фактура за разход ??

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E87 120d
Мечтае да кара: x6

фактура за разход ??

Мнение от Veson » 04 Юни 2008, 9:09

Колеги, понеже ще си купувам багажник за комбито отгоре, ако взема фактура на фирма дали ще се признае за разход, и аз да си взема ДДС-то. Ако някой може да ми направи тази услуга ще съм благодарен ! И дали по принцип се признава това като разход ?
Сумата е около 1000 лв. с ДДС !
stay tuned
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: Сувалка

Мнение от Бай Митьо » 04 Юни 2008, 9:55

Ти имаш фирма или търсиш фирма, на коята да я напишеш и да ти върнат ДДС-то?
Не е важно да блъскаш във фитнеса, важно е как и с какво!

ентусиаст
Аватар
Кара: M3 и Volvo XC70

Re: фактура за разход ??

Мнение от Tod » 04 Юни 2008, 10:02

Veson написа:Колеги, понеже ще си купувам багажник за комбито отгоре, ако взема фактура на фирма дали ще се признае за разход, и аз да си взема ДДС-то. Ако някой може да ми направи тази услуга ще съм благодарен ! И дали по принцип се признава това като разход ?
Сумата е около 1000 лв. с ДДС !

Колега зависи, какво е склонен да ти пиши търговеца във фактурата!
Ако пише багажник за БМВ, и колата не ти е заведена, като транспортно средство(служебна) във фирмата, няма как да стане!
За да не оспорят разхода ревизорите, трябва във фирмата да има сл. автомобил
и да не опоменаваш във фактурата, багажника за каква кола е примерно!
Good Luck

Не е ли странно? Същите хора, които се смеят на научната фантастика, четат прогнозата за времето и вярват на икономисти? ~Kelvin Throop III

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Veson » 04 Юни 2008, 10:18

Търся фирма, да и взема фактура и да си взема ДДС - то после :)
Багажника е БМВ, и вероятно във фактурата ще го пише, а ако не го пише то ще е видно, че е купуван от дилър на БМВ !
stay tuned
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: Сувалка

Мнение от Бай Митьо » 04 Юни 2008, 10:27

Veson написа:Търся фирма, да и взема фактура и да си взема ДДС - то после :)
Багажника е БМВ, и вероятно във фактурата ще го пише, а ако не го пише то ще е видно, че е купуван от дилър на БМВ !

Няма значение от къде е купуван, просто както каза колегата не пиши, че е за БМВ нито номера на колата, защото и това правят някъде. Трябва да си намериш фирма с товарен автомобил, не само фирма т.е. фирма ползваща ДДС-то си за колите!
Не е важно да блъскаш във фитнеса, важно е как и с какво!

ентусиаст
Аватар
Кара: M3 и Volvo XC70

Мнение от Tod » 04 Юни 2008, 11:18

Проблем донякъде е, че относно покупките и ремонтите (поне в Мкар е така ) се зъвеждат по талона на куповача, и не могат да издадат фактура на фирма ако талона е на частно лице!
Това може да се финтира като заявиш нов клиент, въпросната фирма за която ще бъде фактурата, а в случаи със покупка на аксесоар не би трябвало да имаш проблем, но провери все пак, възможно е да ти трябва талон от служебно Е46!?
Good Luck

Не е ли странно? Същите хора, които се смеят на научната фантастика, четат прогнозата за времето и вярват на икономисти? ~Kelvin Throop III

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Veson » 04 Юни 2008, 13:11

Баси, много сложна е тази гимнастика, още повече става въпрос точно за М Кар. Ще си платя цялата сума, пък ако някой се обади ще е добре :P
stay tuned
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: го ... X-treme!
Мечтае да кара: МиГ-29 & F15 Eagle
Детайли за колата: ...

Мнение от KIARA_G » 04 Юни 2008, 19:20

cable написа:

.... Трябва да си намериш фирма с товарен автомобил, не само фирма т.е. фирма ползваща ДДС-то си за колите!

