Заминала рейка ? Или нещо друго ?

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E92 335d

Заминала рейка ? Или нещо друго ?

Мнение от vvaskoo » 28 Яну 2011, 19:26

Колеги , имам следният проблем . При изгасена кола като завъртя волана леко се чува тупкане . Също така като раздрусам рейката с ръка има луфт , не е кой-знае колко голям не и не е малък . При запалена кола обаче нямам никакви проблеми , нито тупка , нито бие волана . Нормално ли е това ?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: G05 xdrive 40i
Мечтае да кара: трезвен

Re: Заминала рейка ? Или нещо друго ?

Мнение от S7 » 28 Яну 2011, 19:43

И моя тупка при загасена кола,не мисля че е проблем :yes:

ентусиаст
Аватар
Кара: 12' F30 335i

Мнение от taba4ko » 29 Яну 2011, 11:38

този шум е признак че нещо е почнало да става, но не значи че утре ще се повреди тотално. така може да изкара доста време. нищо не правиш докато не усетиш проблем по време на каране.....
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е 46 320д 136кс + чип

Мнение от tani bojilov » 29 Яну 2011, 16:00

vvaskoo написа:Колеги , имам следният проблем . При изгасена кола като завъртя волана леко се чува тупкане . Също така като раздрусам рейката с ръка има луфт , не е кой-знае колко голям не и не е малък . При запалена кола обаче нямам никакви проблеми , нито тупка , нито бие волана . Нормално ли е това ?
Колега и аз съм със същия проблем.При мен обаче си има тропкане когато карам.Доста се чудих от къде тропа и днес хванах курмилния прът и като го разклатих видях че има луфт в рейката.Веднага звънах на Стефан от МЕИ-то и той ми обясни,че при този проблем единственото решение е притягане от болта който е за регулиране на луфта на рейката.Важно е обаче да не се пренатегне,заащото тогава волана става тежък и при пълен завой не се връща(това от личен опит го разбрах :mhihi: ).Ако след притягането продължи да има луфт ,значи гребена на рейката е много износен и единствения изход е нова(друга)рейка.Веднага запретнах ръкави и започнах интервенцията.Значи след като свалиш кората ще видиш два отвора на самата рейка от лявата страна.Единия си е глава на болт доста голяма,той не те интересува.В другия отвор ще видиш пак глава за флошка 17,която влиза леко навътре в рейката.В средата на тази глава има гумена тапичка,всъщност това не е тапичка а фиксатор на пружината,която е вътре.Взимаш първо една малка отверка и почистваш мърсотията и калта които са се насъбрали около болта.След това взимаш гидоре с камък 17 и започваш да притягаш.Притягането го прави по съвсем малко,като заначало четвърт оборот е стига.Запали колата и виж дали се върти нормално волана.Ако няма луфт и волана е нормален(е може и малко по тежък)значи всичко е ок.Може и да направиш едно кръгче за проверка :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от slick5_19 » 10 Фев 2011, 2:40

Колеги, сменете си накрайниците. Нямате луфт в рейката...... На мен няколко майстора ми казваха че ми е заминала рейката и днес смених накрайниците и не мога да позная колата. Преди тропаше адски много! Накрайниците ги взех от колегата laviatan и съм повече от доволен. Смениха ги момчетата от Дружба срещу зеленчуковата борса и направиха реглажа. Разликата е :bowdown: ОГРОМНА! Колата просто се стегна!

ентусиаст
Аватар
Кара: с кеф...
Мечтае да кара: МИГ29
Детайли за колата: Е90 бензин 129 к.с. 2007.

Мнение от katronski_br » 10 Фев 2011, 2:52

моите накрайници както и лагери и цялото окачване е сменено (без пружините и рейката) и аз имам лек луфт
може да е от въпросното натягане.
един приятел с същата Е46 като моята направи едно кръкче с моята кола и каза че неговият волан е много по твърд от моя. но пък при него го няма тупкането.
В началото бе самолетен двигател..... и Господ каза: ''Нека бъде BMW''

Потребител
Аватар
Кара: BMW 320d E46
Мечтае да кара: Lamborghini

Мнение от Medalow » 10 Фев 2011, 13:52

Извинявам се, че пиша в темата на колегата, но не видях смисъл да пускам нова. При мен проблема е следния. Когато карам колата в ляв завой не се чува нищо и всичко е нормално, но в десен завой започва да се чува едно тупкане. Това е така откакто я купих, вече 2 месеца и мисля че е време да обърна внимание на проблема. Някакви идеи какво да предприема?

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 10 Фев 2011, 18:38

Биалета..

старши ентусиаст
Аватар
Кара: G05 xdrive 40i
Мечтае да кара: трезвен

Мнение от S7 » 10 Фев 2011, 19:36

Medalow написа:Извинявам се, че пиша в темата на колегата, но не видях смисъл да пускам нова. При мен проблема е следния. Когато карам колата в ляв завой не се чува нищо и всичко е нормално, но в десен завой започва да се чува едно тупкане. Това е така откакто я купих, вече 2 месеца и мисля че е време да обърна внимание на проблема. Някакви идеи какво да предприема?

Преглед на предницата като за начало :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E92 335d

Мнение от vvaskoo » 10 Фев 2011, 20:12

При мене пък мистериозно изчезна тупкането на волана . Днеска го пробвах и нищо не се чува вече .
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Medalow » 14 Мар 2011, 20:07

Извинявам се отново, че пиша в тази тема, но тук съм обяснил проблема си. Та... Днес бях на сервиз и прегледаха предницата от тук от там и казаха, че не е биалета. Шарнирите започнали да сдават багажа и от тях било. Вие как мислите? Може ли от тях да се получи това глухо тупкане което се чува САМО в десен завой? Други предложения какво да гледам и да проверя и предложения какво да правя с тея шарнири. Чел съм за носачите със сменяеми шарнири и мисля да се насоча към тях, ако въобще е от това проблема...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gqbriel » 16 Мар 2011, 10:51

Medalow написа:Извинявам се отново, че пиша в тази тема, но тук съм обяснил проблема си. Та... Днес бях на сервиз и прегледаха предницата от тук от там и казаха, че не е биалета. Шарнирите започнали да сдават багажа и от тях било. Вие как мислите? Може ли от тях да се получи това глухо тупкане което се чува САМО в десен завой? Други предложения какво да гледам и да проверя и предложения какво да правя с тея шарнири. Чел съм за носачите със сменяеми шарнири и мисля да се насоча към тях, ако въобще е от това проблема...

Може и се чува точно такъв шум.В момента и аз съм за смяна на носач и това ,че се чува САМО от завивайки на дясно е нормално ако е скъсен единия само.Няма какво да те притеснява.
Варианти за носачи много,погленди темите продава,или ако не вярваш чак толкова на този сервиз отиди другаде,да го погледнат.
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

Потребител
Аватар

Мнение от Medalow » 16 Мар 2011, 11:31

А ако продължа да карам така известно време, има ли опасност от някакви странични поражения?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 318i

Мнение от kaspar_ivo » 16 Мар 2011, 13:17

Medalow написа:А ако продължа да карам така известно време, има ли опасност от някакви странични поражения?

Ами ако не ги оправиш скоро може и рейката да почне да си ходи :)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 330d

Мнение от achobre » 17 Мар 2011, 14:37

може и то доста голяма е вереятността да стане точно това затова ако имаш възможност по добре не чакай

Следваща

Назад към E46