На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени...
Модератор: Общи модератори
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- D3BEP
- старши ентусиаст
-
На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени...
... и аз ще ставам кум.
Тука има хора с опит, затва моля за помощ....
Помагайте... Какво се иска от един кум? С какво може да ме изненадат? Маните другото, ми и сватбата ше става много бързо
Знам че от кума се иска хубав подарък, да води хорото и да каже нещо умно.
Дотука вече сме я оцапали тотално...
Кажете нататък... Какъв е обичаят? Да не оцапаме нещо...
Какво ше му правят на кума и какво трябва той да прави
Помощ
Тука има хора с опит, затва моля за помощ....
Помагайте... Какво се иска от един кум? С какво може да ме изненадат? Маните другото, ми и сватбата ше става много бързо

Знам че от кума се иска хубав подарък, да води хорото и да каже нещо умно.
Дотука вече сме я оцапали тотално...

Кажете нататък... Какъв е обичаят? Да не оцапаме нещо...
Какво ше му правят на кума и какво трябва той да прави

Помощ

- D3BEP
- старши ентусиаст
-
Пешо написа:гледай да си тръгнеш на 2 вместо на 4 крака
От къв зор тва?
Дайте малко по - смислени инструкции, плс... Има тука сума женени, с деца... Помогнете малко.
Трябва да играеш хоро, ръченица, копаница, граовско, кючек (плътен, мазен, бърз и бавен) маанета и т.н. Нема да се излагаме я. От чужбинските танци - валс, танго, ча-ча, румба, полка, хип-хоп, рокендрол, блус, брейк и някой друг индиански танц
Това е задължително. Останалото са подробности.
Ти трая да си за пример, ве
Ти трая да си за пример, ве

"Няма нищо по-хубаво от това да се изсереш на метеното и няма нищо по-лошо от това да метеш изсраното" - древна мъдрост
- D3BEP
- старши ентусиаст
-
rado_rf написа:Трябва да играеш хоро, ръченица, копаница, граовско, кючек (плътен, мазен, бърз и бавен) маанета и т.н. Нема да се излагаме я. От чужбинските танци - валс, танго, ча-ча, румба, полка, хип-хоп, рокендрол, блус, брейк и някой друг индиански танц

