Откраднато E60 530D София

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: X7

Re: Откраднато E60 530D София

Мнение от dpetrov » 19 Сеп 2012, 14:58

Егати простотията. Че има ли разликата между "противозаконно отнемане" и "кражба"?!

"Кражбата е едно от най-често срещаните престъпления. Тя спада към престъпленията против собствеността, защото засяга имуществени права.
Основният състав на престъплението кражба е посочен в чл. 194, ал. 1 от Наказателния кодекс (НК): „Който отнеме чужда движима вещ от владението на другиго без негово съгласие с намерение противозаконно да я присвои, се наказва за кражба с лишаване от свобода до осем години.“
Както се вижда, изпълнителното деяние е отнемане на чужда движима вещ от владението на другиго и то без негово съгласие. Субектът е общ — може да е всеки. Тъй като има цел — „с намерение противозаконно да я присвои“, престъплението се извършва само при пряк умисъл. Кражби има и тогава, когато част от вещта принадлежи на виновния, но е отнета от владението на пострадалия без неговото съгласие. В маловажни случаи наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация, или глоба."

Източник: Wikipedia

F07 535d
F07 530d
E60 530d

Потребител
Аватар
Кара: E60 530D 2006
Мечтае да кара: Pagani Zonda

Мнение от k1k0- » 19 Сеп 2012, 17:08

Според мен няма, но това е положението :dunno: Не го приемам много на вътре, защото психически се бях подготвил за 4-5-месечно чакане и останах крайно изненадан, че излезе след 2 месеца и 30 дни, но и от друга страна нямам как да не се изнерви човек на такава простотия :banghead:

Потребител
Аватар

Мнение от asroma » 22 Сеп 2012, 22:57

Двете престъпления - по чл.194 и чл.346 - са напълно различни. Едното е против собствеността, а другото е общоопасно престъпление. При кражбата извършителя действа с умисъл за отнемане на вещта и разпореждане с нея / фактическо или юридическо / в свой интерес, а не на собственика. Затова в този случай дееца действа с намерение да я присвои. При противозаконното отнемане по чл.346 от НК извършителя на престъплението действа с умисъл да ползва вещта, а не да я присвоява. При положение, че съоветната вещ / BMW E60 / я няма там, където е оставена, без съмнение нейната липса е свързана с противозаконно отнемане, но когато делото е образувано по реда на чл.212 от НПК - с протокол за оглед на местопроизшествие - и се води срещу неизвестен извършител, няма как да се знае дали извършителя е действал с умисъл за присвояване или с умисъл да я ползва. "Присвои" и "ползва" се отнасят едно към друго като специално към общо. В тази връзка, досъдебното производство правилно е започнало за престъпление по чл.346 от НК, а също така спирането по този текст не е неправомерно. Основният проблем е при застрахователите, които са склонни да носят вода през девет дерета в десето, но да размотават клиента си. Често в договорите пише, че компанията поема риска от взломна кражба, но ако да речем една машина бъде открадната от цех без да е налице взломяване на преграда, а е използвано техническо средство или специален начин, то застрахователя започва да мотае клиента и да отказва плащане / случая е действителен /. В случая с колегата делото трябва да бъде възобновено и в последствие съответния прокурор да спре производството за престъпление по чл.194 и сл. от НК. Само, че прокурора би могъл да откаже възобновяване, просто защото това се прави или когато основанието за възобновяване е отпаднало / в случая - ако извършителя е намерен /, или когато е необходимо да се извършат допълнителни процесуално-следствени действия. Общо взето, дано прокурора не е някой кисел гъзар и дано е разбран, защото основание за възобновяване на делото няма.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от dpetrov » 23 Сеп 2012, 12:22

asroma написа: В случая с колегата делото трябва да бъде възобновено и в последствие съответния прокурор да спре производството за престъпление по чл.194 и сл. от НК. Само, че прокурора би могъл да откаже възобновяване, просто защото това се прави или когато основанието за възобновяване е отпаднало / в случая - ако извършителя е намерен /, или когато е необходимо да се извършат допълнителни процесуално-следствени действия. Общо взето, дано прокурора не е някой кисел гъзар и дано е разбран, защото основание за възобновяване на делото няма.

Ужас :( Това е много неприятно.

В крайна сметка положението е следното. Колегата е потърпевш. Плаща си (предполагам) всички данъци, такси (с които плащаме заплатите на държавните служители - МВР, Прокуратура). Плаща си рекета на мутрите (под формата на КАСКО), плаща си всичко и накрая се оказва, че е жертва на някакво недоразумение, или по-скоро шашма. Параграф 22. Сега какво? Застрахователите (99,9% съм сигурен, че ще му откажат изплащане - тия имат цял отдел с хора, чиято работа е точно това, да търсят сламка, за която да се хванат) ще се хванат за тази формалност и ще го пратят в 9та глуха. Егати парадокса ...

