На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени...

Мнение от D3BEP » 02 Юни 2008, 8:30

... и аз ще ставам кум.
Тука има хора с опит, затва моля за помощ....
Помагайте... Какво се иска от един кум? С какво може да ме изненадат? Маните другото, ми и сватбата ше става много бързо :mhihi:
Знам че от кума се иска хубав подарък, да води хорото и да каже нещо умно.
Дотука вече сме я оцапали тотално... :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Кажете нататък... Какъв е обичаят? Да не оцапаме нещо...
Какво ше му правят на кума и какво трябва той да прави :mhihi: :?:
Помощ :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Пешо » 02 Юни 2008, 9:14

гледай да си тръгнеш на 2 вместо на 4 крака

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 02 Юни 2008, 9:16

Пешо написа:гледай да си тръгнеш на 2 вместо на 4 крака

От къв зор тва?
Дайте малко по - смислени инструкции, плс... Има тука сума женени, с деца... Помогнете малко.

Мафиозо!
Аватар

Мнение от rado_rf » 02 Юни 2008, 9:20

Трябва да играеш хоро, ръченица, копаница, граовско, кючек (плътен, мазен, бърз и бавен) маанета и т.н. Нема да се излагаме я. От чужбинските танци - валс, танго, ча-ча, румба, полка, хип-хоп, рокендрол, блус, брейк и някой друг индиански танц
Това е задължително. Останалото са подробности.
Ти трая да си за пример, ве :D
"Няма нищо по-хубаво от това да се изсереш на метеното и няма нищо по-лошо от това да метеш изсраното" - древна мъдрост

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 02 Юни 2008, 9:22

rado_rf написа:Трябва да играеш хоро, ръченица, копаница, граовско, кючек (плътен, мазен, бърз и бавен) маанета и т.н. Нема да се излагаме я. От чужбинските танци - валс, танго, ча-ча, румба, полка, хип-хоп, рокендрол, блус, брейк и някой друг индиански танц

:shock: :( :shock:
Ей ся ше им пратя SMS, че се отказвам да съм кум ебаси...

Както казах, питам за обичая, какво се прави, не за стъпките на дайчово хоро. Забавно е наистина, ама поне някой да ми отговори.

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

Мнение от SKISA » 02 Юни 2008, 9:37

недей ,бе-готино е!
целата сватба около теб се върти!! даже навремето като минавали през село/ако я правите на село де/ и като ходят и кума седне на некоя пейка и оркестъра почва да свири на уше и сички чакат...!!докат си отпочине!
треа се отчетеш с най-убавия подарък,ма и тебе нема да те забравят!
ше водиш орото-нема страшно правото е лесно! като минеш осма ракия ти стават лесни и другите!
глей да не оплескаш там с разните мурафети по подписването-даваш пръстените и в ресторанта ...!!
напиши си словото-нема кво да се правиш на умен!!тва не ти е форум на бмв да те мислат за акъллия!!!
кат те питат каква е ракията ,куме не се казва:аз пия водка,а -горчиво,за да могат момата с белата рокля и спечения момък да се натиснат пред ората....!!!
и не забравяй ,че твойте обязаности остават за цел живот,а не свършват след сватбата!требва да си най-добрият приятел на семейството-ако не си по-добре намери начин да им откажеш....!!!

ентусиаст
Аватар

Мнение от Мишел » 02 Юни 2008, 9:40

И да не подпалиш гумите пред ресторанта!
Някои от гостите сигурно няма да те разберат.... :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Мафиозо!
Аватар

Мнение от rado_rf » 02 Юни 2008, 10:01

D3BEP написа:
rado_rf написа:Трябва да играеш хоро, ръченица, копаница, граовско, кючек (плътен, мазен, бърз и бавен) маанета и т.н. Нема да се излагаме я. От чужбинските танци - валс, танго, ча-ча, румба, полка, хип-хоп, рокендрол, блус, брейк и някой друг индиански танц

:shock: :( :shock:
Ей ся ше им пратя SMS, че се отказвам да съм кум ебаси...

Както казах, питам за обичая, какво се прави, не за стъпките на дайчово хоро. Забавно е наистина, ама поне някой да ми отговори.

Ми, то обичаите навсякъде са различни. Виждал съм какви ли не изпълнения.
Първи случай - отиват родителите на момчето с музика да взимат кума и кумицата. Кума се дърпа не ще да излиза докато музиката не му изпълни няколко хора, маанета или каквото там иска. След триста кандърми го изкарват насила.

Втори случай - Отиват родителите, пийват по едно много набързо, на крак и заминават за булката.

