от къде се източва спирачната течност ?

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е39
Мечтае да кара: E38

от къде се източва спирачната течност ?

Мнение от boywalking » 23 Яну 2009, 17:14

интересува ме от къде и как се източва спирачната течност....

защото един фр със същата кола си доливаше преди няколко дена и гледам неговото си е бистро и течно...
отварям мойто да погледна и едно такова като прегоряло на цвят... в цедката едно като киша седи..., все едно има пясък...
Жената е нежна струна, просто трябва да знаеш как да я опънеш...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E 91 325d
Мечтае да кара: Z8

Re: от къде се източва спирачната течност ?

Мнение от laary » 23 Яну 2009, 22:00

boywalking написа:интересува ме от къде и как се източва спирачната течност....

защото един фр със същата кола си доливаше преди няколко дена и гледам неговото си е бистро и течно...
отварям мойто да погледна и едно такова като прегоряло на цвят... в цедката едно като киша седи..., все едно има пясък...

Отвиваш всички обезвъздушители отваряш капачката на казанчето за доливане и чакаш на САМОТЕК. Може и да надуеш през казанчето с уста но не помпай на педала на спирачкити защото после с новата ЗОР с обезвъздушаването!? :help: ;)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от slowtraveler » 23 Яну 2009, 23:00

Последно сменях спирачна течност на друга кола пак с АБС в сервиз.
Сменя се с машинка (с размер на голям електрожен).
В машината се налива спирачна течност (с обем малко повече от обема на системата).
Проблема е машинката да има капачка точно за Вашия автомобил (за да уплътни и да създаде налягане в казанчето).
След това отваряха и затваряха един по един обезвъздушителните щуцери на спирачните апарати докато протече чиста течност (тя по принцип си бе чиста, но изчакваха достатъчно)..
Машинката се грижи да създава налягане, и да подава необходимата спирачна течност за да не засмуче системата въздух.
Процедурата бе около 15 минути и струваше около 10-15лв труд.....
След това нямаше никаква промяна в спирачките (нямаше друго обезвъздушаване, защото практически няма откъде да влезе въздух в системата).
Въобще не смятам като достигне годините за смяна да си играя да сменям сам течност - пак ще съм в сервиза..

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 23 Яну 2009, 23:22

slowtraveler написа:Последно сменях спирачна течност на друга кола пак с АБС в сервиз.
Сменя се с машинка (с размер на голям електрожен).
В машината се налива спирачна течност (с обем малко повече от обема на системата).
Проблема е машинката да има капачка точно за Вашия автомобил (за да уплътни и да създаде налягане в казанчето).
След това отваряха и затваряха един по един обезвъздушителните щуцери на спирачните апарати докато протече чиста течност (тя по принцип си бе чиста, но изчакваха достатъчно)..
Машинката се грижи да създава налягане, и да подава необходимата спирачна течност за да не засмуче системата въздух.
Процедурата бе около 15 минути и струваше около 10-15лв труд.....
След това нямаше никаква промяна в спирачките (нямаше друго обезвъздушаване, защото практически няма откъде да влезе въздух в системата).
Въобще не смятам като достигне годините за смяна да си играя да сменям сам течност - пак ще съм в сервиза..

Прав си колега .... :yes: , но има ентусиасти ....които обичат да си пипнат сами ... :) (като мен например) .... иначе съм напълно съгласен с теб , че за тези 10-15 лв не си заслужава бутането ....

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от slowtraveler » 23 Яну 2009, 23:31

Тея щуцерчета особено на стара кола не са много за пипане :lol:
Като се сетя какви ядове ядох с едно скъсано щуцерче, и веднага ми изчезва мерака...
Иначе си прав, че няма нищо сложно, но трябва да се следи внимателно нивото, за да не засмуче въздух...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Compact m43tu
Мечтае да кара: E28

Мнение от sobiss » 24 Яну 2009, 0:25

М да, добре е да се сменя спирачната течност, че иначе спирачния апарат се скапва

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 740i idividual
Мечтае да кара: безаварийно
Детайли за колата: Нормнална!

Мнение от Nasko_325TD » 24 Яну 2009, 1:55

Емм със малка спринцовка от казанчето май става! ;)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от boywalking » 24 Яну 2009, 10:56

Nasko_325TD написа:Емм със малка спринцовка от казанчето май става! ;)

в смисъл.... да се изсмуче с нещо?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от fedoracore » 24 Яну 2009, 13:09

ходи някъде да ти я сменят в някои сервиз 30 кинта ми взеха ,купи си спирачна течност и си ти .не се занимаваи с глупости
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 740i idividual
Мечтае да кара: безаварийно
Детайли за колата: Нормнална!

Мнение от Nasko_325TD » 24 Яну 2009, 13:31

Ами в сервиз най-добре наистина!Ти цялата ли искаш да я смениш? :roll:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от slowtraveler » 24 Яну 2009, 14:05

Имайте впредвид, че смяна само в казанчето няма никакъв смисъл...
Хубаво - ще виждаш светла течност, но работните механизми (помпа, буталца) ще работят с мръсна течност.
Водата е по-тежка от маслото (маслото е хигроскопично и поема вода) и се утаява точно в ниските точки - около апаратите. От там понякога тръгват язви ръжда по цилиндърчетата. Освен това водата може да кипне при силно загряване и оставаш без спирачки (на мен ми е кипвала, и спирачките почват да действат много ватено и то след припомпване до долу 3-4 пъти)...
Освен това заради загряванията до много висока температура и изстиванията след това, точно в спирачните апарати спирачната течност е най-увредена от времето...
Затова трябва да се продуха най-вече там, което става с отвиването на щуцерчетата (новата спирачна течност, налята в казанчето избутва старата и практически се промива системата с нова течност).
Всеки си знае себе си - ако можеш, направи го сам, но го направи както трябва :lol:
Последна промяна slowtraveler на 24 Яну 2009, 17:57, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от agent smit » 24 Яну 2009, 16:06

slowtraveler написа:...

:yes:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от boywalking » 26 Яну 2009, 15:35

къде в района на Константин Величков, възраждане, зона б19, Димитър Петков или Цар Симеон може да ми сменят впирачната течност, по горепосоченият начин с апарат ???

Колко Спирачна течност поема цялата система (или колко ще ми струва самата течност ?)

Назад към E36