Ей ся ше им пратя SMS, че се отказвам да съм кум ебаси...
Както казах, питам за обичая, какво се прави, не за стъпките на дайчово хоро. Забавно е наистина, ама поне някой да ми отговори.
- SKISA
-
-
- Кара: комби...нация и Вайълет!
недей ,бе-готино е!
целата сватба около теб се върти!! даже навремето като минавали през село/ако я правите на село де/ и като ходят и кума седне на некоя пейка и оркестъра почва да свири на уше и сички чакат...!!докат си отпочине!
треа се отчетеш с най-убавия подарък,ма и тебе нема да те забравят!
ше водиш орото-нема страшно правото е лесно! като минеш осма ракия ти стават лесни и другите!
глей да не оплескаш там с разните мурафети по подписването-даваш пръстените и в ресторанта ...!!
напиши си словото-нема кво да се правиш на умен!!тва не ти е форум на бмв да те мислат за акъллия!!!
кат те питат каква е ракията ,куме не се казва:аз пия водка,а -горчиво,за да могат момата с белата рокля и спечения момък да се натиснат пред ората....!!!
и не забравяй ,че твойте обязаности остават за цел живот,а не свършват след сватбата!требва да си най-добрият приятел на семейството-ако не си по-добре намери начин да им откажеш....!!!
целата сватба около теб се върти!! даже навремето като минавали през село/ако я правите на село де/ и като ходят и кума седне на некоя пейка и оркестъра почва да свири на уше и сички чакат...!!докат си отпочине!
треа се отчетеш с най-убавия подарък,ма и тебе нема да те забравят!
ше водиш орото-нема страшно правото е лесно! като минеш осма ракия ти стават лесни и другите!
глей да не оплескаш там с разните мурафети по подписването-даваш пръстените и в ресторанта ...!!
напиши си словото-нема кво да се правиш на умен!!тва не ти е форум на бмв да те мислат за акъллия!!!
кат те питат каква е ракията ,куме не се казва:аз пия водка,а -горчиво,за да могат момата с белата рокля и спечения момък да се натиснат пред ората....!!!
и не забравяй ,че твойте обязаности остават за цел живот,а не свършват след сватбата!требва да си най-добрият приятел на семейството-ако не си по-добре намери начин да им откажеш....!!!
D3BEP написа:rado_rf написа:Трябва да играеш хоро, ръченица, копаница, граовско, кючек (плътен, мазен, бърз и бавен) маанета и т.н. Нема да се излагаме я. От чужбинските танци - валс, танго, ча-ча, румба, полка, хип-хоп, рокендрол, блус, брейк и някой друг индиански танц
![]()
![]()
![]()
Ей ся ше им пратя SMS, че се отказвам да съм кум ебаси...
Както казах, питам за обичая, какво се прави, не за стъпките на дайчово хоро. Забавно е наистина, ама поне някой да ми отговори.
Ми, то обичаите навсякъде са различни. Виждал съм какви ли не изпълнения.
Първи случай - отиват родителите на момчето с музика да взимат кума и кумицата. Кума се дърпа не ще да излиза докато музиката не му изпълни няколко хора, маанета или каквото там иска. След триста кандърми го изкарват насила.
Втори случай - Отиват родителите, пийват по едно много набързо, на крак и заминават за булката.
Трети случай - пристига кума в дома на родителите и дава зор за тръгване, защото задължително са закъснели.
Пред дома на булката:
Първи случай - слизат всички гости от колите и музиката започва яко да думка под прозорците. Зер тряа да се разбере, че сватба се вдига. Кума с гостите играят по едно хоро и под звуците на " Ела се вие извива" се качват в дома на булката. Вратата обаче ездраво залостена от яки ергени и не пускат никой докато не им се плати. Ейй и там е корупция, бе. Младоженеца влиза и почва да търси булката и помещенията. Тя няма къде да се завре с целия този тоалет най-много да се е скрила зад вратата. Извежда я и всички задружно сядат на масата за по едно, две, колкото даде господ. После излизат и музиката почва ръченица. Кума играе в едната ръка с бъклица в другата с българското знаме. После - право хоро.
Втори случай - отиват в дома на младоженката влизат, излизат, няма музика, качват се в колите и газ към обредната зала.
В обредната зала гледаш умно и само се подписваш. Излизаш от нея под звуците на Менделсон и попадаш под атаката на звуците на правото хоро. Пред обредната зала пак играете, като ти водиш пак със знамето и бъклицата. Опитват се да ви уцелят с бонбони, жито, цветя и други такива през цялото време. Атаката започва със самото излизане от залата.
В църквата е лесно - потиш се като кон и изпълняваш каквото каже попа.
В ресторанта сядаш на централното място, сваляш сакото, запретваш ръкави и започва веселбата. Задължително танцуваш валс или танго с майката на младоженката, някоя и друга румба с майката на младоженеца, пък и нали си готин продължаваш с всичко останало. Хвърляш кинти по оркестъра и поздравяваш този и онзи. "Пий куме, пий" ще я намразиш.
Ми това е в най-общи линии. Надявам се да съм бил полезен
Успех.
ПП: Това за танците го говоря съвсем сериозно.
"Няма нищо по-хубаво от това да се изсереш на метеното и няма нищо по-лошо от това да метеш изсраното" - древна мъдрост
- miroslav4ev
- младши ентусиаст
-
- Кара: БМВ 325 ТД '93
- Детайли за колата: тъмно син металик
Аз лично съм бил кум и това за кето се сещам е:
1. Трябва да обсъдиш с бъдещото семейство всичко около сватбата. Аз примерно им подарих като за начало окрасата, чашите, букета, гравирането на халките и отделно подарък.
2. Подготви се за хората: може да запишеш няколко часа танци някъде.
3. Преди сватбата идват да те вземат от вас с музика и гости - гледай и там да си подготвен с нещо да почерпиш.
4. При булката има така нареченото "купуване" където е различно. Аз съм бил досега на около 15 сватби и всеки го прави по различен начин. Можеш да помагаш с пари и "репчене", може и да не помагаш както се разберете с бъдещото семейство.
5. При моето кумуване аз и жена ми носехме халките за сватбата, така че ако и при теб е така - гледай да не ги забравиш.
6. В ресторанта:
6.1 Задължително реч - поне веднъж (една уводна, за да започне сватбата и може още една по-късно поздравителна към младото семейство). А и гледай да не забравиш накрай да кажеш "горчиво и наздраве".
6.2. Кумуво хоро. Най-често е обикновенно право хоро, което всички го играем.
6.3 Минаваш задължително с младоженците да приемете пожеланията и подаръците.
То има и доста други работи, но в момента не се сещам а и стига съм писал. Има и условни задължения при сключване на църковен брак, ама айде до тук.
1. Трябва да обсъдиш с бъдещото семейство всичко около сватбата. Аз примерно им подарих като за начало окрасата, чашите, букета, гравирането на халките и отделно подарък.
2. Подготви се за хората: може да запишеш няколко часа танци някъде.
3. Преди сватбата идват да те вземат от вас с музика и гости - гледай и там да си подготвен с нещо да почерпиш.
4. При булката има така нареченото "купуване" където е различно. Аз съм бил досега на около 15 сватби и всеки го прави по различен начин. Можеш да помагаш с пари и "репчене", може и да не помагаш както се разберете с бъдещото семейство.
5. При моето кумуване аз и жена ми носехме халките за сватбата, така че ако и при теб е така - гледай да не ги забравиш.

