Охлаждаща перка. Проблем

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е36 М43

Охлаждаща перка. Проблем

Мнение от no.breaks » 30 Апр 2013, 10:49

Здравейте колеги прегледах всички теми относно моя проблем. Та направо към него колата е 316 м43 седан 97г. Електрическата перка е само една с три пина и 2 степени. Проблема е следния. Колата започна да загрява в задръстването и се включва много трудно или изобщо. Явно първа степен отсъства. Направих следното дадох 12V директно на перката и на двете степени и перката тръгва, не мога да разбера точно дали се въртят с еднаква скорост или различна. След това с тънка жичка направих мост на датчика на радиатора и тогава вече тръгна само втора степен или тази, която е с по-дебелите кабели. След като изчетох всичко и за различните перките, аз на моята перка резистор за първа степен не виждам на самата перка или някаква тръбичка, за която Вие споменавате. Дали въпросното нещо, което търся не е в самата перка. Или търся на грешното място (аз все си мислех, че въпросния резистор е между датчика на радиатора и буксата на перката, но нещо не го виждам) Не изключвам и варианта изобщо ако е имало нещо подобно вече предишния собственик да го е премахнал, въпреки, че карам колата от повече от 4 години и досега нямаше проблем с загряването. Докато преглеждах останалите теми видях, че има перка, която този резистор отсъства и двете степени се регулират от намотки, които регулират степените на перката и моята може да е от тях. Ще се радвам ако можете да ми помогнете и да решим този проблем, защото колата в задръстването дига температура. Иначе когато включа климатика перката се включва веднага. Номера на перката е 64508372039
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E60
Детайли за колата: 523i 06'

Re: Охлаждаща перка. Проблем

Мнение от Диан » 30 Апр 2013, 11:12

Колега, преди всичко да правиш провери дали водната система е обезвъздушена и имаш достатъчно охлаждаща течност.
Успех!
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от no.breaks » 30 Апр 2013, 14:46

помпата прави дебит проверих я, а и тя е сменявана радиатора е на 1 год. питата му загрява равномерно, термостата е на 6 месеца. Обезвъздуших колата както си му е редът. Не знам защо не се включва първа степен и не знам изобщо аз имам ли такъв резистор или е по друг начин.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 30 Апр 2013, 19:01

Нямаш такъв резистор, но ако имаш снимка на перката я пусни за да я видя, ако ли не - по-късно аз ще ти покажа, да кажеш каква е.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от no.breaks » 30 Апр 2013, 22:10

perka 3.jpg
ето такава е моята, търсих го този резистор но не го откривам, когато подавам директно 12V на перката тръгва и на двете степени ( в смисъл давам на кафявия кабел, който е минус и съответно на само синия, който е плюс или на синия с черното пак плюс) така няма проблем след това отивам на буксата на датчика и тогава вече тръгва само втора степен. Проблема къде да го търся това се чудя гледах бушоните гледах самите букси са добре.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от no.breaks » 30 Апр 2013, 22:11

perka 1.jpg
ето я и в релома как я дават
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 01 Май 2013, 2:44

Тая от снимката няма резистор. Ако е с резистор, той стои на метални скоби до кабелния канал. Щом от буксата на перката двете степени са на лице търси проблема по кабелите, виж и релетата.
Малко снимки на моята, от тази вечер:

Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от no.breaks » 01 Май 2013, 15:01

Здравей мерси за снимките и отговора. Значи почти като твоята е само, че моята е такава като на снимката (SIEMENS) която съм качил долу буксата на перките са ни еднакви само горе на датчика моята е една сплескана и правоъгълна с 3 пина. Днес от сутринта се занимавам пак с това откачих я проверих я и с директно 12V тръгва и на двете степени като дам буксата горе на датчика накъсо с мост а след това долу на буксата на перката с пробна лампа тръгва само 2-ра степен :) докато правя мост на датчика се чува едно реле което цъка, но на първа степен не цъкат релетата. Не знам всъщност и кое е релето защото бях сам и нямах толкова дълга жица та да седя до релетата и да видя дали не е от тях а и нямам представа дали изобщо на първа степен трябва нещо да цъка както цъка релето на втора. Явно проблема ще е нещо по тока или по релето както спомена. Незнам само от къде да почна преди да е същинското разкачане. Хубавото е че след като колата поработи стигна 12ч стрелката отвори големия кръг и оп след малко перката се включи, това поне добре, че иначе загряваше. Иначе на климатик тръгва веднага перката. Та така това е за сега ще се опитам да намеря релетата или евентуално от къде може да не достига ток. Също гледах и бушоните и мисля че с тях няма проблем. Приемам всякакви съвети :)
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от hubott » 06 Апр 2016, 20:31

имам абсолютно същия проблем.. някой намери ли отговор на проблема?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Мнение от hell's angel » 07 Апр 2016, 9:58

Погледни си релетата. Цък
Ubi dubium, ibi libertas

Потребител
Аватар

Мнение от hubott » 07 Апр 2016, 11:29

hell's angel написа:Погледни си релетата. Цък

Откачам датчика и окъсявам, на 1вата степен цъка реле 15 и нищо а на 2рата няма проблем. Размених релетата и пак същия чеп... Откачам перката и я пускам на късо и си работят и 2те степени ?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Мнение от hell's angel » 07 Апр 2016, 15:30

Не съм сигурен дали са взимозаменяеми, ама щом цъкат - виж дали имаш 12в. на пин 30 на релето за първата степен.
Ubi dubium, ibi libertas

Потребител
Аватар

Мнение от hubott » 13 Апр 2016, 1:21

пуснах нови кабели, защото проблема се оказа по веригата някаде (все пак е на 20+години) и си реших проблема

Назад към E36