BMW E34 OBC или т.нар. "големия борд"

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: '94 525tdsA

Re: BMW E34 OBC или т.нар. "големия борд"

Мнение от coresnet » 12 Юни 2012, 17:27

cod-cdbp написа:Еми подреждаш едно и също нещо в адресното пространство да има и толкова, не става ли ?

Поне както аз тълкувам нещата, мисля че не :roll: По принцип процесора се обръща към конкретни клетки от паметта в зависимост от програмния му код (как е програмиран от siemens в случая), а ако той е програмиран да работи с 93C06, то би трябвало да подава инструкция на паметта например 01 10XX (това е инструкция "чети) 0001 което в случая означава прочети съдържанието на адрес 0001 (двоичен вид, 01 в hex) като XX може да е всякаква комбинация от 0 и 1 (00, 01, 10 или 11)- това за конкретната памет 93С06 няма значение (това е състояние don't care). Какво се получава като използваме памет с повече от 4 бита за адресация (например 6 както в случая, 2^6=64 words, колкото е обема на 93C46) :confused: Тогава (поне според мен) процесора "пуска" например пак 01 10ХХ 0001, обаче 93С46 използва само вторите два бита от инструкцията за да определи каква е тя (общо седем инструкции имат и двата вида памети)- в случая "чети" (инструкция "10") и останалите 6 бита би трябвало да определят адреса към който се обръщаме- ХХ 0001. Да, обаче ако ХХ не е 00 (което ще рече адрес 00 0001- това е еквивалентно на адрес 0001 и всичко ще е коректно защото ще се обърнем към клетката която наистина искаме), а всякаква друга комбинация (01, 10 или 11), то тогава адреса ще стане съвсем друг и може би ще се получи голяма боза... Всичко това са мои разсъждения които ми дойдоха на ум днес, не претендирам да съм прав, просто изхождайки от логиката се получава това, може и да ми убягва нещо... :dunno:

ентусиаст
Аватар
Кара: E65

Мнение от ddddk » 12 Юни 2012, 23:31

Аз малко ще се включа като оня виц за козата, ама каква е целта на тази полемика с безразборно хвърлени в пространството термини, които не говорят нищо на повечето от нас?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от coresnet » 13 Юни 2012, 8:34

Никаква полемика не виждам аз, изказвам мнение защо има вариант 93С46 паметта да не е особено подходяща за големия борд. Ако някой разбиращ се включи ще е добре, не казвам че тезата ми е правилна. Просто разсъждавам...

ентусиаст
Аватар

Мнение от ddddk » 13 Юни 2012, 9:20

Полемиката неясна за останалите я подхванахте със Стоян.

Ясно е, че дори пишейки и двамата с теб на кирилица, пишем на различни езици и затова не ме разбра.
Ще опитам с други думи:

Колега coresnet,

По-голямата част от активните потребители в този подфорум не разбираме нищо от тези единички, нулички и хиксове дето си ги написал.
Тези дето разбират пък (от активните потребители) отдавна им е писнало и отдавна не участват в тази тема.

Имам предложение към теб:
Вземи чип какъвто считаш ти за правилен, програмирай, монтирай, пробвай.
Напиши тук: става / не става
Напиши тук информация на достъпен за масовия потребител език
Ако искаш и предложи услуга платена или безплатна - по твоя преценка

С най-добри чувства :bchug:
Д
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от coresnet » 13 Юни 2012, 10:49

Ааа, пак казвам, ни най-малко не съм имал за цел полемика, по-скоро дискусия и обсъждане на нещата :) Точно на това, което казваш се надявах- тези, които разбират, да кажат дали са ми в правилна насока разсъжденията :roll: Предложението ти е прието, ще взема 93С06 да пробвам (вчера нямаха в магазина, днес ще видя на други места) и ще кажа дали става или не става. А иначе услугата я предложих в по-предния си пост, цената е някакви стотинки за самия чип :bchug:

ентусиаст
Аватар

Мнение от ddddk » 13 Юни 2012, 12:00

:yes: Ето, че си имаме нов човек за чиповете.
Дано да стане. :yes:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от coresnet » 13 Юни 2012, 13:24

Няма никакви проблеми още от сега да почна да записвам чипове и на 93С46, както гледам работят при повечето колеги, но аз лично ще пробвам първо с 93С06 да видя какво ще стане. Иначе който иска- ще му запиша и на С46 :bchug:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Кенеф за великани
Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo

Мнение от Zubcho » 16 Юни 2012, 8:39

coresnet написа:Няма никакви проблеми още от сега да почна да записвам чипове и на 93С46, както гледам работят при повечето колеги, но аз лично ще пробвам първо с 93С06 да видя какво ще стане. Иначе който иска- ще му запиша и на С46 :bchug:

Ако разбирам правилно за какво става дума, мисля че при един от двата чипа, при по-стари бордове (или при всички?) не показва някои от програмираните стойности. Показваше, дата, час, темп и тн, но не смяташе оставащи км и разни други неща. Примерно оставащите км си седяха на 0. Мисля, че и количеството на бензина не показваше. Това е по спомен от преди 2г. :)

