въпросче за климатроник ?????

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар

въпросче за климатроник ?????

Мнение от alpit0 » 18 Юни 2010, 23:50

здр колеги имам следния въпрос към по-разбиращи колеки

Днес ходих на майстор за профилактика на климатроника та пича направи вскичо нужно,зареди там фреон,оцветител,масло и т.н. и ме посъвети че климатроника трябва да работи нон соп и през зимата,(нон соп в смисъл звездичката да е пуснат и компресора да работи)щото ако го спрем може да се задръсти буталата или буталото (не знам колко са вътре в компресора) и цегментите. общо взето компресора трябва да работи.
И искам да попитам, тва нещто дали е вярно. ако го спрем наистина можели да се прецака компресора.
и компресора кога се включва само когато натиснем звездичката за да пуснем климатроника или когато пуснем само вентилацията компресора пак работи ли си?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: въпросче за климатроник ?????

Мнение от kelemety » 19 Юни 2010, 14:32

Не мога да ти отговоря на всички въпроси, но знам това: Добре е да поработва компресора целогодишно (дали ще е нон-стоп ти си решаваш!) защото така смазва системата и предотвратява повреди в различни видове уплатнения.

Има също и логика че ако не работи 6 месеца може да се задръсти... или поне звучи разумно.

А зимата той дори и да бачка не духа студено естествено, но пък ти обира влагата от въздуха и така нямаш много конденз вътре в купето по стъклата, така че не пречи според мен. Климатроника е умна машина! :mhihi:
Изображение
Rear Wheel Driven

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Мнение от oci » 19 Юни 2010, 17:29

alpit0 написа:здр колеги имам следния въпрос към по-разбиращи колеки

Днес ходих на майстор за профилактика на климатроника та пича направи вскичо нужно,зареди там фреон,оцветител,масло и т.н. и ме посъвети че климатроника трябва да работи нон соп и през зимата,(нон соп в смисъл звездичката да е пуснат и компресора да работи)щото ако го спрем може да се задръсти буталата или буталото (не знам колко са вътре в компресора) и цегментите. общо взето компресора трябва да работи.
И искам да попитам, тва нещто дали е вярно. ако го спрем наистина можели да се прецака компресора.
и компресора кога се включва само когато натиснем звездичката за да пуснем климатроника или когато пуснем само вентилацията компресора пак работи ли си?

Хубаво е да го пускаш зимата когато се сетиш за около 5 минути, но чак пък да работи нон стоп няма смисъл само ще товариш двигателя с още един агрегат, да речем в месеца 1,2 пъти е достатъчно идеята е да раздвижи маслото и смаже оплътненията въпреки че ако в системата има фреон то си е във фреона, но така е теоритично пускасе с тая цел иначе буталцата няма от какво да се задръстят нали е херметична системата иначе фреона ще изчезне единствено ако има механично износване по самия компресор тогова се отделят алуминиеви стружки но това е много рядко и при кола на доста хиляди км.

Потребител
Аватар

Мнение от alpit0 » 19 Юни 2010, 21:28

благодаря ви мн колеги за бързите отговори 10х :clap:
Изображение

Назад към E46