.
Модератор: Общи модератори
Re: Интересна ситуация (кой е с предимство)
Страшна дискусия нема що. За какво да даваш десен мигач, след като продължаваш по пътя с предимство ? То айде да почнем на всеки по-остър завой да даваме мигачи ебаси
Само некой сакатлък ще направите от толкова престараване да спазвате правилника 

- M2PR
- старши ентусиаст
-
- Кара: звездомобил

bau.bg написа:При движение по път с предимство обозначев с пътен знак /ккакто е на снимката/ дори пътя да завива..... надясно или наляво - НЕ Е необходимо да се сигнализира чрез подаване на мигач тъй като водача продължава по пътя с предимство.
Използването на мигач е когато искате да извършите определена маневра с която останалите участници в движението трябва да бъдат информирани.
В случай ако искате да завиете надясно по улица по която не продължава пътя с предимство то задължително трябва да подадете десен мигач.....

Достатъчно колеги, м?

Айде живи и здрави. Поздрави на инструктура в страозагорско. Поздрави на "не-потенциалните убийци на пътя", поздрави и на тия, пускащи мигачи за щяло и нещяло. Поздрави и на тия, които са много примерни и не смятат за необходимо да си връщат книжките

АПНИ, БАБА, 'АПНИ
- LiTtLeRoCk
- СТАРШИНАТА НА ФОРУМА
-
- Мечтае да кара: Е38 740IL
Никъде в закона не е спомената,че като си на път с предимство и продължаваш да се движиш по него,но той променя своята посока на ляво или на дясно,не е задължително да се подаде светлинен сигнал ФАКТ!
Никъде в закона и правилника,не е упоменато някъде,че като се движиш по път с предимство,а пътя променя променя своята посока,но ти продължаваш да се движиш по него,че те задължава да подадеш светлинен сигнал ФАКТ!
НО в правилника и закона е упоменато,и то много добре,че завоя е вид МАНЕВРА,а преди започването на всяка маневра се подава светлинен сигнал ЗАДЪЛЖИТЕЛНО,ФАКТ!
В крайна сметка колеги,вие държите на неща които не са упоменати в правилника и закона,НО не се съобразявате с неща които са описани и то много ясно.
И говоря в конкретния случай,къде имаме кръстовище,вие правите завой,завоя е маневра,подаването на светлинен сигнал е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО,това изрично е упоменато в правилника,ако искате го спазвайте,ако искате не,това си е лично ваш избор.
Покажете ми цитат в,който подаването на светлинен сигнал,не е задължително!Не са нужни нападки,или обиди,всеки може да защити казаното от него,но с извадки от правилника и закона,защото ние малко или много,правилно или не, се водим по него.
Извади ми снимка от листовка,със същата ситуация,в която автомобила не подава светлинен сигнал!

