Смяна на маслото на автоматик е90?

3-та серия ('06-'12)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Re: Смяна на маслото на автоматик е90?

Мнение от Dimitroff » 11 Ное 2011, 10:27

Колеги, придържайте се към темата!

"Смяна на маслото на автоматик е90?" - за и против с обосновка...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320D E90
Мечтае да кара: нещо още по-бързо

Мнение от BMW trust » 11 Ное 2011, 20:11

Колеги, сменяйте маслото на автоматика, за да не сменяте после скоростна кутия. :bchug:
:bchug:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 3.0sd
Мечтае да кара: по често

Мнение от RuM6n » 12 Ное 2011, 6:30

Колега то хубаво да се сменя маслото на автоматика, на препоръчаните от БМВ километри, дали 80К или 160К, ама няма сервиз в БГ на който да се довериш. Като гледам и оторизираните какви ги вършат. По скоро ще развалят кутията след смяната на маслото.То не е като да смениш маслото на двигателя. Конвертора няма пробка и маслото от там неможе да се източи изцяло.преди да се налее новото масло конвертора и самата кутия трябва да се промият, те. да се налее масло да се повърти кутията и след това да се източи маслото пак. Тва се прави защото новото масло има миещи свойства и вдига всичките батаци и утайки, така .че или се прави както трябва или по добре да не се сменя. Понеже следя темите за АСК и до колкото имам спомени повечето проблеми с 6hp кутийте се появяват след смяната на маслото, къде не са наляли достатъчно течност, къде не са източили добре маслото от конвертора и тем подобни. Получава се веднъж даваш 1000лв за масло и много скоро след това още повече пари за ремонт. Доколкото съм запознат с конструкцията на 6hp кутийте , мисля че е по добре кутията първо да се свали от автомобила и процедурата по смяна да се извърши после.
Така ,че колега ще ти направя предложение , което ако искаш може да откажеш. Отиди и си смени маслото на твоята кутия и след като минеш няколко хиляди километра без проблем и аз ще си сменя маслото в същия сервиз. Много мразя да се учат на моята кола.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: трактор шестак
Детайли за колата: m57tu2d30 OL

Мнение от vanko242 » 12 Ное 2011, 10:11

RuM6n написа:Колега то хубаво да се сменя маслото на автоматика, на препоръчаните от БМВ километри, дали 80К или 160К, ама няма сервиз в БГ на който да се довериш. Като гледам и оторизираните какви ги вършат. По скоро ще развалят кутията след смяната на маслото.То не е като да смениш маслото на двигателя. Конвертора няма пробка и маслото от там неможе да се източи изцяло.преди да се налее новото масло конвертора и самата кутия трябва да се промият, те. да се налее масло да се повърти кутията и след това да се източи маслото пак. Тва се прави защото новото масло има миещи свойства и вдига всичките батаци и утайки, така .че или се прави както трябва или по добре да не се сменя. Понеже следя темите за АСК и до колкото имам спомени повечето проблеми с 6hp кутийте се появяват след смяната на маслото, къде не са наляли достатъчно течност, къде не са източили добре маслото от конвертора и тем подобни. Получава се веднъж даваш 1000лв за масло и много скоро след това още повече пари за ремонт. Доколкото съм запознат с конструкцията на 6hp кутийте , мисля че е по добре кутията първо да се свали от автомобила и процедурата по смяна да се извърши после.
Така ,че колега ще ти направя предложение , което ако искаш може да откажеш. Отиди и си смени маслото на твоята кутия и след като минеш няколко хиляди километра без проблем и аз ще си сменя маслото в същия сервиз. Много мразя да се учат на моята кола.

:yes: А има едно мнение тук в форума, според специалиста трябва да се смени 50% от маслото в АСК без смяна на подкартер, след 1000 км. още 50% от него и така и тогава да се сложи новия подкартер.......и вече интервал на смени 50 000. :driving:
...тестове на масла : http://bmwservice.livejournal.com/27699.html

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от RuM6n » 12 Ное 2011, 11:50

Абе мнения и разбирачи колкото искаш тука,чули не дочулу пънат се и спорят без обосновки и дори без да знаят защо. Щом БМВ казват ,че маслото е life time значи е така. Това че можеби има изолирани случаи на повредени кутий сигурно е вследствие на душманска експлоатация. Повече проблеми имаше със старите 5 степенни кутий,а за по новите 6 степенни не съм чувал да има много повреди, дори въобще. Ако някой знае за масови "failure" нека да сподели тука.
Колегата Ванко242 е ярък пример колко е здрава курията и потвирждение на препоръките на БМВ.

