крепоста УРВИЧ
Модератор: Общи модератори
27 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
крепоста УРВИЧ
бях решил да отида да видя тази крепост,и днес паля колата и там при малкия паркинг има табела прочех написаното ще дам и на вас инфо и по-долу ще се доизкажа-Средновековната крепост Урвич се намира в Панчаревския пролом (в землището на днешното село Панчарево) на река Искър, разделящ Плана планина от най-западната издънка на Средна гора - Лозенската планина. Разположена е на Лозенския рид Средобърдие, на канара, оградена от три страни от водите на Искъра.
Историческите сведения (начина на построяване на стените, различни находки) сочат, че е построена през ХIII в. по времето на Втората Българска Държава.
Днес запазени са части от крепостната стена, достигащи височина 6 м., както и части от зида на разположената в крепостта църква „Св. Илия”наречена така, заради местоположението си - от „урва”, „урвище”.
Първите сведения за крепостта са дадени от Паисий Хилендарски в своята История. Отдадено е значение на ролята и при защитата на Втората българска държава. Предание разказва, че тук е водил последните си битки цар Иван Шишман, наричан от местното население цар Ясен. На него е кръстен и панорамния път в подножието на Витоша - от Бояна, през Драгалевци и Бистрица за Панчарево - „Цар Ясенов път“, чрез който Урвич е установявал постоянна връзка с витошките крепости „Бистрица“ и „Батил“ - Бояна. Според запазените легенди, благодарение на това, че е опасана от всички страни от река искър, крепостта дълго време издържала на неприятелската обсада, докато един ден Ведена, селянка от Бистрица, за да спаси детето си, показала тайния вход към крепостта. Народът проклел предателката и тя се вкаменила. И днес, ако пътникът погледне към левия бряг на река Ведена (над нея минава Дяволският мост), ще види вкаменената й, прегърнала дете фигура. Скалната композиция се нарича Стърчиков камък.
Всъщност крепостта „Урвич“ е част от т. нар. „Урвички крепостен комплекс”, в който влизат още и манастира „Св. Никола - Летни“, останките от крепостната черква „Св. Илия“ и Кокалянския манастир.
Предполага се че по течението на р. „Искър” е имало редица от крепости и наблюдателни пунктове, поддържащи връзка помежду си чрез визуални сигнали. Останките на някои от тях са откриваеми и днес – освен „Урвич”, „Европейското Кале”, наречено така на едноименния връх и „Равулското кале”, намиращо се на връх „Голяма Равуля – 1019 м. н. в.
Крепостта е свързана и със зората на туристическото движение в България. При излет до крепостта Урвич, през 1889 година, Алеко Константинов с група приятели поставят началото на организирания туризъм в България, основавайки Урвич клуб.--започвам едно катерене по кози пътеки и страшен баир но с приближаването на крепоста ентусиазмът ми нараства крепоста изглежда запазена и очаквам да видя част от историята на моята родина и стигна,и какво да видят очите ми
доста масивна врата с табелка ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ
зад масивната порта лаят кучета а за допълнение и сот си има човечеца.И СЕГА ВИ ПИТАМ КАК НЯКОЙ ВЪОБЩЕ Е ДОПУСНАЛ ЕДИН ПАМЕТНИК НА КУЛТУРАТА ДА СТАНЕ ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ
и моля ви не ми казвайте че ни е такава държавата.търся инфо коя институция може да ми отговори как стават тия работи
Историческите сведения (начина на построяване на стените, различни находки) сочат, че е построена през ХIII в. по времето на Втората Българска Държава.
Днес запазени са части от крепостната стена, достигащи височина 6 м., както и части от зида на разположената в крепостта църква „Св. Илия”наречена така, заради местоположението си - от „урва”, „урвище”.
Първите сведения за крепостта са дадени от Паисий Хилендарски в своята История. Отдадено е значение на ролята и при защитата на Втората българска държава. Предание разказва, че тук е водил последните си битки цар Иван Шишман, наричан от местното население цар Ясен. На него е кръстен и панорамния път в подножието на Витоша - от Бояна, през Драгалевци и Бистрица за Панчарево - „Цар Ясенов път“, чрез който Урвич е установявал постоянна връзка с витошките крепости „Бистрица“ и „Батил“ - Бояна. Според запазените легенди, благодарение на това, че е опасана от всички страни от река искър, крепостта дълго време издържала на неприятелската обсада, докато един ден Ведена, селянка от Бистрица, за да спаси детето си, показала тайния вход към крепостта. Народът проклел предателката и тя се вкаменила. И днес, ако пътникът погледне към левия бряг на река Ведена (над нея минава Дяволският мост), ще види вкаменената й, прегърнала дете фигура. Скалната композиция се нарича Стърчиков камък.
Всъщност крепостта „Урвич“ е част от т. нар. „Урвички крепостен комплекс”, в който влизат още и манастира „Св. Никола - Летни“, останките от крепостната черква „Св. Илия“ и Кокалянския манастир.
Предполага се че по течението на р. „Искър” е имало редица от крепости и наблюдателни пунктове, поддържащи връзка помежду си чрез визуални сигнали. Останките на някои от тях са откриваеми и днес – освен „Урвич”, „Европейското Кале”, наречено така на едноименния връх и „Равулското кале”, намиращо се на връх „Голяма Равуля – 1019 м. н. в.
Крепостта е свързана и със зората на туристическото движение в България. При излет до крепостта Урвич, през 1889 година, Алеко Константинов с група приятели поставят началото на организирания туризъм в България, основавайки Урвич клуб.--започвам едно катерене по кози пътеки и страшен баир но с приближаването на крепоста ентусиазмът ми нараства крепоста изглежда запазена и очаквам да видя част от историята на моята родина и стигна,и какво да видят очите ми

