Всичко за електрическите автомобили

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Да
131
27%
Да - бих си взел
220
46%
Не
36
8%
Не - не бих си взел
92
19%

Общо гласове : 479
кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Re: Всичко за електрическите автомобили

Мнение от b_u_b_o » 27 Фев 2026, 12:08

kiko написа:Та за по-дълъг път и за мен не е оферта за сега.На домашен ток и трипове по 300-400км съм съгласен

Колко пъти в годината правиш по-дълги трипове от 300-400км? Щото аз лично 2 макс 3 пъти. По мои наблюдения масово хората са така. Обаче си избират колите за да може през тия 2 пъти да спестят 30 минути...не ми се вижда разумно, ама знам ли :dunno:

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 27 Фев 2026, 12:19

Добави и в сметката, че 75% от колите са над 15 годишни. Под 15к евро има ли въобще електрички, които минават 350км наведнъж ? Хората с по-скъпи коли... и пътуват повече. Та за кои масово хора говорим - може да се уточни. За масовия или за масовия девелопър :lol:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 27 Фев 2026, 12:35

b_u_b_o написа:
kiko написа:Та за по-дълъг път и за мен не е оферта за сега.На домашен ток и трипове по 300-400км съм съгласен

Колко пъти в годината правиш по-дълги трипове от 300-400км? Щото аз лично 2 макс 3 пъти. По мои наблюдения масово хората са така. Обаче си избират колите за да може през тия 2 пъти да спестят 30 минути...не ми се вижда разумно, ама знам ли :dunno:

В единия случай правя 1000км наведнъж в другия 2х400 което реално е близко.И в двата случая не спирам да си губя времето със зареждане, и пак цената е близка. На домашен ток колко излиза на км? Магистрала със 120-130км/ч ?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 27 Фев 2026, 12:48

kiko написа:
b_u_b_o написа:

В единия случай правя 1000км наведнъж в другия 2х400 което реално е близко.И в двата случая не спирам да си губя времето със зареждане, и пак цената е близка. На домашен ток колко излиза на км? Магистрала със 120-130км/ч ?

Ако тоя половин-един час за зареждане на 1000км ти е проблем, значи си объркал типа транспорт. Полети до Виена има почти всеки ден.
На година аз правя над 10 пътувания с 400+ км в посока, колата ми(бензинова) има към 750-800км магистрален рейнжд и пак спирам на всеки 250-350км, защото ме хваща зверски секлет от карането направо. Седенето е много относително, според колата, но пак не е нито приятно, нито полезно.
ТИР-аджиите неслучайно са задължени да спират на всеки 4ч и нещо, а тях наистина ги гони часовника и банковата сметка на път, за разлика от нас туристчетата...
Ако много държиш да минеш 1000км на един дъх с някое *20d - можеш! Какво точно "печелиш" от това е твърде интимен въпрос, който няма да задавам.

пп. Тоя спор с времето за зареждане и пътуване е много безсмислен, а сигурно 1/3 от тия 500 страници тема до тук е точно това. Аз без да съм пътувал с електричка на дълго не виждам проблем в организацията на пътуването с такава.
Поради що е тая резистентност да се повярва, че не е страшно? Някаква вродена човещина срещу промяната ли? :dunno:

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 27 Фев 2026, 12:59

Ама вие като не бързате да стигате защо не ползвате колелета направо :dunno: :mhihi:

Без значение от колата ако някой друг няма нужда - под 400км нямам пауза. До Виена го правя с едно спиране за зареждане и почивам докато вися по границите. Нито се стискам да пикая, нито заспивам...пускам масажа и си пътувам.
Миналите седмици пътувах доста:
До Истанбул, азиатската час - 5 часа точно, от тръгването с висене на границата и 1 спиране...никакъв зор, 150км/ч на круиз контрола навсякъде
До Белград, 3 часа горе долу, че дадохме повечко газ. Ходих уикенда с Х1цата също, 4:20 с граница и 2 спирания. Навръщане на границата беше паприкаш и не съм смятал време :banghead:
До Варна ми беше най-бавното....пак 5 часа (през Тракия до Бургас и прохода Обзор), че бяхме няколко коли пълни с пикльовци :mhihi:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от b_u_b_o » 27 Фев 2026, 13:03

THT това отдавна сме се съгласили, че ако караш кола за 15К нямаш друг вариант освен двг. Друг е въпроса колко ще ти излиза да я държиш в адекватно техническо състояние това двг особено ако е "висок клас". Обаче от може би 20К нагоре си струва да се замисли човек. И пак най-важното условие, да може да зарежда вкъщи, няма ли го това електричката за мен става повече проблем отколкото улеснение.

