,но виждаш до кви последствия понякога води! частна улица -нема!! ако е в нечий двор -просто си я е обособил като улица,но тя не е нанесена на картата на софия. друг е въпроса ако са отчуждили място от 3м примерно в край на някой двор ,за да мине улица.ако е нанесена на плана на града е на всички и тоя,дето е било минато през неговото место за да стане улица-духа супата и не може да викя ,че е негова!!! има в някои дворове нещо като улици ,които общите съкооператори са си оформили в двора ,за да могат да минават с колите! ако ,обаче тая не ти извади нотариален акт и скица ,за да видиш ,че тва място,дето минава въпросната улица е нейно-кажи и да духа бахура и да седи за регулировчик да гледа хората как минават!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ja » 15 Авг 2008, 10:59

Това е улица която води до блока и е направена от строителя, иначе няма акт 16. Няма я на картата, почти съм сигурен.

Едно време тая си е дала земята за да се строи и нищо чудно да има някакъв документ за земята ама какво правим когато това е единствения достъп до входа ни? Ако има документ значи минаваме през частен имот всеки път когато влизаме във входа.

А за на колегата проблема мисля имаше някакъв закон, който не позволява да се застроява повече от 30-40% от един парцел. Зависи нещо от категорията на имота, не съм много сигурен но може да се провери.

ентусиаст
Аватар

Мнение от GVT » 15 Авг 2008, 11:18

ja написа:А за на колегата проблема мисля имаше някакъв закон, който не позволява да се застроява повече от 30-40% от един парцел. Зависи нещо от категорията на имота, не съм много сигурен но може да се провери.

Колегата нищо не може да направи.а това с земята си е голям проблем.99% от собствените на апартаменти в блоковете са така.И както каза SKISA един ден можеш да захапиш бибата ако нещо стане с блока,а на панелките времето малко по малко изтича.А друг е въпроса ,че много хора не го знаят това и си мислят,че местото пред блоковете е тяхно и самодейно си строят гаражи.И като излезе собственик на земята парите хвърлени за построяването отиват на ветъра.И накрая става като в приказката-Ние с бате се делихме,ама на мен ми се падна отвънка. :mhihi:
Изображение

Аватар

Мнение от SKISA » 15 Авг 2008, 11:28

ja написа:Това е улица която води до блока и е направена от строителя, иначе няма акт 16. Няма я на картата, почти съм сигурен.

Едно време тая си е дала земята за да се строи и нищо чудно да има някакъв документ за земята ама какво правим когато това е единствения достъп до входа ни? Ако има документ значи минаваме през частен имот всеки път когато влизаме във входа.

А за на колегата проблема мисля имаше някакъв закон, който не позволява да се застроява повече от 30-40% от един парцел. Зависи нещо от категорията на имота, не съм много сигурен но може да се провери.

има си "кинта" тва е колко квадрата се дигат общо в сграда на определена площ от местото,има си и различни допустими граници за различните категории и места на имоти като процент на застрояване...!за централните части на големите градове са доста големи процентите и в никакъв случай не са около 30-40% ,а доста повече...!
по повод достъпа до входа ти...!! тя трябва да осигури достъп до имотите на хората и няма как да летите ,за да си кацнете на терасите. проход или улица или "тупик"-тва е задънена улица има винаги до имот ,за да се осигури достъп. така че дори и цялото место да е било нейно - тя е длъжна да ви осигури достъп да влизате. ако се запъне-отивате в УАГ или общината ,съдите я и ше и отчуждат част от земята за улица...!!така че да не се опъва!!! а решението е просто да си купувате земята като взимате жилище или квото и да е друго. разхода е нищожен в сравнение на цената,която плащате за жилището ,а си решавате куп проблеми!друг е въпроса ако човека не ще да продава ,но обикновено той иска да сключи сделката и ше се навие. аз като купих магазинчето в младост съм единственият /заедно с братовчед ми/ от 32 собственици ,който си купи земята!!! другите не искаха ,ма по-натам може да се види ,че са сбъркали...!! най-малкото си купувате спокойствие за стотици години напред за малка сума....

младши ентусиаст
Аватар
Кара: каквото изпадне...
Мечтае да кара: safety car, самолет, мотор
Детайли за колата: тотална щета...

Мнение от stozashto » 16 Авг 2008, 12:56

GVT написа:... дори стълбището не е ваше...

Това може да е вярно само ако в нотариалния акт за жилището НЕ ПИШЕ "заедно с N% идеални части от общите части...".

Целият диспут тук е малко висящ във въздуха, ако не се видят документи и чертежи... Общите разпоредби са си общи разпоредби, но за различните УПИ си има специфични изисквания и показатели, съобразени и със съседните имоти и застрояването им, с планове за измененения и т.н. За конкретен отговор на конкретен въпрос трябва да има конкретни данни. Иначе си доказваме взаимно кой колко е запознат със ЗУТ.
"... _ _ _ ..."

ентусиаст
Аватар

Мнение от GVT » 16 Авг 2008, 14:08

stozashto написа:

Това може да е вярно само ако в нотариалния акт за жилището НЕ ПИШЕ "заедно с N% идеални части от общите части...".

Целият диспут тук е малко висящ във въздуха, ако не се видят документи и чертежи... Общите разпоредби са си общи разпоредби, но за различните УПИ си има специфични изисквания и показатели, съобразени и със съседните имоти и застрояването им, с планове за измененения и т.н. За конкретен отговор на конкретен въпрос трябва да има конкретни данни. Иначе си доказваме взаимно кой колко е запознат със ЗУТ.

То това го пишат сега,в новото строителство.Я вземи от някоя панелка да видиш дали го има.А и ние живеем в страната на абсурдите и нищо няма да ме учуди. :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: каквото изпадне...
Мечтае да кара: safety car, самолет, мотор
Детайли за колата: тотална щета...

Мнение от stozashto » 18 Авг 2008, 2:44

GVT написа:
stozashto написа:

То това го пишат сега,в новото строителство.Я вземи от някоя панелка да видиш дали го има.А и ние живеем в страната на абсурдите и нищо няма да ме учуди. :mhihi:

Да знаеш, много ме амбицира! ;)
И с разрових... и в акт за собственост от преди 30-тина години пише същото, но освен това пише "...и N% идеални части от правото на строеж...". :D
"... _ _ _ ..."

Предишна

Назад към Извън Темата