Предколедна картичка от КАТ
Модератор: Общи модератори
32 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
- Loopix
- Потребител
-
- Кара: E36 320 Touring
- Мечтае да кара: E46 M3
- Детайли за колата: С ГИ за да му е еффтино
Re: Предколедна картичка от КАТ
Снимката е от стационарна камера.
Дали дадена снимка е от стационарна или мобилна камера се познава от гледната точка, от която е снимана колата - ако е мобилна камера снимката е на нивото на автомобила, докато на показаната снимка си личи как е снимано от високо, т.е. това е стационарна камера.
По отношение на това в какви ограничения се настройват камерите числата, които изнесоха колегите не бих казал, че са точни и актуални към днешна дата. По закон могат да се налагат санкции за превишение на скоростта с 10 км./ч. и повече. До колкото ми е известно камерите в България ползват радари с толеранс +/- 3 км./ч. когато измерваната скорост е до 100 км./ч. и +/- 3% когато скоростта превишава 100 км./ч. В електронните фишове посоката на коригиране на скоростта е винаги надолу, в полза на нарушителя
Това означава че, абсолютния минимален праг, при който ще ви засекат, респективно е настроена камерата, е 14 км./ч. над ограничението. Та аз ви съветвам да не превишавате ограниченията с повече от 14 км./ч. и никога няма да имате ядове с камерите 
Дали дадена снимка е от стационарна или мобилна камера се познава от гледната точка, от която е снимана колата - ако е мобилна камера снимката е на нивото на автомобила, докато на показаната снимка си личи как е снимано от високо, т.е. това е стационарна камера.
По отношение на това в какви ограничения се настройват камерите числата, които изнесоха колегите не бих казал, че са точни и актуални към днешна дата. По закон могат да се налагат санкции за превишение на скоростта с 10 км./ч. и повече. До колкото ми е известно камерите в България ползват радари с толеранс +/- 3 км./ч. когато измерваната скорост е до 100 км./ч. и +/- 3% когато скоростта превишава 100 км./ч. В електронните фишове посоката на коригиране на скоростта е винаги надолу, в полза на нарушителя

