Кога децата трябва се приучват да работят?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

големия брат на Монтоя
Аватар

Re: Кога децата трябва се приучват да работят?

Мнение от BMW_POWER » 10 Май 2026, 4:42

Аз съм ЗА с две ръце, децата да се учат да бачкат и да имат трудови навици. Да, "деца" за мен дъртака, са съвсем различни понятия, но .... Днес си говорих с младежа. Почти всичките му съученици търсят работа за лятото и .... няма. При мен безработицата при младежите е ogromna. Отделно лятото излизат и децата и става страшно. Всички тези, които предлагат сезонна работа са затрупани с молби за работа.
Миналата година (сега е същото) минавам оттук

https://www.google.com/maps/place/Ottaw ... FQAw%3D%3D

И виждам някаква безумна опашка. Повече от 200м дълга. Една от веригите за хранителни стоки набират CV-та за работа ... И народът седи и се реди. кафенета, Уолмарт, хранителни стоки, работа за лятото няма.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X4 G02,HYMER,116i,320d,Toyota и ски
Мечтае да кара: BMW 2002 tii

Мнение от mr_petroff » 10 Май 2026, 8:49

Пращай ги тука за сезона на морето , работа има колкото искаш и каквато искаш. И добре плащат и свят ще видят , че и френски и английски знаят :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от barabqga » 10 Май 2026, 9:26

BMW_POWER написа:Аз съм ЗА с две ръце, децата да се учат да бачкат и да имат трудови навици. Да, "деца" за мен дъртака, са съвсем различни понятия, но .... Днес си говорих с младежа. Почти всичките му съученици търсят работа за лятото и .... няма. При мен безработицата при младежите е безумна. Отделно лятото излизат и децата и става страшно. Всички тези, които предлагат сезонна работа са затрупани с молби за работа.
Миналата година (сега е същото) минавам оттук

https://www.google.com/maps/place/Ottaw ... FQAw%3D%3D

И виждам някаква безумна опашка. Повече от 200м дълга. Една от веригите за хранителни стоки набират CV-та за работа ... И народът седи и се реди. кафенета, Уолмарт, хранителни стоики, работа за лятото няма.
Прати ги насам за сезонна работа тия младежи, ще си намерят лесно, с английския ще се оправят и без това вноса на кадри е такъв, че повечето не говорят английски или български. Е вярно заплащането няма да е като в Канада.
Аз започнах може би 2004 когато бях на 14
в склад за авточасти и масла. След училище почти всеки ден по два три часа, летата по 6-8. И така до пълнолетие след завършване, вече на пълен работен ден.

Изпратено от моят motorola edge 50 neo с помощта на Tapatalk

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 10 Май 2026, 15:12

Сезонна работа по морето става, ама има една пречка. Аз, като бачках на Слънчака през не по-малко далечната 2005г храната ми беше включена. Плащах си спането. Нямам идея, какви са цените и условията сега. Сезонът реално трябва да е започнал с първите групи. Всъщност, като се замисля, пречките са две. Едната са едни €1000 за самолетния билет. Другата са цените при вас. Моят не пие и не пуши. Ама местните тревата си я нямат за нищо. Отделно, като видят цените на алкохола и цигарите, не съм убеден, че след втория ден ще са изпбщо работоспособни. Онзи ден празнувахме нещо. €8 са 330мл бира в нелуксозна кръчма. Бутилка вино е над €20. Цените в магазините си ги знаете. Та тази младеж, като види види бира 2л за под €2 (кръгло 3CAD), жална им майка :smoke: Тук 48 бири в магазина са €41 (без амбалажа)

https://www.superc.ca/en/aisles/beer-wi ... 6327013186

Сложна работа, ако трябва да съм точен. Да не говоря, че ваканцията е само два месеца.
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 10 Май 2026, 19:29

Днес се видях случайно с един колега, който се пенсионира преди година-две... Каза, че сина му имал вече 3 коли (A8, S-klasse, Jaguar XJ), а още не бил почнал работа... Минавал 30г вече... Казах му, че тези коли искат каране, кога да му остане време за каране :dunno: ?
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Потребител
Аватар
Кара: e60 530xd
Мечтае да кара: g30

Мнение от Aleksandar.7 » 10 Май 2026, 22:48

На 20 съм и сега е по-модерно от всякога да се работи, но не от нужда или неудобство към родителите, а от зор кой колко пари изкарва, от комплекс. 50% от младите не работят, защото има родители които да го позволят. Това е проблемът, и проблемът винаги започва от семейството, дори да и да не е точно темата с работата.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Simson S51
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 11 Май 2026, 10:39

ildivvy написа:Днес се видях случайно с един колега, който се пенсионира преди година-две... Каза, че сина му имал вече 3 коли (A8, S-klasse, Jaguar XJ), а още не бил почнал работа... Минавал 30г вече... Казах му, че тези коли искат каране, кога да му остане време за каране :dunno: ?

