Зимни гуми (има ли ЗАКОН за тях)
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
51 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4
- Giorceto
- Дружба Тийм
-
- Кара: 535xD
Re: Зимни гуми (ЗАКОН)
Караш ме да спирам пред КАТ да ги питам по коя директива са 4 мм, последната новиа е от 11.11.09 тва май е от вчера.. безмислено е да спорим, ти явно не си се разправял с полицай, както и да е ще се разбере дали е така или не.....
Докъдето и да си стигнал, продължавай напред...
Почивки в Турция Почивка в Алания| Почивка в Дидим| Доставка от Англия|
- vanci88
- ентусиаст
-
- Кара: 98 325 tds M пакет touring
- Мечтае да кара: M6
- Детайли за колата: Фабричен М пакет, индивидуал,телефон и много други екстри...
Teogop написа:Колега, айде стига с линкове от новините. Покажи ми къде в закона го пише? В линковете ти само общи приказки се говорят. Не видях никой глобен за под 4 мм грайфер, даже в някой новини е 6 мм. От това единствено следва, че само се тръби по новините, а никакви промени по законите.
http://lex.bg/bg/laws/ldoc/-13618687 - това е правилник, последно обновен юли 2009 г., а новините са ти от 2007 г.
Линкът към директивата е на официалния сайт на Европейския Съюз (надали там ще има стари документи), това, че е приета 89 г. не значи, че е невалидна. Просто не е променяна.
Не знам дали е законно да караш с гуми с грайфер 1,6 мм, но определено трябва да си пълен олигофрен да караш с 1,6 мм грайфер. Колега престани да ни цитираш Закона - от цитирания 1000 души годишно така умират!
- Teogop
- младши ентусиаст
-
- Кара: бързо
Колега, не карам с галоши, просто се дразня, че по новините само лъжат хората и също, че има хора, които се хващат и не познават закона и не си знаят правата. Също не мисля, че за сух асфалт има значение дали изобщо има грайфер. Във форумла 1 сликовете са напълно гладки. За сух асфалт е важно качеството на каучука, не шарката или грайфера. За останалите условия вече има значение.
Последна промяна Teogop на 13 Ное 2009, 0:08, променена общо 1 път
- vanci88
- ентусиаст
-
- Кара: 98 325 tds M пакет touring
- Мечтае да кара: M6
- Детайли за колата: Фабричен М пакет, индивидуал,телефон и много други екстри...
- i4koo
- ентусиаст
-
- Кара: BMW E39 520 M52
- Мечтае да кара: M5
Аз лично съм за здрави глоби ,писна ми от тарикати всякви ,кадето гледат да спестят пари за някое питие или дрешка
Ако си решил да се трепеш някаде няма лошо ,ама нали се замисляш че на пътя има и жени и деца ,и точно тези милиметри сруват човешки живот !
Ако си решил да се трепеш някаде няма лошо ,ама нали се замисляш че на пътя има и жени и деца ,и точно тези милиметри сруват човешки живот !
Нищо лично ,Просто бизнес !
- bera
- младши ентусиаст
-
- Кара: 525tds
Аз подкепям колегата Teogop не може да се казват неща ,които не са истина били те и за "добро". Относно тези 4мм за зимни гуми ,които се носят из публичното пространство,най-вероятно е някоя наредба, или допълнение/изменение на правилника за движение по пътищата ,която още не е обнародвана в държавен весник или не е гласувана още. Но аз лично смятам ,че е закона се движи в правилната посока, следващата стъпка е да забранят гумите 2ра употреба. Но нека първо да вдигнат заплатите минималната да стане 550лв и тогава. Иначе мога да кажа ,че със задължителните колани (сега вече и на задните седалки), по-високите глоби за превишена скорост и алкохол пътищата станаха по-сигурни...само да оправят и дупките и вече няма да има загинали заради гръмнала гума и излетял в дерето.
В щатите ако си пил зад волана отиваш в затвора, защото си потенциален убиец. Мисля ,че тук са доста меки със пияните шофьори.
В щатите ако си пил зад волана отиваш в затвора, защото си потенциален убиец. Мисля ,че тук са доста меки със пияните шофьори.
- harko77
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Мотопед :)
- Мечтае да кара: колело
- Детайли за колата: супер е
Аз исках да питам дали могат да ме глобят за зимни гуми че още съм с летни ( до 1-седмица чакам да ми докарат и зимни ) а и времето в пловдив позволява още да си с летни 
- NeoPrint
- бай печатар
-
- Кара: E34 525tds-A
- Мечтае да кара: Е38 728i
Темата не е дали и с какви гуми е по-сигурно зимата, а дали има закон гласуван и влязъл в сила за въпросните 4мм. и "зимни гуми". !!! Стига тъпи свободни разсъждения. До тук аз видях само поредните журналистически глупости и действащия закон, където пише 1,6мм! Точка.
