оптимални обороти при студен старт (бензин)

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E46 323 CI
Мечтае да кара: М5 (няма значение кой модел)

оптимални обороти при студен старт (бензин)

Мнение от attodorov » 30 Авг 2010, 19:12

Здравейте колеги,

Какви са според вас оптималните макс. обороти за пазене на двигателя при студен старт ? Чета най-различни и противоречиви мнения, едни пишат макс. 2000 оборота докато не излезне от синъото, други макс 4000, после червено след минимум 10 мин. каране, *или* пък друго - докато не стигнела стрелката посредата. В книжката не пише нищо конкретно , пише само "moderate engine speeds" и това че трябва да се тръгва веднага а не да загрява колата на място, което е ясно. Не ме интересува червеното толкова колкото какви са макс. обороти при които колата може да се кара без проблеми веднага след паленето, така че двигателя да се износва най-малко. Също така има ли значение температурата навън (предполагам има) - да кажем: 20 градуса, 10 градуса , 0 и -10.

Става въпрос за М52Б25, но въпроса ми е по принцип за бензините, не за дизелите.

Благодаря

старши ентусиаст
Аватар
Кара: само по празници

Re: оптимални обороти при студен старт (бензин)

Мнение от Wolfen » 30 Авг 2010, 19:25

на моята докато стрелката не стигне средата не вдигам повече от 2500 и малко отгоре оборота - 318i
външната температура влияе върху времето, за което ще загрее колата ... зимата отнема повече време

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46
Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ

Мнение от gromovich » 30 Авг 2010, 19:41

Колега,
за това, че колата не трябва да се загрява на място винаги малко съм се съмнявал. Вярно е, че в почти всички книжки на колите пише да се процедира по този начин, но нека имаме впредвид, че на запад са болни на тема екология.
Аз лично моята печка си я изчаквам около 2 мин и тогава потеглям. След това внимавам с оборотите поне докато стрелката не излезе от синия сектор.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 330d; BMW F25 30d
Мечтае да кара: BMW M

Мнение от kriso85 » 30 Авг 2010, 20:24

Wolfen написа:на моята докато стрелката не стигне средата не вдигам повече от 2500 и малко отгоре оборота - 318i
външната температура влияе върху времето, за което ще загрее колата ... зимата отнема повече време

+1

И аз процедирам по абсолютно същия начин със същата кола
"Try not. Do or do not. There is no try" Yoda
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 530xi
Мечтае да кара: S65 Lorinser

Мнение от Mitko195 » 30 Авг 2010, 22:41

kriso85 написа:
Wolfen написа:на моята докато стрелката не стигне средата не вдигам повече от 2500 и малко отгоре оборота - 318i

+1

И аз процедирам по абсолютно същия начин със същата кола

:yes: Същата работа, на същата кола.
Все си мисля, че най-голямото износване е в момента на самия старт, понеже маслото още не е достигнало оптимално до всички детайли, които трябва да смаже, та и затова смятам, че както ''пазенето'' на студената кола помага доста е изключително важно какво ти е маслото- разбирай както марка, така и вискозитет ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше: '95 E36 M43B18 Lim
Мечтае да кара: //M Power :)

Мнение от nelim » 30 Авг 2010, 23:47

Аз палим и тръгвам :)

Изключение прави само зимата и лятото жегата, тогава изчаквам малко - зимата да се размрази, лятото да се поохлади купето и тръгвам, двигателя много не го мисля, те други са го мислили и сигурно ще ме надживее :)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 318i 98
Мечтае да кара: Електромобил...

Мнение от vavilon » 31 Авг 2010, 11:20

До 2000об/мин., докато не мине синята зона

Назад към E46