Малко помощ

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

драфтаджия
Аватар
Кара: '93 316ix Touring
Мечтае да кара: далеч
Детайли за колата: Хубавица =)

Малко помощ

Мнение от bigmurzi » 09 Юли 2008, 15:45

Имам следната задача :

int k;
for (k=1; k<=15; k++)
{ if (k<=5) cout<<k*k*k<<"\n";
else cout<<k*k<<"\n"; }

и се пита какъв е резултата?

п.с. Абсолютно бос съм в областта и за това питам за готов отговор.
Благодаря предварително!
Последна промяна bigmurzi на 09 Юли 2008, 16:07, променена общо 1 път
Изображение
Е30 на десен завой бензин НЯМА!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F15 xDrive30d N57T
Мечтае да кара: 911 Turbo

Мнение от AGD » 09 Юли 2008, 15:56

Как така какъв е резултата ? Ще имаш 15 резултата изведени на стандартния изход (монитора) - по един за всяко значение на k. Като от при k от 1 до 5 включително резултата е k на трета , а за k от 6 до 15 включително резултата ще е k на втора.
А ако трява да съм напълно коректен отговора ще е грешка при компилация , защото липсва една скоба при условието на if-а :)

И не с цял да се заяждам, а защото ми е любопитно - кой ги задава тия безумни задачи и каква им е идеята ?
George Carlin написа:Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?

драфтаджия
Аватар

Мнение от bigmurzi » 09 Юли 2008, 16:05

Да, грешката е моя при писантео :uups:

А иначе задачата е от тест транспортното ..
Даден е примера и се пита какъв е резултата..
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от alexand » 09 Юли 2008, 18:18

Много програмисти тук :mhihi: Супер. Bigmurzi, слушай колегата ;)
Компанията "Chrysler" решила да поставя черна кутия в новите модели на джиповете "Grand Cherokee", която да записва последните думи на шофьора преди катастрофа. В Америка в 90% от случаите, последната дума е била "Shit!", докато в България, в 99% процента от случаите, последните думи на шофьора са били: "Пичове, скивайте к'во мо'а да напра'а с тоя джип!"

ентусиаст
Аватар
Кара: Без книжка.
Мечтае да кара: Тунинг Голф 2-ка с PK номер.
Детайли за колата: Ускорител на елементарни частици.

Мнение от t060 » 09 Юли 2008, 18:24

Не видях къде се затваря if-а, да няма още някой ред, че всичко може да се очаква. Колегите са прави с отговора. :yes:

RESPECT

by t060
Изображение
От тогава русото не е на мода.

драфтаджия
Аватар

Мнение от bigmurzi » 09 Юли 2008, 22:05

Ми босичък съм в тази област, отказах се преди доста време и за това сега тук берем срам за прости работи ама.. :uups:

Не е затворен if-a, тоест "end if" ?
Това не се ли замества от else-а, защото така е зададено условието и се пита какъв е резултата?
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Без книжка.
Мечтае да кара: Тунинг Голф 2-ка с PK номер.
Детайли за колата: Ускорител на елементарни частици.

Мнение от t060 » 09 Юли 2008, 22:13

Абе зависи от компилатора, ама все си мисля, че трябва да има end if, ма това няма значение. Важен е резултата. Ей тука трябва да благодариш на колегите!

RESPECT

by t060
Изображение
От тогава русото не е на мода.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F15 xDrive30d N57T
Мечтае да кара: 911 Turbo

Мнение от AGD » 10 Юли 2008, 0:36

t060 написа:Не видях къде се затваря if-а, да няма още някой ред, че всичко може да се очаква. Колегите са прави с отговора. :yes:

RESPECT

by t060

Колега, не насочвай питащия към тъмната страна - какви са тези паскалистки endif-ове :) След като колегата затвори скобата на if-а, кода си е съвсем коректно C.

bigmurzi : стандартната форма на условния оператор е следната
if (условие)
{
// код при изпълнено условие
}

в твоя случай обаче искаш да обработиш случаите, в които условието не е изпълнено и затова става

if (условие)
{
// код при изпълнено условие
} else {
// код при НЕизпълнено условие
}

Защо при теб ги няма фигурните скоби {} ? Защото по стандарт когато в тялото на условния оператор (т.е. между фигурните скоби) имаш само един израз, фигурните скоби не е задължително да се поставят и тогава за тяло на оператора се взима израза веднага след условния оператор или непосредствено на следващия ред. И така стигаме до формата на твоята задача.
Защо ги пиша всички тези работи - за да видиш че всичко е логично и никак не е сложно, поне на нивото на твоите тестове. Така че ако си направиш труда да прочетеш съвсем малко, тези тестове няма да ти представляват никакъв проблем.
George Carlin написа:Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?

драфтаджия
Аватар

Мнение от bigmurzi » 10 Юли 2008, 2:57

Аз си ги обяснявам всичките тези работи и знам, че не са толкова сложни на това ниво, защото съм ги учил някога, но просто вече тотално съм изклучил.Реда на действията ми е ясен и синтаксиса, но не знаех какъв резултат точно се търси, какъвто е и въпроса.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 535i '01
Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)

Мнение от Feanor » 10 Юли 2008, 10:40

Единствено за резултат от изпълнението може да се говори при така зададен въпрос, а в случая резултатът ще е поредица изпринтени на екрана числа. По-точно, 15 числа, тези от 1 до 5 вдигнати на трета и тези от 6 до 15 на втора степен.

t060, колега, не внасяй хаос в системата, моля те. За първи път чувам за използване на "end" или "end if" в С/С++, а с това си изкарвам хляба. :mhihi:
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"

Назад към Извън Темата