закон за затъмняване на стъкла?
Модератор: Общи модератори
- karal fiat
- Потребител
-
Vlados написа:karal fiat написа:Тогава му кажи на твоя, че ако попадне на такъв като мен тарифата ми е мин. 50лв на ден за престой на талона в кат + допълнителни парички за нанесени морални и фирмени щети и да си опича акъла на пътя.
Абе брато, ти неква мутра ли си или просто си на 16 г. със заможни родители и мислиш, че си Господ? Слез малко на земята. Как ще вземеш по 50 лв. на ден за престоя на документите ти като "морални" и "фирмени" щети? (то даже такива понятия няма) Абе тея сериали, дето ги дават по всички телевизии много размътвали мозъците на хората...
случайно съм на 40+ и без гръб и точно вчера бях в кат софия и се наложи дасе съберат повечето началници щото се налага да плащат 12хил. за обещетение и са в ВОП. 50 кинта на ден е мин. обещетение за автомобил под наем при положение че на моя талона незаконно престоява в кат. Вчера се опитаха да ме правят на луд и се наложи да се съберат там едни с имена Симеонов,Стоевски, Войновски както двете юриски в комплект с нач. регистрации и кви ли не още и да съставят това:
ПРИЕМО ПРЕДАВАТЕЛЕН ПРОТОКОЛ
Днес 24.06.2008г., подписаният гл. инсп. Ваньо Славчев Стоевски зам. началник отдел "Пътна полиция" при Столична Дирекция "Полиция," предадох на г-н ............ Неделчев с ЕГН: ............... регистрационно свидетелство № 000315863 на автомобил "ШКОДА ФАБИЯ" с per. номер С ........ НМ, отнето от служители на 06 РПУ при СДП на ............ на основание влязло в сила решение на АССГ I отд. 15-ти състав по адм. дело
№ 18/2008г.
и да се извинят лично.
- karal fiat
- Потребител
-
Веселин|Василев написа:Мислех си, че ги разбираш законите, като ти четох постовете по-горе, ама с последния направо се изложи. Точно по чл.105 ще ти спрът колата от движение! Изрично се упоменава, че е забранено да се ограничава видимостта през челното стъкло и през страничните стъкла, а ти ако не го изпълниш колата ти става технически неизправна и следва спиране по
Чл. 171. (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) За осигуряване на безопасността
на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения
могат да се прилагат следните принудителни административни мерки:
2. временно спиране от движение на моторно превозно средство:
а) до отстраняване на неизправността, когато моторното превозно средство
е технически неизправно, включително и когато съдържанието на вредни вещества
в изгорелите газове или шумът са над установените норми или конструкцията му
е изменена без съответното разрешение;
чл.52 - ЗМВР
чл.11 - ППЗМВР
чл.12 - ППЗМВР
Първо се научи кой има право и тогава кажи, че пътен полий има право да прилага чл.171 от ЗДП.
ПАК ДА ПОЯСНЯ ЗА ВСИЧКИ. НИКОЙ ПЪТЕН ПОЛИЦАЙ НЯМА ПРАВО ДА ПРИЛАГА ЧЛ. 171 БЕЗ ИЗДАДЕНА ЗАПОВЕД. ПРИ НАЛАГАНЕ НА ЧЛ. 171 В СЪДА СЕ ОБЯВЯВА ЗА НИЩОЖНА.
- karal fiat
- Потребител
-
Веселин|Василев написа:AHTuBuPyC написа:
Колкото до закона, дупката е съвсем видима. За челно стъкло може да кажеш за предно и задно, също както и за странични, без значение, странично предно, странично задно, все странични са.
Колега можеш ли да кажеш челно-задно ляво стъкло? Според мен няма разлика от това да кажеш челно-задно панорамно стъкло. Все едно да отидеш на преглед на който ще ти кажат "обърнете се с лице към мен" и ти да се обърнеш с гръб. Няма такова нещо "челното" си е челно и то стой пред теб не зад теб.
Точно вчера поспорихме с юриската за това и и стана ясно, че губи. Челно стъкло е предно.
Чл. 105. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) Забранява се ограничаване на видимостта през челното стъкло и през страничните стъкла на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на прозрачността им.
(2) Ограничаване на видимостта през стъклата на задните врати на леките автомобили, както и намаляване на прозрачността им, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.
Задно стъкло не фигурира никаде, а един друг закон казва, не е забранено което не е описано./буквален превод/
- spacepl
- старши ентусиаст
-
- Кара: E60 530D F07 530D
- Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
- Детайли за колата: трошляче някакво :)