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- Le Transporteur
- старши ентусиаст
-
Благодаря колега за историческата разходка!
Миналото лято ходихме до Рилския манастир и навръщане минахме по този път и гледах крепостта в движение, наистина спиращо дъха място и аз като фен на туризма и този тип забележителности бях възхитен къде е издигната (като терен) тази крепост. Скоро след това ми попадна вестник в който имаша статия за 10-те най скъпи имота за продажба в БГ, крепостта фигурираше не помня на кое място, но беше с оценка 1 300 000 лв.

Миналото лято ходихме до Рилския манастир и навръщане минахме по този път и гледах крепостта в движение, наистина спиращо дъха място и аз като фен на туризма и този тип забележителности бях възхитен къде е издигната (като терен) тази крепост. Скоро след това ми попадна вестник в който имаша статия за 10-те най скъпи имота за продажба в БГ, крепостта фигурираше не помня на кое място, но беше с оценка 1 300 000 лв.
"Башак": ...еее БМВ караш, а ти е скъпо!
- klintan66
- старши ентусиаст
-
- Кара: E34TDS , CL 500, Е65
За една крепост може и тази да е била ,четох, че е придобита по давност понеже в нея живял 10-15 години някакъв художник и т.н.
- t060
- ентусиаст
-
- Кара: Без книжка.
- Мечтае да кара: Тунинг Голф 2-ка с PK номер.
- Детайли за колата: Ускорител на елементарни частици.
Ако не се лъжа, според някакъв закон, ако живееш и поддържаш някакъв имот, към който няма претенции в предължение на 10 години, може да поискаш права за собственост, но не съм сигурен. Някой по-компетентен да каже, моля.
RESPECT
by t060
RESPECT
by t060
От тогава русото не е на мода.
- someone
- сбъркал колата, но не и форума
-
- Кара: е70
t060 написа:Ако не се лъжа, според някакъв закон, ако живееш и поддържаш някакъв имот, към който няма претенции в предължение на 10 години, може да поискаш права за собственост, но не съм сигурен. Някой по-компетентен да каже, моля.
RESPECT
by t060
Може, но не става с държавни и общински имоти

- ИЛИЯН
- младши ентусиаст
-
- Кара: БМВ 725 Е-38
Аз колега се катерих да я разгледам преди 6-години и още тогава беше частна собственост имаше и един доста скъп джип пред нея. Все пак живеем в България тука всичко можеш да си купиш с пари и аз тогава неможах да повярвам на очите си но тово е суровата деиствиелност. 

Няма грозни жени, има трезви мъже!
- err0r
- Мечтае за Z3 M Coupe
-
- Кара: '99 530dА Touring
klintan66 написа:За една крепост може и тази да е била ,четох, че е придобита по давност понеже в нея живял 10-15 години някакъв художник и т.н.
Баш за тази крепост става въпрос. По последни данни (от преди година и половина), художкинът я препродал.

- someone
- сбъркал колата, но не и форума
-
- Кара: е70
err0r написа:Баш за тази крепост става въпрос. По последни данни (от преди година и половина), художкинът я препродал.

