Въпрос за Launch диагностика и X431

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Въпрос за Launch диагностика и X431

Мнение от Nickelback » 04 Апр 2022, 13:58

Тия дни свалих малко живи данни, касаещи един специфичен проблем, който борим по E39-ката от известно време насам. Данните са свалени с Launch устройство по Bluetooth на файловата система на Андроид телефон във файлове с формат .X431. Очаквах да е някаква форма на .CSV или някакъв "човешки" стрингов формат поне, но не - изглежда, че китайците са се постарали повече и файлът е бинарен :ok: На пръв поглед некриптиран, но още не съм го ровил в детайли, за да кажа със сигурност, както и да дам мнение за формата и вида на сериализацията му.

Въпросът ми е - мога ли да визуализирам данните от тия файлове с някакъв читав PC софтуер, да зуумвам, слайдвам и т.н, както би било човешко да се проведе един анализ на данни? Има ли безплатен такъв софтуер (или поне конвертор към .CSV), или някой на къси пари, че не ми се дават някакви невъобразими суми за едното парсване и визуализация? Просто не разполагам с време да си пиша парсър, а и като цяло няма да имам време и нерви да ривърс-инженервам и това, че много ми станаха нещо задачите напоследък... :dunno:

Изображение
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 328i

Re: Въпрос за Launch диагностика и X431

Мнение от BaDxBoY » 04 Апр 2022, 14:45

Няма ли да е по-лесно да напишеш за проблема и какво точно търсиш и колегите да предложат други начини за решението му ?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 04 Апр 2022, 14:50

Не знам дали има такъв безплатен софтуер . Той самия лаунч ги прави в графичен формат и си ги гледаш на него . Тоя файл най вероятно е за печат на репорта от теста . За анализ на данните от аналоговите датчици ти трябва мотор тестер примерно MTpro , аналоговите сигнали се визуализират на РС със анализатор на данните пак на производителя . Това е много канален автомобилен осцилоскоп реално .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 04 Апр 2022, 15:18

BaDxBoY написа:Няма ли да е по-лесно да напишеш за проблема и какво точно търсиш и колегите да предложат други начини за решението му ?

Аз знам какво търся, а начините ги знам. Просто с Launch разполагам в момента и това ми е било удобно да ползвам към тоя момент. Та нарочно съм задал изключително конкретен въпрос очакващ изключително конкретен отговор :mhihi:

Jordana написа:Не знам дали има такъв безплатен софтуер . Той самия лаунч ги прави в графичен формат и си ги гледаш на него .

ГледАх ги в реално време графично. Виждам леки отскоци от единия CPS спрямо другия, но на 5 инча екран ми е тегаво да преценя флуктуациите с какъв размах са точно.

Jordana написа:За анализ на данните от аналоговите датчици ти трябва мотор тестер примерно MTpro , аналоговите сигнали се визуализират на РС със анализатор на данните пак на производителя . Това е много канален автомобилен осцилоскоп реално .

Една DAQ платка ще си взема от китайците или направо Hantek 1008 и ще изскочи заека :ok: Вчера гледах, че някакъв пич е седнал и си е написал на питон разни туулчета за него. Та няма скрито-покрито, фирмени и нефирмени софтуери :mhihi: :ok: Окрадох му IP-то и мисля да поръчвам :mhihi: И без това не ме кефи update rate-а на диагностиката за тия неща :roll:
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i
Мечтае да кара: E39 ALPINA B10

Мнение от Grozdanoff » 04 Апр 2022, 15:22

Nickelback написа:Тия дни свалих малко живи данни, касаещи един специфичен проблем, който борим по E39-ката от известно време насам.

Искаш ли да споделиш първо какъв е този специфичен проблем при Е39, защото мен ме интересува специално, или просто искаше да обясниш, че си велик IT...
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно :)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 04 Апр 2022, 15:39

Grozdanoff написа:Искаш ли да споделиш първо какъв е този специфичен проблем при Е39, защото мен ме интересува специално...

