книжки...на 17 от 2005

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар

книжки...на 17 от 2005

Мнение от Stealth ® » 30 Сеп 2004, 22:03

От не едно място чувам че от 2005 всеки навършил 17 може да редовен шофиор 8) и тъи като ас съм на 17 3 месеца и вече коса не ми остана да се нервя че наще не са ме замислили с 9 месеца по рано искам да ви питам вярно ли е това и каде мога да намеря инфо? Предварително благодаря :D

Потребител
Аватар
Кара: E39 523i
Мечтае да кара: не мечтае

Мнение от Svetlio » 30 Сеп 2004, 23:25

За твое съжаление това не е вярно , но непречи да си караш колата
ако не правиш нарушения няма да те спират.

devildriver
Аватар
Кара: E30
Мечтае да кара: McLaren F1

Мнение от SlipKnoT » 30 Сеп 2004, 23:29

Svetlio написа:но непречи да си караш колата

Ти явно не живееш в БГ.. макар, че гледам си от София? :roll:

ентусиаст
Аватар

Мнение от vlad0 » 30 Сеп 2004, 23:53

Svetlio написа:За твое съжаление това не е вярно , но непречи да си караш колата

Реално погледното е така, защото са им забранили да спират е така за проверки, но те си имат старите навици и вземи... Абе карането без книжка се измъква като кажеш без документи и дадеш 20лв. ама е доста рисковано и не си заслужава риска!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ngc7052 » 30 Сеп 2004, 23:59

Питаш ли ме мене ,като съм на 16 и 3 месеца :oops: :( Ама кво да се прави такава е хавата.Аз чух какви ли не версии...че щяло да може да се кара само по определени маршрути и т.н. ,но най-правдоподобно ми се стори че щяло да можеш да караш курсовете на 17 ,а книжката ще се получава на 18.Еми дано да е вярно :!:
But does a human form display to those who dwell in realms of day

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от tokarew » 01 Окт 2004, 0:06

стига ве тия от КАТ са се побаркали как ще дадат книжки на такава вазраст,те незаят ли че ще стане касапница по улиците :lol: сигурно след 5-6 години ще можеш да си зимаш книжка на 16 както е в щатите тогава гледаите какво става : :lol: :lol: :lol: :lol:
ИзображениеИзображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 1998 E36 M41
Мечтае да кара: проекта дето ръждясва пред блока
Детайли за колата: EV50306

Мнение от TFreak » 01 Окт 2004, 6:06

Бе аз в тунинг форума бях писал по тоя въпрос преди някой и друг месец, и тогава някой пускаше разни слухове, че щяло да става като в Америка... Е да, ама не! Ако това нещо стане реалност, по улиците ще настане :banghead: :driving: :hitit: :ranting: :maad: :bang: :duel: :box: ... катаклизъм (не произлиза от клизма, макар че и двете навеждат неприятни асоциации). Та, по въпроса с книжките. На всички непълнолетни фенове искам да кажа едно – потърпете още някоя друга година и ще видите, че е имало защо. И на мен на 14-15-16-17 години ми се искаше вече да имам книжка и да карам по цял ден, само че ако на тогавашния акъл ми беше разрешено да карам, едва ли щях да съм тук (предполагам де... :roll:). Не ме разбирайте погрешно - числото 18 нищо не значи само по себе си, просто на тази възраст вече се очаква да започнеш да мислиш за нещо различно от п**ки, пиене, купони и т.н., което пък от своя страна означава поемане на определни отговорности. Това, че от време на време родителите ви дават да покарате на някой междуградски път или пък из квартала, не означава, че вече сте най-големите шофьори и знаете всичко... Имайте предвид, че опита (не само този зад волана, а и житейския... абе и двата взети заедно) е от решаващо значение в много ситуации, особено по родните пътища, където поне 20% от книжките са купени, други 20% са отнети за нарушения (което не пречи на идиотите да си карат). Карането без книжка също не е геройство, както много хора погрешно смятат.
Та, отплеснах се в морални поучения. Токарев спомена Щатите - братята Хамериканци са със съвсем различен манталитет от родния... Не искам да се впускам в подробности, само ще спомена, че в някои щати водачи до 21 години нямат право да карат по магистралите, където максималната скорост е от 60м/ч в градовете до 75 извън населени места. В някой щати пък хората нямат право да си яздят коня на заден след 10 вечерта, а други нямат право да си бият жените след 9, но както и да е, тва няма нищо общо.
За опитен шофьор (поне в щата Уошингтън) се смятат навършилите 25 години, дотогава застраховките са убийствени. И т.н., и т.н... честно, много ми е късно вече и ми се спи, а пък мога да напиша още доста факти, с които да опитам да ви убедя, че Е ОПАСНО в България да се разреши карането на по-ранна възраст.