Трети случай - пристига кума в дома на родителите и дава зор за тръгване, защото задължително са закъснели.

Пред дома на булката:

Първи случай - слизат всички гости от колите и музиката започва яко да думка под прозорците. Зер тряа да се разбере, че сватба се вдига. Кума с гостите играят по едно хоро и под звуците на " Ела се вие извива" се качват в дома на булката. Вратата обаче ездраво залостена от яки ергени и не пускат никой докато не им се плати. Ейй и там е корупция, бе. Младоженеца влиза и почва да търси булката и помещенията. Тя няма къде да се завре с целия този тоалет най-много да се е скрила зад вратата. Извежда я и всички задружно сядат на масата за по едно, две, колкото даде господ. После излизат и музиката почва ръченица. Кума играе в едната ръка с бъклица в другата с българското знаме. После - право хоро.

Втори случай - отиват в дома на младоженката влизат, излизат, няма музика, качват се в колите и газ към обредната зала.

В обредната зала гледаш умно и само се подписваш. Излизаш от нея под звуците на Менделсон и попадаш под атаката на звуците на правото хоро. Пред обредната зала пак играете, като ти водиш пак със знамето и бъклицата. Опитват се да ви уцелят с бонбони, жито, цветя и други такива през цялото време. Атаката започва със самото излизане от залата.

В църквата е лесно - потиш се като кон и изпълняваш каквото каже попа.

В ресторанта сядаш на централното място, сваляш сакото, запретваш ръкави и започва веселбата. Задължително танцуваш валс или танго с майката на младоженката, някоя и друга румба с майката на младоженеца, пък и нали си готин продължаваш с всичко останало. Хвърляш кинти по оркестъра и поздравяваш този и онзи. "Пий куме, пий" ще я намразиш.

Ми това е в най-общи линии. Надявам се да съм бил полезен
Успех.

ПП: Това за танците го говоря съвсем сериозно.
"Няма нищо по-хубаво от това да се изсереш на метеното и няма нищо по-лошо от това да метеш изсраното" - древна мъдрост

младши ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ 325 ТД '93
Детайли за колата: тъмно син металик

Мнение от miroslav4ev » 02 Юни 2008, 11:57

Аз лично съм бил кум и това за кето се сещам е:
1. Трябва да обсъдиш с бъдещото семейство всичко около сватбата. Аз примерно им подарих като за начало окрасата, чашите, букета, гравирането на халките и отделно подарък.
2. Подготви се за хората: може да запишеш няколко часа танци някъде.
3. Преди сватбата идват да те вземат от вас с музика и гости - гледай и там да си подготвен с нещо да почерпиш.
4. При булката има така нареченото "купуване" където е различно. Аз съм бил досега на около 15 сватби и всеки го прави по различен начин. Можеш да помагаш с пари и "репчене", може и да не помагаш както се разберете с бъдещото семейство.
5. При моето кумуване аз и жена ми носехме халките за сватбата, така че ако и при теб е така - гледай да не ги забравиш. :lol:
6. В ресторанта:
6.1 Задължително реч - поне веднъж (една уводна, за да започне сватбата и може още една по-късно поздравителна към младото семейство). А и гледай да не забравиш накрай да кажеш "горчиво и наздраве".
6.2. Кумуво хоро. Най-често е обикновенно право хоро, което всички го играем.
6.3 Минаваш задължително с младоженците да приемете пожеланията и подаръците.
То има и доста други работи, но в момента не се сещам а и стига съм писал. Има и условни задължения при сключване на църковен брак, ама айде до тук.

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 02 Юни 2008, 12:22

Внимавай да не им удряш короните ,ако има венчавка в църква :mhihi:
Ощо взето докато не стигнете в ресторанта и не минат всички обичайни задължения на кума,трябва да се държиш на ниво,стегнат опънат,винаги на място :!:
Хубав костюм и добре изглеждаща кума която знае всички хора, са голям жокер,щото ще те отсрами когато трябва.
Успех !
Много е готино да си кум не се отказвай в никъкъв случай ;)
Букета на булката го избиташ ти,както и купуването и чупенето на вратата където се е скрила булката са нещо нормално и трябва да си по активен.
Изображение

Сватбаря
Аватар
Кара: Opel Zafira А OPC

Мнение от Penchev » 02 Юни 2008, 12:40

Дзвер, жалко е ,че си в Бургас - аз мога да имам търпението ти покажа поне няколко основни хорА (Радо не го плаши с Шопски хора, човека живее в Тракийската фолклорна област :mhihi: ) - право, тракийско (две напред и едно назад) ,както и Тракийско с удължен трети дял ,което аз лично харесвам (Тракийската област не ми е от любимите за народни танци).