:mhihi: :mhihi: :mhihi:
Миии... не, не искам :winky: Най-малкото, че колата няма много общо с твоята кошница, та ще пропусна да детайлизирам, че още повече ще се комплексираш :mhihi: :winky:
Радвам се, че съм те подвел, че съм АайТьи (не, не съм), но пък баш ми е кеф да злобееш под всеки един мой пост :mhihi:
Обясних ти няколко пъти вече, че не комуникирам с неграмотни кухари-хейтъри, и не се чуди защо не те отразявам :mhihi: :yes:
Ай със здраве!

Джорданка, бате, браузнах го това MTpro, ма то украйнско брЯ! :mhihi: :dunno:
Иначе кефи - има си чифт диференциални входове, което Hantek-а няма... :roll:

Изображение
Последна промяна Nickelback на 04 Апр 2022, 15:44, променена общо 1 път
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 04 Апр 2022, 15:40

Да не са те баннали от гугъл ? :mhihi:

https://mhhauto.com/Thread-LAUNCH-logs- ... to-open-it

Hello

Use epifan Logviewer its in my opinio the best one to view all the logs

have a great day

Давам ти линка от официалния сайт,че пък там са го написали с http - без s и не се отваря
https://www.epifansoft.com/download/logView_v3.exe

https://www.epifansoft.com/logViewer-downloads.html

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 04 Апр 2022, 15:47

DigitalExile написа:Давам ти линка от официалния сайт,че пък там са го написали с http - без s и не се отваря
https://www.epifansoft.com/download/logView_v3.exe

https://www.epifansoft.com/logViewer-downloads.html

Недко, златен си! :bchug:
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i
Мечтае да кара: E39 ALPINA B10

Мнение от Grozdanoff » 04 Апр 2022, 15:51

Nickelback написа:
Grozdanoff написа:Искаш ли да споделиш първо какъв е този специфичен проблем при Е39, защото мен ме интересува специално...

:mhihi: :mhihi: :mhihi:
Миии... не, не искам :winky: Най-малкото, че колата няма много общо с твоята кошница, та ще пропусна да детайлизирам, че още повече ще се комплексираш :mhihi: :winky:
Радвам се, че съм те подвел, че съм АайТьи (не, не съм), но пък баш ми е кеф да злобееш под всеки един мой пост :mhihi:
Обясних ти няколко пъти вече, че не комуникирам с неграмотни кухари-хейтъри, и не се чуди защо не те отразявам :mhihi: :yes:
Ай със здраве!

Ами редно е да искаш, колега, форум на БМВ сме и споменаваш Е39! Колата ми само не обиждай, че ще се скараме наистина :mhihi:

Относно старите ти постове- на безумни постове няма как да се отговори нормално... Съжелявам, ако съм те комплексирал с нещо! Ако има някакъв проблем, моля пиши ми на ЛС, за да изчистим нещата. Не ми дръж такъв тон и да ми казваш "кухар", защото няма да се разберем така!!!
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 04 Апр 2022, 16:12

ГледАх ги в реално време графично. Виждам леки отскоци от единия CPS спрямо другия, но на 5 инча екран ми е тегаво да преценя флуктуациите с какъв размах са точно.

Пак ще опреш до осцилоскопа поне така си мисля . Тая диагностика не чете датчика а визуализира само това което "вижда " ЕКУто така че не е 100% решение но все пак е нещо . Знам че са ти ясни тия неща но просто напомяне .
Последна промяна Jordana на 04 Апр 2022, 16:24, променена общо 1 път
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 04 Апр 2022, 16:15

DigitalExile написа:Да не са те баннали от гугъл ? :mhihi:

тоя лаф тряя го запомня :) :ok:
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 04 Апр 2022, 16:33

Схванах 2-3 думи от паписаното, има надежда за мен :D
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 04 Апр 2022, 18:13

Grozdanoff написа:Съжелявам, ако съм те комплексирал с нещо!

Не мислА! :mhihi:

Jordana написа:

Пак ще опреш до осцилоскопа поне така си мисля . Тая диагностика не чете датчика а визуализира само това което "вижда " ЕКУто така че не е 100% решение но все пак е нещо . Знам че са ти ясни тия неща но просто напомяне .