А при кой от двата вида чипове го показваше това и да ме убие някой не помня. Да чукна на дърво моя работи (с разни тъпи проблеми, но те са от борда, а не от чипа.)
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от coresnet » 18 Юни 2012, 9:16

При мен на записан абсолютно коректно чип 93С46- при слагане на контакт и четене на тест No.17 всички стойности са си ОК. При първото запалване на колата- два от адресите си променят стойностите и съм дотам... Тотално грешен разход ми показва

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e34
Мечтае да кара: BMWта
Детайли за колата: хубавелка

Мнение от crazy_d » 18 Юни 2012, 9:30

А със 93С06 какво става пробва ли ?
ИзображениеИзображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от coresnet » 18 Юни 2012, 15:19

crazy_d написа:А със 93С06 какво става пробва ли ?

Нямах време да потърся, миналата седмица минах през един магазин но нямаха. Тези дни ще проверя и на други места, че трудно се намира този чип. Ако не- в краен случай ще си го поръчам от някоя от фирмите в провинцията, гледам че го има на някои места, но засега се въздържам защото куриера ще е няколко пъти по-скъп от чипа :lol:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от coresnet » 25 Юни 2012, 8:45

Става си идеално и с 93С46, просто като ровичкате из скритите функции ги заключвайте преди да палите колата :lol: че става мазало

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше кола, а я смени за кенеф... :(
Мечтае да кара: E24 650csl, E34 550csl, E31 850csi, 2002tii turbo

Мнение от VesoPesa » 25 Юни 2012, 9:14

Аз малко да акна в темата поне съм мързелив и не ми се четат 30 страници... :oops: :angel:

Вчера реших да си пробвам големия борд, ооообаче - никаква реакция, крушките бяха изгоряли се оказа после та за това нищо не се виждаше предполагам, щото беше и тъмно. :confused:

Въпроса е че като загледах и светнах с телефона в дисплея ми се видя че е изкарал прословутото РРРР. :conf:

Принципно доста се учудих, тъй като си имам инсталация както си трябва - в буксата на борда влиза един доста солиден сноп кабели. :roll:

После пък отворих борда са видя с кодинг плъг ли е и се оказа че е без, демек от тези който си теглят инфото от плъга в таблото.

Въпроса ми е:

Утре като сложа крушки и ако искара наистина РРРР, дали да търся причина или просот си има някакво време за което трябва да го оставя да се калибрира? :?:

Свален е от е34 м50б25 92-ра година и го слагам на е34 м50б20 95-та година. :idea:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e34
Мечтае да кара: BMWта
Детайли за колата: хубавелка

Мнение от crazy_d » 25 Юни 2012, 10:46

VesoPesa написа:Аз малко да акна в темата поне съм мързелив и не ми се четат 30 страници... :oops: :angel:

Вчера реших да си пробвам големия борд, ооообаче - никаква реакция, крушките бяха изгоряли се оказа после та за това нищо не се виждаше предполагам, щото беше и тъмно. :confused:

Въпроса е че като загледах и светнах с телефона в дисплея ми се видя че е изкарал прословутото РРРР. :conf:

Принципно доста се учудих, тъй като си имам инсталация както си трябва - в буксата на борда влиза един доста солиден сноп кабели. :roll:

После пък отворих борда са видя с кодинг плъг ли е и се оказа че е без, демек от тези който си теглят инфото от плъга в таблото.

Въпроса ми е:

Утре като сложа крушки и ако искара наистина РРРР, дали да търся причина или просот си има някакво време за което трябва да го оставя да се калибрира? :?:

Свален е от е34 м50б25 92-ра година и го слагам на е34 м50б20 95-та година. :idea:

:mhihi: :mhihi: :mhihi:....Немога да повярвам че ти си писал това!Ако прочетеш само първата страница или само до 3то мнение (от всичките 60стр.),е достатъчно да си отговориш на въпросите си! ;)
ИзображениеИзображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше кола, а я смени за кенеф... :(
Мечтае да кара: E24 650csl, E34 550csl, E31 850csi, 2002tii turbo

Мнение от VesoPesa » 28 Юни 2012, 20:32

В работно време доста интересни бисери се получват :mhihi: :oops:

Иначе сега ми светна лампата :mhihi:

Остава да си взема конзола и някой да ми бодне кодинг-че. :)

Обаче, днес рових ли рових отзад под седалката, ама не я видях буксата за това пусто реле... :confused: ... а няма начин да я няма като се има в предвид че в буксата на борда няма празен пин - всички са с кабеляци :dunno:

Вече на втора кола ми се случва да не я намеря - на първата заебахме историята, ама на тая искам да я намеря...

... та ако някой друг е имал същия проблем, да сподели къде я е набарал или от къде и идват жиците :)

ПредишнаСледваща

Назад към E34