Ремонт на "изгорели" пиксели

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Ремонт на "изгорели" пиксели

Мнение от zvetiko » 05 Юни 2007, 18:22

Оновно проблема е с лентовият кабел ,който свързва платката с LSD дисплея ,тъй като контакта с пътеките се осъществява със залепвана ,а не чрез запояване.С течение на времето ,някъде връзката става по-слаба и тогава се явява проблема с "изгорелите" пиксели.

1.Демонтирате таблото-има теми, в които е описано как.

2.Отваряте капака с платката на 180 градуса и го изваждате от зъбчетата ,които го свързват с другата част на таблото.

Изображение

3.Махате защитната капачка на LSD дисплея ,като освобождавате щипките от зъбчетата.

Изображение

4.Включвате към таблото всички куплунги и давате контакт

Изображение

5.Залепвате с тиксо лентовият кабел за платката

Изображение

Изображение

6.Проблема е решен

Изображение

Най-добре е разбира се да се смени целият лентов кабел.
Извинявам се за качеството на снимките ,но правих ремонта импулсивно, нямах фотоапарат край себе си и ги направих с GSM-ма.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Каквото запали

Мнение от NAPSTERS » 05 Юни 2007, 20:34

добре си се постарал колега , обаче колко време ще издържи тиксото, при положение че дисплея се нагрява от крушката зад него която го осветява, наи добрия начин е подмяна на лентовия кабел ;)
когато умен човек спори с глупак, спорят двама глупаци.
http://www.vbox7.com/play:a44cbadb
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от zvetiko » 05 Юни 2007, 21:17

NAPSTERS написа:добре си се постарал колега , обаче колко време ще издържи тиксото, при положение че дисплея се нагрява от крушката зад него която го осветява, наи добрия начин е подмяна на лентовия кабел ;)

Колега, и аз имам подобни съмнения за обикновеното тиксо , но винаги може да се използва нещо друго,докато си намериш лентовият кабел-идеи колкото искаш ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 92' TDS (горящ) :)
Мечтае да кара: E90 335d

Мнение от BAI_DOBRI » 07 Юни 2007, 16:50

Относно този лентови кабел- вчера си взех ново табло (2-ра ръка) ама сега забелязах,че като оставя колата на слънце и като се напече яко после почти нищо не се вижда на дисплея.Та въпроса ми е дали може да си прехвърля лентовия кабел от старото табло на "новото" щото със старото съм нямал такива проблеми и дали този проблем при мен идва от лентовия кабел?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от loobian » 07 Юни 2007, 19:11

И при мен го има същият проблем с топлината...като се нагрее- умира. Като е студено е перфеткно.

Някой да знае решение? :help:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Караше E34 528i turbo

re

Мнение от slavianko » 07 Юни 2007, 19:52

loobian написа:И при мен го има същият проблем с топлината...като се нагрее- умира. Като е студено е перфеткно.

Някой да знае решение? :help:
Е да ама пък при мен е обратно :roll: Като се кача сутрин в колата половината цифри не ги виждам. Но като покарам малко всичко си става ок.
oxam написа:В един момент проблемът не е в мощността а в гарнитурата между седалката и волана.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от loobian » 07 Юни 2007, 19:58

Ми освен да си вземем по още едно табло и така винаги поне едното табло ще се чете :mhihi: :mhihi: :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 92' TDS (горящ) :)
Мечтае да кара: E90 335d

Мнение от BAI_DOBRI » 07 Юни 2007, 20:21

Е аз сега нали имам едно оборотно :mhihi: си мисля да дам на някой разбиращ да ми прехвърли лентовите кабели ама ще изчакам сигурно още малко да му насъбера на това "новото" ама не съм сигурен,че е от лентовия кабел. Мисля първо и аз да пробвам да го залепя и ако се оправи може да сменя кабелите.
Но ако някой може да се изкаже по-подготвен по въпроса да сподели

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от zvetiko » 08 Юни 2007, 1:31

BAI_DOBRI написа:Е аз сега нали имам едно оборотно :mhihi: си мисля да дам на някой разбиращ да ми прехвърли лентовите кабели ама ще изчакам сигурно още малко да му насъбера на това "новото" ама не съм сигурен,че е от лентовия кабел. Мисля първо и аз да пробвам да го залепя и ако се оправи може да сменя кабелите.
Но ако някой може да се изкаже по-подготвен по въпроса да сподели

Не съм убеден ,че като смениш кабелите ще решиш проблема.Причината за загуба на пиксели е остаряване на лепилото ,което държи лентовият кабел към пътеките на платката и LSD дисплеят-малка е вероятноста да има прекъснат пътека на лентовият кабел.Чрез простото залепване с тиксо притискаш вече разлепените контактни повърхности.Точно как да опънеш кабела и къде да залепиш тиксото ще ти покаже самият дисплей като раздвижиш в различни посоки лентовият кабел,във включено състояние на платката.За голямо съжаление няма как да сложиш ново лепило на лентовият кабел между 45-те пътеки. ;) Поне според мен ,подобно прехвърляне ще е фатално за повечето пиксели.Най-добрият вариант е да си намериш нов кабел-сигурно се предлага от доставчиците наелктроника,но поне аз не съм се интересувал.Тогава смяната ще можеш да я направиш и сам-махаш фиксиращите кабела пластини,отлепяш старият,почистваш внимателно с полусух памук със спирт пътеките на платката и дисплея,залепваш новият кабел и го фиксираш с пластините.Но дано ти се получи по простият начин.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Каквото запали

Мнение от NAPSTERS » 08 Юни 2007, 22:56

когато умен човек спори с глупак, спорят двама глупаци.
http://www.vbox7.com/play:a44cbadb
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от zvetiko » 08 Юни 2007, 23:13

И за да обобщим всички мнения по темата-http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?t=56177

Полковника
Аватар
Кара: мухите да се лепят по лявото стъкло

Мнение от TheBoss » 09 Юни 2007, 13:38

Така, чудех се дали да метна тази тема в "полезни". Но първо се консулирах с едни от разбиращите тук. Стигнахме единодушно до решението да изчакаме. И както се оказа тиксото не е панацея. При някой тръгнало, при някои - не. Може да са разместили кабела, може да е от друго. Но явно това не е решение за дълъг период от време. Може би трябва да се приеме идеята на Милен - Напстерс за смяна на лентовия кабел с нов. Е, свързано е с мнооооооого запояване, ама те хубавите неща бавно стават. За сега заключвам темата. Явно няма развитие. Ако някой се заеме с трудната задача да смени кабела и да заснеме операцията стъпка по стъпка, а след това да напише и тема, ще я прикача към "важни и полезни".
Изображение

Назад към E34