6. В ресторанта:
6.1 Задължително реч - поне веднъж (една уводна, за да започне сватбата и може още една по-късно поздравителна към младото семейство). А и гледай да не забравиш накрай да кажеш "горчиво и наздраве".
6.2. Кумуво хоро. Най-често е обикновенно право хоро, което всички го играем.
6.3 Минаваш задължително с младоженците да приемете пожеланията и подаръците.
То има и доста други работи, но в момента не се сещам а и стига съм писал. Има и условни задължения при сключване на църковен брак, ама айде до тук.
- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
Внимавай да не им удряш короните ,ако има венчавка в църква
Ощо взето докато не стигнете в ресторанта и не минат всички обичайни задължения на кума,трябва да се държиш на ниво,стегнат опънат,винаги на място
Хубав костюм и добре изглеждаща кума която знае всички хора, са голям жокер,щото ще те отсрами когато трябва.
Успех !
Много е готино да си кум не се отказвай в никъкъв случай
Букета на булката го избиташ ти,както и купуването и чупенето на вратата където се е скрила булката са нещо нормално и трябва да си по активен.

Ощо взето докато не стигнете в ресторанта и не минат всички обичайни задължения на кума,трябва да се държиш на ниво,стегнат опънат,винаги на място

Хубав костюм и добре изглеждаща кума която знае всички хора, са голям жокер,щото ще те отсрами когато трябва.
Успех !
Много е готино да си кум не се отказвай в никъкъв случай

Букета на булката го избиташ ти,както и купуването и чупенето на вратата където се е скрила булката са нещо нормално и трябва да си по активен.

- Penchev
- Сватбаря
-
- Кара: Opel Zafira А OPC
Дзвер, жалко е ,че си в Бургас - аз мога да имам търпението ти покажа поне няколко основни хорА (Радо не го плаши с Шопски хора, човека живее в Тракийската фолклорна област
) - право, тракийско (две напред и едно назад) ,както и Тракийско с удължен трети дял ,което аз лично харесвам (Тракийската област не ми е от любимите за народни танци).
Виж тук - http://www.horo.bg/index.php?menunode=14&show=mlist
Продават се самоучители от хоро.бг на дискове
http://www.horo.bg/index.php?menunode=1 ... rialid=391 всичко е обяснено уникално ,с много повторения абе направо супер - поръчай си веднага този първия диск с най-основните хора
Ако нещо не се оправиш с това което ти дадох като информация предвид късото време ,ми прати л.с. ще се снимам и ще ти пратя клип
За другото вече почти винаги има някой който води церемонията ,както в църквата така и в ресторанта (поп и диджей).
Ти като кум трябва да изкопаеш някаква стара и люта рАкия
Като отидете с младоженеца в Булката да я отвориш в бутилката и да пийнете с нея ,родителите й и бъдещия й съпруг
Букет за булката
Коя ще е кумата
Не е задължително да сте женени
Ако си женен с жена ти кумувате ,ако не с твоя приятелка или ако нямаш такава в момента може момичето да е от страната на момичето а ти от на момчето
п.с. Ееех от три месеца не съм бил на сватба и "сватбаря" се е затъжил много за такова тържество
Нищо, засметка на това скоро идва сватбата на един много уважаван човек от форума и там ако не спукам подиума на Шопско селско/Граовско те па нА
Георги Пенчев

Виж тук - http://www.horo.bg/index.php?menunode=14&show=mlist

Ако нещо не се оправиш с това което ти дадох като информация предвид късото време ,ми прати л.с. ще се снимам и ще ти пратя клип

За другото вече почти винаги има някой който води церемонията ,както в църквата така и в ресторанта (поп и диджей).
Ти като кум трябва да изкопаеш някаква стара и люта рАкия

Коя ще е кумата

п.с. Ееех от три месеца не съм бил на сватба и "сватбаря" се е затъжил много за такова тържество

