Мнение за PC конфигурация

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F82 M4

Мнение за PC конфигурация

Мнение от devent » 29 Окт 2012, 16:09

Дойде времето да разкарам доброто старо PC и да се огледам за нещо по-ново. Хвърлих око на една готова конфигурация, тъй като не съм много навътре с хардуера и предпочитам да е сглобена.
Ето и нейните параметри:

Кутия: Neotech 2123 Black, 400W

Дънна Платка: ASUS P8H61-M PRO, iH61,Vga, 2xE16, D-Sub/DVI/HDMI

Процесор: i3-3240, 3.4/3M/s1155, Box

Памет: 16GB DDR3 (2x8G), 1333MHz, Corsair CMV8GX3M1A1333C9

Видео: ASUS-ENGT520 SL/DI/2GD3(LP), DDR3

Твърд Диск: HDD2000GB WD Caviar Green, 5400rpm, 64MB, S-ATA3

Оптично У-во: DVD RW LG 24x, GH24NS90, SATA, bulk, black

Портове: HDMI, DVI, VGA, Giga Lan, USB 2.0, USB 3.0, COM, Parallel, S/PDIF, Audio

Компютъра ще е домашен, на който ще се гледат филми, ще се браузва, малко photoshop и искам да подкарам новите Call of duty, понеже съм запален по тази игра, но над cod 4 modern warfare не мога да подкарам на сегашния кошник :)
Освен тях, може би и някоя друга нова игра, като съм далеч от идеята да ги подкарвам на най-високи параметри.
Общо взето ме притеснява процесора, че е i3. Не съм запознат много, но има вече i5, i7 и се чудя това дали не е стъпка назад.
Искам сега като го купя, да мисля за следваща покупка на компютър долу-горе след 2-3 години, не да се оглеждам за нов през 6 месеца :)

Благодаря предварително за мненията :)

Аватар
Кара: на изпарения
Мечтае да кара: Countach, Diablo, F40, 348, 355

Re: Мнение за PC конфигурация

Мнение от xpl0d » 29 Окт 2012, 17:05

Смени захранването с поне 400 ватов Фортрон, ако може 500 още по-добре. Махни и хардовете. Тва са последните хардове, които би искал да си вземеш. Ако държиш на бюджетен вариант - пак WD, но blue или black, в никакъв случай green. 16 гиги памет са ти излишни. Вземи си 8, доплати още малко и си вземи i5. Видеото ти е слабо. Гледай нещо с GDDR5, тва DDR3 остана в историята вече.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на вода!
Мечтае да кара: Airbus A380! :)

Мнение от JOTTO_DEL » 29 Окт 2012, 17:30

xpl0d написа:Смени захранването с поне 400 ватов Фортрон, ако може 500 още по-добре. Махни и хардовете. Тва са последните хардове, които би искал да си вземеш. Ако държиш на бюджетен вариант - пак WD, но blue или black, в никакъв случай green. 16 гиги памет са ти излишни. Вземи си 8, доплати още малко и си вземи i5. Видеото ти е слабо. Гледай нещо с GDDR5, тва DDR3 остана в историята вече.

+1
16ГБ РАМ не ти е нужна 8ГБ е предостатъчна, другото задължително i5 (i3 също е ок, ама за новите игри ще си е кофти). Видеото поне нещо от сорта на 7750 ATI или 6 серия на NVidia! :)
Изображение
Sheer driving pleasure BMW

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от HowDouWantit » 29 Окт 2012, 17:41

Колега по-добре направи запитването във хардуер форума ,като напишеш изискванията си и сумата с която си готов да се разделиш за новата конфигурация.
Изображение

Аватар

Мнение от F3P » 29 Окт 2012, 17:42

1: Като видиш готова конфигурация някъде се обръщаш и тръгваш в друга посока. На хартия изглеждат добре, но само на хартия. Особено пък за човек който не разбира.
2: Кажи какъв ти е бюджета и каква е целта на новото РС- все ще се намери кой да ти събере подходяща конфигурация.
3: За кой чеп ти е 2ТВ хард- реално 750ГБ стигат за всичко, ама са евтини и 1ТВ си заслужава. От 2ТВ първоначално няма смисъл- само ще даваш пари. При нужда един ден слагаш нов хард за 3 минути.
Изображение

Аватар

Мнение от xpl0d » 29 Окт 2012, 18:24

F3P написа:1: Като видиш готова конфигурация някъде се обръщаш и тръгваш в друга посока. На хартия изглеждат добре, но само на хартия. Особено пък за човек който не разбира.