Искаш да убеди всички,че изпитната листовка за 2010 е ГРЕШНА!Искаш да ме убедиш,че завоя не е МАНЕВРА!
Не мога да разбера,как може да спориш,като ти давам листовка за изпит за 2010,и ти ми казваш,че е грешна.
Не мога да разбера,как не зачитате правилник и закон.Искаш да кажеш,че си по знаеща от компетентните,които са съставили тази листовка,да кажеш,че те грешат,а ти си права.С една дума тази листовка,която е в изпита за 2010 е грешна.
Много сте ми странни,как си тълкувате правилника и закона,и как изкарвате,че тези които го прилагат грешат.
Колегата bau.bg да съобщи в ДАИ,че в листовката за 2010год. има грешка.
Никъде в закона и правилника,не е упоменато някъде,че като се движиш по път с предимство,а пътя променя променя своята посока,но ти продължаваш да се движиш по него,че те задължава да подадеш светлинен сигнал ФАКТ!
НО в правилника и закона е упоменато,и то много добре,че завоя е вид МАНЕВРА,а преди започването на всяка маневра се подава светлинен сигнал ЗАДЪЛЖИТЕЛНО,ФАКТ!
В крайна сметка колеги,вие държите на неща които не са упоменати в правилника и закона,НО не се съобразявате с неща които са описани и то много ясно.
И говоря в конкретния случай,къде имаме кръстовище,вие правите завой,завоя е маневра,подаването на светлинен сигнал е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО,това изрично е упоменато в правилника,ако искате го спазвайте,ако искате не,това си е лично ваш избор.
Покажете ми цитат в,който подаването на светлинен сигнал,не е задължително!Не са нужни нападки,или обиди,всеки може да защити казаното от него,но с извадки от правилника и закона,защото ние малко или много,правилно или не, се водим по него.
M2PR написа:Абе камики аз мога да ти извадя картинка от листовките бе
Говоря ти за реално съществуващо такова кръстовище ... иначе ако кажеш - да ти нарисувам, а?
![]()
Извади ми снимка от листовка,със същата ситуация,в която автомобила не подава светлинен сигнал!
Искаш да убеди всички,че изпитната листовка за 2010 е ГРЕШНА!Искаш да ме убедиш,че завоя не е МАНЕВРА!
Не мога да разбера,как може да спориш,като ти давам листовка за изпит за 2010,и ти ми казваш,че е грешна.
Не мога да разбера,как не зачитате правилник и закон.Искаш да кажеш,че си по знаеща от компетентните,които са съставили тази листовка,да кажеш,че те грешат,а ти си права.С една дума тази листовка,която е в изпита за 2010 е грешна.
Много сте ми странни,как си тълкувате правилника и закона,и как изкарвате,че тези които го прилагат грешат.
Колегата bau.bg да съобщи в ДАИ,че в листовката за 2010год. има грешка.
Последна промяна LiTtLeRoCk на 11 Окт 2010, 14:01, променена общо 1 път
- akula
- младши ентусиаст
-
- Кара: e21,е34, астрахаш,цлк-в208
- Мечтае да кара: 850
- Детайли за колата: петица- хубавица
LiTtLeRoCk написа:Никъде в закона не е спомената,че като си на път с предимство и продължаваш да се движиш по него,но той променя своята посока на ляво или на дясно,не е задължително да се подаде светлинен сигнал ФАКТ!
е по- добре обяснено и аргументирано- здраве му кажи.
разводни се темата.
задачка : карам направо по главен път. срещу мен има дупка. не трябва да дам мигач при заобикаляне щото:
оставам си на пътя с предимство, не правя завой.
така излиза според някой доводи.
е да, ама има маневра, каквато и се явява отклонение от праволинейното движение при итирания казус.
-харчи малко а бега много, чупи се трудно а се поправя лесно, що е то?
-БМВ е34
-БМВ е34
- Apassionata
- РазБОЙниКА
-
- Кара: го на тройки
- Мечтае да кара: Е92/3 и 6-та серия
- Детайли за колата: Черна
Моето мнение е, че винаги, когато имаш намерение да завиваш нанякъде, независимо дали си на път с предимство и той продължава натам, накъдето завиваш, ТРЯБВА да подаваш мигач. Аз го правя / като пример се сещам за кръстовището - Любен Каравелов и Раковска /ако идваш по Л.Каравелов и завиваш по Раковска / път с предимство/, според мен е задължително да покажеш накъде имаш намерение да продължиш... Просто улесняваш околоните!
И изобщо аз съм от хората, които супер много се дразнят от невключването на мигачи... Във всички случаи е по-добре околните да знаят една идея по-рано накъде мислиш да тръгнеш, да се съобразят с това, да предвидят бъдеща ситуация, да променят траектория... Кое му е толкова трудното да щрапнеш лостчето, и при престрояване и при влизане в уличка, изобщо...а пък колко беснея когато не дават мигачи като изпреварвааатттт
... по-добре дай мигач без да има особена нужда, отколкото не дай и по този начин изненадай другите и евентуално създай рискова ситуация...
Как е в Закона няма да споря...
Че тряя са запива вече

И изобщо аз съм от хората, които супер много се дразнят от невключването на мигачи... Във всички случаи е по-добре околните да знаят една идея по-рано накъде мислиш да тръгнеш, да се съобразят с това, да предвидят бъдеща ситуация, да променят траектория... Кое му е толкова трудното да щрапнеш лостчето, и при престрояване и при влизане в уличка, изобщо...а пък колко беснея когато не дават мигачи като изпреварвааатттт

Как е в Закона няма да споря...

