X5 G05 - комфорт на седалките?

X серия (E84,F48,F39,F47,E83,F25,F26,E53,E70,F15,E71,F16)

Модератор: Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

X5 G05 - комфорт на седалките?

Мнение от msi200 » 17 Юни 2025, 18:34

Интересно ми е да разбера мненията на други хора, ползващи такива коли.
От известно време карам Х5 фейслифт с комфортни седалки, кожа мерино + обдухване без масаж.
Единствената ми забележка към колата са въпросните седалки - имам чувството, че основата е прекалено малка и тясна и ми притиска бедрата навътре, а не съм висок и съм под 80кг. Гърбът/облегалката са ОК. Определено при G05 ми липсва комфортът на седалките в сравнение с по-старите модели. Не е болка за умиране, но си е минус.
Та, какви са вашите усещания по въпроса :)
I love the sound of V8 in the morning...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2019 BMW X5 G05 XDrive40i

Re: X5 G05 - комфорт на седалките?

Мнение от goppe » 18 Юни 2025, 15:13

Аз не съм усетил дискомфорт или притискане от седалката (и при мен е комфортен салона, и аз съм 80кг), но в интерес на истината поне визуално комфортния салон на G05 ми изглежда по-малък от комфортния на Х6 Е71, която продадох, но още я виждам, та може и да има нещо такова. Мисля, че страничните опори на самата седалка са по-изразени (вдигнати) отколкото на Е-серията.

Според мен ще свикнеш рано или късно със седалката ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 23 Юни 2025, 15:14

При БМВ от край време комфортните седалки всъщност са много некомфортни, за това за мен спортни седалки си е задължителна опция.

ентусиаст
Аватар

Мнение от msi200 » 25 Юни 2025, 15:56

goppe написа:
Според мен ще свикнеш рано или късно със седалката ;)

Свикнах и вече, даже имам няколко пътувания по 8-9 часа, но това не я прави по-удобна :) На новото Х3 ми се струва по-добре седалката.

Jorixa написа:При БМВ от край време комфортните седалки всъщност са много некомфортни, за това за мен спортни седалки си е задължителна опция.

По субективни усещания, спортните седалки са още по-зле и нямат обдухване. На други хора пък са им ОК...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: G05 xdrive 40i
Мечтае да кара: трезвен

Мнение от S7 » 26 Юни 2025, 1:56

Аз пък нарочно не си взех седалки с обдухване щото по американските форуми навсякъде пишеха че не били изобщо комфортни и честно казано тея седалки дето са в колата сега са си доста комфортни. На предното ми Е70 бяха като фотьойли ама по дървени :lol:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2019 BMW X5 G05 XDrive40i

Мнение от goppe » 26 Юни 2025, 10:22

Спортните седалки поне при Е поколението бяха значително по-твърди за седене отколкото комфортните. Не знам при G ser как е, не съм имал досег с двете, за да сравня. Чисто визуално виждам, че спортните са с по-ясно изразени странични опори, което пък прави слизането по-неудобно в градски условия и ежедневно ползване...

На обдухването визуалният му минус е, че с времето кожата стои напукана и износена заради перфорацията, това съм забелязал. За неудобство спрямо без обдухване - не съм усетил разлика.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 01 Юли 2025, 16:52

msi200 написа:Интересно ми е да разбера мненията на други хора, ползващи такива коли.
От известно време карам Х5 фейслифт с комфортни седалки, кожа мерино + обдухване без масаж.
Единствената ми забележка към колата са въпросните седалки - имам чувството, че основата е прекалено малка и тясна и ми притиска бедрата навътре, а не съм висок и съм под 80кг. Гърбът/облегалката са ОК. Определено при G05 ми липсва комфортът на седалките в сравнение с по-старите модели. Не е болка за умиране, но си е минус.
Та, какви са вашите усещания по въпроса :)

Не си само ти - седалките категорично не са оптимални за повече от 5 часа път.
Аз съм с пре-фейс Г05 с комфортен салон, с надуване на страници на облегалката (и перфорация на централната част) .Първоначално много ми харесаха, но като ходих до Тирол, направо откачих. Опората за гърба е перфектна, но нещо са оакали в седалищната част - образува се ръб по средата на дължината на краката и както ксзваш си е тясна - реално седиш на страниците. За 3-4-5 часа не се усеща, но ако удариш 8-10 часа е много дразнещо. Частично си го решавам като прибера "езика" на седалката, но изобщо не се връзва с цялостния супер комфорент характер на колата (с въздушно съм). За сега не ми е болка, защото не карам много извън БГ, на море ходя с парадния автомобил и така. Но ако ми трябваше кола за пътуване из Европа, само заради седалките бих подминал G05, както само заради седалките не взех актуалния Супърб (там вече е супер трагедия, още след 20 минути започва да дразни на хълбоците).
Ако има значение аз съм 1.87м и 100кг (98-103), без чак толкова много лой на задника. Чувам много теории за седалкияте и че аз съм дебел, но факта си е че базовата седалка на F10/11 и тази на Ягуара са ми много по-удобни за какъвто и да е път.

ентусиаст
Аватар

Мнение от msi200 » 01 Юли 2025, 20:47

acho.rs написа: ...Опората за гърба е перфектна, но нещо са оакали в седалищната част - образува се ръб по средата на дължината на краката и както ксзваш си е тясна - реално седиш на страниците. За 3-4-5 часа не се усеща, но ако удариш 8-10 часа е много дразнещо...

Точно същото усещам и аз, на предната ми х5-ца Е70 съм седял по цял ден в колата и нямаше такива драми, сега с Г05 трябва да се спира на 2-3 часа щото иначе става зле... язък за иначе комфортните настройки на окачването.
Забелязах, че ако карам на автопилот, положението е по-поносимо. Сигурно защото краката не са постоянно на педалите.
И на познати с такива коли мненията са 50:50, като не зависи от телосложението.

Назад към X1/X2/Х3/Х4/X5/X6