Виж тук - http://www.horo.bg/index.php?menunode=14&show=mlist :idea: Продават се самоучители от хоро.бг на дискове :arrow: http://www.horo.bg/index.php?menunode=1 ... rialid=391 всичко е обяснено уникално ,с много повторения абе направо супер - поръчай си веднага този първия диск с най-основните хора :!:

Ако нещо не се оправиш с това което ти дадох като информация предвид късото време ,ми прати л.с. ще се снимам и ще ти пратя клип :idea:

За другото вече почти винаги има някой който води церемонията ,както в църквата така и в ресторанта (поп и диджей).

Ти като кум трябва да изкопаеш някаква стара и люта рАкия :twisted: Като отидете с младоженеца в Булката да я отвориш в бутилката и да пийнете с нея ,родителите й и бъдещия й съпруг :D Букет за булката :!:

Коя ще е кумата :?: Не е задължително да сте женени :D Ако си женен с жена ти кумувате ,ако не с твоя приятелка или ако нямаш такава в момента може момичето да е от страната на момичето а ти от на момчето :idea:

п.с. Ееех от три месеца не съм бил на сватба и "сватбаря" се е затъжил много за такова тържество :mhihi: Нищо, засметка на това скоро идва сватбата на един много уважаван човек от форума и там ако не спукам подиума на Шопско селско/Граовско те па нА :twisted: :twisted: :twisted:

Георги Пенчев
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 02 Юни 2008, 12:50

Ей, благодаря, златни сте :)
Пенчев, тамън от сватбар помощ чаках аз. Кумата ще е приятелката ми

johnniewalker, мерси, много ми помагаш. :)

vld и Радо, мерси и на вас за идеите :) Верно че не трябваше да им срещам короните :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 02 Юни 2008, 12:51

искам да видя клипа на даскал Пенчев :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

УмНаТа КаКа с чЕрпАка :)
Аватар
Кара: '96 BMW318 cabrio

Мнение от Eliana » 02 Юни 2008, 12:59

И аз като една прясна, прясна кума да кажа още нещо...

В ресторанта ще трябва с приятелката ти да откупите пилето и кумската торта.( ако ще има такова нещо при вас де)
Ти- пилето, а тя- тортата. Приготви си някакви парички за подкуп на шаферите, от които ще трябва да ги откупите. Ако ли не- ще трябва да ги надигравате с ръченица.
Шафера си правеше закачки с мен като ме хранеше с тортата. После станах да тропна една ръченичка с него. За пръв път играх ръченица :mhihi: И както се правеше, че скоро няма да получа тората се отплесна да каже нещо на кума и аз най- брутално му я откраднах :twisted:

Тук има доста клипове, от които можеш да видиш кое хоро как се играе. :twisted:
Последна промяна Eliana на 02 Юни 2008, 13:01, променена общо 1 път
Изображение

триногата
Аватар

Мнение от Andronoff » 02 Юни 2008, 13:01

баш в Бургас бях кум :)
Обичая там е същия като тука
Слово, хоро и т.н.
Най-важно е словото, напиши си го, а ако нямаш муза се порови из нета, ще намериш уникални :mhihi:
Другото важно нещо са парите - винаги имай в джоба дребни банкноти, по 5, по 2, по 10 и т.н. Аз направих грешката да ги оставя в сакото и като ми домъкнаха една кючекчийка нямах да я закича :uups:
Разбери се с дижея за словото кога ще го произнасяш и ако не ти се отдават хората и ръчениците задължително му кажи, че иначе ще те привиква да водиш всяко хоро :mhihi:
С кумата си намислете песен, която ще ви пуснат, втория танц все пак е за кумовете ;)
Ако ще идват да ви вземат измисли някакъв мурафет, по принцип кума трябва да се направи на тежък и всичко му е позволено, щото без него сватба няма да има - за пример един пич от Гълъбово го вдигнаха от леглото, съблякоха му пижамата, изкъпаха го и му изрязаха ноктите :mhihi: :mhihi: Затуй измисли нещо забавно, все пак си гвоздея на програмата ;)
И накрая - колкото по-отпуснат си, толкоз по-добре. Аз допреди речта бях налял гипса, ама след това излях 1 бутилка собиески в гърлото си ;)
А както казват - пиян кум, весела сватба :mhihi: :mhihi:
Сбогом, Сами! Сбогом, Писта!
Никога няма да бъдете забравени!

Следваща

Назад към Извън Темата