Смяна на табло "High IKE" и монтаж на навигация
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 530D
Re: Смяна на табло "High IKE" и монтаж на навигация
Аз четох доста от вчера, колеги пишат че когато колата е с мк3 или мк4 може да е само вързан за абс-а и не е нужно да се връзва този спийд сигнал. И двете вършат едно и също, измерват дали се движи автомобила. Чакам някой да потвърди че аз така или иначе ще монтирам в събота, дотогава си правя подготовка на всичко. Ще опитам да направя и снимки и описание на монтажа. А иначе в този пдф който имам пише изрично че е за коли до 09.2000 г. Ти да нямаш някой по нов? 

- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
Здравейте колеги!
Монтирах си навигацията с навигационен компютър МК4. Започнах да правя ретрофит но стига до някъде и до там. Прилагам две снимки.
Въпроса ми е къде е проблема? Дали програмата ми е с по стари файлове един вид, както датен файловете трябва да се обновяват. Или проблема е че съм сложил МК4 и то с най нов софтуер. Имам спомен да съм чел някъде че директно не може да се прави ретрофит за МК4 ако е нямала колата никакъв. Дали трябва да търся по стар модул и да кодирам?
Мерси!
Монтирах си навигацията с навигационен компютър МК4. Започнах да правя ретрофит но стига до някъде и до там. Прилагам две снимки.
Въпроса ми е къде е проблема? Дали програмата ми е с по стари файлове един вид, както датен файловете трябва да се обновяват. Или проблема е че съм сложил МК4 и то с най нов софтуер. Имам спомен да съм чел някъде че директно не може да се прави ретрофит за МК4 ако е нямала колата никакъв. Дали трябва да търся по стар модул и да кодирам?
Мерси!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

С кой дис правиш ретрофита?
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
Мисля 44.
п.п. в.55 е. Интересното е че май всичко си работи и без кодиране, борд компютър, навигацията, музиката. Даже като правя диагностика с дис-а си намира навигационния компютър и монитора като вградени модули.
п.п. в.55 е. Интересното е че май всичко си работи и без кодиране, борд компютър, навигацията, музиката. Даже като правя диагностика с дис-а си намира навигационния компютър и монитора като вградени модули.

- ares2
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е30Е36Е39E34<---E63E65
това не е задължително за да работи системата..
моята МК4 беше с данни на друга кола цяла зима пък нищо не се е отразило зле на работата
ИКЕ е добре да го синхронизираш с ЕВС в посока ИВС => ИКЕ!
там ще запаметиш един файл с данни за твоето купе
останалото са дребни настроики като километри и ВИН
моята кола е фул с електронйка и до сега не съм видял някои модул да не иска да работи заради липсата на ретрофит
добре е .. но те са измислени така, че ще се наредят на дървото по важност и приоритет сами в сигналите си.
ИКЕ и ЛЦМ най вече.. но това е станало автоматично..
моята МК4 беше с данни на друга кола цяла зима пък нищо не се е отразило зле на работата
ИКЕ е добре да го синхронизираш с ЕВС в посока ИВС => ИКЕ!

останалото са дребни настроики като километри и ВИН
моята кола е фул с електронйка и до сега не съм видял някои модул да не иска да работи заради липсата на ретрофит
добре е .. но те са измислени така, че ще се наредят на дървото по важност и приоритет сами в сигналите си.
ИКЕ и ЛЦМ най вече.. но това е станало автоматично..
- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
Ике-то ми работи перфектно, но виж не съм пробвал с нцс да добавя ръчно екстрата навигация. А вина и км ще ги сменя със скенера.
п.п. Нещо не мога да намеря начин как да премахна SA670 /радиото/ за да добавя SA609 /навигацията/. Като ми излиза менюто за добавяне на кода, не ми излиза листа с кодовете, не ми зарежда и екстрите на шасито. Нещо май нцс-а ми не е както трябва. Иначе си кодирам с него, но сега експерт мода не кодира правилно май. Дали трябва да правя някакви настройки в него, някой има ли идея?
п.п. Нещо не мога да намеря начин как да премахна SA670 /радиото/ за да добавя SA609 /навигацията/. Като ми излиза менюто за добавяне на кода, не ми излиза листа с кодовете, не ми зарежда и екстрите на шасито. Нещо май нцс-а ми не е както трябва. Иначе си кодирам с него, но сега експерт мода не кодира правилно май. Дали трябва да правя някакви настройки в него, някой има ли идея?

- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
Монтажа на навигацията ми отне около 7 часа разглобяване и сглобяване. Но аз си подготвях повечето неща и кабели предварително, изчетох всичко за монтажа и като почнах знаех всичко какво и как да направя.
Работата за мен беше много приятна, разглобяването и сглобяването на БМВ е като пъзел, всяко нещо си има място и пасва идеално.
Кабелите. Аз си взех к-т кабели за HI-FI, не дсп, 10 говорителя без басовете но звука ме устройва. Важно е ако може да вземете кабелите от някой който ги е свалил без да реже нищо, после при поставянето е много лесно, всяко нещо си има мястото.
Стойките в багажника. Махнах тази която имах за чейнджъра, тази която е за нави е различна. Наредих новите предварително, предишните дни.
Маха се и кората отзад, добавя се антената на гпс-а, както и се включват новите кабели за антените.
Работата за мен беше много приятна, разглобяването и сглобяването на БМВ е като пъзел, всяко нещо си има място и пасва идеално.
Кабелите. Аз си взех к-т кабели за HI-FI, не дсп, 10 говорителя без басовете но звука ме устройва. Важно е ако може да вземете кабелите от някой който ги е свалил без да реже нищо, после при поставянето е много лесно, всяко нещо си има мястото.
Стойките в багажника. Махнах тази която имах за чейнджъра, тази която е за нави е различна. Наредих новите предварително, предишните дни.
Маха се и кората отзад, добавя се антената на гпс-а, както и се включват новите кабели за антените.

- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
Разглобява се всичко, махат се седалките, задния мокет /предния само се повдига от страни за да се сменят кабелите към говорителите а и снопа към монитора. Аз лично махнах старите кабели за радио и сложих на тяхно място новите, стана оригинално. Маха се и долната част на таблото, общо взето всичко се маха за да може да се работи.
След като се сложи кабела към монитора, към колоните, антените, се започва сглобяването. Всичко по обратния ред. Накрая всичко е готово
Остана ми само рамката да сложа, но я намам за момента.
п.п. При мк4 не е задължително да се върже дори и абс модула, при мен по описанието в пдф трябваше да добавя жълт/червен кабел, но зад жабката при конекторите въобще не го открих и не го вързах, вързах само ЛСМ модула както е описано в пдф-а. Чудя се само дали да вържа кабела за абс модула от отзад направо при модула, тъй като при конекторите такъв кабел нямам. Но както казах дори и без него, навигацията си работи отлично.
п.п.2. Кодирах си колата, смених ръчно зцс-а на евс и ике. Имах чувството че нещо не беше както трябва, датата ми се губеше, не ми изчисляваше оставащи км, не показваше борд компютъра както трябва. Пък и само ме глождеше мисълта че не е както трябва
След като се сложи кабела към монитора, към колоните, антените, се започва сглобяването. Всичко по обратния ред. Накрая всичко е готово

Остана ми само рамката да сложа, но я намам за момента.
п.п. При мк4 не е задължително да се върже дори и абс модула, при мен по описанието в пдф трябваше да добавя жълт/червен кабел, но зад жабката при конекторите въобще не го открих и не го вързах, вързах само ЛСМ модула както е описано в пдф-а. Чудя се само дали да вържа кабела за абс модула от отзад направо при модула, тъй като при конекторите такъв кабел нямам. Но както казах дори и без него, навигацията си работи отлично.
п.п.2. Кодирах си колата, смених ръчно зцс-а на евс и ике. Имах чувството че нещо не беше както трябва, датата ми се губеше, не ми изчисляваше оставащи км, не показваше борд компютъра както трябва. Пък и само ме глождеше мисълта че не е както трябва

- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
Колеги, когато не е включен тв тунера, както е при мен тъй като още го нямам, трябва ли и двата кабела с бяла и синя букса да се включат в МК-то? Първоначално си бях включил синята и червената които са си за мк-то а другите две си оставих за тв тунера. Но така не излизаше картина. Изключих синята от мк и на нейно място включих синята от тв тунера и картината си дойде. Но имам проблем с гласа на навито, не го чувам. Когато трябва да навигира се усеща как намаля музиката но глас не се чува. Та си мисля дали не трябва в мк-то да включа и бялата букса на мястото на червената? Дано сте ме разбрали.
Или да направя въпроса по разбираем, когато няма тунер,в мк-то ли трябва да отиват и двата му кабела или само синята букса?
Или да направя въпроса по разбираем, когато няма тунер,в мк-то ли трябва да отиват и двата му кабела или само синята букса?