F07 535d
F07 530d
E60 530d

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 528iA
Мечтае да кара: Mustang Shelby 500 GT '67

Откраднато E60 530D София

Мнение от Bimmer_M30B35 » 23 Сеп 2012, 12:50

Колеги, просто използвайте брокер. Това ще ви спести доста ядове и ще ви се отговори по-лесно на въпросите. Истината е, че колата (нейната стойност) намаля всеки ден, т.е. при всякакъв род неприятни събития застрахователната стойност, която ще ви се изплати ще е по-ниска в момента на изплащането. Идеята на повечето българи - да печелят от каското си, не е коректна та затова и повечето компании са вградили в общите си условия много пречки, които да спират злоупотребите.
Използването на застрахователен брокер е начина да честните потребители да получат конкретна помощ и обслужване в тяхна полза. Не нерви и проточващи се във времето дела.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от asroma » 23 Сеп 2012, 13:29

dpetrov написа:
asroma написа: В случая с колегата делото трябва да бъде възобновено и в последствие съответния прокурор да спре производството за престъпление по чл.194 и сл. от НК. Само, че прокурора би могъл да откаже възобновяване, просто защото това се прави или когато основанието за възобновяване е отпаднало / в случая - ако извършителя е намерен /, или когато е необходимо да се извършат допълнителни процесуално-следствени действия. Общо взето, дано прокурора не е някой кисел гъзар и дано е разбран, защото основание за възобновяване на делото няма.

Ужас :( Това е много неприятно.

В крайна сметка положението е следното. Колегата е потърпевш. Плаща си (предполагам) всички данъци, такси (с които плащаме заплатите на държавните служители - МВР, Прокуратура). Плаща си рекета на мутрите (под формата на КАСКО), плаща си всичко и накрая се оказва, че е жертва на някакво недоразумение, или по-скоро шашма. Параграф 22. Сега какво? Застрахователите (99,9% съм сигурен, че ще му откажат изплащане - тия имат цял отдел с хора, чиято работа е точно това, да търсят сламка, за която да се хванат) ще се хванат за тази формалност и ще го пратят в 9та глуха. Егати парадокса ...

Засега няма поводи за притеснения. Нито е получил отказ от застрахователя, нито от прокуратурата. Нека първо провери какво ще му отговори застрахователя. Вероятно ще му откажат. После ще пусне молба до прокуратурата, в която е важно да напише, че е получил отказ от застрахователя поради спиране на производството по делото за престъпление по чл.346 от НК, а не по чл.194 от кодекса. Личното ми мнение е, че е малко вероятно прокурора да му откаже възобновяване, макар и чисто формално да няма основание. Тези случаи са чести и доколкото знам се влиза в положението на гражданите. Освен ако наблюдаващия прокурор не е някакъв катил. Ако получи отказ и от прокурора, тогава ще се мисли. Темата ще остане и ще разберем какво се е случило. Може евентуално да се поиска от Софийска градска прокуратура да извърши служебна проверка и да отмени постановлението за спиране. Иначе то подлежи на обжалване пред съответния компетентен съд в седем дневен срок от получаване на преписа, но най-вероятно този срок е изтекъл. Може и да се ангажира някой адвокат, който има позиции и познава повечето прокурори. Но мисля, че до там няма да се стигне и няма да му бъде отказано възобновяване на делото, респективно спиране за престъпление по чл.194 от НК.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E46, 330D, 2002
Мечтае да кара: по хубави пътища.

Мнение от shao » 23 Сеп 2012, 15:41

В моя случай досъдебното производство отново беше образувано по чл. 346 от НК (мисля, че като цяло това е практиката при изчезване на автомобили), но това не представляваше проблем една седмица след като представих в офиса на ЛевИнс прокурорското постановление за прекратяване на делото да ми бъде изплатена застрахователната сума (96% от застрахователната сума).
Въпреки че съм чул и за случай, в който се е налагало преквалифициране от чл. 346 на чл. 194 преди да се изплати застраховката.

Потребител
Аватар

Мнение от k1k0- » 25 Сеп 2012, 17:14

Днес адвоката ми звънна с новината, че БулИнс са приели досъдебното производство по чл. 346 от НК :clap: Сега трябвало да отпиша колата в КАТ , да му пратя договора за покупко-продажба, някаква декларация да попълня и още нещо, но не разбрах много добре, защото той говори адски бързо :lol: Утре ще получа списъка с указанията му и когато получим отговор от БулИнс пак ще пиша :) Стискайте палци да дадат някои лев :wave:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от dpetrov » 25 Сеп 2012, 17:19

Браво!!!

