Скоро влизаме в челната десетка по скъп бензин

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Пешо » 23 Май 2008, 10:18

дзвер написа:Черната графика се мести цялата НАГОРЕ.

не се мести, щот предлагането е константа, т.е. не могат да увеличат предлагането

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 23 Май 2008, 10:37

Пешо написа:
дзвер написа:Черната графика се мести цялата НАГОРЕ.

не се мести, щот предлагането е константа, т.е. не могат да увеличат предлагането

Когато графиката се мести нагоре се променя цената, а НЕ ПРЕДЛАГАНЕТО.
Поразгледай пак. Предлагането(количеството) е по абсцисата. Местейки по ордината, т.е. нагоре координатите по абсцисата не се променят.

Разбира се че не, всяка фирма ползва точно толкова колкото и трябва за превозване.

Точно тука не е точно тъй.
Щото всяка фирма, да кажем има търговци с коли.
И утре им слага месечен лимит за колите, какъвто не са имали досега. Защото фирмата иска печалба и трябва да съкращава разходите.
Съответно досега те са търчали и са угаждали на клиентите. Клиентите са били по - доволни, да се уригнат и дотърчава търговски представител.
Сега обаче нема.., Търговският идва само за сериозните сделки. Търговският не е вдигнал цените, следователно всяко посещение му е по - нерентабилно.
Клиентът е по - незадоволен и пазарува по - малко.
Ето ти една връзка, Петьо. Обичайна и възможна

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318is M44
Мечтае да кара: камаро.

Мнение от Nukem » 23 Май 2008, 11:06

Дзвер истината е че поради ограниченото предлагане от ОПЕК,завишеното търсене от развиващите се страни/Китаи,Индиа и т.н/ и хедж фондовете,пенсионните фондове и спекулантите се стига до израждане на класическата схема за търсенето и предлагането която ти си дал!
По-вероятна е схмата по долу,кадето количеството произведен нефт е приблизително константа а кривите на търсенето и предлаганет се израждат в хистерезисни криви които се приплитат една в друга и под влиянието на инвеститори,спекуланти и повишено търсене!И получаваме чиста форма на сингулярност и просто нищо вече не се подчинява на пазарните принципи!Не ми се чертае иначе при едно 3D ще се види че хистерезисните криви все повече се отдалечават от правата представляваща преманентното количество поради все по-големите спекулации и се получава така наречения балон/подобен на имотния балон с ваканционните имоти/ чиито разтеж зависи само от възможностите на световната икономика!Просто една изродена пирамида в която големите губещи са обикновенните хора!
Изображение
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от speedmaniac » 23 Май 2008, 11:17

bam-bam написа:
Nukem написа:На мен ми е чудно как не са пипнали газта и метана!????
Миналия ден саквартиранта зареди метан и ходи до пловдив и до враца аве вратна почти 500 км с 20лв!Аз заредих 20 лева бензин вечерта и за ходене на две кафета и другата сутрин малко разходка без да излизам от града и сваршиха! :evil:

абе не си е оферта на газ/метан .. троши се двигателя ебава се сичко и фърляш накрая ... па и бмв не е за такива неща, карай си на бенз колко можеш и не се занимавай с глупости ;)

Айде малко да поспорим. Не че не е спорено хиляди пъти :mhihi: Незнам колко се ебават двигателите от газ/метан, но не слушам на празни приказки, а вярвам на това което виждам. Един приятел кара на метан в БГ вече 3 год. изминал е 90 000км!!! Двигателя е на часовник, дърпахме се с друга кола карана само на бензин същата като неговата и той на бензин - направо сцепи мрака :mhihi: :mhihi: :mhihi:
...E36 Rulzzz... ;)
http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewt ... p?t=103218 - Help!
Издирвам откраднат лаптоп Compaq Presario с МАК адрес 00:1B:24:CF:6C:8E

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 23 Май 2008, 12:03

Nukem, това което казваш е вярно и касае монополните пазари, да така е.
Ама то не ме оборва.
Не знам дали забелязваш, но разликата между моята и твоята графика е само в "геометрията".
Моето е линейна функция, твоето е някаква прогресия. Различават се по ъгъла на наклона, не по тенденцията !

Я обаче направи с твоята графика същото нещо, което аз говоря за моята.
Вдигни зелената крива нагоре, т.е. едностранно увеличаване на цената от производителя - каквото коментираме.
Ще получиш НОВА РАВНОВЕСНА ТОЧКА.
И .... ТЯ ПАК ЩЕ Е НАЛЯВО от старата.
Т.е. потреблението ПАК ЩЕ СЕ СВИЕ! И по твоята графика!

Това е фундаментален закон и никакви хетеризисни, катехизисни и кризисни чертежи не го променят. Няма случай да няма пазарни принципи, не забивай в инжинерната наука :) Просто графиките на търсенето и предлагането при пълен монопол, свободен пазар, олигопол и т.н. са различни, но някои закони са еднакви.

