Резистор за LED ленти
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
11 мнения
• Страница 1 от 1
- zafirovp
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW и VAG
Резистор за LED ленти
Здравейте,
понеже не ми се дупчеха дупки за плафони във краката реших да сложа лед ленти. Имах под ръка от най-силните ленти във бял цвят. Прекарах кабели от централния плафон и всичко заспа. Проблемът е, че сега колата ми свети като коледна елха, а аз искам съвсем приглушена светлина във краката. Можете ли да ме посъветвате какъв резистор/потенциометър мога да сложа за да намаля почти на 90% светенето.
ПС: След като оправя този дребен проблем ще направя DIY как се слага осветление в краката и на ЗАДНИТЕ седалки на двувратките е36.
ПС2: Някой колега ми беше дал съвет, ама освен, че лентите почнаха да мигат друго не се получи.
понеже не ми се дупчеха дупки за плафони във краката реших да сложа лед ленти. Имах под ръка от най-силните ленти във бял цвят. Прекарах кабели от централния плафон и всичко заспа. Проблемът е, че сега колата ми свети като коледна елха, а аз искам съвсем приглушена светлина във краката. Можете ли да ме посъветвате какъв резистор/потенциометър мога да сложа за да намаля почти на 90% светенето.
ПС: След като оправя този дребен проблем ще направя DIY как се слага осветление в краката и на ЗАДНИТЕ седалки на двувратките е36.
ПС2: Някой колега ми беше дал съвет, ама освен, че лентите почнаха да мигат друго не се получи.

- marto7067
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: с волан от М5
- Мечтае да кара: Scott Gambler 730
Re: Резистор за LED ленти
Пробвай на 5-7 килоома, при мен на 6 е добре-не ми пречат вечер. 

- zafirovp
- младши ентусиаст
-
А греят ли много? Какъв вид точно?
Благодаря за бързия отговор колега
Благодаря за бързия отговор колега

- marto7067
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: с волан от М5
- Мечтае да кара: Scott Gambler 730
При мен са по 1W-не греят, но са 6 диода(SMD на лента) и прескачам резистора с друг диод за да светят на 100% когато се отвори вратата. 

- hacker4eto1
- ентусиаст
-
- Кара: Сива Бима
- Мечтае да кара: Черна Голяма Бима
- Детайли за колата: Лачена
Колега колко е дълга тая лента защо просто не сложиш по малко диода
хубаво ще сложиш резистор но резистора е токоограничаващ елемент следователно ще имаш разсейвана мощност във вид на топлина , съпротивлението ти е добр е да по-мощно 1 ват е добре.. Но просто според мен си намали броя на диодите
а ако лентата ти е за вътрешен монтаж а не за външен смисъл няма силиконова облицовка от вън.. Вземи една шкурка и ги изшкури леко да видиш поне 20 % ще им намалиш осветеността

Слагаш по един резистор на всяка лента 4,7 KOm/5W и мисля, че ще си доволен от резултата. Ако не е това светлината, която искаш започваш да пробваш с други стойности. Аз бях така, но след някоя друга проба си постигнах резултата, който исках от една лента. Другото резистора да не ти е под 5W, защото може да ти докара проблеми тъй като тия ленти си товарят достатъчно. 

- zafirovp
- младши ентусиаст
-
Ами сложих резистор 6.8 Kom/5W, но светят само задните ленти(червените). Предните(бели) изобщо не светят. Някакви идей? Без резистор си светят всички ленти.
Предполагам това е така, понеже червените диоди се нуждаят от по-малко напрежение, за да запалят, но може и да греша.
Предполагам това е така, понеже червените диоди се нуждаят от по-малко напрежение, за да запалят, но може и да греша.
Попринцип трябва преди всяка лента да си има един такъв 5W и KOh по избор в зависимост от силата на светлината не един за всички ленти.
- zafirovp
- младши ентусиаст
-
Добре, но така всяка следваща лента ще е със по-голямо съпротивление. От плафона тръгва само един кабел и от там вече се разклонява към лентите. Затова реших да сложа резистор точно след плафона.
Това за напрежението е вярно. Попринцип моя поглед на нещата е такъв: слагаш ленти с еднакъв цвят и еднакъв брой светодиоди на входа слагаш един 5W резистор и естествено най-важно ти е свързването трябва да са успоредно - - ++ и всички така. Другото което е, че червените диоди използват най-малко напрежение следователно веригата търси най-лесния вариянт и затваря през тях.
- zafirovp
- младши ентусиаст
-
Значи все пак помня нещо от училище.
Утре махам червените диоди, че и без това не ми допадат.
Благодаря

Благодаря
11 мнения
• Страница 1 от 1