Почистване на MAF сензора (дебитомер)

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Аватар
Кара: Другите да му завиждат.....
Мечтае да кара: Самолет и Петролен танкер
Детайли за колата: MNOGO BARZA

Re: Почистване на MAF сензора (дебитомер)

Мнение от milennyc » 13 Авг 2010, 14:02

А бе хора този спрей почиства, не оправя повреден дебитомер :), по тази логика производителите на дебитомери ще фалират. Ефект има ако случайно е попаднало нещо във сензора или е тотално мръсен. Но той бил ли е в това състояние вече връщане на зад няма, понеже "горещата жичка" вече не работи коректно.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW ZHP Limited Rare Edition 303 hp
Мечтае да кара: ...вече го кара :)

Мнение от Spawn » 13 Авг 2010, 14:12

При мен си бачка, но ми е интересно да го видя в какво състояние...не знам дали е сменян преди ама ще направя чек днеска...искам и аз "уаааууу" :mhihi: :driving:

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 13 Авг 2010, 15:24

Неделята чистих дебитомера на една Е46 320d 99-та година (на съседа) - там ефекта УАУ беше яко налице... никога не бях виждал по-запрашен и мръсен дебитомер - по U-телчето имаше поне милиметър наслоени "витамини". След няколко бани с почистващата течност всичко светна. Монтирахме го и колата стана съвсем друга. Пак да подчертая (milennyc го е казал) - ако почистването не помогне, следващата стъпка е смяната.
Si non confectus, non reficiat.

Потребител
Аватар
Кара: E36 1.8i
Детайли за колата: комби

Мнение от Калъфа » 13 Авг 2010, 17:50

Здравейте !!! Моя мотор е М43 1,8и , а това е Изображение дебитомера . Някой ще ми обясни ли как да го разглобя . Купих си спрей за почиствне на дебитомера ...скалпел , ръкавици :lol: но незнам как да го разглобя .
Изображение

нафтения
Аватар

Мнение от Zagy » 13 Авг 2010, 18:03

Сигурен ли си, че това ти е дебитомера? :conf:

Не разбирам много-много от бензиновите мотори... :angel:

Потребител
Аватар

Мнение от Калъфа » 13 Авг 2010, 18:08

ми това ми посочиха
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA 525xd

Мнение от pazokolarov » 13 Авг 2010, 20:15

bravo na kalin4o написа:Здравейте !!! Моя мотор е М43 1,8и , а това е Изображение дебитомера . Някой ще ми обясни ли как да го разглобя . Купих си спрей за почиствне на дебитомера ...скалпел , ръкавици :lol: но незнам как да го разглобя .

При теб се води mass air flow sensor w/out CO poti (номер 1 на схемата), но предполагам, че е същото както при нашите. Ето малко инфо за частите, което ще ти помогне да се ориентираш при разглобяването:
Изображение
Май ще ти трябва повечко спрей :roll:
Изображение
ИзображениеИзображение

Потребител
Аватар

Мнение от Калъфа » 14 Авг 2010, 8:06

благодаря за схема. Имам само едно въпросче .когато изключа дебитомера после ще даде ли грешка.а ако изключа акумолатора първо ???? :roll:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 14 Авг 2010, 10:26

Дебитомера се изключва и включва при ИЗКЛЮЧЕН КОНТАКТ. Тогава не може да запише грешка ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA 525xd

Мнение от pazokolarov » 14 Авг 2010, 17:18

Заглавие: Е46 - Разход гориво!

Е.Димитров написа:
Zagy написа:
kelemety написа:Реших да пробвам щото и други са ми казвали, че РОМпоетрол имат добра нафта. Ти само на нея ли караш? Поздрави! :wave:

Ми духнал съм 2-3 резервоара досега - доволен съм. Наистина ми дава по-нисък разход. Ще духна още 2-3 и ще пробвам Шел Випауър нафта - и нея ми я похвалиха.

И ромпетрол-ската нафта отиде у реката-значи от повече от 5 месеца зареждам на ромпетрол от новата им нафта,де да знам,може и да е била добра,на последък колата стана по-шумна и повеч е трака, заредих на омв ,обаче на цариградско шосе,където е долу до горубляне,за тази бензиностанция съм слушал че не е франчайзинг а е истинска на омв и е представителна,та заредих премиум...ефекта е че колата стана доста по-тиха,ускорява,абе доволен съм,ония ден заредих и на шел ви пауър дизел,добре е,но не всяка омв е добра да се знае!!!

