Данък суета
Модератор: Общи модератори
- ~Мишо~
- старши ентусиаст
-
- Кара: видимо доволен
- Мечтае да кара: само за удоволствие...
- Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко
Re: Данък суета
ogata написа:...Не е нормално да се кланяме на некви 15 годишни кошери дето хората са забравили, че са ги правили...

- Вот такая жизнь, эх, несправедливая!... Я вам обещаю, проживу её красиво я!
Чукане в рейката - отстраняване
Семерина на коляновия вал (предна) - подмяна
Отстраняване теч на масло от филтърната кутия + смяна лагери на генератор
Стартер М43 малко снимки как излиза на светло...
Резервоар и бензиномери - общо устройство
Чукане в рейката - отстраняване
Семерина на коляновия вал (предна) - подмяна
Отстраняване теч на масло от филтърната кутия + смяна лагери на генератор
Стартер М43 малко снимки как излиза на светло...
Резервоар и бензиномери - общо устройство
- da6ip
- старши ентусиаст
-
- Кара: баничарка с компресор
Много готина тема. суетата, пиър прешъра, робуването на марки, впечатляването на околните със една или друга скъпа вещ, сляпото копиране на "трендове" и падането в капана на рекламите са навсякъде от нас. На пръв поглед изглежда (и според мен е) глупаво. Но..
Това е напреднало до такава степен, че всичко това е част от бизнеса и живота. В един момент ако не играеш по тези правила, няма да си добър и в бизнеса (продаването), и ще изпаднеш назад в надпреварата за "успех". Освен това, ако като потребител не "гъзарееш" също оставаш назад като някакъв странен тип с овехтял външен вид.
Има и нещо друго: Амбицията човек да има повече и по-скъпи неща и да го демонстрира донякъде движи икономическия живот в целия свят. Иновациите се измислят от фирми искащи да продават повече и се купуват първи от слепите жертви на рекламата и на емоцията.
Ако БМВ или Епъл не бяха смели да пуснат доста противоречиви на вид модели, и консуматорите не бяха достатъчно лекомислени да изсипят една торба пари за тези неща, щеше ли да ги има днес?
Ако някой гъзар който иска да кара Бугати и да има мегакичозна вила и яхта не ги иска тези неща, то той не би развил бизнеса който дава работа примерно на 50-100 човека. Т.е. човекът сигурно е комплексиран и в нечии очи да е смешен, но резултатът от това което прави е позитивен за обществото.
Разбира се има и много обратни случаи - разбити животи, фалирали бизнеси, недовършени бетонни скелети, влошени лични отношения, дори самоубийства (в някои държави) заради прекомерно задлъжняване и поемане на прекомерен риск в следствие на мания за успех и демонстриране на лукс...
Аз съм против сляпо-суетното консуматорското поведение в 90% от живота си, но от друга страна светът нямаше да е същия без това поведение... Спомнете си само за социализма
Давайте още мнения
Това е напреднало до такава степен, че всичко това е част от бизнеса и живота. В един момент ако не играеш по тези правила, няма да си добър и в бизнеса (продаването), и ще изпаднеш назад в надпреварата за "успех". Освен това, ако като потребител не "гъзарееш" също оставаш назад като някакъв странен тип с овехтял външен вид.
Има и нещо друго: Амбицията човек да има повече и по-скъпи неща и да го демонстрира донякъде движи икономическия живот в целия свят. Иновациите се измислят от фирми искащи да продават повече и се купуват първи от слепите жертви на рекламата и на емоцията.
Ако БМВ или Епъл не бяха смели да пуснат доста противоречиви на вид модели, и консуматорите не бяха достатъчно лекомислени да изсипят една торба пари за тези неща, щеше ли да ги има днес?
Ако някой гъзар който иска да кара Бугати и да има мегакичозна вила и яхта не ги иска тези неща, то той не би развил бизнеса който дава работа примерно на 50-100 човека. Т.е. човекът сигурно е комплексиран и в нечии очи да е смешен, но резултатът от това което прави е позитивен за обществото.
Разбира се има и много обратни случаи - разбити животи, фалирали бизнеси, недовършени бетонни скелети, влошени лични отношения, дори самоубийства (в някои държави) заради прекомерно задлъжняване и поемане на прекомерен риск в следствие на мания за успех и демонстриране на лукс...
Аз съм против сляпо-суетното консуматорското поведение в 90% от живота си, но от друга страна светът нямаше да е същия без това поведение... Спомнете си само за социализма

