Малко инфо за борд компютъра

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: жена си да дрифти
Мечтае да кара: безаварийно
Детайли за колата: харчи малко - върви на страх

Малко инфо за борд компютъра

Мнение от mili4uk » 05 Юни 2008, 14:47

Здравейте...
гледах насам натам по темите.. ама не успях да си отговоря на следния въпрос. Колата е 320Д'99-та
Нямам ключ(лост) за борд компютър... но като вляза в тестовете , показва почти всичко - разход на гориво, температури и т.н.
Мога ли да купя направо един ключ и да го сменя сегашния (един вид да го ъпгрейдна)
Кабелите, буксите.... всичко ли ще си пасне... или трябва да поръчам още нещо ?
Някой правил ли е тази процедура .... успешно
Питах насам натам.... и ми обявиха цена за КИТ около 350 -400 лв
но не разбрах какво включва кит-а освен самият лост разбира се !

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от tankishev » 05 Юни 2008, 15:47

има тема във форума - потърси я ... иначе само ключа с бутона за борда ти стига доколкото помня

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mili4uk » 05 Юни 2008, 16:59

tankishev написа:има тема във форума - потърси я ... иначе само ключа с бутона за борда ти стига доколкото помня

Има подобни теми.. ни не намерих някъде някой да потвърди или да каже... да .. сменяш само ключа и всичко останало пасва перфектно като букси и кабели !
Не се налага никаква допълнителна модификация... или нещо подобно.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Мнение от slitter » 05 Юни 2008, 23:52

Нека на такива теми от технически характер да обръщаме повече внимание!!! Мен също много ме интересува това. Също така искам да попитам - това лостче, което за е за борда застава на мястото на старото и предполагам към него има кабел. Този кабел къде точно се включва: в таблото арматуррното, в компа на колата...къде??? Бих ли могъл да се справя сам с това? Някой правил ли е тази интервенция сам??? Препрограмира ли се или е plug and play. Знам, че има теми за това и аз съм ги чел, само дето там основните въпроси, за които говоря не намират отговор. Знам, че Слави си е слагал, но на него са муго правили в сервиз и се е изръсил яко кинти навремето!!! Също така ме интересува и колко би струвало това към днешна дата...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от slitter » 07 Юни 2008, 0:18

Понеже доста се изписа за борда, а в крайна сметка нищо не е ясно, бих искал да споделя още някои наблюдения. В една другс подобна тема започнах, сега ще повторя и ще допълня. Ще направя съпоставка на някои данни които показва колата през борда, когато той е наличен и тези данни които ни се предоставят в скритите функции на таблото.
1. Среден разход - 5.0 на скритото меню дава много грешна информация - ако 5.0 говори за разход 8.2л/100, то по борд е 11.9 и втората цифра е дйствителната, ако реши човек сам да прави своя аритметика.
2. 5.1 - оставащи километри до бензиностанция ако е да речем 79, то по борд е 64 и това е действителната приблизителна стойност при определен тип каране, съобразено с действителния среден разход.
3. Не на последно място отчитането на температурата - ако борда показва 23 градуса целзии, то скритата функция показва 29.5/30.0 градуса.

С тези си думи искам категорично да заявя, че някъде някой е или в голяма грешка или когато го има борд компа (демек с лостчето) са включени и допълнителни параметри, които коригират грешките. Например скритите функции за среден разход биха могли да дават по-ниски резултати, заради това, че не се включва престоя, както и отчитането на бензина при потегляне в задръствания ( за справка погледнете си стрелките за моментен разход, когато потегляте), респективно да има програмирана матрица при борда, която да коригира тази грешка и затова показанията в него да са по-надежни. Това е само мое предположение и то е толкова вярно, колкото и това, че тези данни, може просто да нямат нищо общо с това, което е написано, демек може 5.0 да няма нищо общо със средния разход.
Това е от мен засега. Надявам се някой все пак с оглед на това, че се намираме в технически форум да каже нещо поне по въпросите ми повдигнати по-горе. Ако не здраве, аз съм свикнал да обсъждаме как "седят джанти" или как се сменя "батерията на дистанционното" :mhihi: :mhihi: :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: N42B20 с ръкавици
Мечтае да кара: Spitfire

