Термостат... помогнете ми?

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар

Термостат... помогнете ми?

Мнение от batkoto » 12 Ное 2007, 23:37

Неще да загрява колата, излиза от сината зона стрелката, но до там и се усеща, че не върви както нормално загряла и същевременно и разхода се вдигна, което е нормално при тези обстоятелства. Уж ми казаха термостата, а и най-вероятно е заседнал отворен, понеже си е оригиналния (май), а колата е на 170 000км. Имам нужда ми кажете, дали сам ще мога да си го сменя тоз термостат, дали ще трябва да обезвъздуша и тънкостите при смяната, ако не да ходя на сервиз. И друго тука ми казаха едни цени може ли да сравните, който има представа - около 50лв. И тука се почва с дилемата един ми вика:"не, някъде към 15лв. е...", друг "към 50лв. е...". М40 ми е мотора 318и.
Просто искам да знам как стоят нещата с тия термостати и като търся за каква температура да е (до колкото знам 92 е май за моя модел, но не съм сигурен). Моля, ви пише по-скоро, че трябва да го сменя преди тия дни към края на седмицата, в които щяло рязко да се застудява... Благодаря предварително на всички!

Красива и екстремна
Аватар
Кара: bmw 328

Мнение от bawarka » 12 Ное 2007, 23:42

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 12 Ное 2007, 23:42

1000% Термостат ;)
Сменяй го смело.
Дали ще успееш сам зависи от това колко си сръчен ;)
Нормалната цена за точно тоя мотор не знам колко е но за М43 е 95лв във Вари и 108 във Дару.За М40 е наполвина по спомен ,защото е само вътрешното тяло на другите е със се корубата.
Купи си го от сигурно място защото има много ментета.
Ако ще сменяш сам се оборудвай с голям ключ за да можеш да си свалиш перката с виското махаш и дифузиора на радиатора и после всичко се вижда.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320d 136
Мечтае да кара: e30 m3

:)

Мнение от shengi » 13 Ное 2007, 1:02

Преди всичко трябва да е изстинала колата напълно.Можеш да махнеш термостата и без да сваляш перката и там други глупости.Само се маха горе пластмасата която насочва струята на перката директно към радиатора.Виж ми галерията сложил съм снимка каде се намира термостата. Има 4 болчета /от долу май имаше две/ и от горната страна пак са толкова.Развиваш всичко което крепи тоя кожух ли как да го нарека който се крепи към двигателя.Те се развиват и това цялото метално пада и вътре е термостата. С червено съм отбелязал каде са болчетата. Няма нищо страшно просто трябва да се хванеш и да не си с леви :) И гледай да не объркаш посоките на термостата кое на каде е.

ОБЕЗВЪЗДУШАВАНЕ:
Наливаш вода/антифриз/ до кадето пише COLT на радиатора.След това палиш колата.
От лявата страна на капачката има една малка пробка. Тя служи за обезвъздушаване. След като обезвъздушиш /наливаш вода/антифриз/ докато спрат да излизат мехурчета от въпросната пробка и почне само вода/антифриз/ да излиза/ и ако си налял много вода/антифриз/ влез в колата и вдигни малко оборотите на 1500 някаде и то си иззхъврля. Незнам дали е вредно за колата, но тогава водната помпа помпи повече вода и се създава налягане и изхвърля едно количество вода. И гледай хубаво да обезвъздушиш, че да не ти грее колицата.
Снимката съм я взел от темата на един друг колега на който се извинявам но никой не иска да си покаже м40-то а нямам с какво да снимам моя :)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Митко Ганчев » 13 Ное 2007, 1:18

Само да допълня, има още една пробка за обезвъздушаване - отгоре на самото тяло на термостата, едно като болт. Мойта специално само от другата пробка не можа да се обезвъздуши, та ползвах и тая. По-лесно е ако докато отвиваш пробката държиш малко по-високи обороти - да кажем към 2000, за да излезне по-лесно въздуха. Не е трудно, опитай сам. Иначе да не попаднеш на някой майстор, дето и колкото теб не знае;)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от batkoto » 13 Ное 2007, 1:26

Благодаря ви колеги за бързата намеса, наистена имах нужда от тази информация. Отностно обезвъздушаването знам как става и за двете пропки знам. Като ми сменяха ремака се наложи да измъкнем единия маркуч понеже неможахме да свалим перката... както и да е после доливахме антифриза и обезвъздушихме. Иначе като махна този корпус с 4-те болчета само това ме интересува ще вземе ли да цвърчи антифриз под налягане, да съм подготвен. То аз като трагна да го вадя ще махам леко по леко всичко и ако усетя нещо напан ше забавям, но все пак дали ще вземе да излиза под налягане антифриз и дали ще е много? Благодаря Ви още веднаж много!!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Митко Ганчев » 13 Ное 2007, 1:28

Като е студена колата, системата не е под налягане. Да си сигурен развий капачката де, ама само ако е студен мотора!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318is, 1995 м42

Мнение от ивчо3 » 13 Ное 2007, 10:42

vld написа:1000% Термостат ;)
Сменяй го смело.
Нормалната цена за точно тоя мотор не знам колко е но за М43 е 95лв във Вари и 108 във Дару.За М40 е наполвина по спомен ,защото е само вътрешното тяло на другите е със се корубата.
Ако ще сменяш сам се оборудвай с голям ключ за да можеш да си свалиш перката с виското махаш и дифузиора на радиатора и после всичко се вижда.