Давайте още мнения

Space, pace and grace. www.more-to-come.com
- dan-dam
- ентусиаст
-
- Кара: 03'Е53 М62TUB44
- Мечтае да кара: Е34 540/6 touring
- Детайли за колата: Петица с много седмици
Докато у нас посрещаме по дрехите и изпращаме по ланците ще е така. Просто някои хора са решили, че могат да си купят положение, а други са доста заети да им го подсигурят, като им се навеждат.
Ама народа намъчен. Щот трябва да отдели половин заплата за едни хубави маратонки (с уговорката, че макар и маркови тука се пращат най-големите боклуци) или читав парфюм, 3 заплати за телефон и т.н и т.н. И как да не се фука после след тва геройство.
Абе общо взето си мисля, че народа не е лош, ама живота така го е смачкал.
Ама народа намъчен. Щот трябва да отдели половин заплата за едни хубави маратонки (с уговорката, че макар и маркови тука се пращат най-големите боклуци) или читав парфюм, 3 заплати за телефон и т.н и т.н. И как да не се фука после след тва геройство.
Суетата, алчността, едно друго хубаво нещо (
) и още няколко такива порока (общо 7 май бяха) - са едни от най-кофтите забранени неща на този свят... и затова са най-сладки
Винаги ги е имало и винаги ще ги има докато свят светува - въпреки че всички знаят, че са лоши. А дотогава ще ги отричат основно 2 категории хора - тези, които ИСКРЕНО в душата си ги отричат и отбягват (като монасите в манастирите, а и част от монахините
), както и тези които копнеят за тях, обаче не могат да ги имат (напр. плюещите съмнително забогателите, които обаче нямат против да бяха и те забогатели по подобен начин
).
А чисто технически колегата най-добре го е обяснил:

А чисто технически колегата най-добре го е обяснил:

da6ip написа:всичко това е част от бизнеса и живота. В един момент ако не играеш по тези правила, няма да си добър и в бизнеса (продаването), и ще изпаднеш назад в надпреварата за "успех". Освен това, ако като потребител не "гъзарееш" също оставаш назад като някакъв странен тип с овехтял външен вид.
- P1tbuL
- младши ентусиаст
-
- Кара: Т-34
- Мечтае да кара: F1 race car!
- Детайли за колата: 1942; Length- 6.68 m; 76.2 mm (3.00 in) F-34 tank gun
daddy_ написа:Докато у нас посрещаме по дрехите и изпращаме по ланците ще е така. Просто някои хора са решили, че могат да си купят положение, а други са доста заети да им го подсигурят, като им се навеждат.
Ще ти кажа, колега, какво е станало и става с народа. Гладен е! Толкова е гладен, че не е вкусвал "вратна пържола" от години. Когато получи оферта за такава въпросна пържола, която може да вкуси в момента, не мисли за това, че може да се нахрани пълноценно и със салам. Проблема е обаче, че не мисли и колко ще му струва тази пържола, защото в тази наша прекрасна държава, търговците направо не познават стойността на парите. Това е проблема... народа е гладен! Вещи, коли, пари, телефони, не знам си какво... всичко това е просто материал изработен от дедите ни, наложен като стандарт и мерило за качеството на живота. Хората не гледат отвът материалното, защото глада е по- силен от тока!
- da6ip
- старши ентусиаст
-
P1tbuL написа:Ще ти кажа, колега, какво е станало и става с народа. Гладен е! Толкова е гладен, че не е вкусвал "вратна пържола" от години. Когато получи оферта за такава въпросна пържола, която може да вкуси в момента, не мисли за това, че може да се нахрани пълноценно и със салам. Проблема е обаче, че не мисли и колко ще му струва тази пържола, защото в тази наша прекрасна държава, търговците направо не познават стойността на парите. Това е проблема... народа е гладен! Вещи, коли, пари, телефони, не знам си какво... всичко това е просто материал изработен от дедите ни, наложен като стандарт и мерило за качеството на живота. Хората не гледат отвът материалното, защото глада е по- силен от тока!
Искаш да кажеш че ако всеки получава по 5000 Евро заплата, ще спре да се стреми към скъпи неща и няма да му пука за гъзарията?
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Да, защото всички ще имат възможност за всичко и няма да е нещо яко да си ходиш с айфона в ръка..
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- P1tbuL
- младши ентусиаст
-
da6ip написа:P1tbuL написа:Ще ти кажа, колега, какво е станало и става с народа. Гладен е! Толкова е гладен, че не е вкусвал "вратна пържола" от години. Когато получи оферта за такава въпросна пържола, която може да вкуси в момента, не мисли за това, че може да се нахрани пълноценно и със салам. Проблема е обаче, че не мисли и колко ще му струва тази пържола, защото в тази наша прекрасна държава, търговците направо не познават стойността на парите. Това е проблема... народа е гладен! Вещи, коли, пари, телефони, не знам си какво... всичко това е просто материал изработен от дедите ни, наложен като стандарт и мерило за качеството на живота. Хората не гледат отвът материалното, защото глада е по- силен от тока!
Искаш да кажеш че ако всеки получава по 5000 Евро заплата, ще спре да се стреми към скъпи неща и няма да му пука за гъзарията?
Искам да кажа, че в предложения от теб случай, всеки ще може да си позволи така желаните от него неща и масовката ще спре да парадира с притежаването им.