Мнение от Archangel » 07 Юни 2008, 0:31

За 5.0- тази функция е сервизна=> служи за отчитане на параметри и данни за износване в сервиз, като допълнителна информация, отделно от OBD слота за диагностика. Тази функция следователно няма "ресетване", както това, което ти показва борда. Следователно 11.9 е среден разход за всичките хиляди километри, изминати от автомобила. Това е моята логика.

За 5.1 - при мен няма разлика между борд показанията и тези на сервизните функции.

За температурата - днес и аз се замислих, допустимата грешка от реалната външна температура е +/- 0,5 градуса. В тестовете ще проверя утре, но аз лично досега повече от 24,5 не съм виждал на моя борд, а навън сигурно е имало и по-високи температури. И може би грешно съм спокоен, отдавайки го на уж завихрянето на въздуха във въздухопровода, където се намира темп. датчика, от което завихряне въздуха се охлажда малко преди да достигне самия датчик.
Rainbow shaker,
On a stallion twister,
Bareback rider,
On the eye of the sky,
Stormbringer coming down,
Meaning to stay,
Thunder and lightning,
Heading your way..

ШОП
Аватар
Кара: e87lci

Мнение от BMDrago » 07 Юни 2008, 0:38

Колега slitter по горе има една важна тема "направи си сам" и ако всички постваха своите трудове щеше да е прекрасно,защото в този подфорум аз мисля,че това е най-важната тема и щяха да се ибегнат много повтарящи се теми.Нямаше всеки новорегистрирал се да пита защо ми свири колата и мига 3 градуса или свети ми жълтата лампа на маслото............това са едни от малкото примери,които се четат всеки ден..
Изображение

Слави
Аватар

Мнение от © » 07 Юни 2008, 7:00

при мен също няма разлика в показанията на скритото меню и показанията на борда. Единствено има разлика в средният разход по борд и 5.0, защото просто са различни неща - единият го зануляваш ръчно, а другият се занулява през определен брой км или време.
Друг е въпроса, че борда обикновено лъже за разхода с до 10%
Температурата също е доста точна, може би трябва да дойдете малко по на юг за да видите как борда показва 30, 31 ... :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от slitter » 07 Юни 2008, 10:04

Koлега ©, искам да поясня как точно направих проба със средния разход. Първо си сипах бензин, после ресетнах раблото от функция 21, както ти ме посъветва в една друга тема. Следователно нулираха се не само 5.0, а и текущите километри, както и средния разход за ОВС, даже и часовника. След като изминах точно 200км. в София - задръствания през деня и спокойно движение през ноща - установих, че ОВС показва 11.9л/100км, а 5.0 8.2л/100.

Как стана с температурата - интересно - просто ОВС показа реалната температура навън, а като включих скритата функция беше 29.5 и се сменяше от време на време с 30.0.

Това е!!! Аз тая проба я направих на жена ми на колата, щото мойта я няма тая скапана дръжка на мигачите. И искам и аз да си сложа, щото обичам да си следя разход, тва онова. Затова освен всичко питах и как става номвра, ама ти май си един от малкото, които са си слагало допълнително, но са ти го слагали в зервиз и не знаеш кво точно са правили там. :)

И още нещо - как така 11.9 е среден разход за всичко изминати километри на колата??? Нали 11 не се използва, поне така пише : 11 Not used

Слави
Аватар

Мнение от © » 07 Юни 2008, 13:30

съвсем нормално е за 200км да ти покаже 11,9 а 5.0 да показва 8 ако в последните няколко километра наистина разходът е бил 8, от там ти преизчислява оставащите километри и така. Двете неща са различни

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mili4uk » 02 Юли 2008, 17:27

Колеги... оставете разхода...
Днес си купих лостче и смятам тази вечер ако намеря време да го сложа да видия какъв ще е резултата...
никой не потвърди дали може да се направи само ако се смени лостчето. Според мен ще трябва и нещо софтуерно да се отключи... но това ще кажа със сигурност след като го сложа !
Вие го обърнахте в друга тема ....