Преди месец си смених термостата, става въпрос за двигател М42. Цената му беше между 25 и 30 лв. Друг е въпроса ако термостата върви в комплект с тръбата, на която се захваща маркуча от радиатора. Предполага , че и тогава цената няма да надхвърли 50 лв.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: м я някак си.

Мнение от nik4o » 13 Ное 2007, 11:58

ивчо3 написа:
vld написа:1000% Термостат ;)
Сменяй го смело.

Преди месец си смених термостата, става въпрос за двигател М42. Цената му беше между 25 и 30 лв. Друг е въпроса ако термостата върви в комплект с тръбата, на която се захваща маркуча от радиатора. Предполага , че и тогава цената няма да надхвърли 50 лв.

Ще ми кажеш ли то каде си купи термостата ако си от София,че на мен ми споменават ебати цифрите

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от batkoto » 20 Ное 2007, 1:28

Смених си го термостата, с отстъпката излезна към 18лв. И е германски BEHR или нещо от сорта. Другия вариянт, който беше с някакъв италиянски за 11-12 лв., но не ми се рескуваше за толкова малка разлика в пари. Колата се оправи в момента е супер :) Парното е идеално, загрява си нормално, стрелката се закова на средата. Благодаря на всички, които помогнаха. Леко и безаварийно шьофиране през зимата. Бог да ви пази!

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320d 136
Мечтае да кара: e30 m3

:)

Мнение от shengi » 20 Ное 2007, 2:00

И на теб и приятно топлене като караш ;)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Le Transporteur » 20 Ное 2007, 2:08

Ах как хубаво е, на джега у баварката. :driving: :mhihi:
Честото на печелившите!
Последна промяна Le Transporteur на 20 Ное 2007, 14:42, променена общо 1 път
"Башак": ...еее БМВ караш, а ти е скъпо!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 20 Ное 2007, 9:21

Ето как изглежда мястото на термостата

http://bmwfans.info/original/E36/Lim/31 ... l-11_0556/

Ето ти и цената на оригинален в Дару, а ти ще си правиш сметка от къде и за колко да си вземеш

Справка за част
Номенклатурен номер : 11537511083
Описание : ТЕРМОСТАТ 92 *C
Ед.цена (с ДДС) : 70.44 BGL
Има наличност

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39
Мечтае да кара: Е92

Мнение от bam-bam » 21 Ное 2007, 0:48

tsb_bg написа:Ето как изглежда мястото на термостата

http://bmwfans.info/original/E36/Lim/31 ... l-11_0556/

Ето ти и цената на оригинален в Дару, а ти ще си правиш сметка от къде и за колко да си вземеш
Справка за част
Номенклатурен номер : 11537511083
Описание : ТЕРМОСТАТ 92 *C
Ед.цена (с ДДС) : 70.44 BGL
Има наличност

и тея продават същите само къде ще си набута тиквата по добре да си го земе от някъде с връзки доста по евтино ;)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от batkoto » 21 Ное 2007, 1:25

batkoto написа:Смених си го термостата, с отстъпката излезна към 18лв. И е германски BEHR или нещо от сорта. Другия вариянт, който беше с някакъв италиянски за 11-12 лв., но не ми се рескуваше за толкова малка разлика в пари. Колата се оправи в момента е супер :) Парното е идеално, загрява си нормално, стрелката се закова на средата. Благодаря на всички, които помогнаха. Леко и безаварийно шьофиране през зимата. Бог да ви пази!

На самия термостат си пише made in Germany... Ако отида в Мкар в Пловдив може за същия термостат да ми вземат и 100лв. Нали не е там работата, че като струва повече е най-качественото. В БГ колкото по-скъпо толкова по-голяма газария ако става дума за дрехи, а всичко пазари от едно и също място - Турция. Просто манталитета ни е такъв като знаят хората, че даваш луди пари за нещо и да си мислят ей тоя е голяма работа. Дару може да струва 80лв. термостата, аз се надявам с моя от 18лв. да нямам проблеми дълго години, дай Боже. Ако трябва да го обърна на черен хумор - ще го сменям 4 пъти термостата за тия пари в Дару...

Следваща

Назад към E36