Според мен има пряка зависимост между интелектуалното ниво на човек и неговата консуматорска настройка. Колкото един човек е по-ограничен, необразован, толкова по-лесно скача с двата крака към всичко ново, цветно, интересно, модно и т.н. Като съм чел разни биографии и интервюта със световно известни богати хора, винаги ми е правило впечатление, че всеки от тях има някаква определена страст, която за мнозина ще се стори дори странна, т.е. тия хора много добре знаят какво искат и как да го постигнат, знаят защо точно искат дадено нещо, знаят какво ще ги удовлетвори и как да извлекат 100% от нещо, което на пръв поглед не крие никакъв потенциал. Този тип хора са се изградили като личности и са уникални сами по себе си. На другия полюс са хората, които разсъждават по точно обратния начин - рядко се задълбочават, крайно импулсивни са, имат голямо самочувствие и почти винаги без никакво покритие..За мен тия хора плащат най-скъпо данък суета, но дори не го осъзнават. Явно, че истината е по средата някъде, но си мисля, че един интелигентен човек със самочувствие, не трябва да е на първо място консуматор...А конкретно в България почти всичко (за съжаление) е породено от комплекси - от идиотията по пътищата, до меренето на п*шки с последния модел телефон/кола. Явно това е период от развитието, през който трябва да се мине...Дано да свърши по-скоро тоя период 

