Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Модератор: Общи модератори
- Сондьора
- ентусиаст
- 
				  
- Мнения: 880
- Регистриран на: 21.10.2007
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: E36 M52b20 Touring
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
drago_pavlov написа:Това по-горе не можах да го дочакам да годиняса:
Тва парче от бута ли е
 ?
 ?Тая, година мисля телешкото да не го хабя за пастърми, а само джъркита. По-лесно е, за 15 часа са готови и вкуса е 3пъти на пастърмата.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
		- r19
- младши ентусиаст
- 
				  
- Мнения: 254
- Регистриран на: 29.05.2011
- Местоположение: Плевен/София
- Пол: Мъж
- Кара: 412 Turbo/323ti
- Мечтае да кара: Mig-29
- Детайли за колата: Old school!
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Нямам снимка от сушенето, но все пак да покажа и аз част от продукцията.  
 

А какво е джърки? И как се приготвя?
			 
 
А какво е джърки? И как се приготвя?


- Сондьора
- ентусиаст
- 
				  
- Мнения: 880
- Регистриран на: 21.10.2007
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: E36 M52b20 Touring
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Тряя да имаш сушилня, топиш тънки филенца в марината 12 часа, после сушиш в сушилнята...рецептата за маринатата брата ако я каже ок, аз неам право.
В южна африка ги сушяха и в шикафчетата, ама в сушилнята е за часове, не дни.
			
		В южна африка ги сушяха и в шикафчетата, ама в сушилнята е за часове, не дни.
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
- 
				  
- Мнения: 294
- Регистриран на: 21.05.2009
- Местоположение: навсякъде
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Сондьора написа:Тва парче от бута ли е?
Тая, година мисля телешкото да не го хабя за пастърми, а само джъркита. По-лесно е, за 15 часа са готови и вкуса е 3пъти на пастърмата.
Това е целият бут, сложен на стойка и сниман отгоре.
За вкуса на пастърмата и джъркито не съм съгласен
 
 Сондьора написа:Тряя да имаш сушилня, топиш тънки филенца в марината 12 часа, после сушиш в сушилнята...рецептата за маринатата брата ако я каже ок, аз неам право.
В южна африка ги сушяха и в шикафчетата, ама в сушилнята е за часове, не дни.
Ако брата е "адския ангел", рецептата я е казвал тук, и че ги суши във фурната на 50-60 градуса доколкото помня.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
		- bum_bum
- старши ентусиаст
- 
				  
- Мнения: 12076
- Регистриран на: 22.07.2003
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: турбо бмв
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Като се стана въпрос за сушилни, вчера гледах че ползват охладители за вино. Има си вентилаторчета и точна настройка на температурата с цифров дисплей. Слага се само датчик за влажност и ултразвуков овлажнител за въздух. 
Далеч по-лесно от приспособяване на хладилник ми се струва.
			
		Далеч по-лесно от приспособяване на хладилник ми се струва.
- kiko
- старши ентусиаст
- 
				  
- Мнения: 2501
- Регистриран на: 23.06.2005
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
ето на какво попаднах в нета
http://www.ita-bg.com/%D1%83%D1%80%D0%B ... 1%81%D0%BE
			
		http://www.ita-bg.com/%D1%83%D1%80%D0%B ... 1%81%D0%BE
- hell's angel
- младши ентусиаст
- 
				  
- Мнения: 526
- Регистриран на: 27.02.2002
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: овца във вълча кожа...
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Сондьора написа: аз неам право
Т'ва па що, аз такива неща не крия, да не си научил неква нова, по-тайна
 
   Спрингбок-а е кът тук, иначе не трябват шикафчета
 Спрингбок-а е кът тук, иначе не трябват шикафчетаUbi dubium, ibi libertas
		- Сондьора
- ентусиаст
- 
				  
- Мнения: 880
- Регистриран на: 21.10.2007
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: E36 M52b20 Touring
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
към твойта слагам малко мед само.
Дайте рецепта за паламуд, че другата седмица идват.
Аз ги слагам в разсол от морска сол, за 24 часа после кисна 6 часа вода и ги вися...
			