Много се радвам колега, че така бързо се развиха нещата при теб!

Истината е, че някак си го преживявам това наново заедно с теб, като знам какво е и съм минал по този път... Искрено се надявам, че БулИНС ще платят адекватно!

F07 535d
F07 530d
E60 530d

Потребител
Аватар

Мнение от k1k0- » 25 Сеп 2012, 23:16

Благодаря ти за солидарността колега dpetrov :bowdown: Искам да се обърна към тези, който са минали по същия път с един въпрос. За момента не мога да намеря договора за покупко-продажба и започвам да си мисля, че незнайно защо съм го забравил в жапката още при покупката на колата :confused: Все още има места, където може да съм го оставил, но все пак знаете ли дали е задължително да се представи на застрахователната компания и ако не мога да го намеря, има ли начин от някъде да го взема :?: Не помня някъде, някога да са ми го искали освен при регистрацията на колата, но не знам там дали си правят копие :dunno:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E46, 330D, 2002
Мечтае да кара: по хубави пътища.

Мнение от shao » 25 Сеп 2012, 23:20

k1k0- написа:Благодаря ти за солидарността колега dpetrov :bowdown: Искам да се обърна към тези, който са минали по същия път с един въпрос. За момента не мога да намеря договора за покупко-продажба и започвам да си мисля, че незнайно защо съм го забравил в жапката още при покупката на колата :confused: Все още има места, където може да съм го оставил, но все пак знаете ли дали е задължително да се представи на застрахователната компания и ако не мога да го намеря, има ли начин от някъде да го взема :?: Не помня някъде, някога да са ми го искали освен при регистрацията на колата, но не знам там дали си правят копие :dunno:

При регистрация на колата не би трябвало да ти искат копие на договора. Копие можеш да вземеш само от човека, с който сте сключили сделката.
Но да ти кажа, че на мен застрахователят не ми е искал копие от договора за покупко-продажба, за да ми изплати колата.

Потребител
Аватар

Мнение от k1k0- » 25 Сеп 2012, 23:32

Напротив, когато я внесох от Германия и ходих да я регистрирам съм 100% сигурен, че ми искаха договора за покупко-продажба, но не съм сигурен дали си правят копие преди да ми го върнат :dunno: Ако наистина не го намеря, няма абсолютно никакъв начин да се свържа с тоя немец, защото нито му имам телефон нито адрес, а иначе много интересно наистина, защо на мен ми го искат от БулИнс :confused:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от dpetrov » 26 Сеп 2012, 21:14

Привет,
това, че ти искат договора е много странно за мен. Сега, не знам до колко е решение това, но като знам какви са обикновено германските договори (един лист хартия) винаги можеш да си "направиш" нов такъв. Другиат вариант е да ходиш до КАТ, но там надали ще ти обърнат внимание (там имат копие, или поне би трябвало, защото и на мен са ми искали в КАТ Стара Загора). Питай ги застрахователите каква стойност има този документ, след като текущия собственик на автомобила си ти? Не си длъжен да пазиш този документ по никой от законите в тая държава (до колкото на мен ми е известно). Също така, пише ли го някъде черно на бяло в някои условия от застрахователя? Безумие е това...

F07 535d
F07 530d
E60 530d

Потребител
Аватар

Мнение от asroma » 27 Сеп 2012, 17:34

k1k0- написа:Напротив, когато я внесох от Германия и ходих да я регистрирам съм 100% сигурен, че ми искаха договора за покупко-продажба, но не съм сигурен дали си правят копие преди да ми го върнат :dunno: Ако наистина не го намеря, няма абсолютно никакъв начин да се свържа с тоя немец, защото нито му имам телефон нито адрес, а иначе много интересно наистина, защо на мен ми го искат от БулИнс :confused:

Никаква логика няма да ти искат договора за покупко-продажба, защото колата има регистрация в КАТ, където този договор е бил представен. Имаш два талона, които те легитимират като собственик. Застрахователният договор е между теб и Булинс, а немския продавач няма място в това правоотношение. Единствената претенция на застрахователя може да бъде да се легитимираш като собственик на автомобила. Представяйки двата талона, удостоверяваш точно това - че колата е регистрирана и ти си нейния собственик. И никакви договори за покупко-продажба от Германия не са необходими.

Потребител
Аватар

Мнение от k1k0- » 27 Сеп 2012, 23:21

И аз не намирам никаква логика, но е отбелязано в листа, който ми дадоха от БулИнс с документите, който трябва да представя. В крайна сметка го намерих и го изпратих с всички други документи. Не знам в какъв срок са длъжни да се свържат с мен, за да ми кажат в крайна сметка ще дават ли пари или не, но когато го направят ще пиша :)

ПредишнаСледваща

Назад към Е60/Е61