Вижте обаче какво намерих из нета:
Крепостта Урвич се намира на 15 км от София, на 8 км южно от кв. Кокаляне и на 6 км северно от с. Долни Пасарел. Най-удобният транспорт е градският автобус № 3, тръгващ от автогарата в кв. Гео Милев. Слиза се на спирка "Трудовак" (при Паметника на трудовака), слиза се по стръмна пътека до река „Искър”, тръгва се налява, пресича се реката и по малка, но добре очертана пътека се стига до постройка, изглеждаща като крепост. Това, обаче не е крепостта, а частен дом със забранен достъп, не особено приятелски настроена охрана и кучета. Тази сграда се заобикаля отляво и се достига до частично запазена кула и оригиналната крепостна стена. Наблизо са и руините на църквата „Св. Илия”. Ако се продължи още нагоре се стига до старичина скала, за която легендата твърди, че оттам е хвърлена жената на цар Иван Шишман.
Ето това е и цялата страница - http://www.bulgariancastles.com/bulgari ... -urvich-bg
Да не би да става въпрос за някакво недоразумение с тази "постройка, която прилича на крепост"?
- leTransporteur
- младши ентусиаст
-
Така хубаво се размечтах и размислих от увлкателните разкази.... и тамън си викам трее да отида.... и това като го видях часна собственост и....
,ако никой не може да направи нищо и има някакв път дотам може да притесним господарите на ефира.. не че ще стане нещо но поне полвин българия да види закво иде реч,,,може пък и да излезе нещо...знам ли

Карай бързо
Стигни 'пръв
Стигни 'пръв
- DroW
- младши ентусиаст
-
- Кара: e60 530d M Sport, X3, X6
Според мен това е ужасно и е едно потъпкване на нашата история. Никой няма права да обявява един такъв паметник на културата за частна собственост. Това е и архитектурен паметник. Според мен е наш дълг като български граждани да направим всичко възможно да притесним сегашният собственик и да накараме държавата не само да вземе мерки това да не се случва никога повече но и да отнеме собствеността върху имота или ако се наложи да го откупи.
Аз също бих искал да посетя крепостта но явно че в момента това е невъзможно за всички.
Аз също бих искал да посетя крепостта но явно че в момента това е невъзможно за всички.
- Nucl3arDru1D
- старши ентусиаст
-
- Кара: е30, е36, e39
- Мечтае да кара: ///M
- Детайли за колата: Nuclear Touring
Това с продобиване на НИ заради плащане на данъци 10г. винаги може да се атакува в съда и явно затова педала го е продал бързо-бързо. Все си мисля обаче, че нещата са обратими де
Да сигнализираме някъде ли? Макар че вероятно е известно...
Ма де да знам де, "Господари на ефира", Министерство на културата ли...

Да сигнализираме някъде ли? Макар че вероятно е известно...
Ма де да знам де, "Господари на ефира", Министерство на културата ли...
- alpina-ma6inata
-
'2002' fanatic
-
- Кара: '08 Swift Sport, '73 BMW 2002tii
Господари на ефира май би било най-добре. 

'73 2002 tii Golf #2719550
2x Alpine white E30's
-------------------------------------
The BMW 2002 tii VIN 2719550 was manufactured on July 3rd, 1973 and delivered the same day to the BMW dealer Zeiss & Schwärzel in Mannheim. The original colour was Golf, paint code 070.
The BMW 320i touring VIN EA91537 was manufactured on September 14th, 1990 and delivered on September 19th, 1990 to the BMW dealer Autohaus Bärwald in Lampertheim (Germany). The original colour was Alpinweiß 2 (Alpine White), paint code 218.

2x Alpine white E30's
The BMW 2002 tii VIN 2719550 was manufactured on July 3rd, 1973 and delivered the same day to the BMW dealer Zeiss & Schwärzel in Mannheim. The original colour was Golf, paint code 070.
The BMW 320i touring VIN EA91537 was manufactured on September 14th, 1990 and delivered on September 19th, 1990 to the BMW dealer Autohaus Bärwald in Lampertheim (Germany). The original colour was Alpinweiß 2 (Alpine White), paint code 218.
- skate
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E36 318IS
- Мечтае да кара: BMW E60
- Детайли за колата: BMW E36 318IS
alpina-ma6inata написа:Господари на ефира май би било най-добре.

27 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2