Котли на твърдо гориво

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Котли на твърдо гориво

Мнение от BMW_325 TDS » 03 Яну 2008, 16:10

Здравейте колеги и колежки. Трябва ми малко помощ за да направя правилния избор... Значи на село на къщата си правих парно, само че го правих с камина, която се намира на първия етаж , а не с котел ( 15 киловата е камината ) и е напълно недостатъчна да загреее къщата ми ( тя не е много малка , а пък има и 120 литров бойлер,вързан към системата). Къщата е триетажна! Като на третия етаж нямам радиатори, но мисля да слагам след време ( като се оженим :mhihi: ).Значи общо са вързани 90 глидера ( сички радиатори-алуминиеви ) и отделно 2 големи лири и както казах 120 литровия бойлер. Къщата няма изолации и дограмите са дървени,което трябва да се има впредвид при изчисляването на мощноста. Всичко съм правил с метални поцинковани тръби ( при мене няма меки връзки), спазил съм всички закони и водата циркулира и на гравитационния принцип без помпа ( ако изгасне тока нямам проблеми ) , а иначе тя помпичката си върти. Принципа на системата ми е такъв: Значи от камината излиза една тръба до покрива и отгоре вече се разклонява по щранговете ( лирите и бойлера са хванати за главната тръба )..... Проблема е ,че с тая камина и 40 кубика дърва да изгоря пак не мога да се сгрея ( не и стига мощноста ). Правих изчисления,че котела ,който трябва да взимам трябва да е около 30 киловата !! И ще работи или индивидуално или паралелно с камината. Тръбите за щранговете са ми пуснати до мазето и няма да ми е много трудно да го вържа !! И сега искам да ми дадете някакви съвети : грее ли се някой от вас с такъв котел , удачни ли са, немски ли да си търся , или каква марка ще ми препоръчате ???? С две дъми ще мога ли да си сгрея къщата с такъв котел ? Значи трябва да бъде на кафяви въглища ( за моя регион такива ме устройват ) и котела искам да бъде напълно автоматизиран " да си има бункер за въглищата и да може да гори без надзор до няколко дни, да си има шнекове за натрошаване на въглищата и възможност за задаване на градусите ( с стаен термостат примерно или само на водата ). За колко пари мога да си намера хубав котел ??? Ама както казах да си има всичко , обдухване , да изгаря всичко , високо КПД и също така да може да гори и на не много големи комини ( тва е единствения ми проблем - комините не са ми много голями , но мисля че няма да има проблеми ). Идеята ми е и тази , че с металните тръби нямам ограничения по отношение на температурата ( нямам какво та стопя ) , така че искам котел , който да може да достига високи температурни граници , но пък и тва дали ще е възможно при отворената система ??? Значи гледах , че на някои котли даваха МАХ темп. 110 градуса , тогава водата не става ли вече на пара ?? Както казах аз съм с отворен разширителен съд... И още едни питане има ли котли на въздух ??????? Моля ви колеги кажете какъв котел да си купя за къщата , но да остана доволен , разяснете ми всички варианти , за марка , големина , приложения и т нат.. И още нещо как се разпалват ( хубавите ) , автоматизирано ли се пали ????

младши ентусиаст
Аватар

Re: Котли на твърдо гориво

Мнение от Жената^на^шефа » 03 Яну 2008, 16:18

Ето виж тук в тези сайтове може да са ти от полза -
http://www.stemabg.com/kotli_tv.htm
http://www.ilios-bg.com/products_1_str_1.php

;)
...It`s no Angel,Just Powerkata!... ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30, е36, e39
Мечтае да кара: ///M
Детайли за колата: Nuclear Touring

Мнение от Nucl3arDru1D » 03 Яну 2008, 21:07

аз съм с VIADRUS U 22 и също съм доволен, но няма възможността да работи дни с автоматизирано подаване на горовото. Иначе ако те вълнува модела - питай, от 6г. го ползвам ;)
Изображение
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: '03 330xd M57N Sedan

