Проблем: Колата не спира добре при топло време

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: '95, 320i, Touring

Проблем: Колата не спира добре при топло време

Мнение от avox76 » 14 Окт 2009, 15:32

Здравейте колеги,

Отдавна се чудя дали да споделя моя проблем, който е много странен, а на някои ще се стори и смешен, но е факт. Търсих информация в нашия форум, в чужди BMW форуми, Google и т.н., но нищо. Проблемът е, че когато времето е топло колата спира много по-трудно от колкото при студено време. До преди няколко дни все още си мислех, че си внушавам, но с рязката промяна на температурата вчера, разбрах, че разликата в спирането е факт. При минусови температури съвсем леко докосване на педала заковава колата, а при жега натискам все едно няма серво и все имам чувството, че някой път ще спра в багажника на колата пред мен :shock:

Поради този проблем в началото на лятото смених всички накладки с оригинални текстар, като отзад смених и дисковете, пак с текстар. Смених и спирачната течност с Bendix. Предните дискове са сменявани от предишния собственик, не ги знам какви са, но са си почти нови. Така или иначе едва ли точно в конкретния случаи марката на дисковете е от значение. Вероятно ако сложа Brembo ще има някаква разлика, но това едва ли ще реши проблема.

Ако предположим, че проблемът не в дисковете и накладките, остава да е в спирачните апарати, сервото, спирачната помпа или в главата на задкормилното устройство (последното в кръга на шегата :mhihi:).

Ако някои има логични предположения на какво може а се дължи странния проблем, и/или е имал подобен проблем ще съм благодарен да сподели. Във форума има много хора с опит така, че се надявам на компетентни отговори и съвети :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: Проблем: Колата не спира добре при топло време

Мнение от bum_bum » 14 Окт 2009, 15:43

Не забраяй и гумите ;)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e36 318is COUPE M42

Мнение от PNR » 14 Окт 2009, 16:38

какво ти е написал bum_bum огромно значение за спирането имат гумите друг фактор е температурата както и ти си споменал все пак при по студено дисковете се охлаждат многократно пъти по добре отколкото при топло времеможе и от товада е но е доста по малко верочтно защотот казваш че разликата е огромна ... а не би трябвало да си ги прегрял толкова много а сега да не си защотот от тук следва че и стила на каране е различен такаче температурата на охлаждането на диска е голям фактор но не вчрвам да е от него. ГУМИ
PNR@abv.bg
София
0888779546

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от avox76 » 14 Окт 2009, 17:13

Хм,
Малко ме съмнява да са гумите. В случая не става въпрос за екстремно спиране, примерно от 200 км/ч, да натисна до края и да видя как ще спре. Освен това гумите са добри. Става въпрос, че колата не спира добре и при нормално градско каране, особено пък ако има повече от трима човека вътре. Като се качим четири човека имам чувството, че спирачния път става като на влак :mhihi: Другото което ми прави впечатление е, че когато натисна рязко педала, със засилка, колата спира добре. Когато обаче го натисна леко, примерно само да намаля, и изведнъж се наложи да го донатисна до края...ами просто няма никои. Миналата седмица щях да се инсталирам в един ML320, който бая време се двоуми дали да изскочи пред мен в моята лента, или не, и добре, че в последния момент се отказа :shock:

Напролет обаче може да сменя и предните дискове. Тя сега зимата колата си спира :mhihi: Ако дисковете не решат проблема продължавам по веригата.

Другата седмица ще ходя на майстор за смяна ламбда сонда, та ще повдигна и пред него въпроса. Ще видим и майстора каква теория ще изкаже.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M40 1.8 metan

Мнение от buny_boy11 » 14 Окт 2009, 17:43

Наи вероятно е от сервото или от маркуча и клапана които влизат в него.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от avox76 » 14 Окт 2009, 17:54

buny_boy11 написа:Наи вероятно е от сервото или от маркуча и клапана които влизат в него.

Да, и аз най-много клоня към тази теория, макар че не знам точно какво е устройството на сервото, но имам някакви предположения, че когато е топло времето от някъде се губи вакуума...