- Веселин|Василев
- М3 Пристрастен
-
- Кара: E38 735i
karal fiat написа:[
Я кажи колега с колко на брой тъмни стъкла си?
Живота е прекалено кратък за лоша музика, грозни жени, бавни коли и проблемни връзки!!!
- Facheff
- младши ентусиаст
-
- Кара: 740xd lci M-Packet
- Веселин|Василев
- М3 Пристрастен
-
Facheff написа:Аз имам 5 затъмнени стъкла...3 с 85% (задните) и 2 с 50% (предните)
И няма проблеми, никой нищо не ти казва?
Живота е прекалено кратък за лоша музика, грозни жени, бавни коли и проблемни връзки!!!
- karal fiat
- Потребител
-
Веселин|Василев написа:karal fiat написа:[
само предно е нормално. колата има: задно и 6 странични. комби е. не са на черно, а се прелива от тъмно към по светло/отзад напред/
Последна промяна karal fiat на 25 Юни 2008, 12:39, променена общо 1 път
- Facheff
- младши ентусиаст
-
- Кара: 740xd lci M-Packet
Карам е46 купе и страничните ми стъкла(предните) са доста дълги и така се получи,че станаха съвсем малко по тъмни(което исках да се получи) Карам така от 2-3 месеца и само веднъж ме спряха за тях и то защото като има слънце и свети в самия прозорец (поради UV защити на фолиото) и отвънка нищо не се вижда....но когато не бие слънцето в стъклото всичко е ток. А и фолиото ми е доста скъпо и изглежда като фабрично,даже един КАТ-аджия ме спира и аз си свалям прозореца и той ми вика Да видя кой кара,че с тия тъмни стъкла,тия бмв-та кво ли не им измислиха! И ме пусна без дори и документи да ми поиска.
Общо взето зависи колко % ще ги затъмниш,и да си прецениш с колко процента ще изглежда най-оригинално на самия ти прозорец. Имам друг приятел който кара е60,при него стъклата му станаха по-тъмни от мойте,защото са по-малки и му правят малко повече проблеми,но той рядко идва в софия
Общо взето зависи колко % ще ги затъмниш,и да си прецениш с колко процента ще изглежда най-оригинално на самия ти прозорец. Имам друг приятел който кара е60,при него стъклата му станаха по-тъмни от мойте,защото са по-малки и му правят малко повече проблеми,но той рядко идва в софия
- karal fiat
- Потребител
-
Facheff написа:Карам е46 купе и страничните ми стъкла(предните) са доста дълги и така се получи,че станаха съвсем малко по тъмни(което исках да се получи) Карам така от 2-3 месеца и само веднъж ме спряха за тях и то защото като има слънце и свети в самия прозорец (поради UV защити на фолиото) и отвънка нищо не се вижда....но когато не бие слънцето в стъклото всичко е ток. А и фолиото ми е доста скъпо и изглежда като фабрично,даже един КАТ-аджия ме спира и аз си свалям прозореца и той ми вика Да видя кой кара,че с тия тъмни стъкла,тия бмв-та кво ли не им измислиха! И ме пусна без дори и документи да ми поиска.
точно и моето е така, а може би е една фирма
- Веселин|Василев
- М3 Пристрастен
-
karal fiat написа:Веселин|Василев написа:karal fiat написа:[
само предно е нормално. колата има: задно и 6 странични. комби е. не са на черно, а се прелива от тъмно към по светло/отзад напред/
Значи оправданието пред куките е, че по чл. 52 от ЗМВР и 11,12 по ППЗМВР нямат право да ми прилагат чл.171 на основание чл.105. А какво могат да направят от яд, че са безсилни?
- karal fiat
- Потребител
-
Веселин|Василев написа:karal fiat написа:Веселин|Василев написа:karal fiat написа:[
Значи оправданието пред куките е, че по чл. 52 от ЗМВР и 11,12 по ППЗМВР нямат право да ми прилагат чл.171 на основание чл.105. А какво могат да направят от яд, че са безсилни?
оправдание няма има закони които нарушават без да знаят как се прилагат. нарушават не само това което казах. най голямата глоба е фиш 20лв. при условие че издадът касов бон иначе акт и пишеш жалба и пак нарушават закона. забиваш ги отвсякаде. както и от кадето да се погледне ТЕ не ТИ си нарушил закона. вярвай кефа е голям като се стряскат големите рибки и се чудят как да избягат от собственната си клопка.
karal fiat написа:Facheff написа:Карам е46 купе и страничните ми стъкла(предните) са доста дълги и така се получи,че станаха съвсем малко по тъмни(което исках да се получи) Карам така от 2-3 месеца и само веднъж ме спряха за тях и то защото като има слънце и свети в самия прозорец (поради UV защити на фолиото) и отвънка нищо не се вижда....но когато не бие слънцето в стъклото всичко е ток. А и фолиото ми е доста скъпо и изглежда като фабрично,даже един КАТ-аджия ме спира и аз си свалям прозореца и той ми вика Да видя кой кара,че с тия тъмни стъкла,тия бмв-та кво ли не им измислиха! И ме пусна без дори и документи да ми поиска.
точно и моето е така, а може би е една фирма
Ами колеги значи, този вариант който бях публикувал е приемлив?