- Georgieff
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е91 325i N53
Не знам за останалите, но аз на снимката виждам 2 коли. Едната й се вижда номера, другата не.
Всяка една от тях обаче може да се движи с превишена скорост.
Защо точно на теб ти е изпратена такава честитка? Може би понеже на теб ти се вижда номера, а на другия не...
Аз бих ги поканил да обяснят на съдията откъде са сигурни, че точно ти си бил с превишена скорост.
Ако на снимката нямаше други коли е ясно. Но сега?
Ако пък радарът засича в много по-тясна зона спрямо обектива на камерата, защо тогава камерата изобщо снима останалите коли?
Наскоро гледах подобна снимка от стационарна камера - там бяха три коли даже, но бяха изпратили на първата. Логиката отново не е изобщо ясна.
Да не говорим, че в наредбата за средствата за измерване е написано:
"Чл. 746. (1) Конструкцията на радарния скоростомер трябва да позволява да се индивидуализира
превозното средство, чиято скорост е измерена, включително при едновременно движение на две
или повече превозни средства, при разминаване или когато радарният скоростомер е монтиран на
движещо се превозно средство.
(2) Ако радарният скоростомер не е пригоден да изпълни това изискване, той трябва да анулира
резултатите от собствените си измервания, когато две различни превозни средства пресичат
радарния лъч едновременно, но с различна скорост.
Чл. 747. Радарният скоростомер трябва да има устройство, отчитащо ъгъла, под който превозните
средства пресичат радарния лъч (ъгъла на въздействие), освен в случаите, когато е предназначен
за работа с практически успореден на направлението на трафика радарен лъч (ъгъл на пресичане
под 10°)."
"Чл. 752. За радарните скоростомери, регистриращи резултатите от измерване, регистрацията
трябва да съдържа:
1. датата и времето на измерването;
2. измерената скорост и посоката на движение на превозните средства."
Наредбата
Противоречието с наредбата е видимо и то по 2 точки - наличието на 2 коли и ъгълът на въздействие, който е видимо по-голям от 10 градуса. За второто може и да имат имат документ, да не говорим че задната кола изглежда точно на под 10 градуса :-) - не знам, въпросът е как ще го тълкува съдията.
Защо точно на теб ти е изпратена такава честитка? Може би понеже на теб ти се вижда номера, а на другия не...
Аз бих ги поканил да обяснят на съдията откъде са сигурни, че точно ти си бил с превишена скорост.
Ако пък радарът засича в много по-тясна зона спрямо обектива на камерата, защо тогава камерата изобщо снима останалите коли?
Наскоро гледах подобна снимка от стационарна камера - там бяха три коли даже, но бяха изпратили на първата. Логиката отново не е изобщо ясна.
"Чл. 746. (1) Конструкцията на радарния скоростомер трябва да позволява да се индивидуализира
превозното средство, чиято скорост е измерена, включително при едновременно движение на две
или повече превозни средства, при разминаване или когато радарният скоростомер е монтиран на
(2) Ако радарният скоростомер не е пригоден да изпълни това изискване, той трябва да анулира
резултатите от собствените си измервания, когато две различни превозни средства пресичат
Чл. 747. Радарният скоростомер трябва да има устройство, отчитащо ъгъла, под който превозните
средства пресичат радарния лъч (ъгъла на въздействие), освен в случаите, когато е предназначен
за работа с практически успореден на направлението на трафика радарен лъч (ъгъл на пресичане
под 10°)."
"Чл. 752. За радарните скоростомери, регистриращи резултатите от измерване, регистрацията
трябва да съдържа:
Наредбата
Противоречието с наредбата е видимо и то по 2 точки - наличието на 2 коли и ъгълът на въздействие, който е видимо по-голям от 10 градуса. За второто може и да имат имат документ, да не говорим че задната кола изглежда точно на под 10 градуса :-) - не знам, въпросът е как ще го тълкува съдията.
Touring & windsurf club
Точно на това място ограничението е 60 км/ч със сигурност.
Ако не знаеш, че има камера е почти сигурно, че ще минеш с 60-70 най-малко - самата зона предразполага.
Ако не знаеш, че има камера е почти сигурно, че ще минеш с 60-70 най-малко - самата зона предразполага.
virtue and tranquillity
- kinetism
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: е91 320d, e46 325i
- Мечтае да кара: M3 E92
vladye написа:Точно на това място ограничението е 60 км/ч със сигурност.
Ограничението е 50 за съжаление. И на самата снимка го има
Georgieff написа:Не знам за останалите, но аз на снимката виждам 2 коли. Едната й се вижда номера, другата не.
под 10°)."
трябва да съдържа:
Наредбата
Ами това за двете коли не се бях замислил, но за съжалени за да се оспорва в съда, не можеш сам, а трябва адвокат, което е значително над глобата ми от 70 лв.
Иначе няма записан ъгъл в снимката, има само фокусно разстояние, което е 23м, и което не мога да определя дали тези метри се падат върху мен или върху задната кола.
- Rosendo
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46 330Ci M2 PACK CABRIO
Georgieff написа:Не знам за останалите, но аз на снимката виждам 2 коли. Едната й се вижда номера, другата не.
Онзи ден на един познат му дойде подобна честитка от КАТ. Когато погледнахме снимката ни направи впечатление че има два автомобила, на моя познат и друг който го задминава и му се вижда само част от задницата. Разбира се дадохме му съвет да ходи да си търси правата.....
По късно разбрахме от вътрешен човек в КАТ че практиката била ...........
да се изпращат глоби на всяка кола от снимката

kinetism написа:Ограничението е 50 за съжаление. И на самата снимка го има
Само да вметна, че 50 е ограничението в посока Монтана - Видин. В обраната посока, т.е. на влизане в Монтана, точно преди камерата има табела RADAR и знак за ограничение на скоростта 60 км/ч.... По принцип знам, че тая камера снима и в двете посоки.... Казвам това за знака с абсолютна сигурност, защото преди месец минавах от там и камерата ме щракна в посока Видин, просто съвсем изключих и забравих, че там има камера и се усетих, чак когато срещу мен светна светкавица. После на връщане изрично гледах за знаци и нямаше друг, освен тоя за ограничение 60км/ч....
Днес като минах посока Видин - Монтана, видях табела за ограничение 60 км/ч и това се замислих - всеки път като минавам от тук се чудя - сега 50 или 60 беше ограничението. Както казва колегата по-горе - две различни табели, или пък има табела 60 и после втора 50?
virtue and tranquillity
vladye написа:или пък има табела 60 и после втора 50?
Когато минах от там, това беше в края на септември, 2ра табела със сигурност нямаше. Става дума за влизане в Монтана, в посока от Видин. На фиша на колегата пише ограничение 50, което явно е и актуалното... Също така друго нещо се чудя, ако някой знае - точно тази камера се води във или извън пределите на града? Не помня да съм видял табела "Монтана" около камерата....
- daka1972
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW отново серия 3 бенз
- Мечтае да кара: волска каручка
- Детайли за колата: събира много и малко, според повода
мой колега има снимка от същото место в монтана ,слизаш по наклон и там на уширението в близост трябва да има и магазин и нещо като паркче, и него го закърпиха 100лв и в 14 дневен срок плати 70 лв.
Мен ме снима униформена колата в гр.Търговище на входа на кв.Въбел като се влиза от страната на Попово , нека модовете го вкарат в списъка с местата за снимане ------ ще ги съдя защото са еб..... и не знаят да работят с техниката си ,,, тънката сянка пред колата ми е табелата Начало на гр.Търговище
Мен ме снима униформена колата в гр.Търговище на входа на кв.Въбел като се влиза от страната на Попово , нека модовете го вкарат в списъка с местата за снимане ------ ще ги съдя защото са еб..... и не знаят да работят с техниката си ,,, тънката сянка пред колата ми е табелата Начало на гр.Търговище