За срамотиите ще си призная, че чак сега ще чистя вече дебитомера. До сега просто не виждах причина да го правя.
Обаче!
Колата ми за губи нещо този внезапен ряз при кикдауна. И това ми се струва че е от както напоследък наливам нафта от Ромпетрол. Първо наистина имаше разлика с другите нафти (ползвам ромската от началото на годината, от бензиностанцията на Ломско шосе в Надежда), но напоследък май не е така. :dunno:

В понеделник със Заги ще почистим дебитомера, ще си проличи тогава нафтата ли е виновна или замърсяването на джаджата.

И нещо разхода на гориво при мен е зверски голям. При супер икономично градско каране (едвам изтраях да мина 100 км :mhihi: ) реалният беше 11,3 , а по бордкомпютъра - 7,9. Все пак е в Софийските задръствания и с климатик, но чак пък 11,3 :dunno: При нормално каране може и да е доста повече - не съм гозасичал да не се нервя, но стрелката за нафтата доста бързо върви на ляво.
Най-вече тази разлика в разхода от около 3,4 литра ме кара да си мисля, че ще има ефект от чистенето на дебитомера.

Ще докладвам за резултата в последствие.
Изображение
ИзображениеИзображение

нафтения
Аватар

Мнение от Zagy » 14 Авг 2010, 17:49

Пацо, и аз сипвам от същата бензиностанция на Ромпетрол (живея в Надежда). Този разход, за който говориш, е убийствен :conf: !!!

В понеделник ще почистим дебитомера и ще видим как ще се отрази на разхода.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dimodi » 14 Авг 2010, 18:33

И аз имам подобен проблем като колегата pazokolarov. Колата се позамисля в ниските обороти, чак към 1800-2000 оборота отлепя както си трябва. Разходът също ми се струва, че се вдигна, макар и не толкова драстично, но моята е с ръчни скорости. Отделно и стрелката на моментния разход се държи странно - тръгвам на 1-ва, давам газ, стрелката не мърда докато не вдигна към 2000 оборота, след което скача докъм 20, после включвам втора пускам газта, стрелката скача на 18-20 л, а крака ми изобщо не е на педала на газта и колата не ускорява. :conf: На диагностика няма никакви грешки, турбината си надува перфектно (мерено в движение). Насочил съм се към дебитомер и мисля да пробвам първо с почистване. :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кот кара

Мнение от zlati79 » 15 Авг 2010, 8:48

ето и моето мнение за почистването на дебитомера на М52В20TU-честно да кажа не усетих кой знае каква разлика, може би си беше и на пръв поглед май така-чистичак и за това! спрея го купих от АутоПлюс за 10-тина лева, пръсках обилно няколко пъти!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
ИзображениеИзображениеИзображение

Слави
Аватар

Мнение от © » 15 Авг 2010, 16:48

любопитен съм за резултата от чистенето при pazokolarov
Знам, че автоматиците по принцип дават по-голям разход, но чак пък толкова...
Интересно ми е след чистенето дали ще се изравнят показанията на борд компютъра и реалният.
а при първа възможност ще подам сигнал за въпросната бензиностанция - ако наистина имат проблеми с горивото, още повече, че не е франчайз

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320dA+чип
Мечтае да кара: черно М6

Мнение от Kalinski » 15 Авг 2010, 22:56

Паце чак зверски голям не ми се вижда разхода.

1 - караш автоматик
2 - караш в Софииските Отвратителни задръствания тип new york
3 - караш с включен климатик
4 - и може би най-важно - колонките си лъжат здраво.
Верно ти си с по новия мотор които си е по икономичен но все пак...
Разгледаи темата за разхода на е46 и ще видиш , че горе долу е на кантар с останалите ( тези които са писали реален разход ). Предвид 4те точки по-горе разхода ти ми се вижда една идея висок.. но като цяло бива.

Аз също съм автомат но със стария мотор и чип. Онзи ден налях 30 литра ( колонките 100% лъжат ... я са ми наляли 27-8 литра я не... ) едва едва минах 300км с включен климатик... около 180км бяха градско и 120 извън градско

За ром петрол и аз чувам добри приказки но много рядко зареждам от тях тъи като наи близката тяхна бензиностанция ми е на 15-20км.

и аз си въобразявах , че дебитомера ми не е наред, и че колата нещо не се ежи като преди затова и аз реших да го почистя. Отворих го и се учудих колко беше чист. Все едно някои го беше почистил 5 мин преди да го отворя. Сълза беше.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към E46