Малко помощ
Модератор: Общи модератори
10 мнения
• Страница 1 от 1
- bigmurzi
- драфтаджия
-
- Кара: '93 316ix Touring
- Мечтае да кара: далеч
- Детайли за колата: Хубавица =)
Малко помощ
Имам следната задача :
int k;
for (k=1; k<=15; k++)
{ if (k<=5) cout<<k*k*k<<"\n";
else cout<<k*k<<"\n"; }
и се пита какъв е резултата?
п.с. Абсолютно бос съм в областта и за това питам за готов отговор.
Благодаря предварително!
int k;
for (k=1; k<=15; k++)
{ if (k<=5) cout<<k*k*k<<"\n";
else cout<<k*k<<"\n"; }
и се пита какъв е резултата?
п.с. Абсолютно бос съм в областта и за това питам за готов отговор.
Благодаря предварително!
Последна промяна bigmurzi на 09 Юли 2008, 16:07, променена общо 1 път

Е30 на десен завой бензин НЯМА!
- AGD
- младши ентусиаст
-
- Кара: F15 xDrive30d N57T
- Мечтае да кара: 911 Turbo
Как така какъв е резултата ? Ще имаш 15 резултата изведени на стандартния изход (монитора) - по един за всяко значение на k. Като от при k от 1 до 5 включително резултата е k на трета , а за k от 6 до 15 включително резултата ще е k на втора.
А ако трява да съм напълно коректен отговора ще е грешка при компилация , защото липсва една скоба при условието на if-а
И не с цял да се заяждам, а защото ми е любопитно - кой ги задава тия безумни задачи и каква им е идеята ?
А ако трява да съм напълно коректен отговора ще е грешка при компилация , защото липсва една скоба при условието на if-а

И не с цял да се заяждам, а защото ми е любопитно - кой ги задава тия безумни задачи и каква им е идеята ?
George Carlin написа:Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?
- bigmurzi
- драфтаджия
-
Да, грешката е моя при писантео
А иначе задачата е от тест транспортното ..
Даден е примера и се пита какъв е резултата..

А иначе задачата е от тест транспортното ..
Даден е примера и се пита какъв е резултата..

Много програмисти тук
Супер. Bigmurzi, слушай колегата 

Компанията "Chrysler" решила да поставя черна кутия в новите модели на джиповете "Grand Cherokee", която да записва последните думи на шофьора преди катастрофа. В Америка в 90% от случаите, последната дума е била "Shit!", докато в България, в 99% процента от случаите, последните думи на шофьора са били: "Пичове, скивайте к'во мо'а да напра'а с тоя джип!"
- t060
- ентусиаст
-
- Кара: Без книжка.
- Мечтае да кара: Тунинг Голф 2-ка с PK номер.
- Детайли за колата: Ускорител на елементарни частици.
Не видях къде се затваря if-а, да няма още някой ред, че всичко може да се очаква. Колегите са прави с отговора.
RESPECT
by t060

RESPECT
by t060
От тогава русото не е на мода.
- bigmurzi
- драфтаджия
-
Ми босичък съм в тази област, отказах се преди доста време и за това сега тук берем срам за прости работи ама..
Не е затворен if-a, тоест "end if" ?
Това не се ли замества от else-а, защото така е зададено условието и се пита какъв е резултата?

Не е затворен if-a, тоест "end if" ?
Това не се ли замества от else-а, защото така е зададено условието и се пита какъв е резултата?

- t060
- ентусиаст
-
- Кара: Без книжка.
- Мечтае да кара: Тунинг Голф 2-ка с PK номер.
- Детайли за колата: Ускорител на елементарни частици.
Абе зависи от компилатора, ама все си мисля, че трябва да има end if, ма това няма значение. Важен е резултата. Ей тука трябва да благодариш на колегите!
RESPECT
by t060
RESPECT
by t060
От тогава русото не е на мода.
- AGD
- младши ентусиаст
-
- Кара: F15 xDrive30d N57T
- Мечтае да кара: 911 Turbo
t060 написа:Не видях къде се затваря if-а, да няма още някой ред, че всичко може да се очаква. Колегите са прави с отговора.![]()
RESPECT
by t060
Колега, не насочвай питащия към тъмната страна - какви са тези паскалистки endif-ове

bigmurzi : стандартната форма на условния оператор е следната
if (условие)
{
// код при изпълнено условие
}
в твоя случай обаче искаш да обработиш случаите, в които условието не е изпълнено и затова става
if (условие)
{
// код при изпълнено условие
} else {
// код при НЕизпълнено условие
}
Защо при теб ги няма фигурните скоби {} ? Защото по стандарт когато в тялото на условния оператор (т.е. между фигурните скоби) имаш само един израз, фигурните скоби не е задължително да се поставят и тогава за тяло на оператора се взима израза веднага след условния оператор или непосредствено на следващия ред. И така стигаме до формата на твоята задача.
Защо ги пиша всички тези работи - за да видиш че всичко е логично и никак не е сложно, поне на нивото на твоите тестове. Така че ако си направиш труда да прочетеш съвсем малко, тези тестове няма да ти представляват никакъв проблем.
George Carlin написа:Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?
- bigmurzi
- драфтаджия
-
Аз си ги обяснявам всичките тези работи и знам, че не са толкова сложни на това ниво, защото съм ги учил някога, но просто вече тотално съм изклучил.Реда на действията ми е ясен и синтаксиса, но не знаех какъв резултат точно се търси, какъвто е и въпроса.

- Feanor
- ентусиаст
-
- Кара: E39 535i '01
- Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)
Единствено за резултат от изпълнението може да се говори при така зададен въпрос, а в случая резултатът ще е поредица изпринтени на екрана числа. По-точно, 15 числа, тези от 1 до 5 вдигнати на трета и тези от 6 до 15 на втора степен.
t060, колега, не внасяй хаос в системата, моля те. За първи път чувам за използване на "end" или "end if" в С/С++, а с това си изкарвам хляба.
t060, колега, не внасяй хаос в системата, моля те. За първи път чувам за използване на "end" или "end if" в С/С++, а с това си изкарвам хляба.

"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"
10 мнения
• Страница 1 от 1