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: E38
Детайли за колата: Седан , 1993 , 1.6 I , М40

Мнение от jakson » 14 Окт 2009, 18:21

да не би някой вакумен маркуч да е хлабав и като е топло материала е по-мек и да се отпуска а като е студено да се свива и да оплътнява по-добре ? Или пък да си с кофти спирачна течност и като е студена да е по-гъста ддз разсъждавам на глас ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от avox76 » 14 Окт 2009, 18:29

jakson написа:да не би някой вакумен маркуч да е хлабав и като е топло материала е по-мек и да се отпуска а като е студено да се свива и да оплътнява по-добре ? Или пък да си с кофти спирачна течност и като е студена да е по-гъста ддз разсъждавам на глас ...

Вакуумен маркуч може... Спирачната течност я смених с Bendix, която уж минава за хубава. Но не е от нея, тъй като и преди да я сменя си беше така.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 466,5 см3 на цилиндър
Мечтае да кара: Нормално

Мнение от don't be » 14 Окт 2009, 21:47

Можеш да имаш проблем в спирачната помпа, маркуч и вакум едва ли е да стяга и отпуска от времето температурата под капака , когато загрее двигателя все си е топло , а спирачна течност MOTUL DOT 5.1 слагаш и се раждаш :winky:
За милиони-няма закони.

костинбродчанин
Аватар
Кара: е60 530д
Мечтае да кара: М3 Компакт
Детайли за колата: Няма много...

Мнение от vladi_a_i » 14 Окт 2009, 21:56

Помпата дори и да испуска пак държи,поне при мен е така на седана,въздуховодите на място ли са да охлаждат,може и спирачните цилиндърчета да не са наред
БМВ и пак БМВ и пак БМВ...БМВ

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 466,5 см3 на цилиндър
Мечтае да кара: Нормално

Мнение от don't be » 14 Окт 2009, 22:27

помпата за да не държи не винаги трябва да ти изпуска , имам напредвид че като натиска педала плавно течноста неотива към колелата да спира , а се връща към казанчето поради износил се О-прастен в нея , а въздухо водите човека говори за нормално каране , а не при оптимално спиране.
За милиони-няма закони.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 406HDI

Мнение от ivokaza » 15 Окт 2009, 15:56

Преди да си се утрепал , а и някои невинен, отиди да видят цялата система, едва ли ще ти вземат повече от 20-30 лв., пък после ще видиш откъде и как да ремонтираш. Аз също мисля, че някой маркуч не е добре.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
Мечтае да кара: още по-бавно
Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD

Мнение от Владо » 15 Окт 2009, 17:36

на топло, ако препомпаш на педала, има ли ефект...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от avox76 » 16 Окт 2009, 10:04

ivokaza написа:Преди да си се утрепал , а и някои невинен, отиди да видят цялата система, едва ли ще ти вземат повече от 20-30 лв., пък после ще видиш откъде и как да ремонтираш. Аз също мисля, че някой маркуч не е добре.

Благодаря колега, но нещата не са чак толкова зле. Особено сега, когато е по-студено. А иначе на майстор ще ходя съвсем скоро, просто отворих темата, за да видя дали някои не се е сблъсквал с подобен проблем.

Владо написа:на топло, ако препомпаш на педала, има ли ефект...

Не колега, няма разлика. И аз си мислех, че ако има въздух в системата, от студа би могъл да се свива, но не от това. Спирачките са обезвъздушени.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 330xd && 525d
Мечтае да кара: В европейска България

Мнение от bmw55 » 16 Окт 2009, 11:36

Колега набил си сумати пари за всичко сложно по колата но наистина си погледни гумите какви са ти.Цяло лято съм карал със зимните ми гуми понеже нямах пари за летни и да ти кажа и при мен беше така просто от голямата жега зимните гуми стават като желе и не правят добро сцепление сега като паднаха температурите спира се едно съм със спортни спирачки :)А ако не са ти зимни а летни погледни си дота на гумите защото коклото и да ми говорат че е важно как са гледани гумите и че дота е стар а грайфера е перфектен не е вярно убеждавал съм се много пъти.Провери това и кажи тогава :)
Бъди честен пък да става квото ще

Следваща

Назад към E36