какво според вас е "средна класа в българия"?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

"средна класа в българия" - колко пари на месец/ 4-членно семейство?

1000 лева
42
9%
2000 лева
101
22%
3000 лева
123
27%
4000 лева
97
21%
5000 лева
45
10%
повече от 5000 лева
47
10%

Общо гласове : 455
младши ентусиаст
Аватар
Кара: 412 Turbo/323ti
Мечтае да кара: Mig-29
Детайли за колата: Old school!

Re: какво според вас е "средна класа в българия"?

Мнение от r19 » 20 Яну 2013, 17:37

50 000лв? Ти имение ли ще си правиш бе колега? :shock:
Продаваш една от колите, слагаш газова на другата, намаляваш цигарите, пестиш от удоволствия и можеш да спестиш някой лев.
От цял живот на наеми сега имаме 2 жилища и то без да сме богати. Дори не влизаме във вашата графа "средна класа с 3000лв" месечно. :bowdown:
Изображение

Аватар
Кара: автомобил
Мечтае да кара: два автомобила
Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми

Мнение от jordanpar » 20 Яну 2013, 18:14

Е колко да си постави реално за бюджет на една къща човек за ремонт пълен????
само една голяма баня комбинирана с тоалетна отива 7-8 хиляди лева да я направи човек от голи стени до приличен вид.И то без версачета,грое,бергерит ,душ-облаци,пръскала,масажни дюзи или някви други.Съвсем прилична средностатистическа.
Камо ли една къща,дето само двора и да оградиш с прилична ограда,ако някой е правил наскоро няма нужда да му обяснявам що за цифри е.и изолация ако трябва да се сложи и комини и покрив да се обслужат,и в двора да се направи райграс с каменни алейки--50те бона хвръкнаха.
И за да не съм офф.Интересно ми е какво пък ви е определението за ''бедна'' класа тогава?Къде е минимума?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от AgeraR » 20 Яну 2013, 18:37

jordanpar написа:Е колко да си постави реално за бюджет на една къща човек за ремонт пълен????
само една голяма баня комбинирана с тоалетна отива 7-8 хиляди лева да я направи човек от голи стени до приличен вид.И то без версачета,грое,бергерит ,душ-облаци,пръскала,масажни дюзи или някви други.Съвсем прилична средностатистическа.
Камо ли една къща,дето само двора и да оградиш с прилична ограда,ако някой е правил наскоро няма нужда да му обяснявам що за цифри е.и изолация ако трябва да се сложи и комини и покрив да се обслужат,и в двора да се направи райграс с каменни алейки--50те бона хвръкнаха.
И за да не съм офф.Интересно ми е какво пък ви е определението за ''бедна'' класа тогава?Къде е минимума?

От опит мога да споделя, че за една хубава кухня със всички прибори (без хладилник и миялна) отиват към 7-8 хиляди лева. За баня + тоалетна към 3-4 хиляди лева, а за дневна стая зависи колко пари ще ти струват мебелите, има мебели за 200 лева и за 20,000 лева ;)

btw: Не знам за София (+ Пловдив и Варна) хората, колко лева заплата, като вземат ги удовлетворява, но за хората от провинцията съм чувал, че са доволни за 400 лева заплата 8)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: biturbo wc,Honda cbr929rr
Детайли за колата: Audi A6'12 3.0tdi

Мнение от МИТАКА1654 » 20 Яну 2013, 21:18

r19 написа:50 000лв? Ти имение ли ще си правиш бе колега? :shock:
Продаваш една от колите, слагаш газова на другата, намаляваш цигарите, пестиш от удоволствия и можеш да спестиш някой лев.
От цял живот на наеми сега имаме 2 жилища и то без да сме богати. Дори не влизаме във вашата графа "средна класа с 3000лв" месечно. :bowdown:

Еми колко бе човек?Почвам я от голи зидове-тотален ремонт.Само покрива е към 15000,отделно колегите по-горе са ги сметнали доста точно.Трябват ми и две детски стаи,парно ше се прави,абе....направо ме е страх в къв филм влизам.