А като не е работил, как си купува 3 флагмана?

Аз работа официално започнах на 19, на 17 се пробвах в една фабрика за сладолед и ме върнаха с това, че съм малък. Като май имаха предвид, че чисто физически съм малък, не толкова на години. Винаги съм вярвял по-дребен на размери. Иначе преди това съм се хващал на някакви еднократни занимания - помагах на състезания на едно стрелбище да лепя мишените между участниците, тогава един от съдиите явно беше доволен от мен и ми даде да изстрелям цял пълнител по мишените след края на състезанието. А "шефът" явно също ме беше харесал, слагаше ме на по-приятните сектори. Но това беше няколко пъти само. После помня разтоварвах един 40т камион с дини, това никога няма да го забравя - по някое време нямах никакви сили да ги хвърлям тия дини, та станах приемчик и другите момчета хвърляха към мен. :ok: Все са били през познати тия заработки.

Но от както съм започнал работа, не съм спирал и не разбирам хората, които на по 25-30 години никога не са работили и нищо не правят по цял ден. Не разбирам и родителите, които го търпят това и даже го подкрепят.

Колкото по-рано, толкова по-добре. И както казаха колегите, още у дома с домашните задължения. Мен почти нищо не са ме карали да правя у дома и едва като се изнесох, с мнооого закъснение, трябваше /и все още де/ да се уча на абсолютно всичко сам.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 11 Май 2026, 11:04

Аз ще го кажа така - ако на 20 нямаш и 1 работен ден - кофти. Сега масово е на 23-24. Аз лично почнах 10 клас лятната ваканция, 10 часови смени, значи таман 17 съм направил.

При нас не забравяйте, че хич не е регулирана законната работа за непълнолетни. Има много бюрокрация, разрешителни, ограничения. На практика преди избора вариантите са почти само на черно. Това и доста спирачки удря в намирането на работа. Трябва малко да се дерегулира това, даже да се стимулира. И да - децата не трябва да работят, а да учат. Но сезонни работи, раздаване на флаери през уикенда, помагане в някакви събития и т.н. не трябва да е проблем.

"Помагал съм на баба и дядо" не го броя за работа. Няма ли надник - не се брои.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от barabqga » 11 Май 2026, 12:18

Да доста често е сив сектор, ама поне работиш.

Изпратено от моят motorola edge 50 neo с помощта на Tapatalk

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ildivvy » 11 Май 2026, 12:35

Имаше години, когато работа нямаше за почти никой, камо ли за младите, колкото и да им се искаше... Т.е. отговора на въпроса много зависи и от конюнктурната обстановка на пазара на труда!

Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ildivvy » 11 Май 2026, 12:38

drifty написа:
ildivvy написа:Днес се видях случайно с един колега, който се пенсионира преди година-две... Каза, че сина му имал вече 3 коли (A8, S-klasse, Jaguar XJ), а още не бил почнал работа... Минавал 30г вече... Казах му, че тези коли искат каране, кога да му остане време за каране :dunno: ?

А като не е работил, как си купува 3 флагмана?

Ами ... 'пестял е от закуски' явно, защото не се занимавал с нищо! Баща му още се оплака, че 'разходите' по тези коли са минимум хилядарка, още преди да са изминали и 1 метър... А8-цата пък била някакъв 8-ак дизел и харчел и нафта... Лоша работа!

Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 11 Май 2026, 14:06

ildivvy написа:Имаше години, когато работа нямаше за почти никой, камо ли за младите, колкото и да им се искаше... Т.е. отговора на въпроса много зависи и от конюнктурната обстановка на пазара на труда!

Работа винаги има. Въпроса е каква, за колко и при какви условия.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ildivvy » 11 Май 2026, 15:27

:mhihi: :mhihi: Добре!

Изображение

Предишна

Назад към Извън Темата