Размисли относно кардан и вибрации над 100 км/ч

7-ма серия ('95 - '01)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 M62B44TU
Мечтае да кара: Сбъднах си мечтата
Детайли за колата: DF85926

Размисли относно кардан и вибрации над 100 км/ч

Мнение от georgipass » 22 Мар 2015, 17:18

Здравейте, преди година сменях кръстатото каре на кардана + опорния лагер...понеже нямах едно издрънкване като включа предна/задна и в движение като сменяше скоростите( бях пуснал тогава тема) За целта ходих в сервиз и смениха гореспоменатите неща... видимо им нямаше нищо...но факт, че след смяната им.... вече го нямаше онова дрънкане ! Обаче се появи един шум наподобяващ вибрация при скорост над 100 км/ч и затихващ нагоре! Викам сигурно е от опорния лагер.... защото беше някакъв евтин....и така си карах и тази година реших да повтарям процедурата... понеже гуменото каре на кардана беше накъсано и кардана отново долу.... Инвестирах в оригинални части от дилъра на БМВ ( гумено каре, опорен лагер, тампоните на кутията)И за съжаление същата работа.... пак същите вибрации над 100 км/ч :bang: Кардана е белязан, шлиците са сложени така както е и чудя се какво да правя....и дали нещо не го е разбалансирало...нещо да не е наместено правилно...или направо да купувам друг кардан ,който не е бутан?? :banghead:

П.С Колата за протокола колата е М62Б44ТУ
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е 38 740i 1999г.
Мечтае да кара: Lockheed SR-71 Blackbird

Re: Размисли относно кардан и вибрации над 100 км/ч

Мнение от asennikolov » 23 Мар 2015, 21:23

Колега, сигурен ли си, че проблемът е в кардана- все пак си сменял опорен лагер и вибрацията не е изчезнала. Иначе при Е38 понякога се получават вибрации - виж темите за "Shimmy" на Е38 - има много други причини за вибрация около и над 100 км/ч.
Надявам се да съм бил полезен, а като оправиш проблема, напиши какво е било-ще е от полза за всички колеги.
Успех!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от georgipass » 23 Мар 2015, 22:58

asennikolov написа:Колега, сигурен ли си, че проблемът е в кардана- все пак си сменял опорен лагер и вибрацията не е изчезнала. Иначе при Е38 понякога се получават вибрации - виж темите за "Shimmy" на Е38 - има много други причини за вибрация около и над 100 км/ч.
Надявам се да съм бил полезен, а като оправиш проблема, напиши какво е било-ще е от полза за всички колеги.
Успех!

Сигурен съм, че е от там...проблема си получи веднага след интервенцията по кардана! Имам съмнение относно правилното затягане на опорния лагер към купето...Но чак да създаде вибрации?
Eто това имам предвид...снимката е примерна
pic21.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от asennikolov » 24 Мар 2015, 21:34

Съжалявам, колега, но щом си сигурен, че проблемът е наистина там, не мога да бъда полезен.
Напиши какво е било, като го оправиш, и успех!

Чичо Митко
Аватар
Кара: Х5 и W209
Мечтае да кара: DDT на море :)

Мнение от Митко Стоянов » 25 Мар 2015, 10:39

Само на мен ли ми се струва, че точките на кардана не са една срещу друга, а има няколко шлица разминаване, което е достатъчно за посочената вибрация
Изображение

Женската жестокост край няма. Аз и подарих милиони животи.... а тя ги изплю :mhihi: :mhihi: :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от georgipass » 25 Мар 2015, 10:44

Митко Стоянов написа:Само на мен ли ми се струва, че точките на кардана не са една срещу друга, а има няколко шлица разминаване, което е достатъчно за посочената вибрация

Снимката е примерна, Митак :yes:
Изображение

Чичо Митко
Аватар
Кара: Х5 и W209
Мечтае да кара: DDT на море :)

Мнение от Митко Стоянов » 25 Мар 2015, 10:55

Пропуснал съм тази подробност :oops:
Изображение

Женската жестокост край няма. Аз и подарих милиони животи.... а тя ги изплю :mhihi: :mhihi: :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от asennikolov » 25 Мар 2015, 22:55

Принципно карданният вал се балансира цял и сглобен. За всички марки и модели автомобили. След това е без значение как ще се качи на колата - това не променя баланса. Ако обаче се смени каре, и не се спази положението на частите от двете страни на карето, е възможно да възникне дисбаланс, затова преди разглобяването трябва да се маркира.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34 tds, W140 400SE
Мечтае да кара: ГАЗ-24 Волга V8 ЗМЗ-511
Детайли за колата: Капаци, калници, врати, брони, таван и торба с бурми и чукачки след смяна на накладки

Мнение от DLVasilev » 29 Мар 2015, 8:18

Същия проблем със същия мотор и скапания кардан. Когато споменах, че проблема е от кардана всички се смяха задружно видиш ли не можело да е от него. А на ладата от вибрация от кардан ми падна средното огледало преди години. Това парче желязо развъртяно на високи обороти има достатъчно сила да раздруса цялата кола. Проблема при мен се появи малко след като взех колата и не се оправи след смяна на гуменото каре и лагера. Задното каре не успях да го открия никъде, а кръстачката да не говорим. Не знам какво да го правш, но ме вбесява трябва да карам с 80 или с 180 за да не се усеща :banghead:
Изображение
ATR-42/72

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от georgipass » 01 Апр 2015, 17:17

Проблемът е решен... оказа се нецентрирано кръстато каре в следствие на некадърни "майстори" :dummy: Сега е тишина, няма вибрации, биене тресене и прочие :bchug:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 02 Апр 2015, 11:36

georgipass написа:Проблемът е решен... оказа се нецентрирано кръстато каре в следствие на некадърни "майстори" :dummy: Сега е тишина, няма вибрации, биене тресене и прочие :bchug:

Нецентрирано какво трябва означава?
Че не е легнало равномерно в отворите ли ? :roll:
Предполагам, че когато е разбита кръстачката, може да доведе до същият ефект?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от georgipass » 02 Апр 2015, 14:06

Toчно , не беше легнало равномерно :yes:
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: BMW E38 728iA

Мнение от ddeynov » 14 Юли 2015, 21:31

Здравейте колеги. Използвам темата на колегата за да не пускам нова. Проблемът се появи след смяна на карето. Преди смяната имаше едно тропане все едно нещо блъска в купето и силни вибрации при скорости на 60 км/ч. След смяната на карето тези проблеми изчезнаха. За съжаление ведна след интервнцията се появиха слаби вибрации и шум като от виене на лагер или триене на гума в метал. Върнах се при майсторите да не би нещо да не са сложили карето както трябва. Оказа се, че всичко е наред. Вибрациите и шума са най-силно изразени при 1100-1600 оборота. Чудя се дали не се скапал опорният лагер? Колебая се защото макар и по-слаби вибрации и шум има и при спряла кола на P или N. Макар, че проблемът се появи веднага след смяната на карето. Ако имате някакви идеи ще съм ви благодарен. За сега съм се насочил към смяна на опорния лагер, но ме притеснява че подобни симптоми има и при не движеща се кола. Колата е BMW 728 iA.

Sent from my SM-N910C using Tapatalk

Назад към Е38