Градско шофиране - митове и легенди
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
8 мнения
• Страница 1 от 1
- gtdriver
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW e90 318i 143кс
Градско шофиране - митове и легенди
Здравейте колеги,
Може би има подобна, но реших да пусна една такава тема. Темата е доста обща, затова и може да се изгуби смисъла и. Целта ми е да се обсъдят какви са най-честите проблеми, които възникват от често палене и каране на къси разтояния, кои части са подложени на най-голямо натоварване\ износване и най-важното - да се дадат полезни съвети за това как да си поддържаме автомобила за такъв тип експлоатация. Лично аз шофирам 99% градско, както може би и по-гомята част от колегите.
Може би има подобна, но реших да пусна една такава тема. Темата е доста обща, затова и може да се изгуби смисъла и. Целта ми е да се обсъдят какви са най-честите проблеми, които възникват от често палене и каране на къси разтояния, кои части са подложени на най-голямо натоварване\ износване и най-важното - да се дадат полезни съвети за това как да си поддържаме автомобила за такъв тип експлоатация. Лично аз шофирам 99% градско, както може би и по-гомята част от колегите.
- basko
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 2004/330xd автомат
- Мечтае да кара: bumer ...
- Детайли за колата: ноо яка
Re: Градско шофиране - митове и легенди
Освен по-големия разход на гориво, при мен се оказва акумулатор. Явно този шопар под капака си иска повечко каране за да зареди нормално. А при мен е палене, 5-10 км каране, после пак палене и по обратния път. Алтернаторът е ОК, при включени всички консуматори дава 14.35V. Друго не съм забелязал. Явно трябва поне веднъж седмично да го изпъна в обороти към ... Ихтиман, примерно. 
Не съм претенциозен, ... най-доброто ми е предостатъчно!!!
- Bexim
- старши ентусиаст
-
- Кара: F82
- d & i - Висок разход на гориво!
- d & i - Задръстване на катализатори, филтри за твърди частици, егр и пр.
- d - Покрай задръстването им - обратно налягане в турбото и по-кратък живот за него.
- i - За бензиновите съм чувал за смесване на бензин с маслото пак поради каране студена.
- i - Дроселът се зацапва повече.
- d & i - Съединителят и демпферът свършват много по-бързо. Ако пък караш с разбит демпфер градско дълго време разбиваш другите звена по задвижването - кардан, тампони, диф, полуоски и те така... Демпферът заминава много по-бързо при дизелите, поради по-големият въртящ момент в ниски обороти - при отпускане на съединителя, ако щеш.
Супер логично е като почнеш да разсъждаваш по въпроса.
Общо взето колите не са направени да се карат в такива режими, камо ли коли по 150-200 коня.. (това е лично мнение и нека не поражда спор или спам!)
Имаме едно пежо 206, което само се кара в такива режими и не се ремонтира грам - почти всичко се разби, не върви грам, а харчи около 10. Тове е 1.4 кола, която тежи около 8-900кг.
Преди да махнем катализатора не можеше да вдигне повече от 110, смятайте за какво задръстване става въпрос. Минали сме му 25к км, от които първите 20-тина - градско. Колата е на реални 145к км.
- d & i - Задръстване на катализатори, филтри за твърди частици, егр и пр.
- d - Покрай задръстването им - обратно налягане в турбото и по-кратък живот за него.
- i - За бензиновите съм чувал за смесване на бензин с маслото пак поради каране студена.
- i - Дроселът се зацапва повече.
- d & i - Съединителят и демпферът свършват много по-бързо. Ако пък караш с разбит демпфер градско дълго време разбиваш другите звена по задвижването - кардан, тампони, диф, полуоски и те така... Демпферът заминава много по-бързо при дизелите, поради по-големият въртящ момент в ниски обороти - при отпускане на съединителя, ако щеш.
Супер логично е като почнеш да разсъждаваш по въпроса.
Общо взето колите не са направени да се карат в такива режими, камо ли коли по 150-200 коня.. (това е лично мнение и нека не поражда спор или спам!)