Георги Пенчев
- D3BEP
- старши ентусиаст
-
Ей, благодаря, златни сте
Пенчев, тамън от сватбар помощ чаках аз. Кумата ще е приятелката ми
johnniewalker, мерси, много ми помагаш.
vld и Радо, мерси и на вас за идеите
Верно че не трябваше да им срещам короните 

Пенчев, тамън от сватбар помощ чаках аз. Кумата ще е приятелката ми
johnniewalker, мерси, много ми помагаш.

vld и Радо, мерси и на вас за идеите

- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
- Eliana
- УмНаТа КаКа с чЕрпАка :)
-
- Кара: '96 BMW318 cabrio
И аз като една прясна, прясна кума да кажа още нещо...
В ресторанта ще трябва с приятелката ти да откупите пилето и кумската торта.( ако ще има такова нещо при вас де)
Ти- пилето, а тя- тортата. Приготви си някакви парички за подкуп на шаферите, от които ще трябва да ги откупите. Ако ли не- ще трябва да ги надигравате с ръченица.
Шафера си правеше закачки с мен като ме хранеше с тортата. После станах да тропна една ръченичка с него. За пръв път играх ръченица
И както се правеше, че скоро няма да получа тората се отплесна да каже нещо на кума и аз най- брутално му я откраднах
Тук има доста клипове, от които можеш да видиш кое хоро как се играе.
В ресторанта ще трябва с приятелката ти да откупите пилето и кумската торта.( ако ще има такова нещо при вас де)
Ти- пилето, а тя- тортата. Приготви си някакви парички за подкуп на шаферите, от които ще трябва да ги откупите. Ако ли не- ще трябва да ги надигравате с ръченица.
Шафера си правеше закачки с мен като ме хранеше с тортата. После станах да тропна една ръченичка с него. За пръв път играх ръченица

Тук има доста клипове, от които можеш да видиш кое хоро как се играе.

Последна промяна Eliana на 02 Юни 2008, 13:01, променена общо 1 път
- Andronoff
- триногата
-
баш в Бургас бях кум
Обичая там е същия като тука
Слово, хоро и т.н.
Най-важно е словото, напиши си го, а ако нямаш муза се порови из нета, ще намериш уникални
Другото важно нещо са парите - винаги имай в джоба дребни банкноти, по 5, по 2, по 10 и т.н. Аз направих грешката да ги оставя в сакото и като ми домъкнаха една кючекчийка нямах да я закича
Разбери се с дижея за словото кога ще го произнасяш и ако не ти се отдават хората и ръчениците задължително му кажи, че иначе ще те привиква да водиш всяко хоро
С кумата си намислете песен, която ще ви пуснат, втория танц все пак е за кумовете
Ако ще идват да ви вземат измисли някакъв мурафет, по принцип кума трябва да се направи на тежък и всичко му е позволено, щото без него сватба няма да има - за пример един пич от Гълъбово го вдигнаха от леглото, съблякоха му пижамата, изкъпаха го и му изрязаха ноктите
Затуй измисли нещо забавно, все пак си гвоздея на програмата
И накрая - колкото по-отпуснат си, толкоз по-добре. Аз допреди речта бях налял гипса, ама след това излях 1 бутилка собиески в гърлото си
А както казват - пиян кум, весела сватба

Обичая там е същия като тука
Слово, хоро и т.н.
Най-важно е словото, напиши си го, а ако нямаш муза се порови из нета, ще намериш уникални

Другото важно нещо са парите - винаги имай в джоба дребни банкноти, по 5, по 2, по 10 и т.н. Аз направих грешката да ги оставя в сакото и като ми домъкнаха една кючекчийка нямах да я закича

Разбери се с дижея за словото кога ще го произнасяш и ако не ти се отдават хората и ръчениците задължително му кажи, че иначе ще те привиква да водиш всяко хоро

С кумата си намислете песен, която ще ви пуснат, втория танц все пак е за кумовете

Ако ще идват да ви вземат измисли някакъв мурафет, по принцип кума трябва да се направи на тежък и всичко му е позволено, щото без него сватба няма да има - за пример един пич от Гълъбово го вдигнаха от леглото, съблякоха му пижамата, изкъпаха го и му изрязаха ноктите

И накрая - колкото по-отпуснат си, толкоз по-добре. Аз допреди речта бях налял гипса, ама след това излях 1 бутилка собиески в гърлото си

А както казват - пиян кум, весела сватба

Сбогом, Сами! Сбогом, Писта!
Никога няма да бъдете забравени!
Никога няма да бъдете забравени!
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2