А да, осцилоскопа е незаменим. То се е видяло, че се взима, май, май :ok:

drifty написа:Схванах 2-3 думи от паписаното, има надежда за мен :D

С две думи за момента имам съмнения, че единия от четирите camshaft position сензора дава подвеждащ сигнал на ECU-то, което вероятно почва странно да върти някой от валовете, което се изразява в едно леко гъргорене/тресене (ама не като да го няма цял цилиндър, ами едно такова приглушено леко гъгнене в генерацията като някой масъл кар). Още не съм сигурен, защото искам да имам детайлен лог (трудна работа с Launch-а), както по ниво така и по време, защото подозирам и контакни проблеми по инсталацията, от едни бивши майстууури. Ваносите са механично и електрически ревизирани.
Та искам да съм сигурен кое точно не е наред преди да се впуснем в разглобяване и смяна (пак) на вся и всьо на принципа проба-грешка. Проблема го има от няколко години, но все не е оставало време да се дебъгва. Проявява, когато спреш на място, след като си се движил, а понякога мнооого рядко и в движение (на равна газ) като много лека загуба на мощност и гъгнене. Иначе все си върви на урод от 2-3 години насам въпреки проблема :roll:
Та затова засега искам да логна детайлно всички сигнали от CPS-ите, както и сигналите към всеки един от осемте соленоида на ваносите и да видя корелацията. Поне газоразпределението да отпадне като потенциален виновник пък натам ще видим :dunno:
Другото, което ме съмнява са сензорите на дроселите, както и моторчето дето ги движи, а и не на последно място сензора на педала на газта :roll: Май доста неща се събраха за логване, щото на диагностика на място не вярвам (то и нищо не излиза всъщност) :roll:
Също така искам много различимо да онагледя причина и следствие, защото не съм фен на "смени туй и пробвай" :yes:

ПП: Тоя лог вюър за нищо не става, крашва на коп*ле :banghead:

Изображение
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 05 Апр 2022, 21:15

Nickelback написа:което се изразява в едно леко гъргорене/тресене (ама не като да го няма цял цилиндър, ами едно такова приглушено леко гъгнене в генерацията като някой масъл кар).

Е то това не е ли един от търсените ефекти на В8-мака :mrgreen: ...

:OT: Да им се радваме, докато ги има. Вчера точно прочетох, че и другата ми любима баварска марка спира да прави ДВГ-та 2025та и ми стана малко тъжно. Без много неща се живее, но без звук от в8 трудно си го представям ... :ok: Ще ги пазим явно стари колекционерски и ще се учим да си ги правим.
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 05 Апр 2022, 22:05

enigma написа:
Nickelback написа:което се изразява в едно леко гъргорене/тресене (ама не като да го няма цял цилиндър, ами едно такова приглушено леко гъгнене в генерацията като някой масъл кар).

Е то това не е ли един от търсените ефекти на В8-мака :mrgreen: ...

Хахаа, така е, но S62 конкретно (с него имам пряк досег), а и май всеки друг БМВ V8, който се сещам, е малко далеч от масъл тембъра, според моите възприятия... Правя директно сравнение с SRT-то и... не е същото :) Верно 6.1 литра vs. 5.0, но не е да е от особено значение. Дори старото ми чероки 4.7L звучи по-масъл, мамка му :mhihi: Не е да е лош звука на S62, ама е... по-друг :ok: По-рейсинг звучи, различен, с финес някак, а не груб и боботещ. Аз съм си фен на американското... Спирам сА, много се отплеснах :ok: Иначе радостта е незаменима, така си е :yes:

Иначе по-темата - отказах се да търся вюъри, (оня не работи), а и си дадох сметка, че кой да е друг логер през диагностиката няма да има кой знае колко по-голям рифреш рейт... Като сравнявам по клипчета как логва BMWlogger MSS52 компа в Е39 vs. MSS65 в M5 E60... нямат база за сравнение... просто толкова си може старият кокал май :dunno:

Та заръчах малко оборудване още и ще се види к'во-що по класическия начин без "умни" диагностики :)ИзображениеИзображение

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

Следваща

Назад към Извън Темата