- doncheff
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2008 X5 30d
- Мечтае да кара: M-power
Честито, днес и аз получих на рожденния си ден картичка със служебната кола и за капак ми спряха БМВ-то от движение, заради затъмнени предни стъкла...
Sent from my iPhone 4S using Tapatalk
Sent from my iPhone 4S using Tapatalk
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
doncheff написа: и за капак ми спряха БМВ-то от движение, заради затъмнени предни стъкла...
не знам само защо се жалваш...
хайде за камерите иди-дойди, че има абсурдни ограничения, ама това

Последна промяна vicho на 13 Дек 2012, 19:21, променена общо 1 път
You said: "Time will change!" What if it changes you?
- BMWdrivers
- младши ентусиаст
-
- Кара: M52B20, M57D30
- Мечтае да кара: MKA
- Детайли за колата: ниска и бърза
и аз имам две честитки от същата камера в монтана и то в едната посока и после и в другата в един и същи ден с една и съща скорост и в двете посоки 81км/ч , тази камера е абсолютен рекет аман вече от тази негодна държава халал да са им тези пари.. 

- Georgieff
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е91 325i N53
ros1977 написа:Georgieff написа:Не знам за останалите, но аз на снимката виждам 2 коли. Едната й се вижда номера, другата не.
Онзи ден на един познат му дойде подобна честитка от КАТ. Когато погледнахме снимката ни направи впечатление че има два автомобила, на моя познат и друг който го задминава и му се вижда само част от задницата. Разбира се дадохме му съвет да ходи да си търси правата.....
По късно разбрахме от вътрешен човек в КАТ че практиката била ...........
да се изпращат глоби на всяка кола от снимката
Това със сигурност противоречи на цитираната от мен наредба, а и на поне 1 закон (не съм юрист). Виновен не може да бъде който и да е от двамата (типично полицейска работа - единият е карал бързо - разберете се помежду си кой да глобим

В Европейските държави ако на снимката има друга кола снимка не се изпраща на никого.
Решението си е ваше.
Touring & windsurf club
- Rosendo
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46 330Ci M2 PACK CABRIO
Точно това имах в предвид, неофициалната “тактика“ на КАТ е да прати глоби и на двамата водачи и ако и двамата платят добре дошло
Иначе ясно, не се наложи и да търсим адвокат, в момента в който поискахме да пишем възражение по съответният ред глобата някакси магически падна. Обяснението беше че са се объркали и това е скоростта на другият автомобил

Иначе ясно, не се наложи и да търсим адвокат, в момента в който поискахме да пишем възражение по съответният ред глобата някакси магически падна. Обяснението беше че са се объркали и това е скоростта на другият автомобил

- dudeto_sy
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: возят ме
- Мечтае да кара: космически кораб, ама надали...
ros1977 написа:Точно това имах в предвид, неофициалната “тактика“ на КАТ е да прати глоби и на двамата водачи и ако и двамата платят добре дошло![]()
Това с изпращането на "ЧЕСТИТКИ" и на двамата е напълно незаконно и е записано в една от разпоредбите. Според мен трябва да си търсите правата. Изпрати ми моля те тази честитка сканирано и ти гарантирам, че ще падне, лично ще я занеса на комисар Антонов. На мен ми прави впечатление, че в последно време често започнаха да бъркат ЕГН с ЕИК, т.е. налагат глоба на физическо лице, а не на юридическо... Това са неща, които КАТ са объркали и е редно да си търсим правата в такива случаи. Нещо повече в действителност някой от камерите са с намалени стойности на гратисната скорост, което е странно и лично на мен ми говори, че местните структури на КАт са проявявали творчество.
32 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3