Проблем с фарове, не гаснат?

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше: '95 E36 M43B18 Lim
Мечтае да кара: //M Power :)

Проблем с фарове, не гаснат?

Мнение от nelim » 06 Окт 2009, 21:09

Здрасти, не съм от скоро в форума и реших да не правя спам, като потърсих първо в търсачката ама не открих проблем като моя, имаше за релета, премигвания заради кофти алтернатори и т.н. но не и това.

А случката е следната..

Спирам колата, махам контакт и фаровете продължават да светят, завъртам копчето, габаритите изгасват, но късите продължават да светят, вадя ключа от таблото и колата си стои така, изгасена, без да свети таблото или квото и да е друго, но късите светят.

После вкарах пак ключа, пускам контакт, въртя копчето - нищо, само габарита се променя а късите си светят постояно, и така след малко щракане с контактния ключ и копчето за фаровете изгаснаха.
Това бе първия път и не му обърнах много внимание.

Визирам че проблема е при сухо време..

Днеска, след повече от месец проблема се прояви и то много брутално, бях си пуснал фаровете през деня, спрял съм колата пред офиса и като реших да си ходя.. отивам - щракам дистанционното - никои, колата беше угаснала тотално, никога не е имала проблем с тоци или акумулатор - който м/у другото е ВАРТА силвър на 2 месеца, смених го за да дам стария на баща ми иначе и той си беше добре.

Като подадохме ток от друга кола неприятно се изненадах като видях как фаровете(късите) светнаха моментално.. а копчето за фаровете беше изгасено, пощраках го малко обаче не спря.. и пак след малко поцъкване с контактния ключ и копчето се оправи.

Та, въпроса ми е.. на кво залагате вие.. аз предполагам че копчето за пускане нещо се е прецакало, вероятно от светенето на самите фарове някъде някво реле залепва и затва остават да светят?

Надявам се на някви предположения преди да реша какво да купя да сменя - засега мисля ново копче.

Мерси предварително колеги и приятна вечер ;)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Re: Проблем с фарове, не гаснат?

Мнение от metodi80 » 06 Окт 2009, 22:13

Колега , взеим един мултицет и схема (схемата на фаровете съм посочил в темата "Свързване на халогенни фарове 2" ) и тръгваш по "пътя на тока" .... мериш с мултицета и ще видиш къде ти е проблема , ако не можеш сам иди на електричар ... Провери самия ключ с мултицета при изключено и при включено положение дали прекъсва веригата . Провери и релето (пак с мултицета) дали наистина не му лепят контактите .... Според мен правилно си се ориентирал или ключа на фаровте е проблема или релето ...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nelim » 06 Окт 2009, 22:31

metodi80 написа:Колега , взеим един мултицет и схема (схемата на фаровете съм посочил в темата "Свързване на халогенни фарове 2" ) и тръгваш по "пътя на тока" .... мериш с мултицета и ще видиш къде ти е проблема , ако не можеш сам иди на електричар ... Провери самия ключ с мултицета при изключено и при включено положение дали прекъсва веригата . Провери и релето (пак с мултицета) дали наистина не му лепят контактите .... Според мен правилно си се ориентирал или ключа на фаровте е проблема или релето ...

Мерси за мнението колега.
Нещо немога да ти намеря темата, намирам само тази

viewtopic.php?f=8&t=21476

Дето има схема за халогените, може ли да ми дадеш линка плс ?

Иначе ще почна да мера, ама то трябва да се случи пак и тогава да меря за да видя що не се прекъсва веригата - щото ся всичко е ОК.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nelim » 09 Окт 2009, 12:20

Проблема беше релето, залепвало е, даже в последствие го отворих и си личи видно как горното краче е залепвало и даже имаше пъпчица.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Съветски зърнокомбайн
Мечтае да кара: ///М3 E36
Детайли за колата: От уния с детските болести по разпределителния вал и повдигачите....

Мнение от BMWPetio » 09 Окт 2009, 14:22

Понеже видях темата и аз имам подобен проблем та и искам и аз да попитам за съвет от какво може да става така .
Преди време прибирам се аз с колата гася колата и фаровете дърпам ключа и гледам таблото продължава да свети и сигнала за включени фарове почна да пищи. Няколко пъти си играх с ключа да прищраквам ама не става нищо и продължава да свети. Обиколих колата и гледам първо фаровете не светят минах отзад и гледам стоповете не светят а светят лампичките който осветяват номера.След обиколката установих че светят лампичките които осветяват таблото и тези на номера отзад на багажника.
Според мен или е копчето или релето в краен случай някъде има оголен кабел и дава на късо. Ако някой е имал подобен проблем или може да помогне ще съм му благодарен.

Поздрави !
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Съветски зърнокомбайн
Мечтае да кара: ///М3 E36
Детайли за колата: От уния с детските болести по разпределителния вал и повдигачите....

Мнение от BMWPetio » 10 Окт 2009, 19:56

Днес ми остана малко време та реших да погледна какво и има на колата.Значи отворих блокчето с ключа за светлините махнах буксата и какво да видя лампите на километража и оборотомера не изгаснаха. И предполагам че е релето но немога да го открия къде е.Ако някой знае ще съм му благодарен да ми каже къде да го търся.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nelim » 12 Окт 2009, 21:50

Значи проблема се различава малко от моя, щото при мен оставаха да светят единствено късите, и зумера за включени фарове не се включваше.

Освен това, таблото, предните и задните габарити си гаснеха.

Иначе релетата са при бушоните, отпред под капака са, пред шофьорското място.

При мен релето беше зелено - второто, първото е бяло, после е дупка и второто зелено е за фаровете.

Просто залепваше, даже като го отворих се виждаше ясно.

Но пак казвам, това е реле само за късите и при теб проблема изглежда друг.

ОФФ:

Да споделя друг проблем, колата спря да пали при завъртането на контактния ключ, никъв респонс от стартера, оказаха се четки и включвател - ся е песен. Надали ще излезе тая тема при търсене ама да напиша все пак :)
Изображение

Назад към E36