Какво ще рече "фирма ползваща ДДС-то си за колите"?! :roll: :mhihi:
Първо - няма как да купиш такова нещо за товарен автомобил, при положение че е за лек?!
Второ - може да не се пише номер на колата за която се купува във фактурата, но данъчните веднага ще се хванат за това, че не е за фирмата и ще видиш ДДС през крив макарон.
Трето - ако се купи и се води като разход за автомобил, който не е 8+1 места, разхода няма да е признат за данъчни цели => забравяш и за ДДС-то и т.н. и т.н....

Според мен най-чисто ще мине възтановяването, ако е фирма продаваща коли 2 употреба, т.е. фирмата купувач да е дилър (по смисъла на закона) и да прилага специален ред на облагане, съгласно Глава 17 от ЗДДС! Ама не знам как ще стане врътката с номера на колата. :mhihi:
Всякакви други варианти са с много условности, част от които написах по-отгоре... ;)
Успех!
Пълно е с пациенти :!:
Изображение♥™
:idea:Ако една жена знае цената си - значи често й се е случвало да я казва на някого!!!

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

Мнение от SKISA » 04 Юни 2008, 21:26

ми не е баш така,както казва колежката...!
ако фирмата е транспортна -всякакви чаркове за колите и -заведени като собственост на фирмата си минават за разход,ползва им се ддс-то и така!
ако не е транспортна-тогава трябва да са товарни или 1+1 или 7 местни колите. а ако пише ,че е от бмв и е за бмв -едва ли някой ще се навие да му вземеш фактура и да ти даде ддс-то просто няма да мине за разход и ше изяде той пръчката...! да не говорим ,че които възстановяват ддс искат половината за тях си...!! така че май нема да можеш да я направиш тая врътка.

ентусиаст
Аватар
Кара: го ... X-treme!
Мечтае да кара: МиГ-29 & F15 Eagle
Детайли за колата: ...

Мнение от KIARA_G » 04 Юни 2008, 22:01

SKISA написа:ми не е баш така,както казва колежката...!
....

Кое не е така от това което казах, при положение че не говорим за транспортни фирми /защото там нещата хем са по сложни, хем никой няма да иска да се занимава с 1 ДДС в/у 1000 лв/?! :roll: ;)
Пълно е с пациенти :!:
Изображение♥™
:idea:Ако една жена знае цената си - значи често й се е случвало да я казва на някого!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: `Е34 ТДС-ъ 95
Мечтае да кара: `Е34`E32 `E38 `E31

Мнение от Bavarishe » 04 Юни 2008, 22:55

Малко встрани от темата.Колега ония ден твойто комби ли беше в Камор,че май ми се стори твойто,имаше стикери на джама ;)
ТДС - Турбо Див Селянин

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Veson » 05 Юни 2008, 8:47

Мойто беше, и си скъсах нервичките честно да ти кажа, ;)
ама хайде халал да са им 1200 лв. Така и не се оправи проблема... всъщност можеше да се оправи, но с още пари за резервни части, но това е една друга история... писал съм някъде по темите :evil:

Благодаря на колегите и колежките за мненията и коментарите, ще са полезни и за други :yes:
stay tuned
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: `Е34 ТДС-ъ 95
Мечтае да кара: `Е34`E32 `E38 `E31

Мнение от Bavarishe » 06 Юни 2008, 0:42

Разбрах,че има някакъв проблем с колата.С алармата май беше ;)
ТДС - Турбо Див Селянин

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Veson » 06 Юни 2008, 9:10

:) Малко отклонихме темата, но да за алармата става въпрос. В момента след 2 посещения на сервиза не ми работят половината датчици, както и втория ключ. Проблема се оказа един BASIC MODULE, който прецаквал алармата... лошото е, че не ме уведомиха когато трябваше и сега предлагат безплатен монтаж на въпросния модул, и евентуално да ми го продадат с отстъпка (струва 602 лв.). Аз обаче какво съм виновен, че не може да се настрои работата на алармата. То е ясно, че ще давам още пари, но няма да е на тях.
Утре ще скокна до М Кар да видя там какво ще кажат :)
stay tuned
Изображение

Назад към Извън Темата