Потребител
Аватар
Кара: E90 330d

Мнение от itafraji » 15 Ное 2011, 14:09

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 15 Ное 2011, 18:18

Тази логика за възникващи проблеми след смяна на маслото не е правилна според мен. По-скоро маслото на автоматика обикновено се сменя, след като вече е изникнал проблем... Аргументът за грешка при смяната също е валиден, но това все пак не е космически кораб и има кой да го свърши кадърно. И защо ZF казват, че трябва да се сменя, а от БМВ -lifetime(въпросът е риторичен)?
I love the sound of V8 in the morning...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: трактор шестак
Детайли за колата: m57tu2d30 OL

Мнение от vanko242 » 19 Ное 2011, 16:43

mmmotorwerke написа:Здравей колега,бмв казват че маслото се сменя на 160000,според зф се сменя от 80000-120000.Личния ми опит показва че смяната е задьлжителна(лично мнение).Успехи

:bchug: здравейте отново, ето тук ми попадна един линк : http://www.bmwusa.com/pdf_40220a77-0d5f ... bd3fa.arox но за X3 където е предписано смяна на ATF - (Shell M-1375.4) - 100 000 мили! Интересно е също маслото с което идват SUV от завода, а именно MOBIL 1. :dunno: :dunno: :dunno: :dunno: :dunno:
...тестове на масла : http://bmwservice.livejournal.com/27699.html

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от RuM6n » 20 Ное 2011, 2:46

itafraji написа:http://autos.yahoo.com/maintain/repairqa/transmission/ques123_0.html

Колега ти сменил ли си си маслото в скотостната кутия на твоето Е90 и ако си го направил кажи, кога и къде?
Последна промяна RuM6n на 20 Ное 2011, 3:19, променена общо 2 пъти

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от RuM6n » 20 Ное 2011, 2:52

vanko242 написа:
mmmotorwerke написа:Здравей колега,бмв казват че маслото се сменя на 160000,според зф се сменя от 80000-120000.Личния ми опит показва че смяната е задьлжителна(лично мнение).Успехи

:bchug: здравейте отново, ето тук ми попадна един линк : http://www.bmwusa.com/pdf_40220a77-0d5f ... bd3fa.arox но за X3 където е предписано смяна на ATF - (Shell M-1375.4) - 100 000 мили! Интересно е също маслото с което идват SUV от завода, а именно MOBIL 1. :dunno: :dunno: :dunno: :dunno: :dunno:

Ами Ванко кво се чудиш, да не би Мобил да е по лошо от Кастрола. Американски СУВ с американско масло. Вече технологийте с маслата напреднаха толкова много,че няма голяма разлика Кастрол, Мобил и двете са еднакво добри и покриват стандартите.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от RuM6n » 20 Ное 2011, 3:14

Колега би ли пояснил малко повече за "личния си опит", какви точно автомобили имаш впредвид и с какви АСК и колко опит имаш с ZF 6HP, защото мисля, че темата е за тази кутия.

Потребител
Аватар

Мнение от itafraji » 21 Ное 2011, 10:16

RuM6n написа:
itafraji написа:http://autos.yahoo.com/maintain/repairqa/transmission/ques123_0.html

Колега ти сменил ли си си маслото в скотостната кутия на твоето Е90 и ако си го направил кажи, кога и къде?

Да, сменял съм го. Колата беше на 160 000 км. Смених го при приятел, на който имам пълно доверие какво прави. Има сервиз в Пловдив. Няма да го казвам кой е за да не правя реклама, но всичко по моята кола е правено само от него и не съм имал оплаквания досега. Ако те интересува пиши ми на лично и ще ти кажа повече.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от RuM6n » 22 Ное 2011, 1:38

Колега ще ти пиша през Януари, защото сега съм извън страната, пък Пловдив е на 400км от Варна.Това първа смяна ли беше и усети ли промяна след интервенцията? Но няма нищо лошо в това да кажеш за този добър сервиз в Пловдив или да направиш реклама, нали за това е форума , да споделяме кой от какво и кого е доволен. Виж тука в тази тема има един дето си прави реклама на маслата,така че...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 m3
Детайли за колата: rd sport dme soft,cams and heders.koni fsd

Мнение от mmmotorwerke » 22 Ное 2011, 2:17

Колега,личния ми опит е следния:през 1999 постъпих на работа в бмв,имам всички квалификационни класове от е36 до ф колите,като излезне и по-нова инженерна серия ще я добавя.Сега се чудя дали ще поискаш да ми видиш бележника,защото и такъв имам.По груби сметки до момента имам направени над 150 зф кутий.Тази тема заприлича на стара батерия-изчерпа се.С уважение mmmotorwerke.Успехи
http://www.qualityoils.eu
CASTROL,MoBIL,Оригинални масла,Масла за скоростни кутии,Филтри

Потребител
Аватар

Мнение от itafraji » 22 Ное 2011, 11:15

RuM6n написа:Колега ще ти пиша през Януари, защото сега съм извън страната, пък Пловдив е на 400км от Варна.Това първа смяна ли беше и усети ли промяна след интервенцията? Но няма нищо лошо в това да кажеш за този добър сервиз в Пловдив или да направиш реклама, нали за това е форума , да споделяме кой от какво и кого е доволен. Виж тука в тази тема има един дето си прави реклама на маслата,така че...

Първа смяна, не усетих никаква разлика ;)
Сервиза се казва АИК. От София си заслужава да се ходи до Пловдив. За Варна вече ти си преценяваш.

ПредишнаСледваща

Назад към E90/E91/E92/E93