Имаме едно пежо 206, което само се кара в такива режими и не се ремонтира грам - почти всичко се разби, не върви грам, а харчи около 10. Тове е 1.4 кола, която тежи около 8-900кг.
Преди да махнем катализатора не можеше да вдигне повече от 110, смятайте за какво задръстване става въпрос. Минали сме му 25к км, от които първите 20-тина - градско. Колата е на реални 145к км.
FREE SPIRIT
``He who shall be last shall be sideways and smiling...`` J. Clarkson
ex: e30 318is, e46 330d, e36 328i M, e46 316i, e90 320d, e34 ///M5, e46 330ci SMG M, e90 LCI 325i M, f30 328i, e92 ///M3 6MT, g20 320i M
ex: e30 318is, e46 330d, e36 328i M, e46 316i, e90 320d, e34 ///M5, e46 330ci SMG M, e90 LCI 325i M, f30 328i, e92 ///M3 6MT, g20 320i M
Главното износване е по задвижването (маховик, съединител, полуоски) и спирачната система.
Ако караш над 6-7 километра на ден в една посока, то не трябва да се притесняваш за акумулатора - достатъчни са.
Задръстванията, за които колегата в горното мнение споменава са пресилени. Както сам споменава за колата "и не се ремонтира грам" това е причината, а не градското шофиране.
Демек карай си колата спокойно, прави си я, когато стане нещо и си свиркай. Няма какво толкова да му мислиш.
Ако караш над 6-7 километра на ден в една посока, то не трябва да се притесняваш за акумулатора - достатъчни са.
Задръстванията, за които колегата в горното мнение споменава са пресилени. Както сам споменава за колата "и не се ремонтира грам" това е причината, а не градското шофиране.
Демек карай си колата спокойно, прави си я, когато стане нещо и си свиркай. Няма какво толкова да му мислиш.
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!
- rve
- ///Мтусиаст
-
- Кара: ///М3 и още нещо
Важен фактор е и маслото в частност на двигателя, но и на дифа и кутията също. Вискозитетът зависи обратнопропорционално от температурата като най-добри смазващи характеристики има около нормалната работна температура на двигателя. И докато загрее моторът до там като цяло мазането е лошо, за което допринася допълнително и богата гориво-въздушна смес, която "поизмива" малко в повече масления филм по стените на цилиндрите.
- Bexim
- старши ентусиаст
-
- Кара: F82
Е, сега това `не се ремонтира` не го разбирайте буквално, но просто не й се `втелясвам` така, както поддържам другите коли. Пежото го използвам като пример, защото се караше (не от мен!) около година и нещо в маршрути около 1км максимум, което за мен е неприемливо.
И да, съгласен съм с JTD, че на кола й трябват минимум едни 6-7км (да загрее и да се покара в работна температура) в посока, за да няма чак такива проблеми.
Както каза колегата, карай и се радвай
Ако мога да си позволя и М3-ка бих си карал в града и пак няма да ми дреме. Съвсем до скоро карах 328 всекидневно по 12км и не съм имал проблеми. 330д също съм карал по такъв маршрут, но там съединителя ме дразнеше - прочутото лупане на е46.. 
И да, съгласен съм с JTD, че на кола й трябват минимум едни 6-7км (да загрее и да се покара в работна температура) в посока, за да няма чак такива проблеми.
Както каза колегата, карай и се радвай
FREE SPIRIT
Главния проблем ще е акумулатор на кратко разстояние под тези 6-7км(когато колата е на студен двигател) също така филтрите износването по бързо на накладките и съединителя добре е поне на месец 1 път да се по отпушва на по дълъг път дори да е на около 20 км не повече(отиване и връщане).Това е само мое мнение нека и другите колеги се изкажат. 

Аз бих добавил ходова част и окачване, повечето от колегите писали са от София и знаят какви "пътища" имаме тук. Като почнем от тампони, след това шарнири или цели носачи, амортесори и за десерт рейка 

Race Chip Ultimate + App control 3.0d 258ксhttps://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?f=133&t=438448&p=4501949#p4501949
8 мнения
• Страница 1 от 1