ентусиаст
Аватар
Кара: разни баварски екземпляри
Мечтае да кара: ///M

Мнение от kiko™ » 02 Юли 2008, 17:55

Само с лостчето не става, трябва програмиране. Виж в темата DIY един колега е написал как става.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mili4uk » 02 Юли 2008, 21:33

kiko™ написа:Само с лостчето не става, трябва програмиране. Виж в темата DIY един колега е написал как става.

Колега ... този отговор ми трябваше преди един два часа :)
купих ключа... ама ТЦ - греда
не показва нищо...

Сега някой ако ми обесни още какво трябва като хардуер....
или пък трябва само да се отключи софтуерно което много ме съмнява...
Изобщо.... имам ключ -от тук накъде сега :)

ПС> Няма такава тема в DIY... или аз съм тотално кьорав :dunno:

Слави
Аватар

Мнение от © » 02 Юли 2008, 23:29

:mhihi:

slitter написа:Здравейте Колеги, пускам този пост, за да обясня как се сдобих с борд комютър вече за 100лв. Ще го опиша по стъпки.

1. Трябва да се сдобиете с лостче за мигачите на което го има бутона за ВС. Има го по Симеон, намира се на цена около 70лв. В Дару/Камор около 190лв. Не си заслужава ново!!!

2. След това трябва да го монтирате. За целта се сваля първо волана. Отзад има две болчета еврейска звезда, развиват се и пада предната част заедно с бега. Ще забележите букса, на която се държи. Без да се притеснявате откачате буксата, без да е откачен акумулатора, но колата не трябва да е включена в никакво положение (ключа на степен нула и не пипате докато не свършите с процедурата). Ако направите така, както Ви казвам, няма опасност да Ви светне лампата за бега и да набие грешка.

3. След като свалите волана преминавате към махане на пластмасите зад него. За целта отгоре има пластмасова рапитка, която внимателно се отвива и маха, а отдолу има още една кругла джаджа, на която има дупчица, в която буркате с нещо остро и натискате. Така се откача и долната част. След това внимателно с тънка права отвертка разкачате горната и долната пластмаса, но внимавайте да не остъавите следи от отчертката. Целта е да се разкачат от допълнително сложените щипки.

4. Вече имате достъп до лостчетата. След като волана го няма, издърпвате двете лостчета бавно назад към вас, заедно с планката, която ги дъежи и двете лостчета и внимателно сваляте това на мигачите.

5. Сменяте си с новото и след това обратната пртоцедура.

6. След като сте сглобили всичко трябва да посетите сервиз. Да ви кажа не ходете в Камор щото ше ви гледат тъпо. Аз бях там!!! Записаха ми час, ама реших да не хода, щото почнаха да ме убеждават, че немало да стане. В севиза трябва да разполагат със софтуер на БМВ за диагностика MODIC или DIS. Като идете там може да не знаят къде да пипат, затова в точка 7 ще опиша къде точно се пипа в програмата.

7. Намирате в менюто това:

1) Go to ZCS Coding
2) Select E46 Series
3) Select Recode or retrofit
4) Select Kombi
5) Select Turn Signal
6) Enable OBC

8. Вече имате Борд Компютър и всичко си работи супер, се едно е фабрично. То така си го правят фабрично!!!
Успех на всички.

П.С. В горублене има един пич дето ми го прави, има програмата, аз самия му казах как да го направи и стана, той вече е наясно. Ако искате мога да ви обясна къде е. Това е от мен засега, ако сметнете, че темата е важна може да я преместите в DIY.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mili4uk » 03 Юли 2008, 9:37

:banghead:

Признавам кьорав съм !!!

Още едно въпросче... това може ли да се отключи с BMW Scanner v1.3.6 ? или само с горе изброените ?

Назад към E46