:kuku: Какво значение има дали е готова сглобена по усмотрение на дадена компютърна фирма конфигурация или са ти я сглобили с части по твое желание? Готовите сглобени конфигурации са само примерни. Винаги може да се махне/замени дадения компонент.

F3P написа:3: За кой чеп ти е 2ТВ хард- реално 750ГБ стигат за всичко, ама са евтини и 1ТВ си заслужава. От 2ТВ първоначално няма смисъл- само ще даваш пари. При нужда един ден слагаш нов хард за 3 минути.

Още едно :kuku: Човека може да е маниак на тема Full HD/BR видео. Колко филма ще събере на тези кирливи 750 гиги? Специално при хардовете правилото колкото повече толкова повече важи не на 100, а на 200%. Като се има в впредвид, че говори и за нови игри, къде са по 15-20 гиги тези 750 гиги ще ги свърши за нула време.
Изображение

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 29 Окт 2012, 18:41

Подкрепям за хардиска. В момента съм с 1тб вкъщи и 750гб на лаптопа и не ми стигат за нищо....
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

Аватар

Мнение от xpl0d » 29 Окт 2012, 18:53

Kroki написа:Подкрепям за хардиска. В момента съм с 1тб вкъщи и 750гб на лаптопа и не ми стигат за нищо....

Аз съм с 2х1ТВ и пак не ми стигат :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320Cd. `04 Kawasaki z1000 `11

Мнение от Maxmadness » 29 Окт 2012, 19:16

Колега наблегни на хубава видео карта за фотошопа и за игрите,а тези хардове са пълен ташак.16ГБ рам са ти излишни от всякъде,но ако ти прави кеф да имаш 16ГБ рам от които да ползва процесора 3-4 давай :mhihi: ако машината няма да се използва за сървър е наистина излишно.Тоя i3,вече си е старичко,така и така ще даваш пари вземи си някое 4 ядрено говедо i7 с хубава видео карта и захранване. :yes: А и тая рам нещо на 1,333 не ме кефи :dunno:
"The Lion does not need the whole world to fear him, only those nearest where he roams"
A.J DARKHOLME

Аватар

Мнение от F3P » 29 Окт 2012, 19:35

xpl0d написа: :kuku: Какво значение има дали е готова сглобена по усмотрение на дадена компютърна фирма конфигурация или са ти я сглобили с части по твое желание? Готовите сглобени конфигурации са само примерни. Винаги може да се махне/замени дадения компонент.

Още едно :kuku: Човека може да е маниак на тема Full HD/BR видео. Колко филма ще събере на тези кирливи 750 гиги? Специално при хардовете правилото колкото повече толкова повече важи не на 100, а на 200%. Като се има в впредвид, че говори и за нови игри, къде са по 15-20 гиги тези 750 гиги ще ги свърши за нула време.

Явно никак не обичаш да четеш внимателно :dummy:

Точно защото готовите конфигурации са съвсем примерни не му трябва да ги гледа. Там вариантите са малко:
- Стари чаркове (като цяло) да изпразнят склада. Не ти трябва.
- Старо дъно натоварено на максимум за да докара нещо прилично като параметри тая машина. Не ти трябва.
- Сравнително актуални части, но в кофти комбинация дето изглежда идеално на хартия. Особено пък като не разбираш от хардуер. Не ти трябва.
- Наистина добре подбрани и актуални части- има ги, но шанса да намериш такава е 0,00001%.
- За капак- всички готови конфигурации са твърде скъпи за това което предлагат. Тоест- не ти трябват.