П.С.Продавам Е39 528 с газ. :help:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 412 Turbo/323ti
Мечтае да кара: Mig-29
Детайли за колата: Old school!

Мнение от r19 » 20 Яну 2013, 21:29

Като е съборетина си е вярно че трябват мноооого пари, успех колега дано си я стегнеш :)
Изображение

Аватар

Мнение от F3P » 20 Яну 2013, 21:44

AgeraR написа:От опит ....

Ти пък какъв опит имаш бе, смешник :dummy: :dummy: :dummy:

r19 написа:50 000лв? Ти имение ли ще си правиш бе колега? :shock:

Ти май основен ремонт на къща не си и виждал ;) Аз обаче 7-ма година правя такъв на къща с РЗП около 170кв.м.:
Почнах само да подменя керемиди тук-там, да сменя някоя загнила дъска- дребен ремонт на покрива. На финала- изцяло нов покрив за над 12 бона :banghead:
Дограми- много прозорци бе да го е*а :banghead: Заминаха 7 бона.
Външна изолация- 4 бона.
Интериорни + блиндирана входна врата- 3,5 бона.
Нова ел. и ВиК инсталации, ама от-до (ключове, контакти, жици, тръби, батерии, бойлери)- 6+ бона.
Гипскартони, 2 окачени тавана, настилки в помещенията (ламинат, теракот)- близо 5 бона.
Бани (2бр.), ама само лек ремонт- 3 бона.
Кухня (+ печка, кер. плот, хладилник, миялна- купени, но още не са монтирани)- 5 бона
Нова ограда на двора, 143 линейни метра + входна врата от към улицата + врата за гаража- 11 бона.
Самият гараж- 4,5 бона.
Заравняване и аранжиране на двора + беседка + райграс + малко цветя- 6 бона.

Смятай сам, ама са далеч над 50 бона и добре, че имам кой да помага с финансите... Бонус- това е без обзавеждането. Друг бонус- БЕЗ луксозни материали и излишни гъзарийки, всичко е със средно качество. Трети бонус- доста от работата съм я свършил лично и не съм плащал на майстор. Сега мога с чиста съвест да кажа, че ремонта е по-скъп от строежа на нова сграда. Ама го установих някъде около средата и беше късно да се отказвам :banghead: И то при положение, че имота нямаше нищо общо със "съборетина"- спокойно можеше да се живее там с един освежителен ремонт + дограми и изолация, тоест около 15-на бона.

ПС: За да имаш 2 жилища с доходи под 3 бона има няколко варианта- наследени, пари от въздуха или съмнителна дейност. Няма как с пари които не стигат и за 1 свестен имот да имаш 2- проста математика.

МИТАКА1654 написа:...Почвам я от голи зидове-тотален ремонт.Само покрива е към 15000,отделно колегите по-горе са ги сметнали доста точно.Трябват ми и две детски стаи,парно ше се прави,абе....направо ме е страх в къв филм влизам...

Филма е грозен. Прави си сметките поне 5 пъти преди да се хванеш на хорото- минеш ли един етап няма връщане. Вярвай ми, в един момент новият строеж е по-изгоден от ремонта- поне щото става по-бързо и нервите са по-малко.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: малки котета на задната седалка
Мечтае да кара: по-леко
Детайли за колата: Черна скрап

Мнение от deyan-enchev » 20 Яну 2013, 21:50

То един ремонт + скромно обзавеждане на двустаен апартамент е 50к, вие за къщата сте ги заделили.

Според мен средна класа няма, или ако има то тя е тази която храни бедните и богатите.