Последна промяна Apassionata на 11 Окт 2010, 14:27, променена общо 1 път
- Runnaway
-
Е46нтусиаст
-
- Кара: M3 E46
- Мечтае да кара: M3 E46
- Детайли за колата: BMW E46 M3 '03 - Carbon Black & Manual Gearbox
И аз търсех подобна снимка, но не можах да намеря. По-ясно от това не може да бъде.
Евала.
- akula
- младши ентусиаст
-
- Кара: e21,е34, астрахаш,цлк-в208
- Мечтае да кара: 850
- Детайли за колата: петица- хубавица
Apassionata написа: според мен е задължително да покажеш накъде имаш намерение да продължиш... Просто улесняваш околоните!
И изобщо аз съм от хората, които супер много се дразнят от невключването на мигачи... Във всички случаи е по-добре околните да знаят една идея по-рано накъде мислиш да тръгнеш, да се съобразят с това, да предвидят бъдеща ситуация, да променят траектория... и евентуално създай рискова ситуация...
![]()
умрем,, когат съм зад някой , който е в лента за направо и наляво едновременно, като светне зеленото даде ляв мигач и чака да минат отсреща. а като не се сети и да дръпне малко , та да влезе в кръстовището...
умирам на два пъти.

-харчи малко а бега много, чупи се трудно а се поправя лесно, що е то?
-БМВ е34
-БМВ е34
- ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ
- старши ентусиаст
-
- Кара: 518
- Мечтае да кара: БМВ с кожен салон
Apassionata написа:Моето мнение е, че винаги, когато имаш намерение да завиваш нанякъде, независимо дали си на път с предимство и той продължава натам, накъдето завиваш, ТРЯБВА да подаваш мигач. Аз го правя / като пример се сещам за кръстовището - Любен Каравелов и Раковска /ако идваш по Л.Каравелов и завиваш по Раковска / път с предимство/, според мен е задължително да покажеш накъде имаш намерение да продължиш... Просто улесняваш околоните!
И изобщо аз съм от хората, които супер много се дразнят от невключването на мигачи... Във всички случаи е по-добре околните да знаят една идея по-рано накъде мислиш да тръгнеш, да се съобразят с това, да предвидят бъдеща ситуация, да променят траектория... Кое му е толкова трудното да щрапнеш лостчето, и при престрояване и при влизане в уличка, изобщо...а пък колко беснея когато не дават мигачи като изпреварвааатттт... по-добре дай мигач без да има особена нужда, отколкото не дай и по този начин изненадай другите и евентуално създай рискова ситуация...
Как е в Закона няма да споря...Че тряя са запива вече
![]()
Я затва на магистралата левио мигач го не гасим , свети нон стоп у левата лента

М50B20 - Ни на баир ме радва , ни в завой ме плаши!
- Pitbull_Germany
- ентусиаст
-
- Кара: само черни класики!!!
Колега, тази ситуация няма нищо общо с посочената в началото на темата! Движението в двете е различно!
--------------------------------------------------------
Fuck the Cola, fuck the pizza...all you need is 6 v redica!!!
Хубава кола, която не върви, е като хубава жена, която не прави секс!!!
http://www.metacafe.com/watch/181257/bmw_from_hell_2/
Fuck the Cola, fuck the pizza...all you need is 6 v redica!!!
Хубава кола, която не върви, е като хубава жена, която не прави секс!!!
http://www.metacafe.com/watch/181257/bmw_from_hell_2/
- LiTtLeRoCk
- СТАРШИНАТА НА ФОРУМА
-
И каква е разликата,в едната завиваш на дясно,а в другата на ляво,и в двете пресичаш път без предимство и в двете продължаваш по пътя с предимство.
- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46, G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: M54B22
B48B20
bau.bg написа:При движение по път с предимство обозначев с пътен знак /ккакто е на снимката/ дори пътя да завива..... надясно или наляво - НЕ Е необходимо да се сигнализира чрез подаване на мигач тъй като водача продължава по пътя с предимство.
Използването на мигач е когато искате да извършите определена маневра с която останалите участници в движението трябва да бъдат информирани.
В случай ако искате да завиете надясно по улица по която не продължава пътя с предимство то задължително трябва да подадете десен мигач....
Колега, ситуацията е такава : аз съм на път без предимство, Вие идвате отдясно по пътя с предимство, който си изменя посоката надясно (спрямо Вас) и имате намерение да си продължите по пътя с предимство. Не подавате десен мигач, тъй като сте решил да си тълкувате закона както Ви е по-удобно. Добрее, ама аз искам да завия наляво и да си карам по моя си път, дето е без предимство. Но явно не заслужавам да узная за намерението Ви и ще трябва да си чакам да видя по кой път ще хванете и в крайна сметка въпреки, че нямаме пресичане на тракториите, аз съм чакал като идиот. Питам следното : защо аджеба не заслужих да бъда информиран за намерението Ви да завиете ? И ако трябва да чакам още 5-6 коли да минат след това по същия начин - шофьорите ли ще са виновни, майките им ли, тоя дето е писал закона и е оставил вратичка за "разбирачите" да си го тълкуват както искат .. кой ? Въпросът не е само към колегата, а и към всички, пестящи от крушки за мигачи