И... Не съм абсолютно съгласен с тая графика. Даже според мен теорията и е грешна.
Според нея ако хипотетично петролът вземе че стане 40 евро за литър, потреблението му ще падне с 2-3 %....
Не е толкова нееластично търсенето, колкото се рисува тук, даже хич...
Има един фактор, който го няма в таблиците и който е единственият, задържащ потреблението на петрола. Само тоя фактор изкривява малко пазара.
Това е световният демографски бум.
Обаче, както се сещаш, той не е вечен и ако икономиката се свива, в крайна сметка хората, макар и много, ще обеднеят. Така че даже и този бум нищо не гарантира.

Според мен графиката в действителност даже е много - по близко до моята, а кривините отиват в обратна посока. тея графики дет си ги дал са маркетинговите презентации на лица от бранша и хич не са верни.
Петролът и цената му наближават кризисна точка, в която потребителите рязко ще напправят наклон към нулево потребление при повишаване на цената.
Като се прехвърлят на друга графика.
Алтернативни горива.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от 2advanced » 23 Май 2008, 12:12

Въпреки, че споровете прераснаха на научно ниво, аз да кажа за норматив, че ако не зареждам 2-3 седмици бензиностанция с малко повече късмет мога да си купя :mhihi:
Проблемът на жените с паркирането идва от това, че непрекъснато ги лъжат колко точно са 20см
YNWA
Planet Club Addict
Jeremy Clarkson for BMW M3: ABSOLUTE MASTERPIECE 24/12/2007
Мишу написа:...ма на бела капа се отчитам :mhihi:
:mhihi:
Чакаме отговора на ДЗВЕР-а. Он е компетентен по всички въпроси - от земетресенията и дисекцията на млечната жлеза, до НПК и тям подобни юридически въпроси

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nukem » 23 Май 2008, 12:31

Да Дзвер прав си има неточности даже малко съм я пообъркал ,но днес не ми е силен ден за мислене/както казва един приятел ''най-обичам да не мислим''/
Но първо:
Има един фактор, който го няма в таблиците и който е единственият, задържащ потреблението на петрола. Само тоя фактор изкривява малко пазара.
Това е световният демографски бум.

Китаи се очаква в близките две години 35-45% от семеиствата да имат собствена кола,досега нарастването на потреблението на горива в Китаи се дължеше на индустрията,сега идва времето и Китаиците да започнат да потребляват като нас и тенденциите са видими инфлацията в Китаи наближава 10%,правителството се опитва да я овладее но по-големмите банкови резерви и по-трудното кредитиране засега нямат ефект там,скоро и там ще започне масово вдигане на заплатите!

А за алтернативните горива ,не забравяи че ние не сме фактор на пазара за нас бензина може да е 15-35% от разходите ни ,докато при развитие икономкики тои е 5-9% ,едва при цена от 250-350$ на барел
те ще почувстват това което ние чусвстваме сега!
А и техните икономики са много по ефективни и по-малко зависими от горивата от нашата която една от наи-неефективните в европа!

Между другото Карл Сеигъм беше писъл че нива от 100$ са реални още през 96-та когато барела беше 20$,тогава през 96-та еколози предвиждаха че при 80-90% Американците масово ще преминават към алтернативни горива и пазара ще се срине,а сега виждаме че нива от 150$ са си поносими и няма явен спад на потреблението!
Това трябва да ни кара да мислим че нива от 500-800$ за барел в близките 5-6 години са аблолютно реални!

:confused: ;)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 23 Май 2008, 13:22

Ae не е съвсем така.
Първо, всяко семейство с кола не значи увеличение на потреблението. Сам виждаш, всек исе свива, а като излезат 1 милиард коли по улиците, представи си задръстванията и ми обясни как точно фирмите ще осъществяват повече транспорт, освен на място... Не е безкрайна тая крива.

Тоз евреин дето си ми го дал за пример не беше ли астроном? Имаше една научнопопулярна поредица на негово име. Откога е взел да става и крут икономист :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Ае те всичките евреи са икономисти май :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Поне що се отнася до петрол или злато, требе да питаме тях... Не знам дали го изчисляват, но опрееелено го решават колко да струва...

Капиталистическата икономика не може да е постоянно в растеж и увеличение на населението, няма как ресурсите да стават по - труднодостъпни и ограничени, а производството да се вдига.
От 1996 г. насам потреблението се увеличи почти двукратно.
Запасите намаляха.
Доларът поевтиня двукратно.
И имаш четирикратно увеличение на цената. Абсолютно нормално, нали?

Това, коеот ми даваш, е цената в долари. Има причина да е такава.
Аз не казвам, че е невъзможно цената да скача по малко а потреблението да крепи в определени граници. Казвам ,че това е временна тенденция.
И също казвам, че метанът нема как да стане 800 долара за барел.
Че слънчевата светлина не се мери в барели. Че водород и азот има бол.
Засега цената е все още в толеранс, крепен от автоиндустрията.
Но не е вечно. Когато бензинът ти стане по - скъп от колата, ше се замислиш за бензин ли да ги дадеш парите или за друг вид кола...