		Дайте рецепта за паламуд, че другата седмица идват.
Аз ги слагам в разсол от морска сол, за 24 часа после кисна 6 часа вода и ги вися...
- hell's angel
- младши ентусиаст
- 
				  
- Мнения: 526
- Регистриран на: 27.02.2002
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: овца във вълча кожа...
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
С'а трева да ровя в раклата   , не съм правил от миналата година.
 , не съм правил от миналата година.
Фурната е когато е от кайма, да стегнат "белтъците", че иначе се разпада. Нормалните партиди на сушилнята си съхнат.
			 , не съм правил от миналата година.
 , не съм правил от миналата година.drago_pavlov написа: че ги суши във фурната на 50-60 градуса доколкото помня.
Фурната е когато е от кайма, да стегнат "белтъците", че иначе се разпада. Нормалните партиди на сушилнята си съхнат.
Ubi dubium, ibi libertas
		- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
- 
				
- Мнения: 3946
- Регистриран на: 8.12.2004
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
drago_pavlov написа:N.Mihaylovski написа:Дай рецептата, не се издържа, свински ли е бута ?
Свински е. По тази рецепта го правих:
http://www.starchefs.com/cook/product-e ... o-di-parma
Но го изядохме след стъпка 7
и си спазил всичко това което е написано ? това което пише си е достра профешънъл и в домашни условия не става
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3
		- drago_pavlov
- младши ентусиаст
- 
				  
- Мнения: 294
- Регистриран на: 21.05.2009
- Местоположение: навсякъде
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
N.Mihaylovski написа:drago_pavlov написа:N.Mihaylovski написа:Дай рецептата, не се издържа, свински ли е бута ?
Свински е. По тази рецепта го правих:
http://www.starchefs.com/cook/product-e ... o-di-parma
Но го изядохме след стъпка 7
и си спазил всичко това което е написано ? това което пише си е достра профешънъл и в домашни условия не става
Горе долу:
Стъпка 1 - Клане. Прасето да е здраво, отпочинало и галадувало 15 часа преди клането.
Не съм сигурен единствено дали си е починало преди клането
 
 Стъпка 2 - Охлаждане до 0 градуса.
След като отрязахме бута го закачих да виси 1-2 часа да изтече останалата кръв. Охлаждах го за 24 часа в хладилник - дали е било 2-3 или 4 градуса не знам, но и не е от значение.
Стъпка 3 - Обрязване
Обрязах го така, че да не висят разни сланини, меса и жили от него, в някаква що годе овална форма. Дали съм отстранил точно 24% от теглото му не съм мерил, а и не мисля, че е важно.
Стъпка 4 - Осоляване
Осолих го хубаво, както се вижда на снимката. Поръсих сол на дъното на тавата, сложих бута отгоре с кожата надолу и след това покрих видимото месо с още сол. После в хладилника за 1 седмица. Съгласно рецептата температурата трябва да е между 0 и 3,8 градуса при 80% влажност. Вероятно е била толкова, никой не знае. След 1 седмица го "изтупах" хубаво от солта (без да го мия) и повторих процедурата за още една седмица.
В рецептата пише, че трябва да се осолява между 15 и 18 дни в зависимост от размера. На база на това си измислих правилото по 1 ден осоляване за всеки килограм - та моя бут беше 14,5 кг и го осолявах 14 дни.
Дали е загубил между 3,5 и 4 процента от теглото си, както пише в рецептата, не знам.
Стъпка 5 - Почивка. 60 до 70 дни, 75% влажност, температура от 1 до 5 градуса
Тум май съм съгрешил най-много. Седя около 2 месеца на терасата при температура и влажност съгласно прогнозата за времето
 
 Стъпка 6 - Измиване и съхнене за седмица.
Измих го и го оставих да съхне пак на терасата.
Стъпка 7 - "Пре-отлежаване." 3 месеца в специална стая, като прозорците се отварят в зависимост от външна/вътрешна температура и влажност.
Тук е описано толкова неопределено, че всеки може да си го интерпретира както иска. Аз го окачих в мазето (понеже се затопли времето) на отворен прозорец и врата, че уж да става течение. Явно течението не е било достатъчно, тъй като хвана малко плесен.
И след 2-3 месеца го почнахме