- Като ще подменя процесор, видео, захранване, рам и хард (по твое мнение за пуснатата конфигурация) що да не вземе да смени и дъното и кутията (че само те останаха) и да си вземе нещо което ще му е полезно и няма да псува :?:

Относно харда пак бързаш да пишеш без да мислиш много.

Да съм казал да НЕ взима 2х1ТВ :?: Казах, че не му трябва в момента. 1ТВ си струва около 100 лева, що да не ги сипе в процесор или видео- нещо което му е по-важно. Хард се купува и слага винаги когато ти е кеф.

ПС: Не ти стигат 2ТВ казваш- на мен също не ми стигат. Обаче на бас се хващам, че нямаш повече от 500ГБ НАИСТИНА ВАЖНИ файлове :winky: Всичко друго са глупости дето можеш да затриеш без да усетиш особена липса после.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530i

Мнение от masimo » 29 Окт 2012, 20:08

Кутия: Neotech 2123 Black, 400W

Дънна Платка: ASUS P8H61-M PRO, iH61,Vga, 2xE16, D-Sub/DVI/HDMI

Процесор: i3-3240, 3.4/3M/s1155, Box

Памет: 16GB DDR3 (2x8G), 1333MHz, Corsair CMV8GX3M1A1333C9

Видео: ASUS-ENGT520 SL/DI/2GD3(LP), DDR3

Твърд Диск: HDD2000GB WD Caviar Green, 5400rpm, 64MB, S-ATA3

Оптично У-во: DVD RW LG 24x, GH24NS90, SATA, bulk, black

Портове: HDMI, DVI, VGA, Giga Lan, USB 2.0, USB 3.0, COM, Parallel, S/PDIF, Audio

Процесора е повече от добър. Там си идеален.

Рамта .. Няма смисъл от 16ГБ, 8ГБ е пре достатъчна, дори 4ГБ, с малката уговорка, че е хубаво да е 1600MHz, вместо 1333. Но и 1333 в случая е доста добре, особенно Corsair ...

Видеото ... слабо. За игри не става. В порядък 150-200лв ти препоръчвам това: Asus EAH6670/DIS/1GB DDR5 за около 170лв и ще подкарваш новите игри.

Гледай харда да ти е 7200RPM, а не 5400 и колкото може повече гаранция.

Записвачка, кутия .. по твой избор. 400вата е добре. Правил съм конфигурация за зала преди за над 15машини с неизвестно захранване 300W JNC и нито един не даде проблем, така че да дадеш 150лв за марково захранване не вижда смисъл. В добрия случай си вземи един 350в фортрон.

bmw-maximilian написа:Тоя i3,вече си е старичко,така и така ще даваш пари вземи си някое 4 ядрено говедо i7 с хубава видео карта и захранване. :yes: А и тая рам нещо на 1,333 не ме кефи :dunno:

Грешиш.
Това е Ivy Bridge пуснат в производство преди 2,3 месеца !
4 ядрен процесор за това което казва, че ще прави с него е ненужен. Да вкара парите в качествен монитор.
Разликата в i5 и турбо мода му няма да осети, а i7 е прекалено скъп за нуждите който колега ще използва.

Аватар

Мнение от xpl0d » 29 Окт 2012, 20:46

F3P написа:...

Значи просто си попадал на кофти готови конфигурации. Аз знам 2 фирми, които правят много кадърни default(така да го кажа) конфигурации и лично съм виждал, как на хора като колегата, пуснал темата казват "Това са конфигурации X и Y с такива и такива параметри за такива пари. За вашите нужди можем да сменим това и това и ще ви струва това и това". Пък и нали затва е пуснал темата колегата, да не се чуди какво да избере, а да отиде и да каже тва и тва ми трябва, колко струва при Вас.