Прилично се живее, ако заема ти е 20% от нетния доход и имаш до 2 коли.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320Cd. `04 Kawasaki z1000 `11

Мнение от Maxmadness » 21 Яну 2013, 1:52

74 човека са гласували за 4000 лева на месец.Айде сега ми покажете едно семейство в което има 4 човека и всеки взима 1000 лева :lol: и това ако е средната класа колеги ...
"The Lion does not need the whole world to fear him, only those nearest where he roams"
A.J DARKHOLME

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 21 Яну 2013, 2:34

Maximilian-E46 написа:74 човека са гласували за 4000 лева на месец.Айде сега ми покажете едно семейство в което има 4 човека и всеки взима 1000 лева :lol: и това ако е средната класа колеги ...

Не знам какво те учудва,аз имам близки познати ,които имат доход над 4 лв месечно,работейки съвсем почтено, и са под 40 годишни,по-близо до 30те
това са 2 еур на месец-средна към ниска заплата за белия свят :dunno:
"средна класа" има в Бг,проблемът е ,че са малцинство...
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от AgeraR » 21 Яну 2013, 12:53

F3P написа:

Надървен пази правилния тон във този форум. Пишлемета като теб са за WC форума.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от cHaunepucTa » 21 Яну 2013, 12:59

AgeraR написа:
F3P написа:

Човек, ти не разбра ли ,че целия форум ти се смее вече, че чак ще викаш на човека "пишлеме".
Спри да пишеш вече, поне докато не си купиш кола или не вземеш книжка(не знам, кое ти предстои първо)...което няма да е скоро май.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от AgeraR » 21 Яну 2013, 13:02

cHaunepucTa написа:
AgeraR написа:
F3P написа:

Човек, ти не разбра ли ,че целия форум ти се смее вече, че чак ще викаш на човека "пишлеме".
Спри да пишеш вече, поне докато не си купиш кола или не вземеш книжка(не знам, кое ти предстои първо)...което няма да е скоро май.

Какъв е смисъла тогава двама от един клуб да се обиждат взаимно? Може все още да не съм взел мечтаното Бмв, но когато купуваш автомобил втора ръката най-добрия начин да купиш малко по читава е да чакаш за да намериш "своята"!

Потребител
Аватар

Мнение от Petrolhead » 21 Яну 2013, 14:10

аз няма да казвам колко взимам, колко харча и какво карам че ще ме заплюете.

според мен над 10 000 лева на месец на семейство може да се нарече средна класа

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 21 Яну 2013, 14:53

Petrolhead написа:аз няма да казвам колко взимам, колко харча и какво карам че ще ме заплюете.

според мен над 10 000 лева на месец на семейство може да се нарече средна класа

:yes: За нови коли, апартамент/къща и ваканции по 10 дни 2 пъти в годината, честа покупка на дрехи и обувки, което е западната средна класа, това е минимума. Като гледам тук как с по 3000 лв изплащат апартамент и нова кола, явно на сън ги пишат хората тия неща или ядат само хляб, а обувките са наследство от роднини. Иначе, ако префокусираме средната класа към стандарта в България, мисля, че около и над 4000 лв. за 4-членно домакинство започва реално средната класа в голям град.
Never mistake motion for action...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: буретата да пресъхват

Мнение от Alexi » 21 Яну 2013, 15:28

анкетата е за БГ .. навън е ясно .. хора печелещи по 10к на месец минават за доста богати в Бг .. освен това да имаш ипотека не е даденост ( съжалявам за тия дето са роби на банките ) че да я приспадате от дохода .. според мен средната класа в БГ има следните характеристики - месечен семеен доход около 2000 , живее в панелка ( да речем изплатена или наследствена ) кара някаква кола около 5-8к лв на старо ,ходи веднъж годишно на почивка семейно .. и това е .. всичко по нагоре - нова кола ,ново строителство ( собствени не на банката ) вече са заможни хора - сега ако си надскочил себе си и вноските и лихвите по кредитите ти изяждат доходите само и само да изглеждаш заможен - това е проблем .. реално мизерстваш и трепериш да не ти бият шута от бачкането и банките да ти вземат всичко ..

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата