Климатик без виско перка
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
32 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
- edimen
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 3 литра.. компот
Климатик без виско перка
Здравейте колеги, стана Юни и се сетих, че трябва да слагам климатик. Взел съм си всички необходими неща за, swap-a на климатик към такъв за 6ц(компресор стойка и тн.). Обаче моя m50b25 няма виско перка, така го взех, като се охлажда с ел. перка. Въпроса е ще имам ли някакви драма така да ползвам климатика, от гледна точка на охлаждане? Също така как трябва да се свърже ел. перката към климатика, като е включен, да върти постоянно?
В крайна сметка ако няма как ще купя виско перка, ама мислех да престана с разходите по колата до края лятото, че от последните няколко месеца още ми тежи
В крайна сметка ако няма как ще купя виско перка, ама мислех да престана с разходите по колата до края лятото, че от последните няколко месеца още ми тежи

- ozBMW
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше Е36 Cupe
- Мечтае да кара: М5 Комби
Re: Климатик без виско перка
Защо си мислим че виско перката не играе никаква роля за климатика?
- michev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 1996 318i, 1987 318i M10B18
- Мечтае да кара: E30 M3
- Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет
- edimen
- кандидат ентусиаст
-
По-важното е дали двигателя ще се охлажда добре, като е само с ел. перка лятото в жегите с пуснат климатик..
- michev
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет
При М43/М44 моторите, след 1996, охлаждането и климатика се обслужват само от една, задноразположена перка. Търси такава.
only rear wheel drive
- edimen
- кандидат ентусиаст
-
Тази перка, не виждам как ще влезне при 6ц двигател. Аз наскоро продадох една от М42
Явно ще пробвам и ще разбера дали ще има драми.

- michev
- старши ентусиаст
-
Ако няма място караш с предна /климатична/, не вярвам с нея да прегрееш мотора.
only rear wheel drive
- ozBMW
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше Е36 Cupe
- Мечтае да кара: М5 Комби
Вече една година карам без виско 2.0 и няма проблемии,електрическата до сега не се е пускала.
- vladi_a_i
- костинбродчанин
-
- Кара: е60 530д
- Мечтае да кара: М3 Компакт
- Детайли за колата: Няма много...
На Компакта ми бях с м42 и с ел.перка,която обслужваше и климатика,твойто не е ли било такова..Когато боднах м52 той си е с виско,махнах задния дифузьор а перката с мотора,само го преместих на преден дифузьор/след като го купих/ и заспа.
БМВ и пак БМВ и пак БМВ...БМВ
- vladi_a_i
- костинбродчанин
-
- Кара: е60 530д
- Мечтае да кара: М3 Компакт
- Детайли за колата: Няма много...
michev написа:При М43/М44 моторите, след 1996, охлаждането и климатика се обслужват само от една, задноразположена перка. Търси такава.
Има го и в модели от 95г.

БМВ и пак БМВ и пак БМВ...БМВ
- Haddess
- младши ентусиаст
-
- Кара: 413
- Мечтае да кара: 628CSI
Искaш дa охлaждaш моторa сaмо с перкaтa пред климaтичния рaдиaтор?и дa мaхнеш виското дaли ще стaне?

- edimen
- кандидат ентусиаст
-
Тази тема я бях забравил
Колега, тя виско перката си беше махната още от както съм взел М50-ката. Като цяло на компакта преминах успешно от клима за 4ц(m42) към клима за 6ц(m50). Използвайки за охлаждане само предна климатична ел. перка с две степени(термостата отваря на 80г). Колата не прегрява държи си чудесно градусите, на място и в двжение с пуснат климатик няма драми. При мен драмата беше покрай ел. инсталациите и да накараме всичко да функционира както трябва и да е максимално близо до OEM, но това е за друга тема

Колега, тя виско перката си беше махната още от както съм взел М50-ката. Като цяло на компакта преминах успешно от клима за 4ц(m42) към клима за 6ц(m50). Използвайки за охлаждане само предна климатична ел. перка с две степени(термостата отваря на 80г). Колата не прегрява държи си чудесно градусите, на място и в двжение с пуснат климатик няма драми. При мен драмата беше покрай ел. инсталациите и да накараме всичко да функционира както трябва и да е максимално близо до OEM, но това е за друга тема

- Haddess
- младши ентусиаст
-
- Кара: 413
- Мечтае да кара: 628CSI
Тя моятa си имa от зaводa клим сaмо нз нa колко грaдусa се пускa тaзи перкa отпред инaче си се включвa.климaтикa съм го мaхнaл че нямaм компресор. И вече съм с термостaт нa 80грд.

- s52b32
- Потребител
-
- Кара: E63 M6, Е32 750iL highline
- Мечтае да кара: Lotus Elise
Ел. перката може да се включи по две причини: или поради покачване на температурата в радиатора, или поради включване на климатика. И даже мисля че когато е поради температура, има 2 степени (знам със сигурност, че температурният сензор има 3 жици към него, което означава, че не е прост едностепенен прекъсвач).
По принцип когато се маха виско перката (по каквато и да е причина), хората слагат термостат на по-ниска температура - обикновено 80 градуса вместо 88. Ти с такъв ли си? По принцип това е ок и не създава проблеми, но от друга страна, двигателят е настроен да работи оптимално при 88 градуса, така че ако нямаш особена причина, по-добре да си го оставиш с оригиналния термостат и виско перката. Ясно, че в твоят случай така си го купил - без виско перка... та не знам, ако ти работи добре, остави го така. Вярно е, че климатикът допълнително утежнява дейността на охладителната система, но с по-ниският термостат трябва да си ок. А, и забравих да кажа, че обикновено се сменя и сензора в радиатора с друг модел, който включва електрическата перка още при по-ниска температура.
По принцип когато се маха виско перката (по каквато и да е причина), хората слагат термостат на по-ниска температура - обикновено 80 градуса вместо 88. Ти с такъв ли си? По принцип това е ок и не създава проблеми, но от друга страна, двигателят е настроен да работи оптимално при 88 градуса, така че ако нямаш особена причина, по-добре да си го оставиш с оригиналния термостат и виско перката. Ясно, че в твоят случай така си го купил - без виско перка... та не знам, ако ти работи добре, остави го така. Вярно е, че климатикът допълнително утежнява дейността на охладителната система, но с по-ниският термостат трябва да си ок. А, и забравих да кажа, че обикновено се сменя и сензора в радиатора с друг модел, който включва електрическата перка още при по-ниска температура.
32 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3