- ares2
- старши ентусиаст
-
трябва да проследиш на схемата кое къде отива за звука от към МК към радиото.. по спомени с този байпас вариант за тв модула взука минаваше някъде по интересен начин и е малко объркващо. и аз нямах преди така звук но сега доиде
- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
Значи като сложа тв тунера ще дойде и звука? Че иначе и да го проследя не ми се развалят кабеляците, те си са за тунер оригинално. Въпроса ми беше дали тази бялата и тя трябва да отиде при мк-то както синя отива там. Ама ме е страх да я бодна без да съм сигурен че да не прецакам нещо. А ти само синята букса ли си включвал като си махал тунера?
п.п. Мда, сега намерих една тема в гугъла, май докато не вържа тунер или не резместя пинове няма да си дойде звука. Ще трябва да поръчам тунера по скоро. Тъкмо и камера ще вържа.
п.п. Мда, сега намерих една тема в гугъла, май докато не вържа тунер или не резместя пинове няма да си дойде звука. Ще трябва да поръчам тунера по скоро. Тъкмо и камера ще вържа.

- ares2
- старши ентусиаст
-
ти няма да може да я боднеш и да искаш. тя има една пречка за да не взлезе в нито един друг цвят 18 пинова (черна, виолетова, синя)
през бялата са комбинирани видео сигналите при наличие на МК и на ТВ.. не си намирам схемата, но това със звука на навигацията е малко оплетено..
кабела е жълт/червен и жълт/кафяв, но на някои по нови коли съм виждал и само жълт и после само кяфяв. намери пиновете на радиото БМ54 от малките секции долу .. по спомен бяха пин 5 и пин 11 на едната от тях сексия С .. но не помня добре.. те трябва да отиват на МК то
най-добре си сложи тунера.. дори и аналогов .. той няма да ти промени визията.. когато МК е там то предава
при конфигурация МК -- монитор, синията букса от към монитора отива директно на МК лилавата(при МК4 и 3) тя е само за сигнали от ляво и дясно колело + онова от ЛЦМ за задна скорост) другото на лилавата е от старите инсталации и е към тримбъла. заради магнитния сензор и антената която минаваше през тримбъл преди. ако ги няма тях както е на МК4 на лилавата има 3 кабела..
когато има вплетена инсталацията за ТВ е малко по сложно.. тогава синята букса от към монитора отива на синята букса на ТВ модула.. бялата си е до нея, а лилава и синя от към другия край си остават за МК..
при мен тази част липсваше и съм я доизграждал.. не беше лесно, но стана и докато карах с МК2 си работеше всичко..
през бялата са комбинирани видео сигналите при наличие на МК и на ТВ.. не си намирам схемата, но това със звука на навигацията е малко оплетено..
кабела е жълт/червен и жълт/кафяв, но на някои по нови коли съм виждал и само жълт и после само кяфяв. намери пиновете на радиото БМ54 от малките секции долу .. по спомен бяха пин 5 и пин 11 на едната от тях сексия С .. но не помня добре.. те трябва да отиват на МК то
най-добре си сложи тунера.. дори и аналогов .. той няма да ти промени визията.. когато МК е там то предава
при конфигурация МК -- монитор, синията букса от към монитора отива директно на МК лилавата(при МК4 и 3) тя е само за сигнали от ляво и дясно колело + онова от ЛЦМ за задна скорост) другото на лилавата е от старите инсталации и е към тримбъла. заради магнитния сензор и антената която минаваше през тримбъл преди. ако ги няма тях както е на МК4 на лилавата има 3 кабела..
когато има вплетена инсталацията за ТВ е малко по сложно.. тогава синята букса от към монитора отива на синята букса на ТВ модула.. бялата си е до нея, а лилава и синя от към другия край си остават за МК..
при мен тази част липсваше и съм я доизграждал.. не беше лесно, но стана и докато карах с МК2 си работеше всичко..
- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
Благодаря за изчерпателната информация колега! Аз също си мисля че най добре да сложа тунера и да си е всичко както трябва.

- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Мале как си я разпилял тази кола. И аз разглобявах, ама не толкова. Иначе по принцип така се прави. Сега някой може да каже, че си инвестирал в морално и технически остаряла система и си си играл напразно. Аз лично те поздравявам.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
Бих си сложил някой китаец ама ще загубя най важното за мен - печката. А и ме кефи оригинала. Плюс това както казах и по горе, за мен е удоволствие да правя такива неща по колата си