Тест на ламбда сонда . Уред “ламбда –тестер” - DIY

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E60 M5
Мечтае да кара: F117a Stealth
Детайли за колата: BMW M5 E60 2008

Re: Тест на ламбда сонда . Уред “ламбда –тестер” - DIY

Мнение от repibg » 27 Ное 2010, 16:52

Здравейте,

закупих всичките елементи, :lalala:
почнах да го зглобявам но не разрах последователноста на диодите. :kuku:
т.е. 1ви червен диод от къде започва -кой пин от чипа.
2ри кой пин
3ти ....... и.т.н.

просто ако го зглобя като таблицата да не стане мишмаш :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от repibg » 27 Ное 2010, 23:32

Здравейте.

Ламбда тестера го направих.
първият лед почва от 18ти пин на чипа и последният лед е пин 1ви от чипа.
импровизирах ламбда сензор с батерия от 1,5в и потанс от 100к-ома.
работи като часовник.остана само да се тества на бимата.

от сърце благодаря на Методи за темата. :bowdown:
Последна промяна repibg на 28 Ное 2010, 0:19, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 27 Ное 2010, 23:38

repibg написа:Здравейте.

Ламбда тестера го направих.
първият лед почва от 18ти пин на чипа и последният лед е пин 1ви от чипа.
имповизирах ламбда сензор с батерия от 1,5в и потанс от 100к-ома.
работи като часовник.остана само да се тества на бимата.

от сърце благодаря на Методи за темата. :bowdown:

И аз ти благодаря за хубавите думи ... !
Не съм сигурен , но вероятон си единствения , който си е направил тестерчето ... , а ще видиш как сладко се работи с него ! :D

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от repibg » 27 Ное 2010, 23:51

:lol: ето и снимките .
монтирах го на кутийка от четка за зъби :mhihi: .
страхотно си работи.направо ме кефи как стига до последния лед.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 28 Ное 2010, 1:14

Колега metodi80, поздравления за полезната тема , като ми остане малко повечко свободно време ще си направя и аз такъв тестер. Имам едно въпросче-предложение за доразвитие на темата . Били било възможно на този принцип да се направи тестер за датчик колянов вал , че мен ( пък и не само ) живо ме интересува и ще е не по-малко полезно , щот с тоя датчик се утриват по сервизите като не им върви фърлянето на боба :mhihi: . Благодаря и успех . :yes:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 28 Ное 2010, 1:34

repibg написа::lol: ето и снимките .
монтирах го на кутийка от четка за зъби :mhihi: .
страхотно си работи.направо ме кефи как стига до последния лед.

:yes:

vladobate написа:Колега metodi80, поздравления за полезната тема , като ми остане малко повечко свободно време ще си направя и аз такъв тестер. Имам едно въпросче-предложение за доразвитие на темата . Били било възможно на този принцип да се направи тестер за датчик колянов вал , че мен ( пък и не само ) живо ме интересува и ще е не по-малко полезно , щот с тоя датчик се утриват по сервизите като не им върви фърлянето на боба :mhihi: . Благодаря и успех . :yes:

Датчика на коляновия вал на някои модели може просто да се премери с мултицет (примерно за 318i , M43 , неговата стойност е 400 -800 ома ). На други двигатели пък може да се върже един светодиод на буксата и да се подаде контакт (като преди това се вади релето на бенз.помпа или бушона ) и се гледа дали диода мига .... , зависи обаче на кой двигател , защото този тест не е хубаво да се прилага за всеки двигател ...
Кажи ми кой двигатели точно те интересува и ще ти кажа по какъв метод и как да измериш датчика на коляновия вал ....

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 28 Ное 2010, 1:41

Аз датчика статично съм го мерил за съпротивление , но е важно в динамока т.е. в работен процес да се дигностицира вади ли коректно данни . За ТДС става въпрос , М51Д25. Щото има данни какво трябва да вади на осцилоскоп от една чужда диагностична програмка , а този уред ми се струва че може да свърши работата вместо осцилоскопа .

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 28 Ное 2010, 13:44

vladobate написа:Аз датчика статично съм го мерил за съпротивление , но е важно в динамока т.е. в работен процес да се дигностицира вади ли коректно данни . За ТДС става въпрос , М51Д25. Щото има данни какво трябва да вади на осцилоскоп от една чужда диагностична програмка , а този уред ми се струва че може да свърши работата вместо осцилоскопа .

Значи при тебе съпротивлението на датчика трябва да е около 1300 ома (можеш да го премериш на буксата на компа на 13 и 47 пинове .... ). Иначе ако се съмняваш дали стига напрежение до датчика , можеш просто да премериш с един мултицет . С ламбда -тестера не съм сигурен , че ще стане , не за друго , а защото то мери до около 1 волт. Реално това уредче показва дали има напрежение и всяко диодче съответства на някаква стойост (с горна граница 1 волт). Ясно ми е ти какво искаш , искаш да видиш докато работи двигателя дали датчика реагира правилно ..... Реално този уред може да покаже това , което ти искаш , просто трябва да се промени горната граница на отчитане , примерно на 5 волта (както е за другия тип сонди). Аз бях обещал да преправя схемата , за да може тестера да мери по този начин , но на последък доста ме помръзва ... :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 28 Ное 2010, 15:29

Да мога да си премеря всичко по връзките до датчика и от аутодата си изкарвам всички пинове за проверка на датчика от буксата за проверка но в живи данни искам да го тествам . Той чете реперите от маховика и променя стойностите на сигнала дето връща към компа , но за съжаление не знам в какви граници са за да ти ги дам като характеристики за проектиране на схемата. Стана ми интересно дали е възможно и съм почти сигурен че е така , да се мери тоя датчик в работен процес , че скоро ми го смениха че нещо не бил как трчбва ама кво що никой не ти казва само цифрата 150лв е съгурна че излиза от моя джоб. Пък и сега съм си със същия датчик и проблем няма та затова ми е питането.Жив и здрав.

Потребител
Аватар
Детайли за колата: e36 325 TDS 93г.

Мнение от gwtt » 05 Яну 2011, 3:32

Много яка тема, трябва да почнеш да ги произвеждаш тия джаджи! Едно бързо въпросче, имам мултицет с честотомер до 20 килохерца, дали би могло да го ползвам за тестер на ламда сондата. В смисъл като се включва и изключва тя, би следвало импулсите, които подава на компютъра да се отчитат от мултицета като някаква честота. Колкото по-висока толкова по-бързо сработва сондата. Така поне си мисля...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 05 Яну 2011, 15:08

gwtt написа:Много яка тема, трябва да почнеш да ги произвеждаш тия джаджи! Едно бързо въпросче, имам мултицет с честотомер до 20 килохерца, дали би могло да го ползвам за тестер на ламда сондата. В смисъл като се включва и изключва тя, би следвало импулсите, които подава на компютъра да се отчитат от мултицета като някаква честота. Колкото по-висока толкова по-бързо сработва сондата. Така поне си мисля...

Сондата работи с определена честота в зависимост от работния режим на двигателя , демек с честотомера просто ще ти покаже някаква стойност на честотата при различните режими на работа , но послено трябва да пресмяташ какъв е периода и в съответния време интервал да се отчита и напрежението , декем да се опиташ да пренесеш работата на осцилоскопа , измервайки честотата и после визуализирайки диаграмата .... Това е излищно ! В общия случай е достатъчно с "нещо" , което превключва достатъчно бързо , да се отчете напрежението ....

ентусиаст
Аватар
Кара: coupe e36 m42 , цоупе е46 325ci
Мечтае да кара: ///M

Мнение от mitrax » 05 Яну 2011, 17:28

ето ви една печатна платка разработена за тази схема :

платката с тонер пренесен с фото хартия :
Изображение

подгряваме железниятрихлорид :
Изображение

готовата платка разпробита .. утре ще лепя чаркулята
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 05 Яну 2011, 18:26

mitrax написа:.....

:ok: Ако направиш една и за мен,че ме мързи... :oops: :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 05 Яну 2011, 18:31

mitrax написа:ето ви една печатна платка разработена за тази схема :

За единични бройки е добре и за правене в домашни условия ... , аз ползвам азотна киселина, че железния трихлорид е малко муден в ецването ....
Сега ще правя печатни платки на тестерчето и на платката за карсофта , но ще ги проектирам със SMD елементи , хем става по-малка платката , хем после си спестявам дупченето за изводите на стандарните елементи, после за иработването на платките ще ги дам в платкаждийница , за да станат като хората , щото правенто им в къщи никога не може да постигне ефекта на професионалното ецване, а и когато е необходима по -голяма бройка не си заслужава разправията в къщи . Специално ламбда тестера става смешно малък със СМД.

~Мишо~ написа:......

За една бройка не си заслужава да правиш платка , взимаш си една тестова , режеш малко парченце от нея и лепиш елементите , те са толкова малко и толкова правилно разпределени по схемата , че няма на къде повече ... :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 05 Яну 2011, 18:48

Ти виж измисли нещо за Кар софта,пък аз ще почерпя :bchug:

ПредишнаСледваща

Назад към E36