Иначе си прав ,че дереджето н ие калпаво и цената на бензина много го задържа... Ама кой го е*е за нас?
Но не си мисли, че Германия или Франция например ще чакат да додат на нащо дередже или по - лошо, та тогава да реагират... Те отсега са почнали...
Дано тяхната реакция повлияе и на нас, макар че не вярвам...
Поздрави!
Последна промяна D3BEP на 23 Май 2008, 13:35, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от margit0 » 23 Май 2008, 13:34

:shock:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от vutov » 23 Май 2008, 14:04

Някой знае ли колко е цената на горивото в Констанца. Дизела ме интересува.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от speedmaniac » 23 Май 2008, 14:07

:shock:
...E36 Rulzzz... ;)
http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewt ... p?t=103218 - Help!
Издирвам откраднат лаптоп Compaq Presario с МАК адрес 00:1B:24:CF:6C:8E

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nukem » 23 Май 2008, 20:04

Дзвер теб те знам че си по конспирациите :D /ако си спомняш онази тема,дето се бяхме захапали с тебе :mhihi: / ,дали според теб слабия долар и почти никаквата реакция на световните сили на цените на петрола всъщност не са насочени срещу ОПЕК и в часност всички араби като се цели да се намали тяхното влияние и богатство!Имам предвид привидно е добре че печелят повече от цените ,но от толкова години всички правителства се мъчат да наложат различни алтернативни горива а хората им дават значителен отпор :lol: ,дали това не е схема с един удър два заека отказват хората от бензина и дизела и следващото от това намаляване на влияние и богатство на страните от ОПЕК и следователно и намаляване на спонсорирания от тях тероризъм!
П.С:Карл Сейгън е професор по астрономия и космически науки и директор на Лабораторията за планетарни изследвания в Университета ''Корнел''!От 50-те години е консултант и саветник на НАСА и за голямо съжаление вече не е между живите!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 23 Май 2008, 20:34

Аз не съм по конспирациите, по фактите съм.

Първо къв тероризъм. Тероризмът е конспирация. Единствените терористи са отвъд океана. Те наричат всичк идруги терористи.
Второ, ударът по ОПЕК. На няколко нива.
Икономически: Евтиният долар и гиганският резерв на практика отнемат като ресурс петрола от Арабия. Американците са собственици и частните ръце на тъй нареченият федерален резерв всъщност оперират и правят каквото си щат с тая инфлационна хартийка - долара. Евтиният долар и монополът върху стойността му, както и фактът, че петролът се търгува почти само с долари всъщност мести петролните находища в САЩ.
Политическият удар по ОПЕК.
Саудитска арабия на практика е американска колония.Оттам и ОАЕ щото ако не знаеш границата между ОАЕ и Саудитска арабия се не знае.
Кувейт - американски протекторат.
Ирак - окупирана територия.
Останалите малки членове на ОПЕК са или пряко заплашени от исторически възникналата там израелска държава, или директно от САЩ...

Отговорът на ОПЕК:
Намаляване на добива. На практика Иран, Сирия, Либия и други все още имат крупна част от световния нефт. А персонално американските компании не губят от тази политика. Трупат печалби. Макар че американската икономика губи.
Политическа изолация. Например враг номер 2: Кадафи прави много сериозен опит за нов съюз в Африка. Нигерия е привлкъл, почти е привлякъл и Алжир, остава Ангола. Това са 4 крупни държави, политически противници на САЩ, износителки на петрол и членове на ОПЕК. По този начи ОПЕК направо се обезсмисля.
Плюс това в момента, в който САЩ взеха да си играят на петрол, ОПЕК ги играха отзад, вкарвайки ред държави със спорен статут на износителки, но безспорен враг на САЩ. Таквиа са южноамериканските държави, то е един цял континент, осран от САЩ с цифра гражданск ивойни и убийства и малко по - колебливите Малайзийци, които имат икономическа връзка със Щатите, но и сериозни противоречия и здрав ивръзки с Китай.

Така че за момента опек е една машинация, игра, от която нищо смислено не излиза. Нещо като ООН. Блокиран оотвсякъде, всек иси прай квото си иска, а него си го има.
Войната продължава, надребно.
Лошото е че ние губим от тази война.

Американската икономика също губи. Тя е безспорният номер едно потребител на петрол. И там цената скача. Икономиката губи.

Но има някъде полза от качването на цените.
Първо, за петролните компании. Те печелят.
Второ, за тея, които реално стопанисват гигантският петролен резерв. Щото това не е американският народ и този резерв определено не се ползва за да крепи икономиката и да поддържа индустрията докато се разработят нови горива. Всъщност, нови горива там не се разработват. А петролният резерв... Явно чака спекулация.

Та вдигането на цените, брат, е и срещу Америка. Срещу всички е, в полза на малцина....
Не вярвам американските люде да го празнуват....

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от eraziel » 23 Май 2008, 20:45

Aбе стига тоя нефт, дайте да си говориме за стероиди ...
In Ban We Trust!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 23 Май 2008, 21:04

eraziel написа:Aбе стига тоя нефт, дайте да си говориме за стероиди ...

:mhihi: :mhihi: :mhihi:
Казахме ти вече. Стига с тея стероиди. Малко повече стриктност в яденето и си готов :mhihi: :mhihi: :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата