Вибрации по време на движение

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Вибрации по време на движение

Мнение от M17cH » 27 Дек 2014, 18:28

Здравейте колеги, днес се прибирам от Пловдив и на магстралата ми се случи нещо много странно. Купето ми, сякаш отпред повече, вибрираше напълно произволно.
Изразяваше се в пулсации които се появяваха и изчезваха от самосебе си, примерно карам със 120км/ч гладък път, и колата започва да се тресе сякаш нагоре надолу, усеща се и във волана, но не вибрации на въртене ами просто трепери в ръцете ми, и след няколко секунди изчезват. :conf:
Първоначално си мислех, че е като ударя дупка, но после на гладкия път около Ихтиман се отказах от това, после на страничен вятър мислех да е, но и това отпадна... Не е от двигателя, защото като тресе и натисна съединителя - все тая, ако намаля скоростта сякаш вибрациите изчезват. Ефекта е прагов - от 100км/ч нагоре се появява, но с увеличаване на скоростта вибрациите не стават по-силни или по-бързи.
Какво може да е според вас? Висящ лагер? Гумени карета? Някой тампон да ми прави мизерии? Не мисля че е дисбаланс на гумите, защото не се засилва с увеличаване на скоростта...??? :kuku:

Дайте някоя идея, че след Н.Г. като да на подемник да прегледам няколко неща

Благодаря ви :bowdown:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Compact M40B18 M-tech

Re: Вибрации по време на движение

Мнение от k-hristov » 28 Дек 2014, 1:35

M17cH написа:Здравейте колеги, днес се прибирам от Пловдив и на магстралата ми се случи нещо много странно. Купето ми, сякаш отпред повече, вибрираше напълно произволно.
Изразяваше се в пулсации които се появяваха и изчезваха от самосебе си, примерно карам със 120км/ч гладък път, и колата започва да се тресе сякаш нагоре надолу, усеща се и във волана, но не вибрации на въртене ами просто трепери в ръцете ми, и след няколко секунди изчезват. :conf:
Първоначално си мислех, че е като ударя дупка, но после на гладкия път около Ихтиман се отказах от това, после на страничен вятър мислех да е, но и това отпадна... Не е от двигателя, защото като тресе и натисна съединителя - все тая, ако намаля скоростта сякаш вибрациите изчезват. Ефекта е прагов - от 100км/ч нагоре се появява, но с увеличаване на скоростта вибрациите не стават по-силни или по-бързи.
Какво може да е според вас? Висящ лагер? Гумени карета? Някой тампон да ми прави мизерии? Не мисля че е дисбаланс на гумите, защото не се засилва с увеличаване на скоростта...??? :kuku:

Прегледайте предните амортисьори.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e36 316i

Мнение от whitewidow! » 28 Дек 2014, 10:59

карданната свръзка

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от PREDATOR_318is » 28 Дек 2014, 11:35

Като нищо да излезе някоя буза на нукоя гума. Ако не отиди ва един оглед в сервиз.

Потребител
Аватар
Кара: Комбита
Мечтае да кара: Голе-е-еми комбита
Детайли за колата: E46 330xi Touring

Мнение от TheRedOne » 28 Дек 2014, 12:23

k-hristov написа:
M17cH написа:Здравейте колеги, днес се прибирам от Пловдив и на магстралата ми се случи нещо много странно. Купето ми, сякаш отпред повече, вибрираше напълно произволно.

Прегледайте предните амортисьори.

След като ми изпусна предния ляв амортисьор се получаваше абсолютно същото. Освен това, най-вероятно имаш и разбити шарнири, поне при мен беше така. Известно успокоение на тресенето се получава при леко натискане на спирачката. Измамно е впечатлението, че пътя е гладък, съществуват леки и плавни неравнини, които карат колелото да трепти и да влиза в резонанс заради неработещия амортисьор. Ако неравността или дупката е само една, този ефект го няма. След известно количество километри ще забележиш, че скоростта, при която започва това тресене спада. При мен за около 1000км слезе от 120 до 60-70км.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Compact M40B18 M-tech

Мнение от k-hristov » 28 Дек 2014, 18:02

whitewidow! написа:карданната свръзка

Тя тресе отпред, и е непостоянна вибрация.Вибрация от карето на кардана, или от балон, както предположи колегата под тебе, се усещат постоянно.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от M17cH » 28 Дек 2014, 18:45

Благодаря ви за отговорите колеги!

Не мисля, че е амортисьор, Конита са, и не ми изглеждат изпуснали, натискам пускам... колата не се люлее...

С натискане на спирачката вибрациите не се променяха, нямам никакви луфтове във волана или като минавам през някоя бабуна/дупка не тропа и хлопа. Последно като колата беше на подемник, бях охледал всички тампони по предницат, поне за външни белези, че са за смяна, но бяха наред, ест. положението ще е много зле ако се стигне да мога да видя че някой тампон е за смяна :lol:

Най-вероятно ще сменям гуменото каре м/у кардана и скоростте, за всеки случай.

Днес установих нещо, но не ми се струва, че е само то. Баща ми забравил да ми каже че скъсал главата на един от болтовете на предна дясна гума. Демек съм карал с 4 болта и са били пред очите ми и не съм забелязал :mhihi:, както и да е, ако е дебалансирано колелото, то няма ли да трепери постоянно, а не на импулси...? Липсва само главата, колко грама да е ?!

Назад към E36