Първи стъпки към по-добрите снимки
Модератори: err0r, SpUd3r, Kroki, Raya
- impressionistus
- Потребител
- Кара: BMW320i
Re: Първи стъпки към по-добри снимки
Поляризационен филтър/за статив бе писано/ дава възможност да се използва по "отворена" бленда,примерно 1,4 1,8 2,0 .Освен това този филтър отделя цветовете,подсилва ги,премахва бликове/от неметал/
ПП-неутрален филтър/ND-8.../ също е подходящ
ПП-неутрален филтър/ND-8.../ също е подходящ
- gradomet
- Потребител
- Кара: 05/1998 E39 520i Sedan
- Мечтае да кара: Кара мечтата си!
Страхотно опасоние на всичко. Поздравления за положения труд да бъде предоставено в разбираема форма за повечето юзъри.
Благодаря
Благодаря
- BC One
- Потребител
- Кара: Колело
- Мечтае да кара: E36 318 IS
Евала за труда колега !
- kiko
- старши ентусиаст
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
SpUd3r написа:longtime exposure - си го представи като дълга снимка. Примерно, за да получиш такъв ефект .
в общи линии тази опция ти е главно за нощни снимки
нещо подобно моят фотоапарат canon G10 дали може да прави и коя е тази функция при него?
- SpUd3r
- FiRe WaLK WiTh Me !
- Кара: винаги с усмивка :)
- Детайли за колата: 316is touring - Виолетка
Re: Първи стъпки към по-добрите снимки
завърташ на Tv избираш време за затвора и снимаш
Препоръчвам ти да си прочетеш цялото упътване на апарата, защото има какво да си ровичкаш на този апарат
Препоръчвам ти да си прочетеш цялото упътване на апарата, защото има какво да си ровичкаш на този апарат
Tux0 Ca !
- Владо
- старши ентусиаст
- Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
- Мечтае да кара: още по-бавно
- Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
преди няколко дни се заформи едно спорче с един колега тук за стабилизациите, които са приложени във фотоапаратите, та ще се опитам да поясня с няколко думи + и - на видовете стабилизация...
ще разгледам накратко само оптичната и сензорната стабилизация на образа, защото т.н. "дигитална", срещана при някои апарати /предимно сапунерки/, всъщност нищо не стабилизира, а просто вдига исо-то... това значи да не се включва при никакви обстоятелства, защото може да останете неприятно изненадани от резултата...
оптичната стабилизация /в обектива/ има голямото предимство да стабилизира целия кадър, който виждате във визьора, т.е. това което виждате, това ще бъде и снимката... големия минус на тази стабилизация е значителното оскъпяване на обективите със стабилизация сравнено с тези без...
от друга страна "стабилизираната" матрица има огромното предимство да работи със всеки обектив, бил той стар или нов, като "стабилизира" образа...
за съжаление има и два огромни минуса на тази система, които са си конструктивни, и не зависят от марката
първия проблем е с кадрирането, т.е. не винаги това, което виждате във визьора, ще е същото на снимката... при кадрирането светлината постъпва от обектива, отразява се в огледалото и през пентапризмата вие виждате картинката във визьора... при снимането огледалото се вдига, пердето отваря, и светлината отива върху матрицата, която... не се знае много в какво положение е, защото си извършва свои движения за да стабилизира образа... за да се изключи това като проблем, се изключва стабилизацията /да вметна, че за болшинството от нас това не е много голям проблем, даже може и да не се забележи... при други обаче съвсем не е така/
за съжаление грешката при кадрирането е направо бял кахър в сравнение с грешката при фокусирането на "стабилизираната" матрица ...
фокусните сензори на дслр-а са разположени на дъното на апарата /с 2 изключения - сони а33 и а55, които са с така нареченото полупрозрачно огледало, което пък е с други грижи/... светлината идва от обектива, и през допълнителното огледало отива във фокусните сензори... там апарата извършва фокусирането, потвърждава се фокуса, натискате спусъка, огледалата се вдигат, пердето отваря, и ... отново матрицата си извършва свои собствени движения за "стабилизация", които са абсолютно несъгласувани с предходните процеси ... в резултат снимка на фокус е всъщност късмет ... това е особено забележимо при снимане с дългофокусни обективи ... изхода е познат... изключване на "стабилизацията"
колкото до скоростите на снимане, при които е ефективна стабилизацията, от никон препоръчват да се изключва при скорости над 1/500 и под 1/30... с високата съм съгласен, с ниската не толкова, но това си е моя грижа ... също така стабилизацията задължително се изключва и при поставянето на апарата на статив ...