За харда, че може да се сложи после, вместо това да ги заложи на процесор и видео не съм съгласен. Просто е същото. Дали ще вземе слаб процесор и след време ще го ъпгрейд-не или ще направи същото упражнение с видеокартата или харда няма никакво значение. Един хард е 100+ лв. Ако вземеш процесор за 300 и след година го дадеш за 200 па добавиш 100 най-вероятно ще можеш да си вземеш новия му по-мощен, по-производителен, абе по-добър наследник. А и харда е компонента, който при нормална работа в много от случаите се сменя най-малко. Аз едно 90% от хората, които познавам(включително и аз самият) сменяме само заветното трио дъно-процесор-памет, айде геймърите и видеото на средно 2г.

:OT: На мен 400 гиги са ми горе долу само виртуалките. Отделно имам едни около 200 гиги различни видове e-learning-и. Музиката за слушане, без която просто не става ми е към 200 гиги, щото 95% е FLAC. 100 гиги семпли, луупове и т.н. да си "джамя", както казва един колега :mhihi: , 200 гиги за 2 ОС-а. И те ти 1+ТВ, които на мен са ми важни.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F82 M4

Мнение от devent » 29 Окт 2012, 22:16

Добър вечер и благодаря на всички за включванията.
Взех си доста поуки от вашите мнения и като цяло се отказах от тази конфигурация, а и научих нови неща.
Ще ви помоля, ако не ви е проблем да ми нацъкате някаква примерна конфгурация, която да взема, като цената е в рамките на 1000-1200 лв. макс.
Монитор, клавиатура и мишка си имам, всичко останало ще е ново. От кутията, та до кабелите :)
Нека бъде с 8гб рам, след като ви прочетох мненията, наистина няма смисъл от 16. Освен това нека и е с i5 core, другото го оставям на вас - разбиращите.
Общо взето като споменах photoshop, нямах предвив да го ползвам в пълния му потенциал. Web developer съм и го ползвам за елемнтарни неща - ресайз на картинки, рязане на дизайни и прости ефектчета.
За игрите също не си ме преставяйте като геймър, отминаха тези години. Единствено ще гоня новата call of duty и това е, но винаги е хубаво да има потенциал в конфигурацията, ако реша да пробвам нещо ново или ми дойде някой племенник на гости.
За големината на HDD-то - досега живях на 250 гб, има време докато 1TB ми стане тесен, но не отказвам и 2TB, ако се впише в цената :)
Друг важен въпрос е, от кой магазин да си напазаря?

Поздрави.

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 29 Окт 2012, 22:31

Аз бих добавил едно SSD в уравнението - компа като цяло ще литне с него. Примерно един 80ГБ или 120ГБ SSD - за Уиндоуса и някоя и друга игра - да ги играеш от него. И един 1ТБ WD бързичък диск - за сторидж. И за игри най-важно ти е видеото - с него не прави компромиси. Всичко друго е маловажно в сравнение с видеокартата.
Si non confectus, non reficiat.

Аватар

Мнение от F3P » 29 Окт 2012, 23:12

Zagy написа:Аз бих добавил едно SSD в уравнението - компа като цяло ще литне с него. Примерно един 80ГБ или 120ГБ SSD - за Уиндоуса и някоя и друга игра - да ги играеш от него. И един 1ТБ WD бързичък диск - за сторидж. И за игри най-важно ти е видеото - с него не прави компромиси. Всичко друго е маловажно в сравнение с видеокартата.

Че си прав за SSD-то, прав си. Обаче сметките не излизат:
SSD- около 200лв., 1ТВ хард- около 120 => над 300 лв. само за дисковете излетяха.
Процесор и5 едва ли ще може да пипне за под 350лв.- дотук 650лв. не му мърдат.
Видео- колкото процесора и станаха 1000лв.
Рам- скоро гледах 4ГБ Кингстон на 1600Мхц за около 70 лв., значи 8ГБ са 140лв. Има и по-евтини варианти, да ги броим 100лв.- вече станаха 1100лв. Но реално ще са повече- бюджета свърши.
А дъно(80-100лв), кутия, ДВД (30лв.), захранване(читаво, а не за 20 лева) :?: Просто няма как да стане за 1200лв. да има и SSD за съжаление.
Изображение

Следваща

Назад към Извън Темата