Пране на салон на е36
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
14 мнения
• Страница 1 от 1
- zafirovp
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW и VAG
Пране на салон на е36
Здравейте,
Тези дни доста често ми се налага да карам по планините и колата буквално е побеляла от сол и пясък. Изчистил съм всичко освен предните седалки и задните облегалки. Моля за съвети как се демонтират, перат и по какъв начин. Притесняват ме най-вече кабелите под седалките. Какви препарати е най-добре да се ползват?
Благодаря
Sent from my iPhone using Tapatalk
Тези дни доста често ми се налага да карам по планините и колата буквално е побеляла от сол и пясък. Изчистил съм всичко освен предните седалки и задните облегалки. Моля за съвети как се демонтират, перат и по какъв начин. Притесняват ме най-вече кабелите под седалките. Какви препарати е най-добре да се ползват?
Благодаря
- valeri_86_
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW 318is Coupe
- Мечтае да кара: BMW e21
Re: Пране на салон на е36
Koлега, един съвет от мен...Това пране наи добре го направи пролетта или лятото...Зимата трудно съхне...

- Tenata
- младши ентусиаст
-
- Кара: Лястовица с рамка
Може да пробваш с Vanish, нансяш върху тапицерията търкаш с кърпа до разпенване и след това обираш пяната с чиста хавлиена кърпа.
Най-добре прочети как се използва Vanish-a на опаковката му.

на пътя и пред БОГ, всички сме равни!
- Киров
- Пловдивски Джигит
-
- Кара: Е38 728 IA
Tenata написа:Може да пробваш с Vanish, нансяш върху тапицерията търкаш с кърпа до разпенване и след това обираш пяната с чиста хавлиена кърпа.
+1 съгласен съм с колегата, ама не пропускай процедурата с четеното на упътването му, че стават чудеса ако се използяа неправилно...

- zafirovp
- младши ентусиаст
-
Имам помещенние и време за съхнене на седалките, така че това не е проблем. Vanish знам как се ползва, но няма ли да ми трябва нещо по hardcore
. Съмнявам се, някакво степче да изчисти 20 годишната сгурия по седалките. 

- valeri_86_
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW 318is Coupe
- Мечтае да кара: BMW e21
dobri3999 написа:колега най добре ги закарай на някоя автомивка да ти ги изперат стават като нови
+1

- rhase
- младши ентусиаст
-
Не знам на мивка как ще ги измият.
+1 за Вениш - не е толкова скъп и нищо не губиш ако опиташ. Хем ще си го правиш ти, хем ще спестиш пари. Има и препарати специално за пране на тапицерии, повечето са под формата на спрей. Аз съм чистил с такъв купуван от германия и имаше доста добър ефект но си пада търкане...
Друг вариянт е с парочистачка, но това май е за не толкова замърсени повърхности. Мил съм мокетени стелки с такава
+1 за Вениш - не е толкова скъп и нищо не губиш ако опиташ. Хем ще си го правиш ти, хем ще спестиш пари. Има и препарати специално за пране на тапицерии, повечето са под формата на спрей. Аз съм чистил с такъв купуван от германия и имаше доста добър ефект но си пада търкане...
Друг вариянт е с парочистачка, но това май е за не толкова замърсени повърхности. Мил съм мокетени стелки с такава

- jorko7120
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: кво му падне...
- Мечтае да кара: М6 G-power
Здравей колега. Преди две седмици закарах колата на шефа в една автомиква за сухо пране понеже детенцето му беше повърнало на задната седалка. Останах много доволен от свършената работа също така и шефа. Нямаше и следа от белята . пиши лс ако искаш да ти кажа адреса
- zafirovp
- младши ентусиаст
-
А разглобяваха ли нещо? Попринцип не си оставям колата без надзор даже при квалифициран механик, а какво остава за автомивка. Ако не са разглобявали мога и да се прежаля.
- Tenata
- младши ентусиаст
-
- Кара: Лястовица с рамка
Салона на Е36 се изважда за 15 минути от купето 
И то даже с оригиналния клуч за свещи

И то даже с оригиналния клуч за свещи

на пътя и пред БОГ, всички сме равни!
- jorko7120
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: кво му падне...
- Мечтае да кара: М6 G-power
Не колега нищо не са разглобявали. Салона след цялата процедура е съвсем леко влажен но това изсъхва за 1 ден и не е фатално да не можеш да седнеш от мокро абе може спокоино да си се кара и да му се помогне да изсъхне с парното. За тези температури тогава това беше единственото решение понеже колата трябва и няма как да седи 1 седмица в мивката да съхне. Там хората като цяло доста се стараят и съм много доволен. Дори разни стари петна които шефа се опитвал да ги чисти с разни препарати (неуспешно разбира се) изчезнаха ! Единственя минус е че процедурата изисква време около час и поволовина или два часа не помня.
- 00700
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW 318i, sedan, 11.97
- biser_316
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 316 компакт
аз лично моя салон го свалих за 15 мин. и го закарах на мифка и съм много доволен от прането направо светна.
Наскоро бях пред подобна дилема за 19 годишен платнян салон попивал с годините субстанци от цигарен дим та до лейди джусeс
. След слушане на толкова митове за мухлясали и вмирисани седалки минали през автомивки реших да опитам с груба сила направо в пералнята
. Имах представа за частичното разглобяване на салона на Е36 и това ме подлъга...като видях как е захванат плата за дунапрена и се изкривих от кеф
. В крайн сметка се метнах с клещите и разкачих кукичките с шините които обтягат плата по дунапрена с мисълта,че не съм тапицер по салони и че вероятно накрая може да търся истински такъв
. Процедурата я направих само на предните седалки с подглавниците ,всичко в пералнята с препарат за черно без центруфогиране на възможно най ниската температура. Въпреки мъките с въпросните куки резултата предизвика удовлетворение от добре свършената работа. При разглабянето се "чупят" умишлено два пластмасови "дюбела" които придържат задната част на седалото което се държи общо на 4 места. Времето за събаряне,пране и събиране отне 3 дена в случая при мен когато имах свободно време и общо взето когато бях на кеф .Проблема винаги при освежаването на стари елементи каквито и да са по 20 годишна кола е че почти винаги може да излезе и още нещо за поправяне независимо колко внимателно се работи.При мен това беше дунапрена на шофьорската седалка скъсан на обичайните места.Все пак резулатата от преди и след беше достатъчно поразителен за мен,че да не съжелявам за отделеното време.
Бих казал ,че оптималния вариант за мене от тук натък е сухо пране
,с ефект на пара мисля,че почиства тая техника нямам представа от принципа на действие но това е вариант с най-лесен и бърз ефект.Реално хигиената на един салон не трябва да е свързана с дейноста на тапицера,но решението бе лично мое и не ангажирам никой със съвети. При мен нещата с "прането" на салона преминаха през такава идея
всеки сам си решава.
От мелницата в стаята имам една готова седалка,утре на светло ще споделя за реалния резултат

Бих казал ,че оптималния вариант за мене от тук натък е сухо пране

От мелницата в стаята имам една готова седалка,утре на светло ще споделя за реалния резултат

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
14 мнения
• Страница 1 от 1