Относно поведението на различните типове гуми в последните броеве на АутоБилд имаше достатъчно тестове и те са показателни. На който му е интересно да си ги прочете, а може да се подискутира въпроса в отделна тема.
Относно поведението на различните типове гуми в последните броеве на АутоБилд имаше достатъчно тестове и те са показателни. На който му е интересно да си ги прочете, а може да се подискутира въпроса в отделна тема.
- Giorceto
- Дружба Тийм
-
- Кара: 535xD
NeoPrint написа:....
Ама ти как ни се скара. Точка.
Ето ти закона в лекс.бг
Чл. 183 (4) (Нова - ДВ, бр. 85 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Наказва се с глоба 50 лв. водач, който:
1. неправилно преминава през пешеходна пътека;
2. неправилно преминава покрай спирка на превозни средства за обществен превоз на пътници или покрай спиращ или спрял автобус;
3. преминава при сигнал на светофара, който не разрешава преминаването;
4. управлява пътно превозно средство, което не е моторно, без необходимите светлоотразителни елементи;
5. управлява моторно превозно средство с износени или разкъсани гуми;
http://lex.bg/laws/ldoc/2134649345
Така, и като те спрат Тодоре в акта ще пише 50 лева глоба по член 183, ал.5, 50 лева без право на обжалване, а ти карай ако искаш и с 0.8 мм грайфер.
Докъдето и да си стигнал, продължавай напред...
- Teogop
- младши ентусиаст
-
- Кара: бързо
Аз се оттеглям от спора, всеки да си тълкува нещата както иска. 

- 520_i
- младши ентусиаст
-
- Кара: е39 525
Giorceto написа:NeoPrint написа:....
Ето ти закона в лекс.бгЧл. 183 (4) (Нова - ДВ, бр. 85 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Наказва се с глоба 50 лв. водач, който:
2. неправилно преминава покрай спирка на превозни средства за обществен превоз на пътници или покрай спиращ или спрял автобус;
4. управлява пътно превозно средство, което не е моторно, без необходимите светлоотразителни елементи;
Такаи като те спрат Тодоре в акта ще пише 50 лева глоба по член 183. ал. 5, 50 лева без право на обжалване, а ти карай ако искаш и с 0.8 мм грайфер.
За пръв път чувам акта да няма право на обжалване?!!?
Тодор е прав,не може да искат грайфер 4мм при положение,че по закон е 1,6.Друг е въпроса ако в акта ти пишат,че грайфера е бил 1мм.Тогава......
- NeoPrint
- бай печатар
-
- Кара: E34 525tds-A
- Мечтае да кара: Е38 728i
Giorceto написа:NeoPrint написа:....
Ето ти закона в лекс.бгЧл. 183 (4) (Нова - ДВ, бр. 85 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Наказва се с глоба 50 лв. водач, който:
Такаи като те спрат Тодоре в акта ще пише 50 лева глоба по член 183. ал. 5, 50 лева без право на обжалване, а ти карай ако искаш и с 0.8 мм грайфер.
Сори ама се подразних как пак се почнаха разни разсъждения за безопастност, а темата е за съвсем друго.
Сега по същество. Този член 183, т.5 не говори никъде за 4мм. Износени означава гуми под 1,6мм както е определено в закона. Не виждам как ще ти пишат акт по тази точка ако си с каквито и да е гуми с по-дълбок грайфер от 1,6мм.
- Noob4o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: е39
Колеги, не спорете за глупости, кое е морално, кое не всеки сам си приценя. По отношение на закона - ДА - грайфер под 1.6 мм. независимо каква гума е и какъв е сезона се санкционира. Погледнато от гледна точка на безопаснтност всеки си приценява за себе си - Аз съм с зимни гуми, жената е с летните: изводите какви са - падне снега колата и седи пред вкъщи, а аз се прая на бакшиш 
The Ultimate Driving Machine
- harko77
- кандидат ентусиаст
-
NeoPrint написа:Сори ама се подразних как пак се почнаха разни разсъждения за безопастност, а темата е за съвсем друго.
Сега по същество. Този член 183, т.5 не говори никъде за 4мм. Износени означава гуми под 1,6мм както е определено в закона. Не виждам как ще ти пишат акт по тази точка ако си с каквито и да е гуми с по-дълбок грайфер от 1,6мм.
Това ме интересуваше и мен
- harko77
- кандидат ентусиаст
-
ogi dog написа:Не мога да разбера само защо всички пишете 1,6мм,не е ли 1,6см![]()
![]()
Аз мисля че като нова е толкова
51 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4