Питане за развален NOX sensor
Модератори: Dimitroff, Технически модератори
5 мнения
• Страница 1 от 1
- expl0de
- младши ентусиаст
-
- Кара: e92, f30
- Мечтае да кара: M4
Питане за развален NOX sensor
Здравейте, някой имал ли е такъв проблем на бензинов мотор? На диагностика ми дава 6 грешки свързани с този сензор и веднъж ми светна лампата за двигателя. Цента е 700 лева, не е малко. Ще ми е полезна малко информация относно функциите му. Според някои влияе върху работата на двигателя, според други не. Аз не усещам нищо нередно, но пък и сигурно така съм купил колата и нямам база за сравнение.
- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
Re: Питане за развален NOX sensor
С цел намаляване на емисиите от азотни окиси, освен стандартният катализатор се монтира и допълнителен катализатор, в който става натрупването им. NOх sensor- а а следи концентрацията им и когато достигне някакво критично ниво, се създават условия за повишаване на температурата на изгорелите газове, чрез обогатяване на горивната смес, при което азотните окиси се разлагат до безвредният азот.
- doktorabg
- младши ентусиаст
-
- Кара: Всичко
expl0de написа:Здравейте, някой имал ли е такъв проблем на бензинов мотор? На диагностика ми дава 6 грешки свързани с този сензор и веднъж ми светна лампата за двигателя. Цента е 700 лева, не е малко. Ще ми е полезна малко информация относно функциите му. Според някои влияе върху работата на двигателя, според други не. Аз не усещам нищо нередно, но пък и сигурно така съм купил колата и нямам база за сравнение.
Колегата е от горния пост е прав, само че не се разлагат чрез повишаване на температурата на изгорелите газове(с това се регенерира DPF при дизела) а с впръскване на AdBlue както е при камионите, сега и аз до добавя нещо.
NOX са най-високи когато двигателя работи с бедна смес т.е. но празен ход и при частично натоварване, един от методите за намаляване на азотните окиси е чрез рециркулация на изгорелите газове - EGR или с променливи фази на газоразпределение т.е. сигнала от този сензор има намеса при управлението на Vanos-ите и е хубаво да се смени и ще усетиш разлика.
- expl0de
- младши ентусиаст
-
- Кара: e92, f30
- Мечтае да кара: M4
Мерси за отговорите, поръчан е вече и ще пиша като се смени дали аз съм усетил нещо. Ако някой има да допълни по темата, нека пише, за да е полезна и на други участници 
PS Смених го този сензор, след което изтрих грешките и рестартирах адаптациите. Колата си работи нормално в момента и не ми дава повече грешки свързани с този сензор. Осезаема разлика в поведението няма.

PS Смених го този сензор, след което изтрих грешките и рестартирах адаптациите. Колата си работи нормално в момента и не ми дава повече грешки свързани с този сензор. Осезаема разлика в поведението няма.
- doktorabg
- младши ентусиаст
-
- Кара: Всичко
Колега, ако не си карал много колата при различни режими и ситуации няма да усетиш разлика.
Това е същото ако купиш дизел и веднага му махнеш клапите (т.н. пеперудки) и кажеш върви супер.
Това е същото ако купиш дизел и веднага му махнеш клапите (т.н. пеперудки) и кажеш върви супер.
5 мнения
• Страница 1 от 1