За или против слагането на универсална сонда?

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: мадамите да крещят :)

За или против слагането на универсална сонда?

Мнение от Rundev » 30 Окт 2010, 19:00

Колеги понеже 46-цата като кола е "много здрава" ще сменям поредното повредено нещо :mhihi: Искам да събера мнения относно NGK универсална ламбда сонда версус BOSCH уж оригиналната за тази кола.Японската е на цена около 100 лева а оригинала е на около 250.Плюсове и минуси моля :)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320д Е46 136к.с
Мечтае да кара: BMW F10

Re: За или против слагането на универсална сонда?

Мнение от shark1986 » 30 Окт 2010, 20:10

Rundev написа:Колеги понеже 46-цата като кола е "много здрава" ще сменям поредното повредено нещо :mhihi: Искам да събера мнения относно NGK универсална ламбда сонда версус BOSCH уж оригиналната за тази кола.Японската е на цена около 100 лева а оригинала е на около 250.Плюсове и минуси моля :)

Виж колега без да се обиждаш.Ти що не се отървеш от тая морга?Гледам имаш постоянно оплаквания от колата си хвърляш куп пари за нея и за какво?Продай я и със парите си купи нещо свястно.Пробутай я на някой сливенски тарикат после той да си чука главата! :yes: :winky:
ИзображениеИзображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 03'Е53 М62TUB44
Мечтае да кара: Е34 540/6 touring
Детайли за колата: Петица с много седмици

Мнение от dan-dam » 30 Окт 2010, 20:13

Досега нищо добро не съм чул за универсалните ламбди.
Последна промяна dan-dam на 10 Мар 2011, 17:25, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар
Кара: 320i 1999г.

Мнение от Сладур1 » 30 Окт 2010, 20:38

shark1986 написа:Виж колега без да се обиждаш.Ти що не се отървеш от тая морга?Гледам имаш постоянно оплаквания от колата си хвърляш куп пари за нея и за какво?Продай я и със парите си купи нещо свястно.Пробутай я на някой сливенски тарикат после той да си чука главата! :yes: :winky:

евала за мнението ти...ще ми е интересно ако на теб ти пробутат някоя такава кола...а относно Бош лично аз нещо не съм доволен много много,а и цените са завишени.има едно магазинче за части до жп гарата,провери и там.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Rundev » 30 Окт 2010, 21:08

Сладур1 написа:
shark1986 написа:Виж колега без да се обиждаш.Ти що не се отървеш от тая морга?Гледам имаш постоянно оплаквания от колата си хвърляш куп пари за нея и за какво?Продай я и със парите си купи нещо свястно.Пробутай я на някой сливенски тарикат после той да си чука главата! :yes: :winky:

евала за мнението ти...ще ми е интересно ако на теб ти пробутат някоя такава кола...а относно Бош лично аз нещо не съм доволен много много,а и цените са завишени.има едно магазинче за части до жп гарата,провери и там.

Не се заяждайте колеги просто моята морга е като неговата морга но той е заслепен от марката,а аз разбрах че по тази кола се дават много пари независимо от годината и как караш,както и да е :) та ходих при едни приятели в тяхния сервиз и казаха твърдо не за универсала независимо че е NGK.Е да но 250 лева за BOSCH не ми се дават(нито искам втора употреба) а пък вече всеки ден ходя на работа с колата а разхода и висок с една забила сонда и по точно втората.Трябва да се смени,обаче защо универсала невърши работа немога да разбера.Другият ми въпрос е,карам със забила сонда от много време,е след като е забила защо няма някой лампа на таблото като например оранжевия двигател? :roll:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от tisho_ » 30 Окт 2010, 21:29

Колега как разбра че имаш проблеми със сондата?
Явно на диагностика си ходил но интересно ми е какви са симптомите заради които си отишъл на диагностика

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Rundev » 30 Окт 2010, 21:32

tisho_ написа:Колега как разбра че имаш проблеми със сондата?
Явно на диагностика си ходил но интересно ми е какви са симптомите заради които си отишъл на диагностика

Първо голям разход(от доста време) и след сменени всички възможни евентуални причинители на големия разход нямаше какво просто да е друго :) Клатене на оборотите (от край време и евентуално можеби причината в някоя от сондите) мудна когато си иска,пъргава когато си иска и така но предимно разхода.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320д Е46 136к.с
Мечтае да кара: BMW F10

Мнение от shark1986 » 30 Окт 2010, 22:21

Сладур1 написа:

Да така е на мен ако ми пробутат такава кола няма да ми е приятно но от друга страна на него как са я пробутали....в днешно време е така кой когото прецака!Така колега като не ти се дават 250лв. и пак ще си псуваш колата.Аз от моята"морга"нямам чак такива оплаквания,да чукна на дърво(НЯМА БЕЗПРОБЛЕМНА КОЛА!!!)Аз просто се чудя защо колегата не иска да си продава колата и да си купи кола която няма да го ощетява и да създава толкова главоболия!Пък ако иска да е примерен да я стегне и така да я продаде.А после колегата да сподели коя е тая кола която си е купил толкова здрава че и нас да ни откаже от тия пусти БМВ-та!!! :yes:
ИзображениеИзображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 330D
Мечтае да кара: ///M power
Детайли за колата: BMW - Bought My Wife