Мнение от Mpower84 » 04 Яну 2008, 3:01

При мене котела е поръчков.Човека дето прави и цялата инсталация по къщата направи и котела според изискванията.До такава степен загрява, че радяторите почват да миришат на боя.В последствие с баща ми направихме няколко подобрения: термометър, допълнителна клапа на комина и вентилатор който допълнително да набива въздух при нужда.Няма помпа която да върти водата всичко е гравитачно.Това определено е недостатък, защото трябва да се спазва наклон.Къщата е над 300 квадрата и грее 2 етажа с около5-7 тона кюмур на сезон отделно и малко дръвца.Страхотно съм доволен.Проблем нямахме около 5 години и тая зима се пробиха две тръби вътре в котела и трябваше да се реже.Майстора каза, че вече прави котели от чугун които са доста по-издръжливи на корозия.Планирам следващото лято да си взема такъв пак поръчков.Цената е около 700-800 лева + монтажа.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Evelin Cotsev » 04 Яну 2008, 4:16

Това лято си направихме парно. Котела работи с суха пирализа на дърва. Котела е Viessmann vitolic 150 сме с алуминиеви радиатори. Топлим 550 кв.м и температурата навсякаде при работа на котела 75-81 градуса е 23-28 градуса (като 23 градуса е в хола - 80 квадрата на 6 метра висок ) гори около 40кубика дърва за цялата зима като топлим цялата къща. Цялата система с радиатори, медни траби, алуминиеви радиатори , ups с акумулатор за помпата и котела излезна оклоко 18к лева. Мисля , че само котела е около 6к.
Ето имформация от саит -
Vitolig 150 - водогреен пиролизен котел Viessmann за нарязани дърва на изключително атрактивна цена, с топлинна мощност от 18 до 80 kW и с възможност за настройване на мощността в диапазон от 40 до 100% от номиналната мощност. Голямата камера за зареждане е пригодена за дърва във вид на цепеници: с дължина до 50 см за котли с мощност 18-40 kW, до 75 см за котли с мощност до 60 kW и до 100 см за котли с мощност 80 kW.

Пиролизен котел Viesman Vitolig 150 функционира на принципа на сухата пиролиза на дървесина. Този вид горене с недостатъчно количество кислород позволява пълноценно оползотворяване на горивото и прави котела изключително икономичен - едно зареждане е достатъчно за 8 - 12 часа непрекъсната работа на котела.

Благодарение на газообразуване в зависимост от нуждите, мощността на котела може да се регулира в диапазона от 40 до 100%, коефициентът на използваемост достига до 85%, а изхвърлените газови емисии са малко. Процесите на разпалване и горене се контролират изцяло от дигиталното управление на котела със сензор за стайната температура.

Пиролизен котел Viessmann Vitolig 150 се предлага в два варианта - с или без предпазна охладителна серпентина. Котлите са с маркировка СЕ в съответствие с действащите директиви на ЕС и притежават сертификат TUV.

Предимства

* Висококачествен пиролизен котел с голяма камера за зареждане
* Мощен вентилатор за регулиране мощността на котела
* Модулируем режим на работа за настройване на мощността в зависимост от моментната необходимост от топлина
* Оптимизиран процес на разпалване и горене
* Херметично затваряща се врата, предоствратява изпускането на дим в помещението
* Лесно за обслужване дигитално управление на котела със сензор за температурата в отопляемото помещение и индикации за работата на котела
* Електронна термозащита срещу прегряване на котела

Дано съм ти бил полезен. Успех
It`s party time !

ентусиаст
Аватар
Кара: Е 30

Мнение от t_andonov » 04 Яну 2008, 9:14

Mpower84 написа:При мене котела е поръчков.Човека дето прави и цялата инсталация по къщата направи и котела според изискванията.До такава степен загрява, че радяторите почват да миришат на боя.В последствие с баща ми направихме няколко подобрения: термометър, допълнителна клапа на комина и вентилатор който допълнително да набива въздух при нужда.Няма помпа която да върти водата всичко е гравитачно.Това определено е недостатък, защото трябва да се спазва наклон.Къщата е над 300 квадрата и грее 2 етажа с около5-7 тона кюмур на сезон отделно и малко дръвца.Страхотно съм доволен.Проблем нямахме около 5 години и тая зима се пробиха две тръби вътре в котела и трябваше да се реже.Майстора каза, че вече прави котели от чугун които са доста по-издръжливи на корозия.Планирам следващото лято да си взема такъв пак поръчков.Цената е около 700-800 лева + монтажа.