Всъщнот такава модел S дето горе постнах на 200К км струва толкова към 15К евро...може би не е лош вариант вместо някоя 5 серия на 200К км ако смятаме разходи за поддръжка до 300К :dunno:

kiko ето ти сметка: магистрално 130-140км/ч моята харчи около 20kwh/100км. Нощна тарифа в момента ми е около 10 цента. Значи 2 евро на 100. Градско е към 1,50. Модел Y харчи малко повече примерно ако искаш по-голяма кола, там го сложи 25kwh. Тесла обаче е по-икономична от останалите електирчки, не знам как го правят, ама на другите сложи 50 цента отгоре примерно.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 27 Фев 2026, 13:05

Don_Diego написа:Ама вие като не бързате да стигате защо не ползвате колелета направо :dunno: :mhihi:

Без значение от колата ако някой друг няма нужда - под 400км нямам пауза. До Виена го правя с едно спиране за зареждане и почивам докато вися по границите. Нито се стискам да пикая, нито заспивам...пускам масажа и си пътувам.
До Истанбул, азиатската час - 5 часа точно, от тръгването с висене на границата и 1 спиране...никакъв зор, 150км/ч на круиз контрола навсякъде
До Белград, 3 часа горе долу, че дадохме повечко газ. Ходих уикенда с Х1цата също, 4:20 с граница и 2 спирания. Навръщане на границата беше паприкаш и не съм смятал време :banghead:
До Варна ми беше най-бавното....пак 5 часа (през Тракия до Бургас и прохода Обзор), че бяхме няколко коли пълни с пикльовци :mhihi:

Не са ти меродавни примерите. :bchug:
Да не се разсърдиш нещо, ама ти си в графата с тир-аджиите, където трябва да се цепи секундата, а и "товарът" ти иска малко по-лаченко возило, каквото аз поне не знам да съществува в адекватен ел.вариант.
"Бързането" като пътуваш на "развей дедов" може да се получи без час гримиране на жената преди пътя. :mrgreen:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от b_u_b_o » 27 Фев 2026, 13:11

Don_Diego написа:Ама вие като не бързате да стигате защо не ползвате колелета направо :dunno: :mhihi:

Ти се ебаваш, ама за последните 2 години имам 12К км на колелото, като даже почти не съм го ползвал да къмютвам, а просто съм се возил насам натам. Тва да го броя ли за изгубено време, щото е можело да се возя в кола 5 пъти по-бързо вместо това? :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 27 Фев 2026, 13:17

:yes: :yes: :yes:

То на 2-3 часа ще пищи "зареди ме".

b_u_b_o написа:THT това отдавна сме се съгласили, че ако караш кола за 15К нямаш друг вариант освен двг. Друг е въпроса колко ще ти излиза да я държиш в адекватно техническо състояние това двг особено ако е "висок клас". Обаче от може би 20К нагоре си струва да се замисли човек. И пак най-важното условие, да може да зарежда вкъщи, няма ли го това електричката за мен става повече проблем отколкото улеснение.

:yes: :yes:

По-скоро ми беше за колко е масово.

Изображение

20к и нагоре евро със сигурност влизаш в графа под 10 годишни коли. Под 10 годишни коли в страната... близо половината са служебни сигурно, много от които въртят луди километри и пак не става. На практика формулата хем да може да се позволи електричка, хем да има къде да се зарежда, хем да устройва рейндж... е сигурно за под 5% от населението.

Интересно ми е американката на Кроки колко е излезнала до регистрация.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 27 Фев 2026, 14:17

empar написа:

Не са ти меродавни примерите. :bchug:
Да не се разсърдиш нещо, ама ти си в графата с тир-аджиите, където трябва да се цепи секундата, а и "товарът" ти иска малко по-лаченко возило, каквото аз поне не знам да съществува в адекватен ел.вариант.
"Бързането" като пътуваш на "развей дедов" може да се получи без час гримиране на жената преди пътя. :mrgreen:

Ами напротив меродавни са ми защото са все с различни коли... при еднакъв тип шофиране. Само с Х1цата карам по-бавно защото след 140 става шумна и не можеш да си говориш нормално вътре :banghead:
Приемам, че G70то може да го изключим наистина защото то е друг свят просто...хем летиш, хем нищо не харчи :lol:
Отделно никога не цепя секундата - ако ще пътува някой началник се съобразява той с мен (тръгване, маршрут и тн), не аз с него (минаха годините когато беше обратното и карах като шашав за да наваксам закъснението на някой си :ranting: ).
Спира се при нужда, не щото някой е в настроение да разглежда асортимента на бензиностанцията на магистралата и да се "разкърши". Мъжете ако трябва да пиката през 2-3 часа....имам новина за вас...уролога ви зове :lol:
Изображение

Предишна

Назад към Извън Темата