П.С. Съжалявам, ако изглежда малко несвързано, нелогично и, може би, тъпо. В момента не мога повече, макар че не ми липсва желание.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от paxaH » 01 Окт 2004, 8:45

Като му дойде времето момчета (и момичета)... :twisted:

и аз незнам
Аватар
Кара: E36 325i

Мнение от BMWALPINA » 01 Окт 2004, 10:57

ngc7052 написа:но най-правдоподобно ми се стори че щяло да можеш да караш курсовете на 17 ,а книжката ще се получава на 18.Еми дано да е вярно :!:

Курсовете можеш да ги почнеш на 17 и 9 месеца (мисля че така беше), но
изпита ти е когато навършиш 18 по рано не можеш.

x3m
Аватар

Мнение от x3m » 01 Окт 2004, 11:30

аз пък още на 17 бях изкарал книжка, ама ми я връчиха чак когато навърших 18. не те съветвам да караш без книжка. ако те хванат ще те разкатаят.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1985 BMW E30 M10B18

Мнение от ivantchoG » 01 Окт 2004, 15:01

xterminat0r написа:... защото са им забранили да спират е така за проверки, но те си имат старите навици...
:OT: Забраната е нещо такова "Забранява се на органите да спират ... . Разрешава им се при провеждане на еди-какви-си акции /комар, щурец, картоф и т.н/." И като те спрат, без да си в нарушение, винаги могат да кажат "Провежда се акция". С една дума - Забранено, но не Отменено.
".....Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо....." К.Иречек, 13.12.1881
Бате Сашо - Пази имената!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '04 BMW 330i // '96 BMW 320i
Мечтае да кара: '96 BMW M3

Мнение от BiTurbo » 01 Окт 2004, 18:56

според мен TFrek е прав. Аз ското взех книжка(няма и месец) и сега разбирам защо не ги дават на 16. Аз на 16 не е истина на какъв акъл бях. Ако имах тогава книжка сигурно дося да съм потрошил бая коли. Ша му дойде времето не се притеснявайте.
Изображение

води статистиката
Аватар
Кара: '07 X3 LCI 3,0sd
Детайли за колата: '93 318is
'95 328Ti
'95 318is
'00 328Ci
'04 330xd
'07 X3 3.0d
'07 X3 3.0sd
'01 730d

Мнение от LuBo1 » 02 Окт 2004, 18:30

Що ли съм на 20 години и мисля за путки , купони и пиене пък и по цял ден кола карам 8)
ИзображениеИзображение

Сватбаря
Аватар
Кара: Opel Zafira А OPC

Мнение от Penchev » 02 Окт 2004, 18:38

TFreak написа:....просто на тази възраст вече се очаква да започнеш да мислиш за нещо различно от п**ки, пиене, купони и т.н., ....

Асенееее.... чуваш ли бре!!!! А ти ... само п*тки, купони, пиене, кола, бордюри ... и т.н. екстри :lol:

Дилян Пенчев
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivo-G » 03 Окт 2004, 0:50

TFreak е доста прав. И без това положението по родните пътища е трагично. Карат всякакви - пияни, с купени книжки, без никакви книжки, разни състезатели по рождение... само 17-годишни с книжки ни липсват. Да ме извиняват въпросните, но съм го изпитал на собствения си гръб - от 14-годишен карам по (между)селските пътища, голям мерак за 18 и книжка. Дойде му времето - взех. И после: Кой съм аз? На Шумахер 2-рия брат :shock: Големият шофьор, дето кара от 3-4 години - майстор на спорта. И дай яко ръчки по улиците:driving: :driving: :driving: . Да обаче карането по селските пътища, където 2-3 коли за 10км се считат за сериозен трафик, е малко по различно от градското (дори и в град като Плевен). Лошото е, че го разбрах малко късно - около 3 месеца след получаването на заветния документ за правоуправление, и по-точно около 30 сек след като бях направил 2 коли на скрап и бях объркал доста сериозно живота на 3-ма непознати. :censored: :banghead: Историята не е приятна. Затова ако скоро ви предстои да взимате или току що сте взели книжка - замислете се сериозно преди да се качите да изпилите малко гуми. След 24 часа кормуване вие на практика изобщо не можете да карате, аз след повече от 18 месеца и около 7-8хил. км още не мога да кажа, че съм шофьор. И наистина не съм. А най-опасния момент за един млад шофьор е този, в който реши, че вече е станал професионалист. Тогава вниманието и бдителността му от първия месец изчезват на мига.
Общо взето това е, знам че повечето от вас ще ми се изсмеят и изобщо няма да ме послушат, но дано съм ви накарал да се замислите поне малко. Защото с тази книжка поемате отговорност не само към себе си, а и към всички, с които се разминавате, които изпреварвате и които ходят по тротоарите. А отговорността не е малка. И дано имате късмет да не го разбирате по трудния начин, както направих аз.

Следваща

Назад към Основен Форум