надявам се да съм бил поне малко полезен... на фокус
ще разгледам накратко само оптичната и сензорната стабилизация на образа, защото т.н. "дигитална", срещана при някои апарати /предимно сапунерки/, всъщност нищо не стабилизира, а просто вдига исо-то... това значи да не се включва при никакви обстоятелства, защото може да останете неприятно изненадани от резултата...
оптичната стабилизация /в обектива/ има голямото предимство да стабилизира целия кадър, който виждате във визьора, т.е. това което виждате, това ще бъде и снимката... големия минус на тази стабилизация е значителното оскъпяване на обективите със стабилизация сравнено с тези без...
от друга страна "стабилизираната" матрица има огромното предимство да работи със всеки обектив, бил той стар или нов, като "стабилизира" образа...
за съжаление има и два огромни минуса на тази система, които са си конструктивни, и не зависят от марката
първия проблем е с кадрирането, т.е. не винаги това, което виждате във визьора, ще е същото на снимката... при кадрирането светлината постъпва от обектива, отразява се в огледалото и през пентапризмата вие виждате картинката във визьора... при снимането огледалото се вдига, пердето отваря, и светлината отива върху матрицата, която... не се знае много в какво положение е, защото си извършва свои движения за да стабилизира образа... за да се изключи това като проблем, се изключва стабилизацията /да вметна, че за болшинството от нас това не е много голям проблем, даже може и да не се забележи... при други обаче съвсем не е така/
за съжаление грешката при кадрирането е направо бял кахър в сравнение с грешката при фокусирането на "стабилизираната" матрица ...
фокусните сензори на дслр-а са разположени на дъното на апарата /с 2 изключения - сони а33 и а55, които са с така нареченото полупрозрачно огледало, което пък е с други грижи/... светлината идва от обектива, и през допълнителното огледало отива във фокусните сензори... там апарата извършва фокусирането, потвърждава се фокуса, натискате спусъка, огледалата се вдигат, пердето отваря, и ... отново матрицата си извършва свои собствени движения за "стабилизация", които са абсолютно несъгласувани с предходните процеси ... в резултат снимка на фокус е всъщност късмет ... това е особено забележимо при снимане с дългофокусни обективи ... изхода е познат... изключване на "стабилизацията"
колкото до скоростите на снимане, при които е ефективна стабилизацията, от никон препоръчват да се изключва при скорости над 1/500 и под 1/30... с високата съм съгласен, с ниската не толкова, но това си е моя грижа ... също така стабилизацията задължително се изключва и при поставянето на апарата на статив ...
надявам се да съм бил поне малко полезен... на фокус
- Valentin_Peev
- младши ентусиаст
Здравейте колеги Преди време си купих нов СЛР(пак Практика, ама от 80-те не от 60-те ) и към комплекта получих и един експонометър (светломер) “Ленинград-6 Olympic”. Та въпросите са ми относно експлоатацията му, че някои неща не са ми ясни, а във фотофорума 100% ще ме отсвирят
1. Бялата плочка отпред за какво служи и при какви обстятелства, в кои позиции стои?
2. Бутона до превключвателя на скалите за какво служи?
3. Малката врътка на гърба за какво служи?
4. ГОСТ равно ли е на ASA?
Още един въпрос
Колко горе долу струва профилактиката на едно тяло и един обектив, че стария СЛР(тоя от 60-те) и обективите много хубави снимки правят, но вече са се спекли от времето? Може ли да се възтанови слоя върху лещите?
п.п. ръчния фокус вече не е проблем, даже оня ден снимах със 7D и много ме дразнеше тоя автофокус, че не фокусира там където аз искам или се мести в последния момент
Поздрави и на фокус!