Съжалявам, че не мога да сложа картинка за по-нагледно (на работа съм и някак не върви да тръгна да рисувам), но мисля, че ситуацията е пределно ясна и няма човек, който да не е бил в такава.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- ivantchoG
- старши ентусиаст
-
- Кара: 1985 BMW E30 M10B18
Баси темата, баси чудото... Чета я от 2 стр., ма вече нимоа са сдържа
.
С тая двусмислена формулировка разминаването също е маневра ->сигнал. 103 казва, че пътя си променя посоката -> ма той и при завой го прави... Значи мое и да не даваш сигнал
.
Щом има кръстовище и ще въртя волана - давам мигач. Щото съм бил и на мястото на тия без предимство и знам какво е да изпуснеш момента за включване, защото някой дявол не си пуснал мигача, само щото е с предимство
.
Ай удряйте кофара, че хвана брада темата. Или я направете сезонна като фън-а

http://www.izmamno.com/zdp-pravilnikППЗДП
Чл. 104. (1) ...
(2) Когато на кръстовище пътят с предимство променя направлението си, което е указано с допълнителна табела Т13, водачите, които излизат от него, се ръководят помежду си от правилата на чл. 103, т. 1 и 2. От същите правила се ръководят помежду си и водачите на превозни средства, които навлизат в пътя с предимство.
Чл. 103. На кръстовище, на което няма сигнализиран път с предимство:
1. водачът на нерелсовото пътно превозно средство е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се намират или приближават от дясната му страна. От същото правило се ръководят помежду си и водачите на релсовите пътни превозни средства; 2. водачът на нерелсовото пътно превозно средство е длъжен да пропусне релсовите пътни превозни средства независимо от посоката на движението им;
Чл. 76. "Маневра" е изменение на положението на пътното превозно средство спрямо пътя и останалите участници в движението, като: потегляне, преминаване в съседна пътна лента, завиване и други подобни.
Чл. 77. (1) Водач, който има намерение да извърши маневра, е длъжен да се убеди, че няма забрана за маневрата, че няма да застраши останалите участници в движението и преди да започне маневрата - да подаде своевременно ясен и достатъчен за възприемане сигнал.
С тая двусмислена формулировка разминаването също е маневра ->сигнал. 103 казва, че пътя си променя посоката -> ма той и при завой го прави... Значи мое и да не даваш сигнал

Щом има кръстовище и ще въртя волана - давам мигач. Щото съм бил и на мястото на тия без предимство и знам какво е да изпуснеш момента за включване, защото някой дявол не си пуснал мигача, само щото е с предимство

Ай удряйте кофара, че хвана брада темата. Или я направете сезонна като фън-а

".....Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо....." К.Иречек, 13.12.1881
Бате Сашо - Пази имената!

Бате Сашо - Пази имената!

- err0r
- Мечтае за Z3 M Coupe
-
- Кара: '99 530dА Touring
- LiTtLeRoCk
- СТАРШИНАТА НА ФОРУМА
-
err0r написа:LiTtLeRoCk написа:...
Кой кого щеше да черпи![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Приготвяй бирата,и чети внимателно

- err0r
- Мечтае за Z3 M Coupe
-
- Кара: '99 530dА Touring
Пичове, днеска лично говорих с главен комисар Костов и го питах за тая ситуация. Той каза, че не е необходимо да се подава пътепоказател, но във въпросната ситуация той ще даде мигач и дори ще спре да се огледа.
Айде, чакам си бирите.