Всъшност добре е да споменете фолиото или фирмата, която ви е направила тази процедура. Аз точно това исках да разбера. Искам просто да придам тониран ефект на всички стъкла, а не да затъмнявам. Просто стои по-красиво а и има ефект за основната цел - слънцето. Евентуално само на предното може да се сложи лента в горната част на стъклото, за насрешното лъчение

п.с. пуснете по една снимка, за да видиме колко е затъмнението. Аз също съм с купе и просто се губи смисъла да правя само задните странични, там почти никога не седят хора, полза никаква ...
bmw
- DroW
- младши ентусиаст
-
- Кара: e60 530d M Sport, X3, X6
Значи в крайна сметка от всичко казано дотук излиза че всички можем да си караме с леко затъмнение стъкла дори отпред стига да е супер професионално направено и стига да сме супер наясно с закона и да сме готови с зъби и нокти да се заяждаме с господата с фуражките. 

Facheff написа:Карам е46 купе и страничните ми стъкла(предните) са доста дълги и така се получи,че станаха съвсем малко по тъмни(което исках да се получи) Карам така от 2-3 месеца и само веднъж ме спряха за тях и то защото като има слънце и свети в самия прозорец (поради UV защити на фолиото) и отвънка нищо не се вижда....но когато не бие слънцето в стъклото всичко е ток. А и фолиото ми е доста скъпо и изглежда като фабрично,даже един КАТ-аджия ме спира и аз си свалям прозореца и той ми вика Да видя кой кара,че с тия тъмни стъкла,тия бмв-та кво ли не им измислиха! И ме пусна без дори и документи да ми поиска.
A с туниране става ли или само с фолио?
Щото тунираните могат да изглеждат по-тъмни..
Проблемът на жените с паркирането идва от това, че непрекъснато ги лъжат колко точно са 20см
YNWA
Planet Club Addict
Jeremy Clarkson for BMW M3: ABSOLUTE MASTERPIECE 24/12/2007

YNWA
Planet Club Addict
Jeremy Clarkson for BMW M3: ABSOLUTE MASTERPIECE 24/12/2007
Мишу написа:...ма на бела капа се отчитам

Чакаме отговора на ДЗВЕР-а. Он е компетентен по всички въпроси - от земетресенията и дисекцията на млечната жлеза, до НПК и тям подобни юридически въпроси