- da6ip
- старши ентусиаст
-
Aз мисля че тогава ще се случат 2 неща:
1) Същите хора ще почнат да се надпреварват и да парадират с неща които струват не хиляда, а 20 хиляди лева.
2) Винаги ще има по-богати и по-бедни, чисто финансово. И винаги тези които са по-бедни финансово ще подражават на богатите, искайки да имат същите или подобни вещи.
Въпрос на манталитет и ценностна система е, а не на доходи. Поне в останалия свят е така. И в богатите държави има прослойки които имат точно същото поведение като това което наблюдаваме тук.
Българинът и сега е доста по-богат от преди 10 или 15 или 20 години, но манталитетът си остава същия.
1) Същите хора ще почнат да се надпреварват и да парадират с неща които струват не хиляда, а 20 хиляди лева.
2) Винаги ще има по-богати и по-бедни, чисто финансово. И винаги тези които са по-бедни финансово ще подражават на богатите, искайки да имат същите или подобни вещи.
Въпрос на манталитет и ценностна система е, а не на доходи. Поне в останалия свят е така. И в богатите държави има прослойки които имат точно същото поведение като това което наблюдаваме тук.
Българинът и сега е доста по-богат от преди 10 или 15 или 20 години, но манталитетът си остава същия.
- da6ip
- старши ентусиаст
-
+100, според мен личноmangini написа:Според мен има пряка зависимост между интелектуалното ниво на човек и неговата консуматорска настройка. Колкото един човек е по-ограничен, необразован, толкова по-лесно скача с двата крака към всичко ново, цветно, интересно, модно и т.н. Като съм чел разни биографии и интервюта със световно известни богати хора, винаги ми е правило впечатление, че всеки от тях има някаква определена страст, която за мнозина ще се стори дори странна, т.е. тия хора много добре знаят какво искат и как да го постигнат, знаят защо точно искат дадено нещо, знаят какво ще ги удовлетвори и как да извлекат 100% от нещо, което на пръв поглед не крие никакъв потенциал. Този тип хора са се изградили като личности и са уникални сами по себе си. На другия полюс са хората, които разсъждават по точно обратния начин - рядко се задълбочават, крайно импулсивни са, имат голямо самочувствие и почти винаги без никакво покритие..За мен тия хора плащат най-скъпо данък суета, но дори не го осъзнават. Явно, че истината е по средата някъде, но си мисля, че един интелигентен човек със самочувствие, не трябва да е на първо място консуматор...А конкретно в България почти всичко (за съжаление) е породено от комплекси - от идиотията по пътищата, до меренето на п*шки с последния модел телефон/кола. Явно това е период от развитието, през който трябва да се мине...Дано да свърши по-скоро тоя период

- P1tbuL
- младши ентусиаст
-
da6ip написа:Aз мисля че тогава ще се случат 2 неща:
Може и да си прав... дано не се наложи да разберем

Аз говорех масово за средностатистическия човек. Че има прослойки е вярно. И че при тях това парадиране е ясно изразено също, но както ти спомена това е в следствие на техния манталитет. Аз говорех по- скоро за хората като теб и мен. Хората които нямат 3000 джобни или дори не са го виждали това число в паричен вариант.

- da6ip
- старши ентусиаст
-
За едно си прав - когато разходите на хората за сметки/храна/дрехи паднат до примерно 30% от доходите им, ще чувстват известна финансова свобода в ежедневието си и отношението им към гъзарията като цяло ще се промени. Дано се случи това и да го видим с очите си.
- jordanpar
-
-
- Кара: автомобил
- Мечтае да кара: два автомобила
- Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми
самия факт че темата се обърна на парични и безпарични е показателна за мисленето на българина като цяло.
Според българското мислене бедния парадиращ с нещо материално е комплексар,а богатият е сноб или тузар.А всъщност и двамата са едно и също
Само един от по-горе писалите обърна внимание,че проблема е психологически,а не в имането или нямането на пари.
Или както беше оня виц бедния хомосексуалист е педер@ст и може да му се подиграваме а богатия е гей и просто е екстравагантен.
Така че докато имам ще си купувам каквото ми скимне и когато ми скимне,като дойде период пак да нямам ще лежа на старите придобивки.
Мислете как да имате,а не как да завиждате на тези които имат
Според българското мислене бедния парадиращ с нещо материално е комплексар,а богатият е сноб или тузар.А всъщност и двамата са едно и също

Само един от по-горе писалите обърна внимание,че проблема е психологически,а не в имането или нямането на пари.
Или както беше оня виц бедния хомосексуалист е педер@ст и може да му се подиграваме а богатия е гей и просто е екстравагантен.
Така че докато имам ще си купувам каквото ми скимне и когато ми скимне,като дойде период пак да нямам ще лежа на старите придобивки.
Мислете как да имате,а не как да завиждате на тези които имат

- Димитър Димитров
- младши ентусиаст
-
- Кара: внимателно.
- Мечтае да кара: сАмоЛеТ
Ако сега в този момент разполагах с 20000лв. за кола веднага бих си купил е36 М3 ЕVO купе, без изобщо да ми дреме кои какво ще каже дали ще е 15 годишен кошер или от БМВ са забравили че са произвеждали такъв модел
и дали съм луд и за тези пари може да се купи 3-ка от новите.
п.п не знам дали съм точно по тема, понеже се поразводни но аз да си кажа

п.п не знам дали съм точно по тема, понеже се поразводни но аз да си кажа