Пропуснах да спомена, че през цялото време е бил в клетка с мрежа, за да нямат достъп мухи, врабчета и други гадове до него.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
		- Сондьора
- ентусиаст
- 
				  
- Мнения: 880
- Регистриран на: 21.10.2007
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: E36 M52b20 Touring
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Аз не вервам   ...къде е по-лесен еленския и нестана ...и тука ли треа бум бум снимка деа
 ...къде е по-лесен еленския и нестана ...и тука ли треа бум бум снимка деа   
 
(само оная снимка по-горе и тва че за 1-2часа се оцедил ми стига )
 )
			
		 ...къде е по-лесен еленския и нестана ...и тука ли треа бум бум снимка деа
 ...къде е по-лесен еленския и нестана ...и тука ли треа бум бум снимка деа   
 (само оная снимка по-горе и тва че за 1-2часа се оцедил ми стига
 )
 )- hell's angel
- младши ентусиаст
- 
				  
- Мнения: 526
- Регистриран на: 27.02.2002
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: овца във вълча кожа...
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Добре е станал  бута  Май е време да организираме някое зимно мероприятие, не с коли, а с туби и мезета
 Май е време да организираме някое зимно мероприятие, не с коли, а с туби и мезета   
   
  
И аз съм стигнал, на база експерименти, до няк'ъв подобен принцип - сантиметър дебелина=1 ден осоляване
Идеята на 8 стъпка, не е ли точно тази - да не гранясва и да не хваща разни плесени. Според мен, няма нужда да следваш дословно рецептата, а да можеш, на око да прецениш, кога е време да преминеш към следващият етап...
При положение, че ти гепиха първия, имаш желязно търпение. Аз не мога толкова да го чакам
			 Май е време да организираме някое зимно мероприятие, не с коли, а с туби и мезета
 Май е време да организираме някое зимно мероприятие, не с коли, а с туби и мезета   
   
  drago_pavlov написа: На база на това си измислих правилото по 1 ден осоляване за всеки килограм - та моя бут беше 14,5 кг и го осолявах 14 дни.
И аз съм стигнал, на база експерименти, до няк'ъв подобен принцип - сантиметър дебелина=1 ден осоляване
drago_pavlov написа: Явно течението не е било достатъчно, тъй като хвана малко плесен.
Идеята на 8 стъпка, не е ли точно тази - да не гранясва и да не хваща разни плесени. Според мен, няма нужда да следваш дословно рецептата, а да можеш, на око да прецениш, кога е време да преминеш към следващият етап...
При положение, че ти гепиха първия, имаш желязно търпение. Аз не мога толкова да го чакам

Ubi dubium, ibi libertas
		- hell's angel
- младши ентусиаст
- 
				  
- Мнения: 526
- Регистриран на: 27.02.2002
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: овца във вълча кожа...
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Поредната партида : 
			Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
				Последна промяна hell's angel на 21 Ное 2016, 11:50, променена общо 1 път
					
				
			Ubi dubium, ibi libertas
		- drago_pavlov
- младши ентусиаст
- 
				  
- Мнения: 294
- Регистриран на: 21.05.2009
- Местоположение: навсякъде
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Сондьора написа:Аз не вервам
Вчера извадих последното парче от фризера:
А това е стъпка 5:
hell's angel написа:drago_pavlov написа: Явно течението не е било достатъчно, тъй като хвана малко плесен.
Идеята на 8 стъпка, не е ли точно тази - да не гранясва и да не хваща разни плесени.
Той хвана плесен като го свалих в мазето. Предполагам му е било доста влажно и като не се проветрява достатъчно това е ефекта.
Иначе има нещо вярно в думите ти - сланината и кожата хванаха в пъти по-малко плесен от голите части.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
		Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: SuspiciousBulgarian
 
	

 