1. Бялата плочка отпред за какво служи и при какви обстятелства, в кои позиции стои?
2. Бутона до превключвателя на скалите за какво служи?
3. Малката врътка на гърба за какво служи?
4. ГОСТ равно ли е на ASA?
Още един въпрос
Колко горе долу струва профилактиката на едно тяло и един обектив, че стария СЛР(тоя от 60-те) и обективите много хубави снимки правят, но вече са се спекли от времето? Може ли да се възтанови слоя върху лещите?
п.п. ръчния фокус вече не е проблем, даже оня ден снимах със 7D и много ме дразнеше тоя автофокус, че не фокусира там където аз искам или се мести в последния момент
Поздрави и на фокус!
- Владо
- старши ентусиаст
- Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
- Мечтае да кара: още по-бавно
- Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
ами това е един прекрасен уред... но нямам навика да го ползвам
бялата плочка е т.н. млечен филтър за измерване на падащата светлина...
от тук си вземи таблицата : http://en.wikipedia.org/wiki/Film_speed
за почистването... потърси из фф координатите на наско, на дондуков 12 мисля беше... човека работи изключително добре и предимно със стара техника... покажи му и светломера
колкото до покритието на стъклата на обективите, то е невъзстановимо, за съжаление ...
бялата плочка е т.н. млечен филтър за измерване на падащата светлина...
от тук си вземи таблицата : http://en.wikipedia.org/wiki/Film_speed
за почистването... потърси из фф координатите на наско, на дондуков 12 мисля беше... човека работи изключително добре и предимно със стара техника... покажи му и светломера
колкото до покритието на стъклата на обективите, то е невъзстановимо, за съжаление ...
- historymaker
- Потребител
- Кара: БМВ
Не съм компетентен но по въпроса за ГОСТ(стандарта на СССР както БДС в България или ISO в европа) мога да помогна не е равен на ASA но от другата страна имаш DIN(Немски стандарт също като горните два) надявам се да съм помогнал.
- uricatoli
- Зайо-Байо
- Кара: Пръскан кенеф
- Мечтае да кара: Мка комби
- Детайли за колата: Некво шарено и некво хамелеоново..
Имам едно въпросче.. взех си тяло canon 20d.. какви обективи мога да му сложа? Дочух че можело да ползвам само EFS а пък EF са по достъпни като цена.. което е кофти.. може ли някой да ми обясни като на аматьор.. каква е разликата? и какво мога да ползвам? за бюджетно говорим..
- Kroki
- Дон Кроки
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Разликата, че едните са с мотор в самият обектив и затова са по-скъпи, а другите са без, защото самото тяло на фотоапарата си има мотор.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- uricatoli
- Зайо-Байо
ахааа.. а кво чета аз из някви форуми имало по широки ъгли тралала? Е кво значи мога да лепна квото си искам на 20ката?
- Kroki
- Дон Кроки
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Предлагам говориш за мм на тялото, за там не мога да ти кажа, защото не ги разбирам много много. Виж колко мм ти тялото и от там си ги гледаш.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- justboy
- Олдскул фен
- Кара: Строявайки пешеходците по тротоарит
- Мечтае да кара: E34 + s62 ]:)
Малко наизуст ще пиша, дано не бъркам, но еф обективите са обективи за фулфрейм тела и на фулфрейм тела могат да се ползват само еф обективи. Ефс обективите не стават за фулфрейм тела, а само за кроп тела, като твоето, но при теб могат да се ползват и еф обективи. Тоест на фулфрейм тяло само еф обективи, на кроп тяло, каквото е 20д може и еф, и ефс обективи. При Канон, поне при цифровите тела, телата нямат мотор за автофокус, мотора е в обектива, друг е въпроса ако си вземеш някое старо ръчно стъкло от лентово тяло :-) Пиши лично ако искаш да кажеш към какво си се ориантирал, че да не вземеш някое дърво :-)
E34, E38
- uricatoli
- Зайо-Байо
ами той канон 20d е със мотор в тялото и това не ме ограничава за обективи с мотор в тялото.. Посъветвах се с малко хора и излезе че обектива който си харесах става за мен..