Смяна на ангренажен ремък и ролки м40б18, 93г., Как???

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е46 м43

Смяна на ангренажен ремък и ролки м40б18, 93г., Как???

Мнение от santo3 » 10 Апр 2013, 10:17

Колеги здравейте,

Искам да ви питам, тъй като видях в редица теми, че се дава инфо за смяната на ангренажния ремък, но съществената част която ме интересува липсва.
Става въпрос за М40б18. Решил съм сам с помощ от близки хора да направя смяната, защото напоследък попадам на майстори дето само си забърсват ръцете с колата ми и правят яко мизерия и не съм доволен от работата.
Доста неща съм правил вече и съм сигурен, че ще се справим. Сменял съм съединител, алтернатор, водна помпа, термостат, хидравлични маркучи, ремъци, стартер, ланда, дебитомер, стъпково, носачи, кобилици и повдигачи /без да свалям вала/, масла и филтри сам си сменям, зачиствал съм палец и разпр. капачка и т.н. Като прехода от около 50 к км. показва, че съм се справил добре с подмяната и ремонтите.
Та основния ми въпрос към вас е хора които наистина добре са запознати да ми дадат информация и стъпки за действие след като сваля капаците и пред мен се разкрие ремъка и ролките. Може ли да действам без да свалям капака на разпр. вал, респективно се досещате, че ще действам по начина с белезите и гмт на 1-ви цилиндър /информация ако може и за тази манипулация/.
Интересува ме как става смяната на ролките, какви ключове и инструменти са ми необходими за да ги сваля. Ще си направя специалните инструменти за застопоряване на маховика и разпределителния вал, макар, че ако може без да се ползва този за разпределителния и без да свалям капака му ще ми е още по лесно.
Предполагам не е чак такава философия. Свалянето на виското, капачката и палеца, водната помпа и ремъците, както и двата капака мисля, че ще са нещата които ще ми предоставят за работа ангренажа с ролките.

Моля ви за съдействие и ако ви се намират снимки от работа по смяната на ангренаж и ролки може да ги публикувате.
Благодаря предварително
Поздрави :help: :help: :help: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :censored:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кУлУлО

Re: Смяна на ангренажен ремък и ролки м40б18, 93г., Как???

Мнение от ///Mechov » 10 Апр 2013, 10:37

Че не е филосфия , не е. Имаше доста теми в търсачката за смяната ремъка и зцепването му. Най-общото е след като свалиш капаците и вече гледаш ремъка , да превъртиш мотора ба белези. Махаш свещите та да го преъртиш на ръка. На главата белег няма , а има една засека която ти служи за белег. Виското ти е с обратна резба.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 10 Апр 2013, 11:09

След като смениш ремъка задължително превърташ бавно на ръка коляновият вал за да видиш дали всичко е наред, в противен случай може да се стигне до студено къдрене на клапани. ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: M40B18 '93

Мнение от Don_Mandragon » 10 Апр 2013, 11:33

В руското ръководство за ремонт качено в полезни ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кУлУлО

Мнение от ///Mechov » 10 Апр 2013, 11:41

http://www.e30zone.net/e30zonewiki/inde ... elt_Change ; http://www.bimmerwerkz.com/forum/3-seri ... 59059.html ; Това е на пръв поглед при търсене в чичко Гугъл.

Назад към E36