Мнение от Next » 31 Окт 2010, 0:05

Аз си взех скоро на BERU за моята кола и нямам оплакване. Мисля, че беше 160 лв от laviatan
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E70

Мнение от slitter » 31 Окт 2010, 2:18

Kak така е забила втората сонда - ми тя точно втората сонда трябва да седи забила, ако имаш предвид тази след катализатора!!! Тази преди катализатора е динамична и постоянно мени параметрите, подсказвайки на двигателя как да впръсква гориво и как да работи, а втората е контролна, за да се засича как работи катализатора и изпускат ли се прекалено много вредни емисии в атмосферата. Реално на разхода играе важна роля първата, а не втората и ако си мислиш, че преебана сонда вдига много разхода дълбоко се лъжеш! Дори и предната да се преебе, ще усетиш във невървене, а оттам разхода. Ти, ако караш колата само на къси разстояния и особено сега в студа, дето е повече време на автомат смукач, не знам... Тва компетентно мнение някой гаражен сливенски майстор ли го даде? Всъщност обясно по-подробно, даже ако може с цифри какви параметри ти дават предни, задни сонди - всичко! Както и катализатора седи ли си, махан ли е? Кой точно ти е двигателя?

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 31 Окт 2010, 10:03

slitter написа:Kak така е забила втората сонда - ми тя точно втората сонда трябва да седи забила, ако имаш предвид тази след катализатора!!! Тази преди катализатора е динамична и постоянно мени параметрите, подсказвайки на двигателя как да впръсква гориво и как да работи, а втората е контролна, за да се засича как работи катализатора и изпускат ли се прекалено много вредни емисии в атмосферата. Реално на разхода играе важна роля първата, а не втората и ако си мислиш, че преебана сонда вдига много разхода дълбоко се лъжеш! Дори и предната да се преебе, ще усетиш във невървене, а оттам разхода. Ти, ако караш колата само на къси разстояния и особено сега в студа, дето е повече време на автомат смукач, не знам... Тва компетентно мнение някой гаражен сливенски майстор ли го даде? Всъщност обясно по-подробно, даже ако може с цифри какви параметри ти дават предни, задни сонди - всичко! Както и катализатора седи ли си, махан ли е? Кой точно ти е двигателя?

Точно така е - втората сонда е само контролна. Първата е важна за вървежа и разхода.

Към автора - ти сигурен ли си, че точно втората сонда ти прави мизериите?
Si non confectus, non reficiat.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Rundev » 31 Окт 2010, 10:22

Zagy ........м да.Ходих при човек който тунингова(чипосва) рали колите от тазгодишните ралита(и неговата кола стана първа) та,човека чете чете каза втора сонда. :dunno: Колегата му пък е заклет маняк и той на марката.Чуват ги нещата сигурен съм.Относно застудяването,НЕ е от това високия разход понеже от година и половина карам със развалена сонда.Катализатор не съм махал.Всичко си е заводското.Шарки и на тебе ли трябва да обяснявам...... взех си колата лично от Англия от пенсионер близо до Леедс в едно селце,идеални пътища.Колата има пълна сервизна история(амен амен и атомивките са описани вътре),няма изгнило всички екстри работят.........и така нататък.Смених много работи все скъпи и колата все още не е в ред от нашите пътища,бензини и така нататък.Според теб ако си продам (неслучването на кола) и си взема същата нима няма да смена нищо (или по точно носачи,тампони,дебитомери,разни датчици заради светнали лампи таралежи и така нататък) като виждам че не всеки трети ами всеки втори сменя яко всичко това стане ли собственик на е46 защото тя просто си ги иска колата а са маса пари и като дръпнеш чертата сме големи газари на външен вид.Това е несмятам да се дразня или каквото и да било но да ме убеждаваш да си продам вече направената кола за да почна както се казва едно предаване "старт от скрапа" жестоко се лъжеш" :)

Та...... обяснете колеги малко повече за втората сонда :dunno:

П.С. М43Б19

а и забравих да кажа понеже вече е зима а сега се видях с малко повече парички и искам да си купя нови зимни гуми,маслото смених,филтри и затова не ми се дават сега за BOSCH сонда затова питам "за или против универсала" :)
Изображение

нафтения
Аватар

Мнение от Zagy » 31 Окт 2010, 10:38

Втората сонда наистина следи катализатора и ефективността му. Можеш да пробваш временно да я шунтираш с някакво съпротивление - да дава единица или нещо близко като стойност - да видиш как ще се държи колата.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Rundev » 31 Окт 2010, 10:40

Zagy написа:Втората сонда наистина следи катализатора и ефективността му. Можеш да пробваш временно да я шунтираш с някакво съпротивление - да дава единица или нещо близко като стойност - да видиш как ще се държи колата.

А възможност катализатора да е тотално задръстен ?????? :paranoid:
Изображение

нафтения
Аватар

Мнение от Zagy » 31 Окт 2010, 10:48

Много е вероятно за съжаление...

Следваща

Назад към E46