колега дай някакви координати на майстора на лично

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nucl3arDru1D » 04 Яну 2008, 9:41

предушния ми беше от майстор, ламаринен - 5мм дебел и за 7г изгоря. Съветвам те да си вземеш задължително чугунен ;)
намирам, че помпа също е задължително ;)
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BMW_325 TDS » 04 Яну 2008, 10:31

Колеги доста ми помогнахте,много благодаря! ;) Значи колега Mpower84 до колкото разбирам ти си с правен котел и си доволен,но аз искам да си е фабричен ( по точно и баща ми настоява), та дори да е доста по скъп... Проблема е такъв,че за момента не живея за постоянно в тая къща и котела ще трябва сам да се оправя за 2,3 дена примерно ( както казах търся пълна автоматизация ). Сега искам да ми помогнете да си изчисля колко мощен ще ми трябва , защото не съм сигурен дали мойте изчисления са много точни .... Къщата ми грубо е около 250 кв.м и както казах няма изолации и хубави дограми. И плюс това ще има ли проблеми,че ми е отворена системата ?? Да не се изпарява водата ? И какво точно означава понятието пиролизен ? Колеги аз само сега събирам информация, а иначе котела ще го купувам пролетта , началото на лятото и тогава ще се слага, предполагам лятото и цените на котлите са по ниски ..... Сега има и още едно питане и то е : Какви са тръбите които излизат от котела ,като размер ??? ( примерно около 30 киловата ) или това е индивидуално при всеки ? Защото както казах от първия етаж ми излиза тръба от цол ( 1'') горе до покрива... Та демек ако от котела излиза тръба 2 цола дали ще бъде проблем да се направи преход към 1цол? Радиаторите са връзвани за щранговете с тръби 1/2. Предполагам,че тези въпроси ще ми ги изяснят,като отида да го купувам котела... Иначе ми писна да мръзна в тая къща , като си ходя и съм страшно ентосиазиран да я направя тая система !!! Друго ще си е да му зададеш някаква температура и той да си я подържа

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nucl3arDru1D » 04 Яну 2008, 14:03

системата винаги трябва да е отворена :idea:
да, винаги има загуба на вода от изпаряване, но ако имаш разширителен съд най-отгоре - няма проблем, просто през месец-два доливаш, като за целта си направи инсталацията така, че да може да си доливаш отдолу, като вклучиш водопровод към щранга. Винаги наливай при студено парно. ;)
Изображение
Изображение

Новият ПИКАСО
Новият ПИКАСО
Аватар
Кара: The Dark Side of the Force
Мечтае да кара: S
Детайли за колата: E30 325i - RIP
E30 320is - RIP,sold
E24 635csi - sold
E36 316i coupe - sold
E46 320d sedan- sold
E36 325i coupe - sold
E36 318tds SW - sold
E36 316i sedan - sold
E39 525d sedan - sold
E46 320d SW - sold
E61 530xd LCI - sold
E30 318is coupe - sold
E46 320dA SW - sold
MB CLK270-sold
Е46 320Ci
E87
E30 320 cabrio

Мнение от madpetio » 04 Яну 2008, 15:50

http://www.thermodesigntotal.com/
Всичко за отоплението.

Моят съвет е ПИРОЛИЗЕН котел чешки! Най-доброто но и скъпо! Алтернативата обикновен чугунен котел за твърди гориво италянските SIME продават в тази фирма и са много добри!
"В крайна сметка влезнах в този спорт, защото обичам да карам коли, но не само да ги карам, а да ги карам възможно най-бързо! Ако трябва да искам да бъда запомнен с нещо, то нека нещото да бъде това!" Колин Макрей

Назад към Извън Темата