България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
148
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
116
36%

Общо гласове : 318
младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Simson S51
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от drifty » 22 Юни 2026, 17:41

Онзи ден пътувахме за един поход и аз бях возещ се. Падна ми се познат шафьор с 39ка, на отиване долу горе окей. На връщане обаче седнах да карам, че той много изморен - за пръв път от години ме беше страх да карам с повече от 70!!!
- Фарове - газени лампи, все едно ги няма - БУКВАЛНО! Никога до сега не бях карал кола с толкова лоши фарове. Като идваше кола отсреща виждах само единствено маркировката, ако и нея я нямаше - не знам. Той ми вика, че бил свикнал така. :banghead: . Докато се возих му викам мини поне на дълги, да видим малко от малко - не обичал да кара на дълги, та след всяко разминаване го подсещах да ги пусне.
- Спирачки - натискаш педала и всичко е окей за малко, после педала става твърд на кокал - все едно караш волга, тъпчеш педала с все сила, барем спреш.
- Цялото купе вибрира при ускорение. Докато се возих си мислех, че е крива джанта или паднал баланс, но на едно добре осветено място качих до около 90км/ч и понеже беше по-надолу, пуснах газта и вибрации няма, та предполагам са от кардан/скорости.

Тактично го помолих да седна да шофирам, защото и той караше много страно с едни "резки маневри", ускорение, спирачки.

Иначе паралели, м-пакет, ау. Другите дребни проблеми даже няма смисъл и да ги споменавам.
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Мнение от Top Gun Maverick » 22 Юни 2026, 22:52

steeN написа:
vicho написа:за последните 35 години нищо не е мръднало САНТИМЕТЪР

Забравил си какво беше просто... и пътищата и шофьорите.

Поддържам, бяхме дивия запад, сега сме на светлинни години. Обаче...защо продължават смъртните случаи? ОГРОМНИ вече глоби спрямо заплатите, камери във всеки храст...и пак и пак:
https://frognews.bg/novini/sred-parvite ... 06-22.html
100 млн. приходи на година САМО от камерите за скорост!!! 4 млн. за ремонт на сградата на МВР в Силистра. Това да не е някой небостъргач?
420+ млн. неусвоени стоят във фонда за пътна безопасност и инфлацията ги яде. Нямат идея освен камери, коли и облекло някоя друго да купуват.
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 22 Юни 2026, 23:22

Top Gun Maverick написа:420+ млн. неусвоени стоят във фонда за пътна безопасност и инфлацията ги яде. Нямат идея освен камери, коли и облекло някоя друго да купуват.

От наличния ресурс са използвани около 125 млн. лева, като едва част от тях са вложени в дейности с пряко значение за пътната сигурност – закупуване на камери, системи за контрол на скоростта и устройства за установяване на употреба на алкохол и наркотици.

Изброените в цитата неща дали са с цел повишаване на пътната сигурност или с цел повишаване на приходите във фонда ?
Риторичен въпрос :mhihi:
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на късмет и надежди...
Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
Детайли за колата: seats and a steering wheel....

Мнение от nickstorm » 22 Юни 2026, 23:41

Тази седмица станах свидетел как две потки на по 20 години не спряха на чакащи на пешеходна пътека хора с бебешки колички. При това едната пешеходна беше "спящ полицай", имаше си видимост, двете коври караха някакви 10 годишни лъснати бангии.. Ся, вярно че бях с колелото и на пешеходни избягвам да слизам (навик от Немачко), ама аз и не искам да ми спират на мен, а се напасвам според трафика. Пък днес един батал ми сече пътя да завие наляво, белким да не й се наложи да спре (движих се по път с предимство), та положението си е йевало мамата отвсякъде....
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи :mhihi:

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 23 Юни 2026, 0:20

Top Gun Maverick написа:
steeN написа:
vicho написа:за последните 35 години нищо не е мръднало САНТИМЕТЪР

Забравил си какво беше просто... и пътищата и шофьорите.

Поддържам, бяхме дивия запад, сега сме на светлинни години. .....

Предполагам, че имате предвид 90-те години, щото ако сравнявате с годините преди 1989 .... жестоко грешите. Имал съм шанса да карам малко преди това, включително и в София, и тая помия сега няма нищо общо, а и тогава си имаше движение в София. Колите и книжките бяха по-трудни, спомням си, че баща ми имаше колега, който беше нормален човек, но се явява 7 пъти на изпит, сега куцо, кьораво и сакато взима книжка най-много от втория път.
И пак да кажа, бройката на циганите, които виждам зад волана не отговарят на тези, които са в учебни коли.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 23 Юни 2026, 0:41

Е колко по-добре да е било преди 89г, освен че колите наистина бяха много по-малко... София имаше много по-малко население.

Ето дори само за няколко минути в учебен филм на Второ Главно - масово отнемане на предимство, неспиране (почти сгазване на пешеходци на пътека), неправилно спиране, говорене по телефона... сякаш е напълно нормално :mhihi: https://youtu.be/eFztBq6qLgI?t=923
enigma
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ

Предишна

Назад към Извън Темата